HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21181
5455
5063
1438
1600
7336
6045
12925
1687

Online 20782 užívateľov

Návody > Risen


Zobrazení:208392
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

Prológ | Kapitola 1 | Kapitola 2 | Kapitola 3 | Kapitola 4 | Ostatné


Kapitola 1: Zakázaný ostrov

Návod ju tu delený do pár celkov podľa lokality, v ktorej môžete prijímať úlohy a získať aj nejaké veci. Môžete začať v Močiaroch a plniť úlohy pre Banditov. Nič to pre vás zatiaľ neznamená, aj keď splníte všetky tieto prvé úlohy, stále ste nezávislí a môžete si vybrať neskôr frakciu, ku ktorej sa chcete pridať. A získate tým naviac skúsenosti, zlato, výbavu a nejaký prehľad o Banditoch a hre.
Ak pôjdete k bojovníkom Rádu a necháte sa nimi zajať, tak vás odvedú do Kláštora, kde sa z vás musí stať bojovník Rádu a už máte zvolenú cestu a pripravíte sa o pár úloh a možnosť voľby.
Takže po Banditoch je vhodné skočiť na Tristanovu farmu. Je tam len pár úloh a trochu si rozšírite obzory. Potom je tu Prístavné mesto. Tam sa už rozhodujete, či sa pridáte k Rádu, alebo k Banditom. V rámci tejto časti sú spísané aj záverečné úlohy za Banditov v tejto kapitole (hoci máte ešte pár vedľajších úloh v ďalších oblastiach), pretože v meste za nich poplníte najviac úloh a potom je to už len rýchle ukončenie v Kláštore, no nezabudnite, že aj tam môžete splniť ešte pár úloh, než dokončíte tú hlavnú.
Ak sa v meste pridáte k Rádu, tak pokračujete do Kláštora. Cestou pod Kláštorom je Severinova farma (Tildina farma), kde je pár vedľajších úloh tak pre člena Rádu, ako aj pre Banditu. Napokon je to už len Kláštor, kde je široké pole úloh pre Člena Rádu (tam si teraz, ak tam prichádzate dobrovoľne, nie ako zajatec, môžete zvoliť, či chcete byť bojovník, alebo mág) a len pár úloh pre Banditu. V Kláštore ukončíte prvú kapitolu.



A. Cesta od Sáry

Keď necháte Sáru pri dome, pokračujte cestičkou nad domom. Na začiatku cesty rastú Bobule. Na prvom ohybe je huba many (Mana Mushroom). Na druhom ohybe je koreň many. Povyše je ďalšia huba many a sup. Naľavo na zarastenej ploche sú dve huby many a obyčajná huba. Popri ďalšom supovi pokračujte nahor. Napravo pred prechodom medzi skalami rastie Tuláčnik (Wanderlust) a Druidí bolehlav.
Prejdite pomedzi skaly a narazíte na prvú Ruinu. Pred vami rastie Greenleaf. Pri ruine sú tri cmiterné mole. Napravo, ako sem vstúpite, je pri skalnej stene malá vyvýšenina. Na nej je hrob, pri ktorom je fakľa, malý štít a zlatá minca. Obďaleč, stále na tejto vyvýšenine, je malý nápoj liečenia a päť mincí. Nad ruinou rastie koreň many. Na trávnatej plošinke poniže ruiny je dikobraz, Bobule, rastlina many, huba a Mäta.
Môžete preskúmať aj ruinu, ak chcete. Chodba, v ktorej rastie huba a huba many, vás dovedie k pusteným mrežiam. Vo vstupnej hale sú však v podlahe padacie dvere. Je to viac menej pasca, ale tu je to jediná cesta do centra ruiny. Spadnite dole a zabite cmiternú moľu. Sú tu dve veľké truhlice (fakľa, víno, mince), (fakľa, voda, malý nápoj many). Potom potiahnite vnútri páku, ktorá zdvihne mreže a môžete sa vrátiť von.
Von pokračujte hore kopcom až k veľkému domu. Na lúke naľavo je koreň many, dve liečivé byliny a diviak. Zo začiatku na vás môže byť ešte celkom silný. Naľavo pri skalnej stene, za kríkmi je tu Greenleaf a pri kostiach asi 25 zlatých mincí.
Napravo od domu je zvláštne tvarovaná, kruhová skala. Pod ňou rastie Tuláčnik. Na skalu môžete vyliezť. Vyskočte na prvú plošinu a potom úplne hore. Hore nájdete sedem šípov a malý luk. Za domom rastie liečivá bylina, Greenleaf a Bobule. Pred domom je sud s vodou.
Napokon vojdite do domu. Tam stretnete Jana. Najprv, keď mu poviete, kto ste, vás pošle nájsť si poriadnu zbraň. V skrini nájdete kľúč (a aj dve fakle, vody, nápoj regenerácie a šípky). V špajze vedľa skrine sú dve zlaté mince a malý nápoj liečenia. Na poschodí je pri rozbitom stole kus surového kurčaťa, fľaša a chlieb. Otvorte si kľúčom truhlicu, v ktorej nájdete šípy, šípky, šperhák, malú mapku ostrova a meč. Na zemi nad schodmi je rum.
Vráťte sa za Janom a pohovorte si. Načrtne vám situáciu na ostrove a povie vám o banditoch, Ráde a o tom, ako to tu chodí.

1. Alone and Abandoned
Dajte Sáre pečené mäso a poďakuje vám. Navrhnete, aby ste šli preskúmať ostrov ďalej, no ona vraví, že je unavená a radšej počká tu a vy máte ísť zistiť, čo sa tu deje a nájsť miestnych obyvateľov. Pokračujte od nej cestou nahor. Pôjdete popri troch supoch a popri ruinách, okolo ktorých sú mole. Môžete, ale aj nemusíte ich preskúmať. Od ruín už len vybehnite hore kopcom a dostanete sa k domu. Vojdite a stretnete banditu Jana. Povedzte mu kto ste a našli ste prvého miestneho obyvateľa.
Odmena: 50 xp

2. Get yourself a decent weapon
Jan vám po vašom predstavení povie, aby ste si našli poriadnu zbraň, ak tu chcete aspoň chvíľu prežiť. V skrini nájdete kľúč a na poschodí truhlicu, v ktorej je meč a malá mapka ostrova. Pochváľte sa novým mečom Janovi.
Odmena: 50 xp, meč, malá mapa ostrova, 25 xp od Jana

3. Follow Jan to the novice´s farm in the east
Keď si s Janom pohovoríte, tak vám povie, ako to tu chodí a kam sa môžete vydať. Spýtajte sa ho, či vám môže ukázať cestu do Prístavného mesta. Len Jana nasledujte krátkou trasou na východ a zastaví sa na kopci, pod ktorým je farma. Dole je farma novicov Rádu, tí vás môžu poinštruovať, ako ďalej do mesta.
Odmena: 50 xp

3.1. Follow Jan to the West
Povedzte Janovi, nech vás ešte zavedie k Banditom. Nasledujte ho na západ. Pôjdete cestou povyše jeho domu a zastaví sa pri prvej odbočke, nad ktorou vidíte Ruinu a strážcu Rádu. Tu vás len varuje, aby ste sa vyhýbali „Bielym róbam“, ako banditi vravia členom Rádu, inak vás chytia a zotročia.
Odmena: 25 xp

3.2. Follow Jan farther to the west
Len čo splníte úlohu „Follow Jan to the west“, tak pokračujete v ceste na západ a automaticky získate túto úlohu a Jan uteká ďalej. Nasledujte ho na susednú odbočku a trochu hore do kopca. Tu vám povie, že táto cesta ďalej vedie do močiara, v ktorom majú tábor banditi. Je už na vás, či sa tam vydáte, alebo nie.
Odmena: 25 xp

4. Rescue Sara from the wilderness
Potom, čo ste Saru nechali v opustenom domčeku, už s ňou nemáte žiadne úlohy. Ak sa neskôr, keď trochu preskúmate svet a poplníte nejaké úlohy, za ňou vrátite, tak vám dá 2 veľké nápoje liečenia. Ak ďalej nespravíte nič, tak keď sa za ňou vrátite v druhej kapitole, tak ju nájdete mŕtvu. Sú pri nej hladné vlky a mole, ktoré ju zabili. Náš cynický a bezcitný a ešte k tomu aj bezmenný hrdina to však nejako neokomentuje, ani slzu neuroní, ani hrob jej nenachystá. Proste emocionálne vyprahnutá osoba, čo je zrejme následok stresu z plnenia úloh a adrenalínových šokov z neustálej blízkosti smrti.
No môžete ju aj zachrániť. Môžete o nej povedať Janovi (v dome na rázcestí po vašom prvom odchode od Sary), alebo Tristanovi (na jeho farme, poniže Janovho domu, smerom na ceste k mestu a ku kláštoru). Stačí im povedať o opustenej žene, ktorej treba pomôcť a oni súhlasia. Tým úlohu splníte. Je jedno koho si vyberiete, výber je v tomto prípade len kozmetická úprava, hoci ak to chcete mať po poriadku, tak Bandita si vyberie Jana a člen Rádu zase Tristana. Potom na Sáru narazíte v druhej kapitole, ak ste o pomoc požiadali Tristana, tak bude Sara na Severinovej farme, ak ste o pomoc požiadali Jana, tak bude Sara na Rhobartovej farme. Ešte pred skončením prvej kapitoly môžete zájsť za Sarou a povedať jej, že ste pre ňu niekoho poslali a dostanete 50 xp. Potom za ňou skočte len v druhej kapitole a poďakuje vám za pomoc a povie, že sa pokúsi zriadiť si tu nejaký život a viac sa s vami nebaví.
Odmena: 100 xp



B. Močiare

V močiaroch táboria banditi, ktorých vedie Don Esteban. Mnohí z banditov žili pôvodne v Prístavnom meste, no keď tam dorazila Inkvizícia, vytlačili ich z mesta. Aj tu, tak ako po celom ostrove, sú chrámy, ktoré vyrazili spod zeme a vychádzajú z nich príšery. V jednom takomto chráme za táborom sa zdržiava aj Don Esteban a nevychádza von ani k sebe nikoho nepúšťa. Jeho ľudia len vedia, že teraz vo veľkom zhŕňa zlato a má kopáčov, ktorí ďalšie hľadajú v ruinách. Myslia si, že chce možno pomocou zlata opäť ovládnuť Prístavné mesto. Na tábor zatiaľ dozerá jeho žena a snaží sa ho držať pokope z toho funkčného hľadiska a tak zatiaľ zastáva aj funkciu kuchárky. Je to Rachel, ktorá sa vám aj posťažuje, že tieto ruiny rozdeľujú ostrovanov, ktorí kedysi držali pokope, pretože sa mnohí ženú za vidinou pokladov v nich. Hoci sa Rachel snaží držať tábor pokope, hlavné slovo tu má momentálne za neprítomnosti Dona jeho poručík Brogar. Na neho sa vám posťažujú viaceré postavy, pretože zneužíva svoju moc a je to riadny silák, tak si na neho ani nik netrúfne.
Močiare sú len malá oblasť bažín. V bažinách sú tri malé ostrovčeky, na ktorých sú lovci Doug a Luis a na prostrednom sa robia vykopávky artefaktov. V zadnej časti je chrám, ktorý obýva Don. Pod chrámom je pár budov, ktoré obývajú banditi. Nad bažinami je malá vodná plocha pod vodopádom. Voda je blokovaná hrádzou nad ostrovčekom s Luisom. Nad hrádzou má svoj mlyn farmár Rhobart.

- Cestou od Jana narazíte najprv na lovca Douga. Môžete sa od neho dozvedieť dosť o tábore a okolí. Dostanete od neho aj mapu tábora. Pri ňom je aj sud s vodou, kde si môžete doplniť život.
- V tábore je Rachel, Estebanova žena, miestna kuchárka a správkyňa tábora. Pri prvom rozhovore od nej ako nováčik dostanete kus pečeného mäsa.
- V tábore sa vám hodí mať k niektorým úlohám pivo. Pár ich môžete nájsť. V každom dome (okrem toho voľného, v ktorom môžete prespávať a umývať sa) je jeden korbeľ (Oscar, Rachel, Lorenzo, Brogar), no musíte ho ukradnúť. Pár korbeľov je úplne voľných. Jeden je na krabiciach pri ohnisku za spodnými domami, kde vyspáva Clay. Naľavo od vstupu do chrámu s Donom je na krabiciach pri káre jeden korbeľ. Napravo od vstupu do chrámu s Donom sú dva korbele, jeden napravo pri stĺpe na krabici a druhý naľavo pri stene na sude. Jeden je na Rhobartovej farme, na sudoch pri stene vonku (voľný) a druhý má vnútri v dome (ten treba ukradnúť).
- V oblasti je päť voľných truhlíc. Jedna je vo voľnom dome s vaňou (môžete tam prespávať), jedna je pri táboráku v dolnej časti tábora (kde sú Clay a Dwight), dve sú na prostrednom ostrovčeku s vykopávkami a jedna je nad arénou, kde sa schováva Branon. Môžete si spokojne vziať ich obsah.
- Od Hawkinsa môžete kúpiť za 500 zlatých robotnícke šaty, no musíte pre neho splniť úlohu „The workers are to work again“. Tie šaty vám odporučí Sam, keďže k brneniam majú prístup len Donovi muži. Takže šaty môžete získať, nech hráte za akúkoľvek postavu.
- V oblasti sú dve miesta vykopávok. Na ostrove uprostred a kúsok južnejšie od neho. Keď dostanete robotníkov do práce, tak na jednom bude robiť Enrico a na druhom Branon. Pri oboch vykopávkach sú prázdne, piesočné miesta. Ak máte lopatu (tie sú tu pri vykopávkach), tak môžete na týchto miestach kopať a získať tak dve truhlice s pokladmi. O možnosti kopania vám pri rozhovore povie aj Branon.
- Keď splníte Rhobartovu úlohu „Rhobart needs weed“, môžete mu aj v budúcnosti predávať 10 kusov rastliny Weed za 70 zlatých.
- Keď sa Sama spýtate na lepšiu výbavu, tak spomenie, že niečo magické by mohol mať na predaj farmár Rhobart. Spýtajte sa ho na to potom a je ochotný vám predať za 200 zlatých zvitok magickej ochrany.
- V tábore banditov je nad Brogarovým domom kamenný stĺp. Ak máte kúzlo lietania, tak zo skaly nad Racheliným domom môžete vyletieť až hore. Hore nájdete runu silného liečenia.
- Pri vstupe do močarín sa dajte naľavo od mosta vedúceho k Dougovi. Naľavo je tam na stene zlatá žila, ktorú môžete vydolovať, ak budete ovládať Baníctvo.
- V rámci úlohu „Gone with gold“ pôjdete do jaskyne v bažinách. Pre úlohu je vám potrebná len vstupná časť s pár moľami a vašim cieľom. Celkovo môžete preskúmať jaskyňu celú. V hornej časti sú tri železné žily. Jedna chodba vás dovedie do slepej jaskyne s Ghulom, železnou a dvoma zlatými žilami. Z centrálnej jaskyne môžete zoskočiť dole do nižšej k zlatej a železnej žile. Tam je obďaleč pár dikobrazov (ostňokrysy) za ktorými je truhla s pokladom (treba ju vypáčiť). Z tejto dolnej časti môžete vyjsť opäť von k štyrom čiernym vlkom. Dostanete sa rovno nad Tristanovu farmu (poniže úvodného rázcestia s Janom). Môžete sa vrátiť naspäť hore, hoci je trochu problém hore vyliezť po skalách. Ale je to skratka.
- Keď sa dostanete do Donovho chrámu, tak sú tam dve knihy (2 x 10 xp). V alchymistickom stolíku je recept (Malý nápoj many).
- Keď sa dostanete do donovho chrámu, môžete si pohovoriť s Fincherom a splniť pre neho úlohu dobyť tábor s artefaktmi, ktorý strážia bojovníci rádu. Tých treba zabiť. Potom vás bude Fincher učiť boju a dá vám aj lepšiu mapu sveta a dostanete ďalšiu úlohu (preskúmať jedny ruiny). Toto sú však už konkrétnejšie úlohy pre banditov (hoci ich stále môžete splniť ako voľné úlohy), takže som to zaradil až do druhej kapitoly. No splniť ich môžete už tu, nemá to žiadny výrazný vplyv na neskoršie hranie. Je to len na vás.

Obchod: Doug, Oscar, Obel. Cormac

1. Go hunting with Doug
1.2. Dangerous Prey

Na ceste k táboru banditov je medzi mostmi na malom ostrovčeku pri ohni Doug. Pohovorte si s ním o ňom a dá vám mapku tábora banditov. Spýtajte sa ho na lov a povie vám, čo loví a ako to tu chodí a že je tu jeden veľký červ, dosť veľký, takže by sa mu na neho hodila pomoc. Ponúknite mu pomoc a on vám za ňu ponúkne 30 zlatých. Vyrazí rovno za červom. Nasledujte ho, je to neďaleko vo vode. Je to klasický rotworm, len je označený ako nebezpečný „Dangerous Worm“. Zabite ho a úloha je splnená (100 xp). Zároveň jeho zabitím splníte úlohu „Dangerous Prey“ (150 xp). Potom oslovte Douga pre dokončenie úlohy (200 xp) a dostanete svoje zlato (25 xp). Tiež vám dá 5 kusov mäsa pre kuchárku Rachel. No nemáte pri rozhovore žiadnu možnosť dať jej to mäso, takže si ho môžete kľudne nechať (alebo ho minúť v úlohe „Meat for the gang“).
Môžete ho teraz požiadať, či by vás neučil lovu, no nepovažuje sa za dobrého učiteľa a odporučí vám svojho vlastného učiteľa, ktorým je Luis.
Odmena: 475 xp, 30 zlatých, 5 kusov surového mäsa

2. A bottle of beer for the drunkard
Poniže tábora banditov je osamotený ostrovček s ohniskom (rovno poniže ohniska za táborom, kde prespáva Clay). Pri ňom táborí Luis. Je to riadny ožran. Posťažuje sa vám na tábor, hlavne na Brogara, ktorý šéfuje táboru a Luis verí, že chce nahradiť Dona. Viac vám nepovie, kým mu neprinesiete pivo. Ak žiadne nemáte, tak si nejaké zožeňte, alebo kúpte. V tábore, rovno oproti Luisovi je ohnisko, pri ktorom je truhla, lopaty, čakan, nejaké krabice a sudy. Na krabici je korbeľ piva, ktoré si môžete vziať. Na splnenie úlohy vám stačí jedno pivo, ktoré keď mu dáte, tak je úloha splnená.
No hovoriť s vami bude na každú tému len za pivo. Ak sa ho za pivo spýtate ešte viac na Brogara, už vám len povie, že je to hajzel. Za ďalšie pivo sa ho spýtajte na lov a je ochotný vás učiť.
Odmena: 100 xp, možnosť učiť sa od lovu

3. Disgusting insects
Pred vstupom do tábora (ak idete od Douga) stojí strážca Ricardo. Je málovravný a veľa toho z neho nedostanete, no pri „rozhovore“ o strážení spomenie nechutné veci pri vykopávkach. Spýtajte sa na viac a ponúknite mu, že ich za 30 zlatých zabijete. Vykopávky sú poniže tábora, na ostrove medzi ostrovčekmi s Luisom a Dougom. Sú tam štyri mole, akurát sú označené ako nechutné „Disgusting insect“. Zabite všetky štyri a vráťte sa to oznámiť Ricardovi.
Odmena: 300 xp (+4 x 60 xp za Mole), 30 zlatých

4.0. The best fighter in the bandit camp
V dolnej časti tábora postáva Craig. Pohovorte si s ním a ponúkne vám možnosť si privyrobiť. Vysvetlí vám, že ide o stávkovanie. Ponúkne vám možnosť bojovať v aréne a prípadne aj stávkovať sám na seba. Máte vyzvať súperov na súboj. Bojovať môžete s Craigom, Lorenzom, Domingom a Ricardom. Keď všetkých porazíte a splníte túto úlohu, môžete vyzvať aj Brogara. Po rozhovoroch o stávkovaní a bojovaní môžete požiadať Craiga, aby vás učil boju, čo sa vám v súbojoch môže hodiť. Pravidlá sú prosté, vojdete do arény, bojujete a kto padne, prehrá. Nepriateľa nemáte zabíja, ale nič vám nebráni vziať mu zbrane aj ho obrať o veci z inventáru.
Porazte teda súperov Ricarda, Lorenza, Craiga a Dominga (a splňte tým štyri súvisiace podúlohy). Keď všetkých troch porazíte (prípadne s vami Lorenzo odmieta bojovať) a už nie je v tábore nik, kto by s vami chcel bojovať, tak sa vráťte za Craigom a oznámte mu, že už nemáte súpera. Pochváli vás, že je to veľká pocta, keď s vami nik nechce bojovať, pretože ste už tak dobrý. Tým splníte túto úlohu.
Odmena: 200 xp

4.0.1. Defeat Lorenzo in the arena
Lorenzo postáva v okolí Craiga. Vyzvite ho na súboj v aréne a prijme ho. Prijme ho však, len ak ste s ním ešte nebojovali. S Lorenzom ste mohli bojovať pri Brogarových úlohách (ak ste ho poslali do čerta a poštval na vás svojich ľudí) a pri Lorenzovej úlohe „To the temple ruins with Lorenzo“. Ak ste s ním už bojovali a porazili ho, tak s vami odmieta bojovať. V tom prípade túto úlohu nesplníte. Ak vašu výzvu prijme, tak len zájdite do arény a porazte ho.
Odmena: 100 xp (+80 xp za porazenie jeho osoby)

4.0.2. Defeat Ricardo in the arena
Ricardo je strážca pri vstupnom moste do tábora. Vyzvite ho a prijme vašu výzvu (ak ste ho aj porazili v boji už predtým). Zájdite do arény a porazte ho.
Odmena: 100 xp (+50 xp za porazenie jeho osoby)

4.0.3. Defeat Craig in the arena
Craigovi stačí len slovne navrhnúť pri rozhovore o stávkach a bojoch v aréne, že by si mohol zabojovať aj sám. Ako šéf stávkovania príležitosť na stávku nemôže odmietnuť, staví si na seba a výzvu prijíma. Zájdite do arény a porazte ho. Keď je porazený, môžete ho obrať aj o veci vrátane zlatého fragmentu (pre úlohu „Golden fragments for Oscar“).
Odmena: 150 xp (+60 xp za porazenie jeho osoby)

4.0.4. Defeat Domingo in the arena
Domingo je pri ohnisku neďaleko Ricarda. Nechce prijať vašu výzvu, nestojíte mu za to. Dajte mu korbeľ piva, čo ho presvedčí, aby vašu výzvu prijal (ak ho porazíte, tak si to pivo aj tak môžete vziať späť). Zájdite do arény a porazte ho.
Odmena: 200 xp (+57 xp za porazenie jeho osoby), možnosť učiť sa od neho Boju

4.1. Defeat Brogar in the arena
Keď porazíte všetkých súperov (Craig, Ricardo, Domingo, Lorenzo), tak už nie je nik, kto by s vami bojoval a môžete splniť úlohu „The best fighter in the bandit camp“. Ak ste sa predtým pokúšali vyzvať na boj v aréne Brogara, tak vás odmietol. Teraz ste uznaný za najlepšieho zápasníka v tábore banditov, takže ak nechce vyzerať ako zbabelec, musí vašu úlohu prijať. Zájdite do arény a porazte ho. Keď je porazený, môžete ho obrať aj o veci vrátane zlatého fragmentu, alebo si ho od neho po boji vypýtať (pre úlohu „Golden fragments for Oscar“).
Odmena: 300 xp (+100 xp za porazenie jeho osoby), 25 xp od Sama

4.2. Forbidden Games
Keď sa budete rozprávať s Craigom, spomenie stávkovanie. Ľudia tu stávkujú na čokoľvek a pre vás ako dobrodruha ponúka možnosť stávkovať na zápasy. Hoci to znie ako stávkovanie v širšom zmysle, môžete v podstate stávkovať len sami na seba a na nič iné, ani na nikoho iného. Keď začnete úlohu „The best fighter in the bandit camp“, môžete začať aj stávkovať. Stavte na seba pri boji s každým súperom a vyhráte dvojnásobok.
Staviť môžete na seba pri boji proti Ricardovi (10 zlatých), Lorenzovi (20 zlatých), Domingovi (100 zlatých) a Craigovi (50 zlatých). Ak ste Lorenza porazili v boji (popis pri úlohe „Defeat Lorenzo in the arena“) ešte pred výzvou na boj v aréne, odmieta s vami bojovať. Povedzte to Craigovi a vráti vám peniaze, ktoré ste si vsadili na boj s Lorenzom. Inak ak každého porazíte, získate dvojnásobok toho, čo ste vsadili. Ak pri porážke Craiga ho oberiete o veci z jeho inventára, tak vám ako správca stávok výhru nedá a povie vám, že to, čo ste si vzali, vám zostane ako vaša výhra.
Tento odstavec je len dobrovoľná vsuvka a nemusíte jeho obsah pri úlohe plniť. Keď prijmete od Rachel úlohu „Gold Fever“, tak jej môžete hovoriť o rôznych udalostiach v tábore. Môžete jej povedať aj to tom, že Craig organizuje stávkovanie (25 xp). Povedzte Craigovi, že ste ho nabonzovali a ten sa naštve a nechce s vami jednať, kým to neurovnáte. Vráťte sa za Rachel a máte dve možnosti. Môžete jej klamať a povedať, že s tým Craig prestane, hoci s tým samozrejme neprestane (dostanete od nej za odmenu 20 zlatých a 50 xp). Môžete jej povedať pravdu a teda, že Craig s tým prestať nechce. Povie, že to riešiť nemusíte, že na to dozrie osobne (dostanete odmenu 40 zlatých a 25 xp). Ak ste Rachel klamali, tak oznámte Craigovi, že je to vybavené a pohoda, nič sa nedeje, stávkujete ďalej. Ak mu poviete, že ste Rachel povedali pravdu o jeho stávkach a neochote s tým prestať, tak sa naštve a vylúči vás zo stávkovania. Samozrejme stávky organizuje aj naďalej, no už nie pre vás a tým spôsobíte zrušenie tejto úlohy. Bojovať v aréne však môžete aj naďalej, no už bez výhier.
Ak ste predošlý odstavec preskočili, alebo ak ste Rachel klamali, tak môžete pokračovať. Ak ste porazili všetkých štyroch súperov, je tu ešte Brogar („Defeat Brogar in the arena“). Vsadiť si proti nemu môžete, len ak ste ho predtým vyzvali a on odmietol (inak nebudete mať pri rozhovore s Craigom možnosť vsadiť si). Keď potom porazíte štvrtého protivníka, oznámte to Craigovi a on vás vyhlási za šampióna, no vy ešte spomeniete, že je tu stále neporazený Brogar a pohovoríte si o ňom a môžete si vsadiť teraz aj na boj proti nemu (200 zlatých). Keď zvíťazíte, tak si prídete za Craigom po odmenu (ak ste ho porazili a zabudli si vsadiť, alebo ak ste si nemohli vsadiť, nič sa nedeje a môžete úlohu ukončiť aj tak, len bez tejto poslednej výhry, ale musíte pre ukončenie úlohy poraziť Brogara). Povedzte mu, že v rámci stávkovania, už nemáte s kým bojovať a teda ani proti komu vsádzať, a tým ukončíte túto úlohu.
Odmena: 100 xp a 360 zlatých (20 zlatých za Ricarda, 40 za Lorenza, 200 za Dominga, 100 za Craiga), 400 zlatých (za Brogara)

5. To the temple ruins with Lorenzo
Pohovorte si s Lorenzom (bez ohľadu na to, či ste s ním už bojovali pre Brogara, alebo v aréne) a pohovorte si s ním ako nováčik o Donovom zlate a kde ho získava. Spomenie samozrejme chrámy a keď sa budete vypytovať ďalej, navrhne vám, že vám jeden taký ukáže a ak spolu pobijete potvory, môžete sa podeliť aj o poklady. Súhlaste a nasledujte ho. Zavedie vás len kúsok povyše nad tábor a tam sa zastaví. Oslovte ho a tým rovno splníte túto úlohu.
No samozrejme to nie je hneď koniec. Proste sa mu nepáčite, tak ako ďalší nováčikovia, keďže sa s nimi musí deliť o korisť a tak vás chce pripraviť o zlato. Môžete mu dať rovno 50 zlatých a nechá vás na pokoji. Ak mu platiť nechcete, tak musíte bojovať. Tu už je to prosté, prehráte, okradne vás (o polovicu zlata), alebo vyhráte a môžete ho obrať vy jeho (ak ste to už nespravili). Ak chcete splniť úlohu „Defeat Lorenzo in the Arena“, tak si počkajte s plnením tejto úlohy až po nej.
Odmena: 150 xp

6. Bear for the Gang
Východne nad bažinami s táborom banditov je vodná plocha s Rhobartovou farmou. Pri rozhovore s Rhobartom o pive vám navrhne, či by ste za neho nezaniesli banditom 10 pív. Súhlaste a zoberte ich Rachel. Rhobart za ne chce 50 zlatých. Môžete ich dať Rachel zadarmo, môžete si vypýtať 50 zlatých, alebo ju môžete oklamať a vymámiť od nej až 100 zlatých. Tým, že jej odovzdáte pivá, úlohu splníte. Ešte sa môžete zastaviť za Rhobartom oznámiť mu splnenie úlohy. Keď sa pýta na peniaze, môžete mu povedať, že vám nič nedala (ak ste jej pivo dali zadarmo, alebo ak chcete klamať), alebo mu dať 50 zlatých (či už zo svojho, alebo z peňazí od Rachel).
Odmena: 200 xp a 100 xp od Rhobarta, ak mu zaplatíte, alebo zlato od Rachel, ak nezaplatíte

7. Rhobart needs Weed
Rhobart povie, že zbiera rastlinu Brugleweed , bežne označovanú len ako Weed. Ponúknite mu pomoc pri jej zbieraní. Sľúbi vám 70 zlatých za 10 kusov. Weed nájdete na rôznych miestach. Pre splnenie úlohy máte desať kusov rovno v okolí jeho farmy. Tri sú na brehu, kde postáva Phil, štyri sú vo vode v blízkosti Obela, Rhobartovho pomocníka. Dva sú na brehu, napravo od Obela (čelom k farme, chrbtom k Obelovi) pri priehrade. Desiaty kus je pri vstupnom moste na farmu (tam sú aj ďalšie dva na druhej strane mostu). Keď máte desať kusov, odovzdajte ich Rhobartovi a dostanete odmenu. Tým splníte túto úlohu. Hoci je úloha splnená, aj v budúcnosti môžete predávať Rhobartovi 10 kusov Weedu za 70 zlatých.
Odmena: 50 xp, 70 zlatých

8.1. Gold Fever
Pohovorte si s Rachel a spomenie, že niekto zrejme jej manžela Estebana okráda. Isto by takého previnilca čakala smrť, ale Don Esteban sa zatvoril v chráme a nevenuje táboru toľko pozornosti, koľko by mal a preto dochádza aj k ďalším narušeniam chodu tábora. Tiež sa rozhovorí o tom, že Dona dosť vzalo, keď Inkvizícia obsadila Prístavné mesto a tak to na neho všetko dosť dolieha. Sťažuje sa na zlatú horúčku, ktorá ľudí zachvátila a myslia len na zlato a nie na praktické veci. Ponúknite jej pomoc. Je síce prekvapená, že chcete dobrovoľne pomôcť, ale prijme vašu ponuku. Máte zistiť, čo sa v tábore deje a oznámiť jej to. A možno popritom vypátrate aj to, kto okráda jej manžela.
- Môžete jej povedať o stávkovaní (úloha „Forbidden Games“).
- O obnovení dodávok (úloha „Artifact Delivery“).
- O tom, že Enrico a Branon opäť pracujú (úloha „The workers are to work again“).
- O tom, že Brogar zbiera peniaze za ochranu od ľudí (25 xp, buď to viete od Rhobarta, alebo z úlohy „Gone with Gold“).
- O tom, že Brogar chce nahradiť Dona a stať sa vodcom (25 xp, viete to od Luisa).
- O tom, že Brogar núti Sama píliť pre neho drevo a nedovolí mu ísť loviť (25 xp, viete od Sama).
- Ukázať jej Droganov zoznam (50 xp, úloha „Drogan´s List“).
- O tom, že Brogar chce, aby ste vyzbierali peniaze za ochranu a potom aj splnenie tejto úlohy (po zadaní úlohy „Protection Money in the bandit camp“ a po jej splnení).
- O tom, že lovci vrátane Sama už opäť lovia (úloha „The hunters are to hunt again“).
Pre splnenie tejto úlohy potrebujete len obnoviť prácu na vykopávkach (The workers are to work again), obnoviť prísun potravy od lovcov (The hunters are to hunt again) a vysporiadať sa s tým, čo okráda Estebana (Power Struggle).
Odmena: 150 xp, 100 zlatých (a možné čiastkové úlohy za plnenie iných tém popísané vyššie)

8.2.a. Power Struggle
Túto úlohu môžete získať aj od Sama, ale keďže ju ukončíte u Rachel, tak som ju zaradil k nej.
Keď sa po prvotných úlohách v tábore (nemusíte ešte začať pracovať pre Brogara) pozhovárate so Samom, tak budete debatovať práve o Brogarovi a vy navrhnete, že ho zosadíte z jeho trónu moci. Tým získate túto úlohu.
Túto úlohu môžete získať aj od Rachel. Ak ste sa zhovárali s farmárom Rhobartom, tak od neho viete, že Brogar vyberá peniaze za ochranu od ľudí. Môžete to povedať Rachel a získate túto úlohu, no chce hmotný dôkaz. Keď budete plniť pre Brogara úlohu „Gone with Gold“, nájdete Brogarov zoznam s menami niektorých členov tábora. Dajte jej ten zoznam prečítať a vtedy vám navrhne dozrieť podrobnejšie na Brogara (a získate aj túto úlohu, ak ste ju ešte nezískali predtým). Keď napokon prijmete od Brogara úlohu „Protection money in the bandit camp“, tak to oznámte Rachel povie, nech úlohu splníte, aby ste zistili, ako sa ľudia chovajú a dostali sa tak Brogarovi viac na kobylku.
Keď napokon túto úlohu pre Brogara splníte, tak jej to oznámte (25 xp). Nechce, aby sa Esteban dozvedel o problémoch v tábore, pretože jej zveril starostlivosť o tábor a naštval by sa na ňu a zabil by Brogara. Preto navrhne, aby ste sa Brogara pokúsili nejak uzemniť, vyhrážať sa mu a donútiť ho prestať s jeho špinavosťami. Nemáte ho k tomu ako donútiť a na vyhrážky nereaguje. Jedine ho treba zmlátiť a aby to bolo legálne, tak v aréne. Úlohu „Defeat Brogar in the arena“ ste už mohli splniť, ak ste ju nesplnili, tak to spravte teraz. Len čo je splnená, tak si pohovorte s Brogarom a on sľúbi, že svoje kšefty trochu skľudní.
Oznámte Rachel, že je všetko vybavené (splníte tým túto úlohu). Poprosí vás, aby ste to nevraveli Donovi (ak sa za ním niekedy dostanete, nepustí vás za ním, mrcha jedna). Môžete jej povedať, že by ste potrebovali miesto na spanie a povie vám, nech si vezmete Brogarovu chatrč, o neho že sa už ona postará.
Keď sa napokon dostanete k Donovi, môžete naviesť reč na zlato a potom máte možnosť povedať mu o Brogarovej zrade, alebo uchovať Rachelino tajomstvo. Ak mu to prezradíte, zabije Brogara, vy tým naštvete Rachel a nič vám ani nedá (len xp). Ak mu to neprezradíte, skočte potom ešte uistiť Rachel, že je jej tajomstvo v bezpečí a ona sa vám odmení.
Odmena: 350 xp, 50 xp a 150 zlatých od Rachel, Brogarova chatrč, 100 xp od Dona, alebo 100 xp a 50 zlatých od Rachel (po rozhovore s Donom)

8.2.b. Take care of Brogar for good
O Brogara sa postaráte definitívne, keď ho zabijete. Aby ste si nikoho proti sebe nepoštvali, môžete ho zabiť len pri boji v aréne. Vyzvite ho na súboj („Defeat Brogar in the arena“) a keď ho porazíte, tak ho zabite. Tým splníte túto úlohu. Ak ste prijali úlohu „Power Struggle“, tak týmto tú úlohu zrušíte. Pri kontakte so Samom a Rachel sa to odvíja, ako keby ste splnili úlohu „Power Struggle“ (môžete takto dokonca preskočiť Brogarove úlohy, ale je zbytočné sa pripraviť o skúsenosti a odmeny. Ak ho chcete zabiť, stačí počkať na koniec „Power Struggle“ a až potom to vykonať. A ak ho aj nezabijete, táto úloha sa do konca hry ešte naskytne.).
Odmena: 500 xp, 150 zlatých a 50 xp od Rachel

8.3 Meat for the gang
Pohovorte si s Rachel po prijatí úlohy „Gold Fewer“ a povedzte jej, že ste počuli, že zháňa mäso (počuli ste to od Douga). Potrebuje 10 kusov mäsa. 5 už môžete mať od Douga po splnení jeho úlohy a zo zabitých zvierat už iste máte dosť ďalších kusov mäsa. Dajte jej 10 kusov a úloha je splnená.
Odmena: 200 xp, 30 zlatých

9. Sam
Toto nie je samostatná úloha, len súhrn k Samovi.
V spodnej časti tábora píli drevo Sam. Spýtajte sa ho, či je miestny drevorubač a posťažuje sa, že je lovec, no Brogar mu pridelil túto prácu, aby ho potrestal za to, že s ním Sam nesúhlasil. Keď mu poviete, že chcete za Donom, poradí vám, že najvhodnejšie by bolo priniesť nejaký vzácny, neobvyklý dar. No aký, to by vám vedel skôr poradiť kováč Oscar.
Keď sa po prvotných úlohách v tábore (nemusíte ešte začať pracovať pre Brogara) pozhovárate so Samom, tak budete debatovať práve o Brogarovi a vy navrhnete, že ho zosadíte z jeho trónu moci. Tým získate úlohu „Power Struggle“ (ak ste ju ešte nezískali od Rachel). Po začatí tejto úlohy a po tomto rozhovore je Sam ochotný vás učiť lovu a tiež sa s ním môžete pozhovárať o rozličných veciach, ktoré sa dejú v tábore. O Brogarovom vyberaní peňazí za ochranu, o Rachel, ktorú Brogar zastrašuje, tiež vám poradí, že Brogara môžete zahanbiť, ak ho porazíte v súboji a o ďalších veciach. Tiež môžete spomenúť nájdenie Dorganovho tela (25 xp, úloha „Gone with gold“) a nájdenie všetkých päť zlatých fragmentov (25 xp, úloha „Golden fragments for Oscar“).

9.1. The hunters are to hunt again
Keď začnete úlohu „Power Struggle“ a keď si pohovoríte so Samom o Brogarovi, tak mu môžete navrhnúť, že mu pomôžete s lovom a lovcami. Nechce, aby ste niečo riešili s Brogarom, bojí sa ho. No vie, že tábor potrebuje mäso a tak môžete dozrieť na jeho lovcov. Môžete si s ním hovoriť o lovcoch. Môžete spomenúť Luisa, že je to opilec, on sa ho zastane (25 xp). Môžete spomenúť Jana, ktorého ste stretli cestou z pobrežia a potvrdí vám, že Jan sa stal strážcom rázcestia a prestal loviť (25 xp) a môžete mu povedať, že Dougovi sa darí (ak ste mu pomohli v úlohe „Go hounting with Doug“ (25 xp). Ak splníte aj úlohu „Scurrying Rats“ pre Luisa (za predpokladu, že ste splnili Dougovu úlohu), tak oznámte Samovi, že už lovci opäť pracujú a zásoby prúdia do tábora. Dostanete za to odmenu.
Keď sa napokon postaráte o Brogara (úloha „Power Struggle“, alebo „Take care of Brogar for good“), tak mu od Brogara opäť vypýtajte slobodu (50 xp) a Samovi teda povedzte, že z Brogara si už nemusí robiť starosti a že je opäť voľný a môže loviť. Poďakuje sa vám, dostanete odmenu a Sam sa presunie táboriť k Luisovi. O pomoci Samovi môžete povedať aj Rachel.
Odmena: 200 xp, 50 zlatých, 25 xp a 50 zlatých od Sama za splnenie úloh pre Douga a Luisa, 25 xp a 20 zlatých od Rachel

9.1.2. Scurrying Rats
Túto úlohu môžete prijať a splniť len v rámci úlohy „The hunters are to hunt again“. Keď ju prijmete od Sama, máte dozrieť na lovcov. Jedným z nich je aj Luis. Skúste ho presvedčiť, nech sa opäť vydá na lov, no nezaberie ani lákanie na pivo, ani vyhrážky. Namiesto toho vám ponúkne 30 zlatých, ak pôjdete uloviť neďaleké krysy, ktoré ho otravujú. Prijmite úlohu a vydajte sa povyše neho (južne od neho), kde sú tri chvátajúce krysy (Scurrying Stingrats). Zabite ich a vezmite si od Luisa 25 zlatých, hoci sľúbil 30.
Odmena: 200 xp (+3 x 50 xp za krysy), 25 zlatých

10. The workers are to work again
Z rozhovorov ste sa mohli dozvedieť, že sa tu nepracuje tak, ako sa má. Hawkinsa vám mohol odporučiť aj Sam, kvôli robotníckym šatom. Zájdite teda za ním, Hawkins posedáva pri dome v dolnej časti tábora. Pohovorte si a posťažuje sa vám na tvrdú prácu, ako si robotníkov nik neváži a že sú teraz tiež vydesení zverstvami v močiari, nedostáva sa im ochrany od bojovníkov a tak nechcú pracovať. Mali by ste ich nahnať do práce.
Splňte pre to úlohy „Protection against the ghosts of the ancestors“ s Enricom, „Get Branon to go back to digging“ s Branonom a „Dwight is to get back to work“ s Dwightom. Môžete Hawkinsovi oznámiť splnenie každej tejto samostatnej úlohy. Keď splníte všetky, tak mu len oznámte, že už sa opäť pracuje a splníte túto úlohu.
Odmena: 200 xp a možnosť kúpiť si robotnícky odev, od Rachel 25 xp a 20 zlatých

10.1. Protection against the ghosts of the ancestors
V južnej časti, južne od centrálneho ostrova s vykopávkami, pri kamennom oblúku, východne od cesty vedúcej k mostu a k Dougovi je malá čistinka s ohniskom, kde táborí Enrico. Pohovorte si s ním. Je vydesený z duchov, ktorých údajne stále počuje. Tvrdí, že duchovia prastarých povstali pri objavení sa Chrámov, čo je len predzvesť väčšieho zla a on zo strachu odmieta ísť pracovať. Na prostrednom ostrove s vykopávkami (kde ste plnili úlohu „Disgusting Insects“) sú dve truhlice. V jednej z nich je aj bezcenný amulet (Useless Amulet). Dajte mu ho a presvedčíte ho, že je to prastarý amulet mocnej sily, ktorý chráni pred duchmi a ak chce pomôcť aj ostatným, musí sa vrátiť do práce, aby našli viac takých amuletov. Súhlasí a vyrazí.
Odmena: 100 xp, 25 xp a 5 zlatých od Hawkinsa

10.2. Get Branon to go back to digging
Nad arénou pri tábore banditov táborí Branon. Sťažuje sa, že bojovníci im vôbec neposkytujú ochranu, akoby mali. No napriek tomu by šiel do práce, ale bojí sa stvorení pri vykopávkach. Sú to štyri nechutné mole, ktoré ste už mohli zabiť v rámci úlohy „Disgusting Insects“. Ak ste to ešte nespravili, tak si splňte túto úlohu pre Ricarda a potom oznámte Branonovi, že oblasť je už čistá a on sa vráti do práce.
Odmena: 125 xp, 25 xp a 5 zlatých od Hawkinsa

10.2.1. Branon needs help
Pri rozhovore s Branonom sa vám Branon posťažuje, že Ricardo, ktorý by mal zodpovedať za ochranu robotníkov pri vykopávkach, na svoju prácu kašle. Ponúknite mu pomoc. Zájdite za Ricardom a povedzte mu, že by mal strážiť, no jemu je to úplne jedno a aj vám povie, že na robotníkov kaše. Nič ste nevyriešili, ale aspoň ste sa pokúsili. Jeho oslovenie na túto tému končí úlohu. Môžete potom oznámiť Branonovi vašu snahu a tiež sa sťažovať na Ricarda u Brogara.
Odmena: 150 xp, 25 xp od Branona, 25 xp od Brogara

10.3. Dwight is to get back to work
Dwight posedáva pri ohni pri spodnej časti tábora. Len sa sťažuje, že Hawkins na všetko kašle a Beppo že ich preháňa s krabicami. Pošlite ho do práce, no nechce sa mu. Môžete mu dať 20 zlatých, alebo mu to proste povedzte vyhrážajúcim sa tónom.
Odmena: 200 xp, 25 xp a 5 zlatých od Hawkinsa

10.3.1. Artifact Delivery
Hawkins vám spomenul, že získava poklady pre Beppa. O ňom ste mohli počuť aj od Dwighta. Beppo sa zdržuje pri stole pred vstupom do chrámu s Donom. Pohovorte si a posťažuje sa vám, že sú zastavené dodávky z vykopávok a že potrebuje, aby bol chod krabíc s artefaktmi opäť obnovený. Pre obnovenie dodávok musíte pohnať do práce Dwighta, ktorý to vykonáva a tiež organizuje pár ďalších nosičov. Splňte úlohu „Dwight is to get back to work“, kde Dwighta buď podplatíte, alebo mu pohrozíte. Keď začne opäť robiť, tak to len oznámte Beppovi.
Odmena: 150 xp, 20 zlatých, 25 xp a 20 zlatých od Rachel

11. Brogar
Od rôznych osôb ste sa mohli dozvedieť, že kým sa Don zatvoril v chráme, tak to tu vedie Brogar a vedie to dosť vo svoj prospech. Môžete pre neho splniť pár úloh. Počas plnenia úloh pre neho mu raz môžete povedať, nech si svoje veci rieši sám (je jedno počas ktorej úlohy to spravíte, no môžete to spraviť len raz). Za vašu drzosť na vás poštve svojich poskokov. Sú to Lorenzo, Domingo a Ricardo. Keď sa k nim priblížite, tak vás napadnú (bez ohľadu na to, či ste ich už predtým porazili v nejakom súboji). Porazte ich a po ich porážke oznámte Brogarovi, že ste im nakopali zadok a môžete pokračovať v úlohe, počas ktorej ste toto začali (dostanete za to 300 xp).

11.1. Brogar´s Lackey
Brogar chce, aby ste mu priniesli od Rachel kus pečeného mäsa. Ak zájdete za Rachel, tak vám povie, že už dostal, takže má smolu. Tak mu dajte proste kus zo svojho (jeden ste dostali od Rachel, alebo si niečo opečte).
Odmena: 50 xp

11.2. Lazy Dog
Teraz od vás Brogar chce, aby ste poslali Claya vystriedať Phila, ktorý stráži pri Rhobartovej farme. Túto úlohu ste inak mohli prijať aj skôr, rovno od Phila, ktorý už čaká na vystriedanie. Clay sa vyvaľuje pri ohnisku za domami v dolnej časti tábora. Môžete ho podplatiť 20 zlatými a on sa vráti do práce. Tiež môžete skúsiť byť tvrdý a on vás napadne. Keď ho porazíte, tak ho oslovte a je ochotný sa vrátiť do práce. Môžete skočiť po poďakovanie k Philovi, ktorý sa presunie namiesto Claya k ohnisku a oznámte to aj Brogarovi.
Odmena: 200 xp, 25 xp a 25 zlatých od Phila, 25 xp od Brogara

11.3. Gone with gold
Už po prvej úlohe od Brogara sa môžete popýtať na to, že Brogar vedie všetkých bojovníkov a ako mu to ide a spomenie, že Drogan, ktorý mal pre neho niečo vybaviť, zmizol. Ponúknite sa, že ho nájdete. Na Drogana sa môžete spýtať lovca Luisa. Za pivo vám povie, že šiel do jaskyne východne od neho. Je to povyše Luisa, kde ste mohli pre neho plniť úlohu „Scurrying Rats“. Vydajte sa povyše neho a v skalách zbadáte vchod do jaskyne. Vnútri sa pripravte na skupinu cmiterných molí. Pri ohnisku nájdete krompáč, truhlicu s nejakými cennosťami a telo Drogana. Ten má u seba zlatý fragment (pre úlohu „Gold fragments for Oscar“) a zoznam s menami členov tábora. Keď si poberiete jeho veci, úloha je splnená.
Odmena: 250 xp, 50 xp od Brogara, 25 xp od Sama

11.3.1. Drogan´s List
Keď nájdete v úlohe „Gone with gold“ Drogana a jeho zoznam, tak to choďte oznámiť Brogarovi. Ten od vás chce ten zoznam. Ukážte ho najprv Rachel a potom ho kľudne odovzdajte Brogarovi.
Odmena: 100 xp, 50 xp od Rachel

11.4. Protection Money in the bandit camp
Po predošlých úlohách má pre vás Brogar poslednú, to čo nezvládol Drogan. Máte vyzbierať od ľudí v tábore peniaze za ochranu. Dlžníci na vašom zozname sú robotníci Hawkins, Branon, Enrico, Dwight, lovci Luis a Doug, kováč Oscar (šomre, ale kľudne od neho peniaze vezmite, bez ich výberu nemôžete zaplatiť Brogarovi, aj keby ste chceli zo svojho) a Obel, pomocník farmára Rhobarta. Za každého získate 20 zlatých (od Oscara 30) a 25 xp (takže celkovo 170 zlatých a 200 xp). Posledný na vašom zozname je farmár Rhobart. Je ochotný zaplatiť za ochranu, ale požaduje za to aj naozajstnú ochranu, takže pre neho splňte úlohu „Rhobart´s bog bodies“. Keď ju splníte dostanete 30 zlatých a 25 xp od Rhobarta. S tým máte plných 200 zlatých, ktoré požadoval Brogar.
Oznámte Brogarovi splnenie úlohy, že ste vyzbierali peniaze od všetkých. Už tým je úloha splnená. Ešte chce od vás samozrejme peniaze. Ak mu ich dáte, dostanete za odmenu podiel 50 zlatých. Môžete si ich však všetky nechať. Je síce naštvaný, ale nič proti vám nepodnikne.
Odmena: 250 xp, 50 zlatých, alebo 200 zlatých

11.4.1. Rhobart´s Bog Bodies
Keď budete chcieť od Rhobarta peniaze za ochranu v rámci úlohy „Protection Money in the bandit camp“, tak vám ich sľúbi, ale chce zato, aby ste sa postarali o Bog Bodiov neďaleko jeho farmy. Sú pri vodopáde, na ktorý dovidíte aj z farmy, takže ich nie je problém nájsť. Sú tam traja Tough bog body. Zabite ich a oznámte to Rhobartovi, ktorý vás odmení. (Túto úlohu ste mohli spraviť aj skôr, ak ste šli rovno k vodopádu a zabili močiarnikov. Mohli ste si pýtať aj odmenu od Rhobarta, no nemalo to logický súvis, pretože vám úlohu nezadal.).
Odmena: 250 xp (3 x 80 xp za Močiarnikov), 50 xp a 50 zlatých od Rhobarta

12. An audience with Don Esteban
Túto úlohu môžete prijať od Rachel, alebo rovno od Oscara.
Spýtajte sa Rachel, či by ste mohli za Estebanom. Povie vám, že najprv musíte byť užitočný pre tábor a ak chcete za Estebanom, tak pre neho musíte mať niečo cenné, alebo dôležité. Hoci vás priamo nikam nenaviedla, získali ste túto úlohu. Ak pre Rachel splníte úlohu „Gold Fever“ síce ste výrazne pomohli táboru, no Rachel chce svoje problémy ututlať a tak si môžete trhnúť, nepustí vás za ním, ale odporučí vás priamo na Oscara.
Keď si pohovoríte so Samom (píli drevo pri Brogarovi) a poviete mu, že chcete za Donom, poradí vám, že najvhodnejšie by bolo priniesť nejaký vzácny, neobvyklý dar. No aký, to by vám vedel skôr poradiť kováč Oscar.
Pohovorte si teda s Oscarom (môžete s ním hovoriť rovno, aj bez debaty s Rachel a Samom). Môžete sa ho spýtať na prácu, no povie, že o tú tu nik nemá záujem a všetkým ide len o zlato, tak si pohovorte o zlate, čo zvrtne tému na Dona a napokon sa spýtajte, ako by ste sa za ním mohli dostať. Keďže viete, že je Don posadnutý zlatom, tak sa spýtajte, či nemá záujem o niečo výnimočné zo zlata. Povie vám, že našli nádhernú zlatú rukoväť k meču. Ak by ste našli čepeľ k tej rukoväti. Pre získanie meča splňte úlohu „Golden frgments of Oscar“. Na konci úlohy si môžete meč nechať (čo ale naštve Oscara a odmietne sa s vami baviť), alebo ho odovzdať Oscarovi. Dajte mu ho a kúpte ho od neho naspäť za 200 zlatých (nechajte si Brogarove peniaze z jeho poslednej úlohy a je to vybavené).
Keď získate meč, tak ho ukážte Rachel a tá vám povolí vstup k Donovi. Prejdite teda k chrámu a strážcovi pri vstupe povedzte, že vám Rachel dovolila vojsť.
Odmena: 400 xp, 25 xp od strážcu pri chráme

12.1. Golden fragments for Oscar
Aby ste sa dostali k Donovi, musíte získať zlatý meč a na to potrebujete nájsť kúsky jeho čepele. Úlohu vám zadá Oscar. Povie vám tiež, že vraj Luis niečo údajne videl. Pohovorte si s lovcom Luisom a ten vám povie, že jeden má on, jeden má Brogar, jeden má Drogan a jeden Craig. O Brogarovi vám povie aj Sam a spomenie, nech sa skúsite popýtať u robotníkov. O piatom kuse meča vám povie robotník Branon. Povie, že niečo také našli pri vykopávkach, ale keď prišli nechutné hmyzie tvory, tak ušli.
Takže prvý kus môžete zobrať z truhlice pri vykopávkach na stredovom ostrove (pôjde tam aj Branon, keď splníte jeho úlohu.
Druhý kus má Luis. Dá vám ho za tri pivá (jedno pre rozhovor, dve za fragment). Tiež mu ho môžete ukradnúť.
Tretí kus má Craig. Môžete ho od neho kúpiť za 100 zlatých. Ak budete bojovať s Craigom v aréne a vyhráte, tak ho môžete, kým leží na zemi, obrať a vziať mu aj tento fragment.
Štvrtý kus má Drogan. Jeho telo nájdete pri úlohe „Gone with gold“, takže ho v pohode môžete obrať.
Posledný, piaty kus má Brogar. Nechce vám ho predať. Môžete mu ho ukradnúť. Keď s ním budete bojovať v aréne, tak ak vyhráte, môžete ho obrať o veci. Ak ho neoberiete, tak ho po vašom víťazstve môžete osloviť a on vám ten fragment dá.
Keď máte všetkých päť kusov, dajte ich Oscarovi. Ten ukuje zlatý meč a dá vám ho, aby ste si ho obzreli. No chce ho potom späť. Môžete si ho rovno nechať, no to Oscara naštve a nebude sa s vami baviť, ani obchodovať, ani vás učiť. Vráťte mu ho, môžete ho kúpiť späť za 200 zlatých.
Odmena: 50 zlatých, možnosť učiť sa od Oscara, možnosť získať Zlatý meč

12.1.1. Golden fragmets
Keď v rámci úlohy „Golden fragments for Oscar“ získate všetkých päť fragmentov pre Oscara, tak automaticky splníte aj túto, nezadanú úlohu.
Odmena: 400 xp

12.1.2. Take the golden fragment from Brogar
Táto úloha je dosť zvláštna, keďže pre splnenie „Golden fragments for Oscar musíte získať všetkých päť fragmentov, vrátane Brogarovho a ostatné fragmenty sa za samostatné úlohy nepovažujú. Proste keď získate tento fragment od Brogara (buď mu ho ukradnete, alebo vezmete, keď ho porazíte v súboji v aréne), tak úlohu bez zadania automaticky splníte.
Odmena: 100 xp

12.2. Take the golden sword to Don Esteban
Do chrámu s Donom Estebanom ste sa dostali vďaka zlatému meču, ktorý ste získali od Oscara. Ten máte dať Donovi. Ak mu ho rovno dáte, Don je potešený a prijme vás do svojich služieb. Ak si chcete meč nechať, tak mu ho nemusíte dávať (túto úlohu nesplníte, ale ani vám ju nik nezadal, takže sa nič nedeje) a povedzte mu len o lojalite a potom buďte drzejší a Don oceniac vaše kvality vás prijme.
Odmena: 1150 xp a 100 zlatých

13. Situation report for the Don
Keď sa konečne dostanete do chrámu, pohovorte si s Donom Estebanom. Hovorí, že chce pomôcť svojmu ľudu, ostrovania by sa mali starať sami o seba a nie byť v područí ľudí z pevniny. Inkvizícia zabrala mesto a on teraz zháňa zlato, pretože zlato je moc na boj proti každej sile, vrátane Inkvizície. Nevie presne o čo Inkvizícii ide, ale je odhodlaný to zistiť. Od vás chce, aby ste zašli do Prístavného mesta a pomohli jeho ľuďom. Neverí vám zatiaľ natoľko, aby vám dal ich mená, ale máte sa tam poobzerať a na niečo prísť sami. Tiež máte zistiť, čo sa dá, o Inkvizícii.
Pre splnenie úlohy musíte získať priazeň Banditov v meste (splniť pre nich úlohy, podrobný popis pri „Prístavnom meste“) a dostať sa tak ku Scordovi, vodcovi banditov v meste. Len mu pri rozhovore povedzte, že vás poslal Don a potrebujete hlásenie stavu. Tým úlohu splníte.
Odmena: 300 xp

14. Talk to Master Illumar
Keď sa dostanete do Donovho chrámu, môžete si pohovoriť s jeho mágom / alchymistom Cormacom. Povie vám niečo o magických bariérach, o chráme a pri vyzvedaní o mágii vám povie, že majster Illumar učí výrobu magických zvitkov. Odporučí vám jeho návštevu, čo je cieľom tejto úlohy. Keď sa napokon (po splnení úloh v meste) dostanete do Kláštora , tak naozaj stačí len Illumara osloviť. Nič viac, pozdraviť ho a úloha je splnená.
Ak ste prijali túto úlohu a medzičasom ste sa stali členom Rádu, tak budete pre majstra Illumara plniť jeho špecifickú úlohu a táto úloha vám zostane nesplnená, aj keď sa s ním mnohokrát pozhovárate.
Odmena: 50 xp



C. Tristanova farma

Poniže domu, v ktorom ste stretli lovca Jana, je Tristanova farma. On a traja novici patria k mágom a starajú sa tu o farmu, odkedy vládu prevzala Inkvizícia. Odporučí vám nájsť si skupinu, ku ktorej by ste sa v týchto ťažkých časoch pridali. Donových banditov neodporúča, ale sú tu Bojovníci Rádu a Mágovia. No k mágom sa môžete dostať len s pomocou niekoho, kto vás dostane do kláštora. Ak sa tam dostanete po zatknutí bojovníkmi rádu, nemáte na výber a musíte sa stať bojovníkom.
Keď budete plniť úlohy na farme, tak keď vojdete do zadnej jaskyne s vlkmi a vrátite sa von, bude vás tam čakať Henson a varuje vás, že prišiel na kontrolu Bojovník Rádu. Ten stojí pred hlavnou budovou. Do boja sa nepúšťajte, je to geneticky zmutovaný bojovník, ktorý je vďaka tejto mutácii nesmrteľný, takže ak ho napadnete a prehráte, zajme vás a odvedie do kláštora, kde sa budete musieť stať aj vy Bojovníkom Rádu. Ak to nechcete, tak sa držte pri Hensonovi, ktorý vás odvedie k stodole. V nej si pospite a keď sa preberiete, bude už Bojovník preč. Henson vám len potvrdí, že odišli (25 xp).

- V stodole vedľa domu môžete spávať. Je tam aj truhla, ktorú môžete vyrabovať.
- Západne od farmy, smerom naspäť k Janovi a banditom je malé, močiarne jazierko. Ak sa prebijete cez mole, na jeho konci je mini ostrovček. Nájdete tu pár rastlín Weed a truhlicu, ktorú môžete vyrabovať.
- Do Tristanovho domu nesmiete chodiť. Ak sa tam napríklad vplížite, tak si môžete prezrieť jeho dom. V odomknutej truhlici má nové šaty (Seaman´s clothing), kameň a pár mincí. V zamknutej truhlici (p,ľ,p,ľ) je len fakľa, šípky, šperhák a strieborná čaša. Na skrini má kúzlo svetla a peniaze. Inak tu má len vajce, pivo a mlieko a pri knihe kúzlo Vtip. Kniha v jeho dome vám pridá +3 Wisdom.

Obchod: Tristan

1. Help the novices´ farm
Keď sa Tristana spýtate na cestu do mesta, tak povie, že okrem tej, čo vedie k bráne stráženej Bojovníkmi Rádu, je tu ešte jedna, ktorú by vám mohol ukázať Tellur. No ak chcete pomoc, musíte aj vy pomôcť farme. Máte sa popýtať, čo kto potrebuje. Tellur nepotrebuje nič, je to riadny pracant. Môžete to povedať Tristanovi (50 xp). Splňte úlohu pre Thomasa a Hensona, čo tiež môžete oznámiť Tristanovi. Keď mu oznámite splnenie oboch týchto úloh, tak mu povedzte, že ste na farme pomohli, ako sa len dalo. Poďakuje vám, odmení vás a povie, že ak chcete stále do mesta, tak vás tam Tellur zavedie.
Odmena: 75 xp, dva malé liečivé nápoje, voda a chlieb, možnosť cestovať s bratom Tellurom

1.1. Help Thomas in the fields
Thomas sa vám posťažuje, že nevie rozoznať zrelé obilie od nezrelého a ocenil by pomoc pri zbere úrody. Rovno na jeho poli pochoďte trsy obilia a nájdete 10 kusov obilia (Grain). Keď ich máte desať a dajte ich Thomasovi. Splnenie úlohy môžete oznámiť aj Tristanovi.
Odmena: 50 xp a liečivý nápoj, 50 xp a 20 zlatých od Tristana

1.1.1. Grain harvest
Keď zozbierate 10 kusov obilia na poli, tak automaticky splníte túto úlohu.
Odmena: 50 xp

1.2. Kill the hungry wolves
Henson vám povie, že mu vlky zabíjajú prasce. Bojovníci Rádu sa viac starajú o zlato v ruinách, než o ochranu novicov (rovnako ako bojovníci Banditov kašlú na robotníkov). Ponúknite mu pomoc. Jaskyňa, z ktorej vychádzajú, je severne hneď za farmou. Jeden vlk vás čaká už pred vstupom do jaskyne. Je označený ako „Wombat“. Zabite ho. Pri vstupe je aj truhlica, ktorú môžete vyrabovať a naľavo od nej je obďaleč na skale malý diamant. Potom vojdite do jaskyne a zabite zvyšných štyroch vlkov – Wombatov. V jaskyni je aj truhlica a zlatá žila. Na druhej strane jaskyne je ďalší východ, kde čakajú mole, diviaky a vlky.
Zabitím všetkých piatich vlkov ste úlohu splnili. Ešte to oznámte Hensonovi. Splnenie úlohy môžete oznámiť aj Tristanovi.
Odmena: 50 xp (5 x 50 xp za vlkov), 50 xp a zvitok silného liečenia od Hensona, 50 xp a 25 zlatých od Tristana

2.1. Follow Tellur
Keď pomôžete na farme splnením úlohy „Help the novices´ farm“, tak požiadajte Tellura, aby vás zaviedol do mesta. Nasledujte ho až pod farmu k mostu pred jazierkom. Varuje vás, že jazero je plné nebezpečenstiev a najlepšie je prejsť jazero po moste, čím sa im vyhnete.
Odmena: 50 xp

2.2. Follow Tellur across the dangerous lake
Prejdite s Tellurom cez jazero až na križovatku za ním. Tam vám povie, že cesta nadol vedie k hlavnej bráne mesta.
Odmena: 50 xp

2.3. Keep following Tellur
Od križovatky pokračujte za Tellurom ďalej hore do kopca. Tam sa zastaví pod odbočkou, o ktorej vám povie, že vedie do kláštora.
Odmena: 50 xp

2.4. Follow Tellur once more time
Keď vám Tellur ukáže cestu ku kláštoru, tak sa spýta, či ho ešte potrebujete. Povedzte, že áno a získate túto úlohu. Nasledujte ho už len poslednýkrát na ďalšie rázcestie. Tam vám povie, že je to cesta, ktorá vedie k zadnej bráne do mesta. Túto nestrážia Bojovníci Rádu, ale mestská stráž, ktorú môžete podplatiť.
Odmena: 50 xp



D. Okolie mesta

Tellur vás viedol po ceste ponad mesto a ukázal vám cestu k zadnej bráne mesta. Ak by ste odbočili skôr, môžete sa dostať k prednej bráne mesta.
Pred prednou bránou je skupina členov Rádu a vedie ich nesmrteľný mutant, takže sa ani nepokúšajte ich poraziť. Ak nie ste členom Rádu, tak vás hneď napadnú a zajmú, preto vás Tellur aj hra smerovali k zadnej bráne. Ak aj ste členom Rádu, tak vás aj tak nevpustia do mesta. Vpustia vás jedine v druhej kapitole, keď budete pracovať pre Inkvizítora.
No môžete preskúmať túto cestu, cez dikobrazov, mole, vlkov a hromady supov sa môžete dostať dole k mestu. Hliadku môžete obísť a preskúmať aj pobrežie kvôli vyplaveným rybám, mušliam a minciam. Pod Tristanovou farmou je malá vodná plocha. Prebroďte sa bažurinou a v skalách je vstup do jaskyne. Sú v nej traja Ghulovia, huba, mana rastlina a truhlica (ostne, runa malého liečenia, Ogrí koreň, mince).
Ak pôjdete do mesta rovno cestou na juh, tak vybehnite od cesta naľavo na vyvýšenú plošinu s moľami. Pri táboráku je tu truhlica (tesák, diviačia koža, fľaša, mince). Prejdite po drevenom moste (v podstate po slepej ceste, čo sa ťahá popod hory, ako to vidíte na mape). Za mostom je pár vlkov a pätica gnómov (Tool Bag). Pokračujte cestou nahor a po pár dikobrazoch narazíte na asi sedem gnómov pri ohni (Tool bag). Pri nich je aj vstup do jaskyne, ktorú tiež môžete preskúmať.
V jaskyni je 8 gnómov (Tool bag). Pobite ich a poobzerajte sa. Naľavo je odomknutá truhlica (zlatý nuget, zvitok Vtip, kyjak, mince) a napravo zamknutá (p,ľ,p,ľ,ľ,p; ostne, perla, zvitok svetlo a chlieb) a na sude položený prsteň (Prsteň duelistu, +5 ochrana pred čepeľami a tupými zbraňami). Na poschodí je železná žila. Hore vyjdite z jaskyne a pobite poslednú skupinu troch gnómov (Tool bag). Napravo v kroví je aj truhlica (ľ,p,p,ľ; zvitok stredného liečenia, hrdzavý meč).
Tu končí aj cesta, ste na okraji priepasti. Ak máte levitáciu, tak môžete ešte prelevitovať na druhú stranu. Tam je len malá plošinka s pár moľami a hrobkou. Pri nej je Runa stredného liečenia, malý smaragd, mince, dobrý meč, zlatý prsteň a Vílí klobúk.

Pokračujte cestou, na ktorú vás naviedol Tellur. Na začiatku sa nad cestou dvíha plošina. Je krátka a na nej je len diviak a truhlica (vlčia koža, liečivý koreň). Pokračujte po ceste. Po ľavej strane budete míňať jaskyňu. V nej sú na začiatku dvaja ghulovia a na konci traja kostlivci a traja kostliví bojovníci. V jaskyni na konci nájdete malý jantár pri lebke na zemi a na oltári s lebkou a kosťou je runa Vtip. V zadnej časti je pri svietiacom kryštáli recept na veľký liečivý nápoj. Vonku je za rohom vstupu do jaskyne ešte jedna truhlica (zvitok vtip, víno).

Keď ste pri východnej bráne, tak povyše je mŕtvola s dvoma dikobrazmi. Má pri sebe nejaké veci. Tiež je tam zamknutá truhlica, ktorú môžete vyrabovať (ľ,p,p,ľ). Pri múre napravo od strážcu je na zemi Grog a 7 zlatých mincí.
So strážcom Letom, ktorý stráži bránu, môžete obchodovať.
Keď mu zaplatíte za vstup do mesta, vpustí vás. Ak ste už člen Rádu, vpustí vás zadarmo. Pri vstupe od neho dostanete aj mapu mesta.


1. In Harbor Town!
Bránu stráži Leto. Pohovorte si s ním a môžete sa dozvedieť niečo o situácii v meste. Je ochotný vás tam vpustiť za 100 zlatých, no varuje vás, že keď raz vojdete dnu, tak vás nebude môcť pustiť von. Môžete s Letom aj obchodovať, navrhne vám to pre prípad, že ak nemáte dosť zlata, môžete mu niečo predať. Napokon mu zaplaťte 100 zlatých. Vpustí vás do mesta a dá vám aj mapu mesta.
Odmena: 100 xp



E. Prístavné mesto

Prístavné mesto je veľmi podobné Khorinis z Gothic 2, akurát nemá štyri štvrte, ako Khorinis. Na východnej strane je brána (ktorú označujem ako zadná), ktorou môžete vojsť do mesta. Tú strážia len bývalé stráže. Na západe je brána (predná, hlavná), ktorú už strážia bojovníci Rádu.
Od zadnej brány sa tiahne chudobná štvrť, stoka. Tu sú obchodníci so zmiešaným tovarom Costa a Elias a na konci je významnejší obchodník s kožušinami, Flavius. Nad Flaviom má kaplnku majster Belschwur, významný mág, ktorý tu pomáha chudobe. Pod Flaviusom je pod schodmi Joshova krčma. Medzi dvoma hlavnými ulicami tejto štvrte sú schody vedúce do prístavnej štvrte, na ktorých predáva ryby Philus. Na hranici medzi chudobnou a prístavnou štvrťou má pri schodoch svoj dom aj kartograf Nelson.
Prístavnú štvrť v podstate tvorí celá časť pri pobreží a mólach. Naľavo od schodov z chudobnej štvrte je Pattyna krčma a za ňou sú sklady. Prvé stráži ogr Ukkos a väčší sklad vzadu stráži Carasco, bojovník Rádu. Oproti jeho skladu je na konci móla malé väzenie. Na opačnej strane prístavnej štvrte je napravo od schodov sklad s mäsom, kde predáva Dargel a vedľa neho sídli účtovník Baxter. Ďalej je už len bordel madam Sonye a povyše neho Jackov maják.
Ponad bordel a popri majáku sa dá dostať do bohatej štvrte. Tu je aj hlavná brána mesta a je tu aj dom, v ktorom kedysi žil Don Esteban. Pri ňom je obchodník Konrad a pri ňom aj Alvaro, miestny predajca zbraní zamestnávajúci kováča Waltera. V najvyššej časti nad touto štvrťou je už len kasáreň, v ktorej sídli veliteľ Carlos.

- Po vstupe do mesta ste tam uzavretý, až kým príbehovo nepostúpite ďalej. No s trochou šikovnosti môžete von, aj dnu, kedykoľvek. Pri prednej bráne môžete vybehnúť na hradby nad bránu. Na pravej strane môžete preskočiť na skaly a z nich pozoskakovať až dole na zem. Pred bránou sú síce bojovníci Rádu, no môžete im utiecť. Pre cestu naspäť vybehnite hore na kopec nad palmou, kde sú tri dikobrazy. Odtiaľ skočte opäť na hornú časť skál, z ktorých ste zoskákali dole a vyskáčte naspäť hore na hradby.
- Na začiatku mesta je chlapík menom Arno. Poprosí vás o nejaké drobné. Ak mu dáte 25 zlatých, dostanete 25 xp.
- V prístave, v dolnej časti nosí sudy robotník Duram. Môžete si s ním pohovoriť a spýtať sa na veci, čo nosia do skladov. Za 50 zlatých vám povie, že tam nosia artefakty a že nedávno tam doniesli veľký sarkofág. Za ďalších 50 zlatých vám povie, že sú v sklade za Pattynou krčmou. No keď máte návod, nemusíte mu platiť nič. Je to budova vedľa skladu, do ktorého chodí, stráž tam dole ogr Ukkos. Vybehnite hore schodmi za Ukkosom a popri otvorenej miestnosti. Dvere na konci sú zamknuté. Na ich vypáčenie potrebujete tretí stupeň páčenia. No dá sa to aj obísť. Choďte k múru rovno oproti zamknutým dverám. Vylezte na múr a z neho na strechu budovy (je to sklad, do ktorého chodí Duram. Vyskákať hore môžete aj z pravej strany, neďaleko Carasca. Hore na prevrátený čln a po skalách nahor.). Musíte stáť tesne pod strechou, chce to pár pokusov. Zo strechy skočte naspäť, na strechu so strešným oknom (nad odomknutou miestnosťou). Z tejto strechy vylezte na strechu nad zamknutými dverami. Z druhej strany je otvorené okno, pri ktorom je nejaká drevená konštrukcia, na ktorú môžete doskočiť a dostať sa dnu. Je tam kniha (50 xp), jedna skrinka a dva sarkofágy, ktoré môžete vyrabovať. Ak máte kúzlo lietania, tak sa sem dostanete ešte jednoduchšie.
- Costa predáva nové šaty (Officer´s Coat) za 200 zlatých.
- Rum sa vám hodí pre Nica aj pre Jacka v jeho úlohe. Rum môžete kúpiť v krčmách u Josha a u Patty, alebo ukradnúť tiež v krčmách, či u obchodníka Konrada (keď spí hore, dole nik pri fľašiach nie je). Jedna voľná fľaša je na veži pri luku a diviačej koži nad Alvarovým domom.
- V dome mäsiara Dargela je kniha, z ktorej sa naučíte recept na mäsový guláš (Meat Stew). Je vo vstupnej hale, takže tam môžete kedykoľvek (10 xp).
- V dome alchymistu Leonarda, za pultom je truhlica (ťažká zámka), ktorá obsahuje zlato, perly a nápoj trvalo zvyšujúci Silu o 5 bodov. V zadnej časti za domom (dvere vypáčiť, alebo ukradnúť Leonardovi kľúč) má v ďalšej truhlici recept na malý liečivý nápoj. V tejto zadnej časti tiež môžete otvoriť spínačom tajné dvere do podzemnej časti. Je to skratka, keď si neskôr otvoríte druhé dvere z podzemnej časti. Ešte si v Leonardovom dome môžete prečítať knihu (10 xp).
- Knihy: V bordely madam Sonye, pri pulte (10 xp). Pred Flaviusovým domom (10 xp). Na poschodí v bývalom dome Dona Estebana (10 xp). V dome účtovníka Baxtera (5 xp). V jeho dome je v zamknutej truhlici aj recept na pečeného platýza (Plaice Melt).
- V truhlici v Pattynej krčme je recept na loveckú smaženicu (ľ,ľ,p,p; Hunter´s fry up).
- Od Belschwura dostanete zadarmo jeden guláš (Stew).
- Kniha v izbe veliteľa Carlosa (+3 Wisdom).



E1. Rád vs. Banditi

V meste je sedem úloh, o ktorých ciele majú záujem aj Donovi muži, aj strážcovia Rádu. Je na vás, ako ich splníte. Potrebujete splniť minimálne štyri pri jednu frakciu a tým si získate jej priazeň. Od Dona viete, že tu má svojich ľudí, ktorí v tajnosti pracujú pre neho a narúšajú moc Rádu. Sebastian, strážca Rádu vám povie, že majú problémy s Donovými mužmi a podotkne, že ak pomôžete Rádu v meste, získate si náklonnosť veliteľa Carlosa a budete sa možno môcť uchádzať ako dobrovoľník o pozíciu Bojovníka Rádu, či mága. Od Dona viete, že ak pomôžete jeho ľuďom, získate si jeho dôveru a prijme vás k banditom. Takže sa rozhodnite pre koho budete úlohy plniť.
Takže tu si vyberiete, či sa chcete pridať k Rádu (a potom sa rozhodnúť, či budete Bojovníkom, či Mágom), alebo či sa chcete pridať k Banditom. Rozhodujúce sú len hlavné úlohy, ktoré môžete splniť pre jednu, či druhú stranu. K banditom popisujem aj ďalšie, ktoré získate až za splnenie tých prvých, rozhodujúcich úloh. Tieto ďalšie sú už len vedľajšie, respektíve voliteľné, ale keďže sú vzhľadom na vaše rozhodnutia prístupné len pre banditov, zaradil som ich tiež do tejto časti. (Ak ste už členom Rádu a ak aj splníte prvú úlohu v prospech Banditov, následné úlohy vám už nedajú, lebo ako členovi Rádu vám už nedôverujú.).
Každý zo siedmich cieľov obsahuje dve hlavné úlohy, jednu pre Rád, druhú pre banditov. Pre viac informácií je dobré prijať obe úlohy z každej dvojice, aby ste získali prehľad, nech už chcete pracovať pre kohokoľvek. Niekedy sa bez súvzťažnej úlohy ani nepohnete ďalej. Niekedy získate podstatné informácie pre splnenie úlohy od Rádu, inokedy od Banditu, bez ohľadu na toho, pre koho chcete hlavnú úlohu dokončiť. Netreba sa báť, že vám zostane svietiť v denníku, splnením jednej úlohy sa vám potom druhá zruší. Niektoré pridružené úlohy k týmto hlavným môžete splniť pre jednu stranu, aj keď chcete pracovať pre druhú a niektoré môžete splniť aj voľne, bez ohľadu na strany, no v návode sú uvedené tu, keďže obsahovo súvisia s dejom v týchto úlohách.


I. Výpalné pre Delgada vs Pomoc pre Sebastiana

A. Sebastian
Sebastian postáva pri vstupe do chudobnej časti pri zadnej bráne. Neďaleko Delgada.

1. Sebastian wants to know what Delgado is planning
Ak ste hovorili s Delgadom, tak vás osloví sám. Inak si s ním pohovorte a povie vám, že chce vedieť, čo má Delgado, ktorý sa tu poneviera v pláne. Pohovorte si s Delgadom, chce, aby ste vybrali výpalné od obchodníka Costu. Oznámte to Sebastianovi.
Odmena: 100 xp

2. Pretending to work for Delgado
Sebastian chce, aby ste predstierali, že pracujete pre Delgada a získali v rámci jeho úlohy od Costu zlato. No máte ho doniesť jemu, nie Delgadovi. Splňte teda Delgadovu úlohu „Protecting Money from Costa“ a získajte Costov mešec s 300 zlatými. Ten dajte Sebastianovi.
Odmena: 150 xp

3. Get rid of Delgado
Napokon máte len Delgadovi oznámiť, že peniaze má Rád. To by mu malo narobiť dosť problémov, aby sám opustil mesto a Rád sa ho tak zbaví. Len zájdite za Delgadom a povedzte mu, že ste ho zradili a on odíde. Oznámte to Sebastioanovi.
Odmena: 350 xp, 50 xp a 100 zlatých od Sebastiana


B. Delgado
Delgado postáva pri vstupe do mesta, pôjdete okolo neho, keď pôjdete od zadnej brány, ktorou ste mohli vojsť do mesta.

1. Protection Money from Costa
Delgado zháňa peniaze pre Dona. Potom, čo Don odišiel z mesta, niektorí odmietajú platiť za ochranu. 300 zlatých nezaplatil obchodník Costa. Máte od neho tie peniaze získať. Spomenie tiež, že si najal ochrancu.
Costov ochrankár je Fuller. Môžete si s ním pohovoriť a vyzvať ho na „priateľský“ zápas. Porazte ho a uzná, že ste lepší a nechce mať s vami konflikt. Pohovorte si s Costom. Môžete od neho priamo žiadať peniaze. Odmieta vám ich dať a ak naliehate ďalej, tak vás napadne. Ak ste porazili Fullera už predtým, tak bojuje sám, ak ste s Fullerom nebojovali, tak proti vám stoja obaja. Keď porazíte Costu, vezmite mu mešec s peniazmi. Ak viete kradnúť, môžete mu mešec ukradnúť. Peniaze odovzdajte Delgadovi.
Odmena: 100 xp, 150 zlatých, možnosť učiť sa od Delgada zlodejine

2. Protection Money from Josh
Keď získate peniaze od Costu a spýtate sa Delgada, čo ďalej, tak vám dohodí ešte jednu prácičku. Získať výpalné od Josha. Zájdite do jeho krčmy, pod kaplnkou, poniže Flaviovho obchodu. Pohovorte si s ním a keď spomeniete Delgada, ponúkne vám pivo. Povie vám, že mal s Delgadom dohodu, neplatil mu, ale zato mu dával užitočné informácie a pijatiku zdarma.
Nemusíte akceptovať ich dohodu a môžete požadovať peniaze. Dostanete zlato a úloha skončila. Ak sa vám ich dohoda pozdáva, tak tiež ukončíte úlohu a dostanete pivo a informáciu o Jackovom poklade (spýtajte sa na ňu).
Odmena: 100 xp a 100 zlatých, alebo 100 xp, pivo a úloha „Jack´s chest“

2.1. Jack´s chest
Ak prijmete od Josha jeho dohodu s Delgadom a vypýtate si nejakú dobrú informáciu, tak vám povie o Jackovi z majáku, ktorý tu popíjal a chválil sa, že získal nejaký cenný prsteň. Povie, že niečo si drží v hornej miestnosti a kľúč má iste v dolnej, v ktorej býva. Mal by byť na stene nad sudmi. Je to tak, ak zájdete do spodnej časti majáku, na stene nad sudmi je Jackov kľúč. Vezmite si ho. Potom choďte do hornej časti majáku. Tam je Jackova truhla. Jack sa zdržiava pred majákom, takže vás vnútri nik neruší. Otvorte si truhlu a vezmite si obsah truhlice, vrátane prsteňa drevenej kože. Potom ešte môžete skočiť oznámiť Joshovi, že jeho typ vyšiel.
Odmena: 100 xp, vlčia koža, kosť, 45 zlatých a Prsteň (+10 ochrana pred bodnými zbraňami), 50 xp od Josha


II. Cidov špión vs vyriešenie krádeží pre Rodrigueza

A. Rodriguez
Ako pôjdete od Sebastiana, na rázcestí pri obchodníkovi s rybami, Philusovi zahnite doľava a dole v prístave je napravo od schodov strážca Rodriguez. Stráži tam sklad s mäsom.

1. Find the bulglar´s spy!
Pohovorte si s Rodriguezom o krádežiach, keď spomenie, že je potrebné strážiť sklad, na ktorý dozerá. Povie, že nedávno boli vykradnuté tri domy. Je presvedčený, že za tým stojí Cid. Jeho manželka má zrazu veľa šperkov, ktoré by si nemohla dovoliť. Mali by ste niečo zistiť a vy by ste mali lepšiu šancu ako on, lebo on je bývalý bandita a tak mu Rád ešte plne nedôveruje a Banditu už vôbec nie. Verí, že má Cid nejakého spojenca, špeha, ktorý presliedi objekty a dá mu vedieť, čo sa oplatí potiahnuť.
Zistite od neho samozrejme, kto bol okradnutý. Kartograf Nelson, obchodník Flavio a účtovník Baxter. Všetkých troch vyspovedajte.
Vybehnite hore schodmi od obchodníka s rybami, Philusa a na konci ulice, v dome, pred ktorým je stojan s knihou, býva Flavio. Ukradli mu zvieracie kože. Spýtajte sa ho, kto bol u neho v deň krádeže. Pavel, Vasili a Doyle.
Účtovník Baxter má dom hneď vedľa skladu, ktorý stráži Rodriguez. Ukradli mu zlato patriace Rádu. Boli u neho v ten deň Doyle, Vasili a Mo.
Kartograf Nelson má dom rovno oproti Cidovi. Ukradli mu cenný prsteň (jeho nájdenie je samostatná úloha) a v deň krádeže u neho boli Mo, Doyle a Pavel.
Všade sa motali pomocníci obchodníkov, Mo od mäsiara, Pavel od kupca s kožušinami, Vasili od krčmárky Patty a Doyle od obchodníka s rybami. Takže u všetkých troch bol ako jediný Doyle. Oznámte Rodriguezovi vaše zistenia a podozrenie na Doylea. No potrebuje nejaký konkrétnejší dôkaz, než len vaše podozrenie. Ak neviete, kde je Doyle, tak sa spýtajte Philusa, obchodníka s rybami (má stánok nad Cidom), kde je jeho pomocník Doyle. Za 50 zlatých vám povie, že počul, že by mal byť v Costovom dome. Zájdite teda na poschodie Costovho domu a tam narazíte na Doylea. Pohovorte si s ním a donúťte ho k priznaniu, čím splníte úlohu. Môžete o tom povedať Cidovi aj Rodriguezovi.
Odmena: 200 xp, 50 xp od Cida, 25 xp od Rodrigueza

2. Get rid of Cid
Máte Doylea presvedčiť, aby sa pridal k Rádu, čím získajú svedectvo proti Cidovi a ten sa bude musieť pakovať z mesta. Len oznámte Doylovi, čo chcete aby spravil a hoci má strach, poslúchne vás. Potom to len oznámte Cidovi a keď zistí, že Doyle je s Rádom, vie, že je zle a tak odíde. Už to len oznámte Rodriguezovi.
Odmena: 350 xp, 50 xp a 150 zlatých od Rodrigueza


B. Cid
Ako pôjdete od Sebastiana, na rázcestí pri obchodníkovi s rybami, Philusovi, zahnite doľava a pod ním má dom Cid. Po rozhovore s Rodriguezom mu môžete povedať, že ho podozrieva z krádeží (25 xp).

1. What is Rodriguez planing?
Pohovorte si so Cidom. Posťažuje sa, že Rodriguez bol dobrý chlap, poctivý zlodej, no keď ho chytila Inkvizícia, zmenil sa. Je presvedčený, že proti nemu niečo plánuje a chce, aby ste zistili, že čo. Zistite od Rodrigueza, že chce vypátrať zlodejovho špióna a oznámte to Cidovi. Ten tvrdí, že o ničom nevie, ale dodá, že ak by ste predsa len nejakého špióna vypátrali, máte mu dať vedieť.
Odmena: 100 xp

2. Doyle must disappear
Potom, čo odhalíte, že Doyle je Cidov špión, oznámte to Cidovi. Ten chce, aby ste sa postarali o to, že Doyle zmizne, aby nikomu viac o svojej práci nemohol povedať. Banditi predtým pôsobili ako banda, ktorá drží pri sebe, ale Cid má na mysli Doyleovo zabitie. Je to na vás. Zájdite za Doylom a povedzte mu, že musí zmiznúť. Tuší, že ho chcete zabiť, tak vás prosí, aby ste ho ušetrili, že zmizne preč z mesta a viac sa nevráti. Môžete ho zabiť, alebo mu dovoliť utiecť. Aj jedno, aj druhé sa ráta rovnako za splnenie úlohy. Potom len oznámte splnenie úlohy Cidovi.
Už len pre zaujímavosť: Ak ste Doylea nechali utiecť, tak ho neskôr môžete nájsť na kopci nad Rhobartovou farmou. Treba vyjsť úplne hore na kopec nad chrámom pri tábore Banditov, z neho prelevitovať priepasť na kopec nad farmou a tam žije v malom stane v ústraní od všetkých.
Odmena: 200 xp, 50 xp a možnosť učiť sa zlodejine od Cida, možnosť kupovať Lockpicky od jeho ženy Kayleigh

3. Fleecing the butcher
Keď pomôžete Cidovi zbaviť sa špióna Doylea (či už ste ho zabili, alebo nechali utiecť), má pre vás aj ďalšiu úlohu. Dargel, miestny obchodník s mäsom, je poskok Rádu a Cid chce, aby ste mu pripomenuli, že Don má dlhé prsty a tak nech platí za ochranu. Zájdite za Dargelom a trvajte na tom, aby zaplatil. Odmietne a ešte vás aj napadne („Dances with butchers...“). Porazte ho a znova si pýtajte peniaze. Stále odmieta zaplatiť. To zruší túto úlohu. Vráťte sa za Cidom po úlohu „Clean out Dargel´s chest“.
Odmena: 25 xp po oznámení nesplnenia úlohy Cidovi

3.1. Dances with butchers...
Keď od Dargela žiadate výpalné pre Dona v mene Cida, tak vás napadne. Proste ho porazte.
Odmena: 50 xp (+80 xp za Dargela)

4. Clean out Dargel´s chest
Po nesplnení úlohy, v ktorej ste chceli získať výpalné od Dargela, vám Cid povie, že keď nechce zaplatiť, tak si peniaze musíte vziať sami. Máte mu ukradnúť obsah jeho truhlice. Nie je to ťažké, večer postáva Dargel pred domom a Mo, jeho asistent je v susednej miestnosti, takže sa môžete z hlavnej miestnosti preplížiť na poschodie (ak sa teda viete plížiť). Ak nie, tak tam dobehnite, než si vás všimnú a rýchlo vypáčte truhlicu (p,p,ľ,ľ,) v ktorej nájdete 200 zlatých, železnú rudu, strieborný svietnik a zlatý tanier. Vykradnutím truhlice splníte úlohu. Ešte môžete svoj úspech oznámiť Cidovi.
Odmena: 150 xp, obsah Dargelovej truhlice, 50 xp od Cida


III. Ukradnuté veci pre Lukora a Scorda vs. návrat ukradnutého tovaru Carascovi

A. Carasco
V južnej časti prístavu je sklad, pred ktorým je žeriav. Sklad stráži Carasco. Posťažuje sa, že zo skladu ukradli tri zlaté misky a päť častí starodávneho brnenia.

1. Carasco wants the five armour plates
Zmizlo päť kusov starodávneho brnenia. Carasco podozrieva robotníkov, no verí, že za nimi ako mozog krádeží stojí Lukor. Ak aj chcete dať brnenie Carascovi, musíte prijať úlohu od Lukora a postupovať podľa nej, lebo len od neho zistíte, kto má jednotlivé kusy brnenia. Keď ich v rámci jeho úlohy získate, tak ich proste nedonesiete jemu, ale Carascovi a splníte túto úlohu.
Odmena: 250 xp a na výber 200 zlatých, alebo 5 stredných liečivých nápojov, alebo 5 stredných mana nápojov, alebo zvitok s kúzlom vtip

2. Get rid of Lukor
Keď vrátite Carascovi kusy brnenia, tak to len zájdite oznámiť Lukorovi. Ten sa stiahne z mesta. Oznámte splnenie Carascovi, ktorý vás odmení.
Odmena: 350 xp a na výber 200 zlatých, alebo 5 stredných liečivých nápojov, alebo 5 stredných mana nápojov, alebo zvitok s kúzlom vtip (mínus to, čo ste si už raz vybrali)

3. Find the three golden Bowls
Zo skladu ukradli tri zlaté misky. Carasco počul, že ich chcú predať na čiernom trhu.
O misky má záujem aj bandita Scordo, no pre túto úlohu (ak ju chcete splniť v prospech Rádu), Scorda ani jeho „protiúlohu“ nepotrebujete. Ak ste jeho úlohu prijali, tak vám dá vodítko, popýtať sa v Pattynej krčme. Ak ju plníte len pre Carasca (alebo zatiaľ len tak pre seba), tak musíte pátrať na vlastnú päsť. Hľadajte po meste a prezrite miesta, kde by sa mohli predávať veci načierno. Áno, sú to krčmy.
V Joshovej krčme (v chudobnej časti, nad prístavom) je Dirk. Ponúka na predaj artefakt. Za 150 zlatých môžete od neho kúpiť zlatú misku. Zistíte od neho, že on a jeho dvaja bratia sú hľadači pokladov.
V Pattynej krčme v prístave je Dyter, Dirkov brat. Tiež ponúka artefakt na predaj. Jemu môžete zlatú misku aj ukradnúť, alebo ju môžete tiež kúpiť za 150 zlatých.
Už treba len nájsť tretieho brata. Je ním Olf. Ten je zavretý v starom Donovom dome, ktorý teraz stráži Hernandez. Ak začnete plniť úlohu „Take the Don´s heirloom to Hernandez“, tak máte od Hernandeza voľný vstup do domu (inak vám vstúpiť nedovolia). Pohovorte si tam s Olfom. Je zatknutý práve za podozrenie z krádeže zlatej misky, no nikomu nepovedal, kde je. Vám je to ochotný prezradiť za 200 zlatých. Ak mu zaplatíte, tak vám povie, že ju schoval v majáku. Choďte do majáka, pri ktorom sa zdržiava Jack. Je to povyše bordelu. Vnútri je hore nad vami na drevenej plošine zlatá miska. Môžete vyliezť na truhlice, vyskočiť na prvý trám a z neho dočiahnete na misku. Inak je na zemi za sudmi kúzlo telekinézy. S ním si môžete misku pokojne pritiahnuť k vám.
Získaním všetkých troch misiek je úloha splnená.
Odmena: 100 xp

3.1. Good things come in threes
Úloha „Find the three golden Bowls“ spočíva len v nájdení troch misiek. Stále ich môžete dať buď Rádu, alebo Donovým ľuďom. Takže ak ste s Rádom, dajte misky Carascovi pre splnenie tejto úlohy.
Odmena: 300 xp a na výber 200 zlatých, alebo 5 stredných liečivých nápojov, alebo 5 stredných mana nápojov, alebo zvitok s kúzlom vtip (mínus to, čo ste si už dvakrát vybrali)


B. Lukor
Kúsok od skladu s Carascom postáva Lukor. Keď ho oslovíte, tak vám povie, aby ste zašli ďalej, nech vás nezačuje Carasco. Zájdete o kus ďalej a znova ho oslovte.

1. Lukor wants the five armour plates
Povie vám, že najal troch ľudí na krádež tých častí brnenia. Sú to Duram, robotník z prístavu a nájomné sily Ingvar a Vasili, ktorí sa zdržiavajú v Pattynej krčme. Teraz od neho žiadajú dvojnásobok toho, čo boli dohodnutí. Vám za ich vrátenie sľúbi to, čo im, 50 za kus, takže 250 zlatých. Môžete súhlasiť, no žiadajte 400, jeho to vyjde aj tak lacnejšie než to, čo chcú oni, tak súhlasí. Obehnite si teda všetkých troch a získajte od nich päť kusov brnenia (popis v ich úlohách). Keď získate všetkých päť kusov, tak ich len Lukorovi odovzdajte.
Odmena: 300 xp, 250 zlatých (alebo 400 zlatých)

1.1. Ingvar´s armour plate
Ingvar sedí v Pattynej krčme. Môžete mu za kus brnenia zaplatiť 100 zlatých, ukradnúť mu ho, alebo ho vyzvať na súboj a po jeho porážke si ho vziať z jeho inventáru. Keď získate jeho jeden kus, úloha splnená.
Odmena: 50 xp

1.1.1. Duel with Ingvar
Keď vyzvete Ingvara na súboj, tak ho len proste porazte a získate a splníte túto úlohu.
Odmena: 100 xp

1.2. Vasili´s armour plate
Vasili postáva pred Pattynou krčmou. Môžete mu za dva kusy brnenia zaplatiť 200 zlatých, ukradnúť mu ich, alebo ho vyzvať na súboj a po jeho porážke si ich vziať z jeho inventára. Keď získate jeho oba kusy, úloha je splnená.
Odmena: 50 xp

1.3. Duram´s armour plate
Duram nosí sudy do skladu vedľa hlavného skladu s Carascom. Odmieta vám dať svoje dva kusy za menej než 200 zlatých. Nemôžete ho ani vyzvať na súboj a povie vám rovno, že oba kusy ukryl a tak ich pri sebe nemá. Ak sa mu budete vyhrážať, tak povie, že na vás poštve Ukkosa. Vedľa skladu do ktorého nosí sudy je ogr Ukkos. Spýtajte sa ho na Durama. Pozná ho, no chce kus pečeného mäsa, než vám niečo povie. Dajte mu teda kus mäsa („Meat for Ukkos“) a povie vám, že v dome za ním má Duram na poschodí truhlicu.
Na poschodí naozaj nájdete Duramovu truhlicu, no je zamknutá. Ak máte druhý stupeň vypačovania zámkov, alebo kúzlo, môžete ju otvoriť. S prvou úrovňou kradnutia môžete kľúč od truhly ukradnúť Duramovi. Ak neviete kradnúť, vypačovať zámky a nechcete mu ani platiť, môžete ho ešte napadnúť v sklade, do ktorého nosí sudy a proste mu kľúč násilne vziať. V truhlici nájdete oba zvyšné kusy brnenia. Ak ste neplatili a okradli Durama, môžete mu to ísť potom ešte oznámiť.
Odmena: 50 xp, 50 xp od Durama

1.3.1. Meat for Ukkos
Ak sa chcete od Ukkosa, ogra strážiaceho sklady v prístave, niečo dozvedieť, tak mu dajte kus pečeného mäsa. To nemôže byť žiadny problém, nejaké máte, ak nie tak surové opečte a je to.
Odmena: 100 xp

1.3.2. Duel with Duram
Ak napadnete Durama a porazíte ho, tak automaticky splníte túto úlohu.
Odmena: 60 xp (+50 za Durama)


C. Scordo
Scordo je vodca Banditov v meste. Keď splníte štyri úlohy pre banditov, tak sa k nemu dostanete, takže je zrejme jasné, že ak ste pri ňom, tak jeho úlohy splníte v prospech banditov.

1. Three golden bowls for Scordo
Pri rozhovore Scordo spomenie artefakty (starožitnosti, ako to nazýva, keďže artefakty sú zakázané pre ľudí mimo Rádu). Spýtajte sa ho, či nejaké nezháňa a povie, že hľadá tri zlaté misky. Nevie síce presne na čo sú dobré, ale vie, že po nich pátra aj Carasco a tak ich chce. Splňte úlohu „Find the three golden bowls“ a odovzdajte Scordovi tri zlaté misky.
Odmena: 250 xp, 600 zlatých


IV. Drogy pre Weasela vs. dôkaz pre Marcela

A. Marcelo
Na rázcestí pri prednej bráne, pri bývalom Donovom dome, povyše majáku a Williama postáva Marcelo.

1. Evidence for Marcelo
Marcelo sleduje Weasela. Ten vie, že je sledovaný a tak si dáva pozor. Požiada vás, aby ste vy našli nejaký dôkaz o Weaselovej nekalej činnosti. Môžete mu povedať, že Weasel chce balíčky s Weedom a povie vám, aby ste tie balíčky priniesli jemu. Splňte úlohy pre Weasela, v rámci ktorých balíčky nájdete. Tie potom odovzdajte Marcelovi.
Odmena: 200 xp

2. Weasel Hunt
Keď dáte Marcelovi dôkazy o Weaselovej vine, máte sa ho zbaviť. Zájdite mu povedať, že ste dali Rádu dôkazy o jeho pašovaní drog a on sa musí stiahnuť. Oznámte to Marcelovi.
Odmena: 350 xp, 50 xp a 150 zlatých od Marcela


B. William (Weasel)
William (ktorého všetci volajú Weasel) posedáva pred domom vedľa Edgarovho domu, povyše majáku a bordelu. Poniže Marcela.

1. Bring the packages back to Weasel
Weasel vám povie, že miestny alchymista Leonardo spracúva dodávky Weedu a jeho asistent, Garth z neho časť prináša Donovým ľuďom. No zrazu sa ich dodávky strácajú. Máte vypátrať, čo sa deje. Verí, že je za tým Garth, no ten je blbý na to, aby to organizoval sám, takže máte zistiť, kto je jeho kontakt. Povedzte, že ste pripravený a dostanete úlohu sledovať Gartha. Vypátrajte jeho stretnutie s Cutterom a v úlohe s ním porazte Cuttera v boji a vezmite mu tri krabičky s Weedom.
Odmena: 300 xp, 100 zlatých

1.1.a. Follow Garth inconsicuously!
Máte sledovať Gartha, kam ide a s kým sa má stretnúť. Proste sa držte kúsok za ním a sledujte ho. Ak sa dostanete k nemu príliš blízko, tak vás odhalí a úloha je zrušená. Cestou vás zastaví štetka Lilly a ponúkne svoje služby. Ak ich prijmete, tak sa vám Garth stratí a úloha je zrušená. Ak teda zlyháte, tak sa vráťte za Garthom po úlohu „Find Garth!“. Ak nezlyháte (nedáte sa chytiť a odmietnete jedinú šancu u Lilly), tak ho len sledujte k Joshovej krčme.
Odmena: 200 xp

1.1.a.1. A lovely time with Lilly
Počas úlohy „Follow Garth inconsicuously!“ sledujete Gartha. Cestou vás osloví štetka Lilly a ponúkne vám svoje služby za 100 zlatých. Ak odmietnete, tak pokračujete v úlohe so sledovaním Gartha. Ak prijmete, tak sa úloha so sledovaním zruší a získate túto úlohu. Je prostá, zájdite s Lilly do bordelu a vyspite sa s ňou. Sexom je úloha splnená.
Odmena: 100 xp

1.1.b. Find Garth!
Ak zlyháte pri úlohe „Follow Garth inconsicuously!“ a nepodarí sa vám sledovať Gartha, tak sa vráťte za Weaselom a dá vám túto úlohu. Je prostá, máte nájsť Gartha. To vás mohlo napadnúť aj samého. Je pri Joshovej krčme (od predavača rýb Philusa nahor a doľava a pri obchodníkovi Flaviovi doľava dole schodmi).
Odmena: 100 xp

1.2. Get your hands on Cutter!
Keď nájdete Gartha, tak vidíte, že sa rozpráva s Cutterom. Vpadnite k nim a napadnú vás. Porazte oboch a oberte Cuttera o tri krabičky s Weedom (ak mu ich nevezmete, tak ho potom o ne požiadajte a dá vám ich). Oslovte Gartha, keď sa preberie a prizná, že robil pre Cuttera, ktorý ho vraj k tomu donútil. Cutter vás bol predtým ochotný učiť boju, no potom, ako ste ho teraz zbili, vás už viac učiť nebude. Tiež vám prizná, že chcel Weed pre seba, aby ho mohol predávať v kláštore. Gartha môžete nabonzovať aj jeho majstrovi Leonardovi.
Odmena: 100 xp, 25 xp od Gartha, liečivý nápoj od Leonarda

2. Collect from Alvaro
Keď pomôžete Weaselovi s drogami, tak vám dá ďalšie dva typy, ako zbohatnúť. Tu ste v kupeckej štvrti bohatších, takže tu už nemôžete ľudí proste zastrašovať tak, ako napríklad Costu v chudobnej štvrti. Sú tu obchodníci Konrad a Alvaro. Aby ste ich mohli pripraviť o peniaze, treba to spraviť trochu rafinovane. Máte nájsť nejakú ich slabinu.
Alvaro je obchodník predávajúci zbrane. Pracuje pre neho kováč Walter. Pomôžte mu spraviť si prestávku a splňte úlohu „Walter needs a break“. V rámci tejto úlohy umožníte, aby si vzal Walter voľno, za čo vám je vďačný. Za 50 zlatých vám povie, že Alvaro drží cennosti v pivnici (čo už spomenul predtým) a za ďalších 50, že v noci má nekľudný spánok (netreba mu za to platiť).
Vráťte sa za Weaselom a povedzte mu, že ste zistili, že Alvaro má v pivnici uloženú vzácnu zbraň. Weasel chce, aby ste ju ukradli (spomenie, že vás zrejme Cid a Delgado už naučili užitočné veci, môžu vás naučiť kradnúť a páčiť zámky) a potom mu ju vrátili a ako poctivý nálezca žiadali odmenu.
Choďte teda k Alvarovi. Môžete aj cez deň, ak stojíte tesne pri dverách do pivnice, tak na vás nevidí (len pozor na jeho ženu, ktorá tam zvykne zametať). Ak sa viete plížiť, tak máte v noci pokoj. Vypáčte dvere do pivnice (p,ľ,ľ,p) a vojdite. Má tam kováčske kladivko, fakľu, nejaké drobnosti v skrini a svoju truhlicu. Tú môžete vypáčiť, ak máte vypačovanie na druhej úrovni (p,ľ,p,ľ,ľ,p), alebo môžete Alvarovi ukradnúť kľúč (ak neviete nič, tak môžete Alvara zbiť a kľúč mu vziať, ale dvere do pivnice aj tak musíte vypáčiť) a odomknúť si. Z truhlice si vezmite Marcelovu zbraň (Honed Blade Stuff).
Potom choďte za Alvarom a vráťte mu zbraň. Navrhnete nálezné 100 zlatých. Môžete od neho žiadať ešte ďalšie prídavky peňazí. Ak to preženiete a budete žiadať 250 zlatých, tak sa naštve a odmietne zaplatiť, nech už spravíte čokoľvek. Zruší sa tým táto úloha (50 xp). Ak to zvýšite len o stovku, tak to ešte znesie, dá vám 200 zlatých a splníte úlohu.
Odmena: 150 xp, 100 zlatých (alebo 200 zlatých)

2.1. Walter needs a break
Kováč Walter sa vám posťažuje, že nemá na nič čas, už poriadne ani nespáva, toľko má roboty, no Alvaro ho nenechá vydýchnuť. Ponúknite mu pomoc a pohovorte si s Alvarom. Alvaro vám povie, že si nemôže dovoliť Waltera uvoľniť, pretože práca musí pokračovať kvôli dodávkam pre Rád. No ak by ste zohnali dvoch pomocníkov pre štiepanie dreva a ostrenie mečov, tak by si mohol Walter trochu vydýchnuť, no len keď dokončí Marcelovu zbraň. Dá vám aj 120 zlatých, aby ste niekoho najali. Dvaja pomocníci kováča bez práce sú neďaleko. Prvý sa zdržiava za Alvarovým domom, pri hlavnej bráne. Druhý je nad Alavarovým domom, na hradbe mesta, vedú tam schody z dvora od Waltera. Obaja sú označení ako Pomocník kováča (Smith´s servant). Každému z nich dajte 50 zlatých a pôjdu pracovať.
Oznámte to Alvarovi a potom oznámte Walterovi, že si môže dať pauzu, no musí ešte dokončiť Marcelovu zbraň. Povie vám, že tá už je hotová a uložená v Alvarovej pivnici. Takže má pauzu, úloha splnená a môžete sa od neho aj učiť.
Odmena: 100 xp, možnosť učiť sa od Waltera kováčstvu

2.1.2. Send the servants home
V rámci úlohy „Walter needs a break“ máte poslať pomáhať k Alvarovi dvoch pomocníkov. Alvaro vám dá 120 zlatých na ich najatie. Prvý sa zdržiava za Alvarovým domom, pri hlavnej bráne. Druhý je nad Alavarovým domom, na hradbe mesta, vedú tam schody z dvora od Waltera. Obaja sú označení ako Pomocník kováča (Smith´s servant). Každému dajte 50 zlatých a pôjdu pracovať. Keď to oznámite Alvarovi, povie, že si za odmenu môžete nechať zvyšok peňazí.
Odmena: 50 xp, 20 zlatých (zvyšok z peňazí od Alvara), +50 xp od Alvara

3. Collect from Konrad
Keď pomôžete Weaselovi s drogami, tak vám dá ďalšie dva typy, ako zbohatnúť. Tu ste v kupeckej štvrti bohatších, takže tu už nemôžete ľudí proste zastrašovať tak, ako napríklad Costu v chudinskej štvrti. Sú tu obchodníci Konrad a Alvaro. Aby ste ich mohli pripraviť o peniaze, treba to spraviť trochu rafinovane. Máte nájsť nejakú ich slabinu.
Pohovorte si d Konradom a zaveďte reč na ochranu. Vybuchne na vás, že Donovým ľuďom nič platiť nebude. Keď vyjdete von, osloví vás jeho pomocníčka Tilda. Je na Konrada naštvaná a posťažuje sa vám, že jej rodina s ním roky obchodovala a keď prišla kríza (Inkvizícia), tak ich vzal k sebe do služby, ale chová sa k nim zle, ani len dnu im nedovolí spať. Nepomohol ich kravám a sám si svoje uchránil. Chová ich pri zadnej bráne. Jedna z nich, menom Berta, je úplne unikátna dojnica.
Oznámte svoje zistenie Weaselovi. Pošle vás to tam omrknúť. Zájdite teda k zadnej bráne, kde sú dve kravy. Stráži ich farmár menom Farmár. Pohovorte si s ním o kravách a pochváli Bertu, že je to neskutočne kvalitná dojnica. Choďte toto oznámiť Weaselovi. Povie vám, aby ste kravu zabili, odsekli jej hlavu a tú dali do postele Konradovi. Choďte teda ku kravám. Najlepšie v noci, keď jeden strážca spí. Druhý, čo je pri bráne, by vás vidieť nemal, ak budete rýchly. Prikradnite sa ku krave a zabite ju. Farmár je polo-upír a nespáva, takže ten váš útok zbadá vždy. Napadne vás. Môžete ho zbiť, ale aj nemusíte, zakúzlite na neho kúzlo „Vtip“, čo ho ukľudní a vyhnete sa veľkej šarvátke, do ktorej by sa mohla zapliesť aj stráž.
Zo zadnej strany Konradovho domu môžete vyliezť na strechu, po nej prejsť na balkón a dostanete sa rovno do jeho spálne. Položte mu na posteľ hlavu kravy (stačí kliknúť na posteľ) a vyjdite von.
Choďte oznámiť Weaselovi, že ste hlavu umiestnili. Len vám povie, že sa začas môžete u Konrada zastaviť. Nemusíte čakať a môžete tam ísť hneď po rozhovore s Weaselom. Oslovte ho a Konrad hneď podozrieva vás aj Weasela, no pochopil váš odkaz a dá vám peniaze, aby mal od vás pokoj. Môžete to oznámiť ešte Weaselovi.
Odmena: 150 xp, 250 zlatých, 50 xp od Weasela


V. Donov klenot pre Toniho vs. Donov klenot pre Hernandeza

A. Hernandez
Hernandez stráži dom, v ktorom kedysi žil Don Esteban. Je to pri Marcelovi a Williamovi.

1. Take the Don´s heriloom to Hernandez
Hernandez vám povie, že si už pred pár dňami všimol Toniho, ktorý tu oblieza okolo domu, no nevie, o čo mu ide. Keď zistíte od Toniho, že chce získať Donov klenot , tak vám povie, že nech ho skúsite nájsť a ak sa to podarí, máte ho dať jemu (a získate až teraz túto úlohu). Nájdite v rámci úlohy pre Toniho amulet Donovej rodiny a odovzdajte ho Hernandezovi.
Odmena: 150 xp a 100 zlatých

2. Get rid of Toni
Keď dáte Hernandezovi Donov klenot, tak to choďte oznámiť Tonimu. Keďže Toni neuspel v práci na priamy Donov rozkaz, tak sa musí niekam vytratiť. Oznámte Henrandezovi, že ste sa postarali o Toniho.
Odmena: 350 xp, 50 xp a 100 zlatých od Hernandeza


B. Toni
Toni posedáva pri prednej bráne, neďaleko Hernandeza strážiaceho dom, v ktorom kedysi žil Don Esteban. Je to pri Marcelovi a Williamovi.

1. The family heirloom
Toni vám povie, že je tu z poverenia Dona, ktorý chce staré rodinné dedičstvo, ktoré zostalo v dome. No keďže dom stále stráži Hernandez, nevie sa tam dostať. Ponúknite mu pomoc a povie, že v dome je tajný spínač za obrazom, ktorý otvára tajnú miestnosť.
Môžete sa do domu pokúsiť vplížiť, alebo vliezť zozadu cez strechu, no najjednoduchšie je proste povedať Hernandezovi, o čo ide. Ten chce klenot pre seba, tak vás vpustí do domu, aby ste ho mohli pohľadať (ak ste už členom Rádu, tak máte voľný prístup do domu aj bez rozhovoru s Hernandezom). Vnútri choďte na prízemí do miestnosti napravo a tam aktivujte obraz na zadnej stene. Naľavo sa odsunie skriňa a ukáže tajnú miestnosť. Je v nej zamknutá truhlica (ľ,p,p,ľ), kniha (+3 Wisdom) a skriňa, v ktorej je Amulet Donovej rodiny.
Potom, keď získate amulet, môžete ho odovzdať pre splnenie úlohy Tonimu, ale ak s tým počkáte, kľudne aj samotnému Donovi Estebanovi.
Odmena: 150 xp, 150 zlatých od Toniho, alebo 300 xp a 100 zlatých od Dona Estebana


VI. Pirátsky poklad pre Romanova vs. Pirátsky poklad pre Sergia

A. Sergio
Sergio postáva na poslednom móle v prístave.

1. Sergio wants Romanov´s Gold
Sergio vám povie o väzňovi, ktorého tu majú. Je to pirátsky kapitán Romanov, vrah a darebák. Don mu zaplatil za jeho služby. Inkvizícia chytila Romanova, no nepodarilo sa im nájsť zlato, ktoré dostal od Dona. Ponúknite pomoc pri nájdení jeho zlata.
Aby ste si pohovorili s Romanovom, musíte sa najprv cez úlohu „Get Marek´s cell key“ dostať do väzenia. Potom si v rámci Romanovovej úlohy „Romanov´s seaman´s chest“ zaskočte do skladu a získajte jeho truhličku. Tú napokon odovzdajte Sergiovi. O svojej zrade môžete povedať aj Romanovovi.
Odmena: 200 xp, 100 zlatých, 25 xp od Romanovova

1.1. Get Marek´s cell key
Marek stráži väzenie na móle, v ktorom je zavretý Romanov. Má samozrejme aj kľúč. Kľúč mu môžete ukradnúť. Môžete ho vyprovokovať k zápasu, poraziť ho a vziať mu kľúč. Môžete mu skúsiť zaplatiť za kľúč 100 zlatých, no úplatok odmietne. Treťou možnosťou je priviesť mu prostitútku (Distraction for the prison guard).
Odmena: 150 xp

1.1.1. Distraction for the prison guard
Ak sa rozhodnete dostať kľúč od Marka pokojne a nechcete kradnúť, tak sa ho spýtajte, čo by chcel. Je tu osamelý a bodla by ženská spoločnosť. Zájdite do bordelu a pohovorte si s madam Sonyou. Za 50 zlatých si zaplaťte štetku. Povie vám, že prístav pri mólach robí Anika. Anika sedáva pred skladom, ktorý stráži Carasco. Po zaplatení ju oslovte a odveďte k Markovi. Ten sa s ňou presunie za väzenie. Tam si od neho vypýtajte kľúč od väzenia.
Odmena: 200 xp, Markov kľúč


B. Kapitán Romanov
Kapitán Romanov je zavretý vo väzení na konci posledného móla v prístave.

1. Romanov´s seaman´s chest
Keď sa dostanete do väzenia (cez Sergiove úlohy a Mareka), tak si pohovorte s Romanovom. Veďte s ním viac-menej nezáväzný rozhovor o jeho pôsobení a stave vo väzení a posťažuje sa na prepotenú košeľu. Navrhne vám, či by ste mu nepriniesli truhličku s čistou košeľou. Súhlaste a dá vám od nej kľúč. Truhlička je v truhlici v sklade, ktorý stráži Carasco. Do skladu len tak nemôžete. Buď sa preplížte poza stráž a vnútri vyskočte po trámoch nahor, alebo choďte cez strechu. Vyliezť hore môžete sprava (po prevrátenom člne a skalách), aj zľava (zo schodov nad skladom). Zo strechy sa spustite na drevenú ochodzu a po nej sa dostanete priamo dovnútra na poschodie skladu. Sú tam dve truhlice (jedna zamknutá) a dve skrine, ktoré môžete vyrabovať. Okrem nich je tam ešte jedna truhlica, označená ako Romanovova truhlica. Tú otvorte jeho kľúčom (môžete sem zájsť aj bez kľúča a vypáčiť ju, ak máte tretí stupeň páčenia). V rámci jej obsahu nájdete aj truhličku, ktorú si vezmite. Tú zaneste Romanovovi. Hoci sa vám snažil nahovoriť, že v nej zlato nie je, prizná to a za to, že ste dodržali slovo, sa vám odmení.
Odmena: 250 xp, 300 zlatých



E2. Rád

Po úlohách, kde ste sa rozhodovali, či sa pridať k Rádu, alebo Banditom, ste dali prednosť Rádu.

1. Talk to the commandant of Harbor Town
Keď splníte štyri úlohy v prospech Rádu (čím sa pridáte k Rádu), alebo keď splníte štyri úlohy v prospech Banditov (čím sa k nim pridáte), alebo keď splníte úlohu pre majstra Belschwura (čím získate požehnanie od významného mága), tak si vás dá zavolať mestský veliteľ Rádu, Carlos. Povie vám o tom niektorý z bojovníkov Rádu v meste, keď pôjdete okolo neho.
Carlos je nad kupeckou štvrťou v kasárňach. Pri vstupe je strážca, ktorý vás tam predtým nechcel pustiť, no teraz môžete prejsť. Vnútri len nájdite Carlosa a pohovorte si spolu.
Odmena: 100 xp

2. Peace and Order
Keď ste sa konečne zhovárali s Carlosom, tak mu ponúknite pomoc. Spomenie Donových mužov, ktorí stále zostávaj v meste. Don síce stratil značný vplyv a títo muži nie sú hrozbou, ale sú značnou nepríjemnosťou. Pre splnenie tejto úlohy treba splniť jednotlivé úlohy pre jeho mužov. Za splnenie každej z nich (niektoré už musíte mať splnené, inak by ste sa za Carlosom nedostali) vám dá Carlos dodatočnú odmenu.
Vyhnanie Cida (Get rid of Cid): 50 xp, 150 zlatých.
Zastavenie Delgada (Get rid of Delgado): 50 xp, 150 zlatých.
Odstavenie Lukora (Get rid of Lukor): 50 xp, 150 zlatých.
Odhalenie Weasela (Weasel hunt): 50 xp, 150 zlatých.
Vyštvanie Toniho (Get rid of Toni): 50 xp, 150 zlatých.
Nájdenie troch zlatých misiek (Find the three golden bowls): 50 xp, 150 zlatých.
Získanie pirátovho pokladu (Sergio wants Romanov´s gold): 50 xp, 150 zlatých.
Poviete mu o zmarení Donových plánov (tým, že ste plnili úlohy pre Rád): 100 xp.
Pre splnenie tejto úlohy vám stačí zbaviť sa Donových mužov (Cid, Delgado, Lukor, Weasel, Toni). Keď sa ich zbavíte, môžete oznámiť Carlosovi, že mesto je opäť bezpečné a zavládol v ňom poriadok.
Odmena: 1000 xp, 1000 zlatých

3. Where are the artefacts disappearing to?
Keď poviete Carlosovi o prekazení Donových plánov, tak spomenie, že je tu ešte pašovanie artefaktov, ktoré by rád odhalil. Začul, vraj sa to dotýka bordelu madam Sonye, ale neverí, že by s tým ona mala niečo spoločné. Zájdite do bordelu a pohovorte si so Sonyou. Je ochotná vám predávať informácie, jednu po 10 zlatých. Spýtajte sa na Donov gang, no to nepovažuje za konkrétnu otázku a tak za to neplatíte. Potom sa spýtajte na situáciu v meste, na to, čo chce Inkvizícia dosiahnuť v meste, na vplyvných ľudí, na to odkiaľ sa berú artefakty v meste a napokon sa konečne môžete spýtať na to, kto je zodpovedný za pašovanie (za každú otázku dáte 10 zlatých). Povie vám, že je to Scordo, ktorý je v podzemí pod jej domom. V bočnej miestnosti je za obrazom tajný spínač. Z podzemia vedie chodba von z mesta, no dvere sú zamknuté a kľúč má Scordo.
Prejdite do vedľajšej miestnosti, kde sa neustále kúpe štetka Gwen. Aktivujte obraz na stene, napravo od dverí a odsunie sa skriňa odhaľujúca tajný vchod. Prejdite chodbou a narazíte na Scorda. Pohovorte si s ním a vyčerpajte všetky témy. Napokon vám zostane posledná téma, kde ho odhalíte ako osobu zodpovednú za pašovanie artefaktov. Napadne vás. Bojujte s ním a porazte ho. Keď je na zemi, tak ho oberte o veci a hlavne o kľúč od zadných dverí (ak mu kľúč nevezmete, tak keď sa postaví, znovu vás napadne. A znovu a tak ďalej, až kým mu ho nevezmete).
S kľúčom sa vráťte za Carlosom a odovzdajte mu ho. Preskúma ho a vráti vám ho ako vašu odmenu za snahu, aby ste mali voľnú cestu.
Odmena: 500 xp, 250 zlatých, kľúč od tajnej cesty z mesta

3.1. Talk to bandit chief of Harbour Town
Po rozhovore s Madam Sonyou automaticky získate túto úlohu, pohovoriť si so šéfujúcim banditom v meste. Len vstúpte do podzemia za Scordom a pohovorte si. Úloha splnená.
Odmena: 100 xp

3.2. Knock down Scordo
Keď Scorda odhalíte ako pašeráka artefaktov, tak vás napadne. Proste s ním bojujte a porazte ho.
Odmena: 100 xp (+160 za Scorda), kľúč od tajnej cesty z mesta

3.3. Scordo´s Key
Keď Scorda porazíte v boji, vezmite mu kľúč od zadných dvier vedúcich von z mesta. Pri rozhovore predtým ste mu ho mohli aj ukradnúť, no keďže boj s ním je pre nasledovníka Rádu nevyhnutný, je to zbytočné.
Odmena: 100 xp

3.4. Find the secret Access to Harbour town
Keď získate Scordov kľúč, tak len prejdite na koniec podzemného tunelu a odomknite si jeho kľúčom dvere na konci. Vyjdite von a odhalili ste tak tajný vstup do mesta.
Odmena: 400 xp

4. Get rid of Scordo
Na záver chce Carlos, aby ste sa postarali o Scorda a poslali ho do kláštora, aby ste sa nadobro zbavili Banditov aktívne pôsobiacich v meste. Ak ste pri predošlom boji Scorda zabili, tak ste rovno splnili túto úlohu a nikam nemusíte chodiť. Ak ste ho len zbili, tak sa za ním vráťte a povedzte mu, že o ňom Carlos vie a nech ide do kláštora. Síce nerád, ale poslúchne vás. Oznámte to Carlosovi.
Odmena: 500 xp, 100 xp od Carlosa

5. Záver u Carlosa
Keď splníte všetky úlohy pre veliteľa Carlosa a pomôžete mu zbaviť sa Banditov v meste, tak sa vás po úlohe „Get rid of Scordo“ spýta, ako by sa vám mohol odmeniť. Povedzte, že by ste radi trénovali v kláštore. Ak ste ešte nepomohli majstrovi Belschwurovi (úloha „Medicine for everyone“), tak vám povie, že potrebujete ešte jeho požehnanie. Stačí pre neho rozniesť pár liečivých nápojov. Keď ste Belschwurovi pomohli, tak povedzte Carlosovi, že máte jeho požehnanie. S radosťou vám dá odporúčací list, s ktorým môžete slobodne kráčať po Severinovej farme a aj vstúpiť do Kláštora.
Odmena: 100 xp, odporúčací list pre prijatie do Kláštora



E3. Banditi

Po úlohách, kde ste sa rozhodovali, či sa pridať k Rádu, alebo Banditom, ste dali prednosť Banditom. Posledné dve úlohy tejto časti splníte až vonku, mimo mesta. Priamo súvisia s touto časťou, tak sú zaradené tu. Nemusíte sa s nimi hnať, zvlášť s poslednou, kde vás Don pošle vyjednávať. Cestou môžete totiž splniť ešte pár vedľajších úloh na Severinovej farme a v kláštore.
Keď splníte Scordovu úlohu a doručíte Donovi od neho balíček, Don vás povýši na Lovca a prijme vás za člena banditov. Môžete si od Dona kúpiť za 1000 zlatých oblek lovca. Potom na to zareagujú niektorí napríklad Doug, Sam, Oscar, Craig, Cormac a Rhobart (ten vás aj počastuje pivom).

1. Talk to the commandant of Harbour Town
Keď splníte štyri úlohy v prospech Rádu (čím sa pridáte k Rádu), alebo keď splníte štyri úlohy v prospech Banditov (čím sa k nim pridáte), alebo keď splníte úlohu pre majstra Belschwura (čím získate požehnanie od významného mága), tak si vás dá zavolať mestský veliteľ Rádu, Carlos. Povie vám o tom niektorý z bojovníkov Rádu v meste, keď pôjdete okolo neho.
Carlos je nad kupeckou štvrťou v kasárňach. Pri vstupe je strážca, ktorý vás tam predtým nechcel pustiť, no teraz môžete prejsť. Vnútri len nájdite Carlosa a pohovorte si spolu.
Odmena: 100 xp

2. Talk to bandit chief of Harbour Town
Keď splníte štyri úlohy v prospech Banditov, tak sa môžete spýtať na ich šéfa Scorda. Bandita s ktorým sa bavíte vám povie, že majú starý sklad pod bordelom madam Sonye. Zájdite do Bordelu a pohovorte si so Sonyou. Predáva informácie. Za 10 zlatých sa jej spýtajte na gang Dona Estebana a za ďalších 10 na tajný vchod a povie vám o ňom. No nemusíte sa pýtať, môžete tam ísť rovno. V ľavej miestnosti, kde sa kúpava štetka Gwen. Napravo od vstupu do tejto miestnosti je na stene obraz. Aktivujte ho a odsunie sa skriňa, čo odhalí tajný vchod.
Vojdite a len prebehnite tunelom. Na konci je Scordo. Oslovte ho, čím je úloha splnená.
Odmena: 100 xp

3. All power to the Don
Keď ste pomohli Banditom (Toni, Weasel, Cid, Delgado), tak pri rozhovore so Scordom splníte túto úlohu pre podporu Donovej moci v meste. Úlohu už môžete mať síce splnenú, ale až keď splníte všetky úlohy pre Banditov v ich prospech, tak získate správu, že Don ovládol mesto. Povedzte Scordovi, že Inkvizícia stráca pôdu pod nohami a odmení vás za to.
Odmena: 300 xp, 100 xp a 500 zlatých od Scorda (po ostatných úlohách pre Banditov)

4. Scordo´s key
Keď prijmete od Scorda úlohu „A package for the Don“, tak vám dá kľúč od podzemného tunelu. (Ak by ste so Scordom bojovali, tak mu kľúč môžete vziať, no ak robíte pre banditov, nemá to zmysel. Tiež ste mu ho mohli ukradnúť.). V zadnej časti sú dvere, ktoré vedú von. Sú v dolnej časti hradieb, poniže hlavnej brány. Týmto ste konečne našli voľnú a pohodlnú cestu z mesta a do mesta.
Odmena: 100 xp, kľúč od tajnej cesty z mesta

5. Find the secret Access to Harbour town
Keď získate Scordov kľúč, tak len prejdite na koniec podzemného tunelu a odomknite si jeho kľúčom dvere na konci. Vyjdite von a odhalili ste tak tajný vstup do mesta.
Odmena: 400 xp

6. A package for the Don
Keď ste pomohli banditom a hovorili so Scordom, tak vám Scordo povie, že potrebuje, aby ste doručili balíček pre Dona. Súhlaste, že mu pomôžete a dá vám ten balíček. Len zájdite do tábora Banditov a odovzdajte ten balíček Donovi. Don vás ocení a potvrdí vaše prijatie medzi banditov a spraví z vás aj Lovca.
Neskôr sa môžete zastaviť v meste opäť za Scordom a oznámiť mu splnenie úlohy.
Odmena: 300 xp, povýšenie na lovca, možnosť kúpiť od Dona oblek lovca za 1000 zlatých, 100 xp a 500 zlatých od Scorda

7. Negotiating with the volcano keep
Potom, čo doručíte Donovi balíček od Scorda, tak vás povýši na Lovca. Teraz ste plnohodnotným členom Banditov a máte ich dôveru. Tým pádom sa môžete Dona spýtať, či má pre vás aj ďalšiu úlohu. Don vás poverí ako svojho vyslanca. Máte zájsť do kláštora za Inkvizítorom Mendozom a zistiť, o čo mu ide. Zlata má veľa, takže o to iste nejde a Don chce vedieť, čo to je. Povie vám, že on má niečo, čo Mendoza chce a to môžete použiť na vyjednávanie a máte dohodnúť prímerie medzi Banditmi a Rádom.
Zájdite do Kláštora, teraz ako vyslanca Dona vás tam vpustia. V Kláštore a cestou môžete poplniť pár úloh. Inak len vojdite do hornej časti Kláštora a oslovte Inkvizítora Mendozu. Tým je úloha splnená. Pohovoríte si a uzavriete prímerie medzi Banditami a Rádom. Oznámte splnenie úlohy Donovi.
Odmena: 400 xp, 100 xp od Dona



E4. Vedľajšie úlohy

1. Mental arithmetic!
Dole v prístave má vedľa skladu mäsa, ktoré stráži Rodriguez má svoj dom účtovník Baxter. Keď ho prvýkrát oslovíte, šomre, že ho rušíte z počtov. Podotknite, že aj vy viete počítať a tak si vás otestuje a spýta sa vás, koľko je 14 x 17. Zvoľte správnu odpoveď: 238. Splníte tým úlohu.
Odmena: 100 xp

2. Nelson´s Ring
Pri úlohe „Find the Burglar´s Spy ste sa dozvedeli o krádežiach v meste. Teda v rámci tej úlohy ich máte aj vyšetriť. Keď sa budete zhovárať s kartografom Nelsonom, ktorý bol tiež okradnutý, povie, že mu zmizol vzácny prsteň. Od Rodrigueza, pre ktorého sa snažíte vypátrať zlodeja viete, že Cidova žena (Cid je hlavný podozrivý) Kayleigh má v poslednej dobe nové šperky, ktoré by si nemohli dovoliť (preto je tiež Cid podozrivý). Sama Kayleigh sa vám pri rozhovore pochváli štedrosťou svojho manžela a novým prsteňom.
Ak ste ešte nevyriešili úlohu s krádežami, tak si pohovorte s Kayleigh. Zbadáte na nej prsteň. Odmieta vám ho dať. Môžete jej ho ukradnúť, ako ovládate kradnutie. Jediná druhá možnosť je, ak by ste jej dali niečo lepšie. Prijme perlový náhrdelník (Pearls for a lady). Jeden som už mal v inventári, neviem odkiaľ. Ak ho nemáte, tak na konci móla poniže ich domu je zamknutá truhla (ťažká zámka), v ktorej sa taký náhrdelník nachádza. Za perlový náhrdelník vám dá prsteň. Ak nechcete nič meniť, tak ju proste napadnite (najlepšie v dome), zbite ju a vezmite si ho.
Ak ste vyriešili prípad s krádežami v prospech Rádu a donútili ste Cida opustiť mesto, Kayleigh sa s vami odmieta zhovárať a v takom prípade je už zmlátiť ju jedinou možnosťou.
Keď máte prsteň, zaneste ho Nelsonovi. Poďakuje vám za jeho nájdenie, ale keďže by mu pripomínal tú krádež, ktorej bol obeťou, tak vám prsteň za vašu námahu nechá.
Odmena: 150 xp, Nelsonov prsteň (+1 Akrobacia)

2.1. Pearls for a lady
Cidova žena má prsteň, ktorý potrebujete. Ak nechcete Kayleigh ublížiť, tak jej zožeňte niečo lepšie, za čo ten prsteň vymení. Konkrétne je to perlový náhrdelník. Ak ho nemáte, tak na konci móla poniže ich domu je zamknutá truhla (ťažká zámka, tretí stupeň páčenia), v ktorej sa taký náhrdelník nachádza. Ďalší nájdete napríklad v druhej kapitole v truhlici na poloostrove na východe, pri ceste za Gyrgerom (úloha „The stolen crystal disk“) a druhý v Gyrgerovej pevnosti, v skrytej hrobke nemŕtveho lorda. Ak jej dáte perlový náhrdelník, dá vám prsteň.
Odmena: 50 xp

3. Skins for meat
Flavio, ktorý má obchod pod kaplnkou Belschwura, má pre vás prácu. Potrebuje doručiť mäso pre Belschwura, no Baxter zaň požaduje kožušiny, ako boli aj pôvodne dohodnutí. No niekto mu kožušiny ukradol (v úlohe „Find the bulglar´s Spy“ zistíte, že je jeden z troch okradnutých ľudí). Baxter požaduje 5 vlčích a 5 diviačích kožušín. Keďže je mesto uzavreté, môže to byť trochu problém. Samozrejme môžete sa dostať von a zase naspäť, podľa typu v návode. Taktiež je pravdepodobné, že už máte u seba tieto kožušiny, ak ste začínali u banditov, niečo sa poučili a pobili cestou nejaké zvery.
Ak náhodou kožušiny nemáte, tak ich nájdite v meste.
Pomôcť vám môžu dvaja ľudia. Lovec Cole v kaplnke, spýtajte sa ho na kožušiny a dá vám jednu vlčiu. Mo, pomocník mäsiara vám daruje jednu vlčiu a dve diviačie. Podieľal sa na krádeži a teraz sa ich chce zbaviť.
Ďalej je v meste ešte hromada koží, stačí si vybrať.
Vlčie:
- Jednu má Pavel, Flaviov pomocník. Možno mu ju ukradnúť.
- Na poličke v Cutterovom dome, pri Joshovej krčme.
- Jedna je v truhlici na poschodí Joshovej krčmy. Truhlu treba vypáčiť. Možno Joshovi ukradnúť kľúč od izby (inak ťažké páčenie).
- V truhlici vo vežičke vedľa Belschwurovej svätyne. Kúsok od Flaviovho domu.
- Na stole v dome farmára, vedľa Costovho domu.
- Jednu má na predaj Costa.
- V truhle v dome Eliasa (oproti Costovi).
- Na krabiciach povyše Eliasa, nad schodmi, vedľa Sebastiana.
- V zamknutej truhlici v sklade, ktorý stráži Ukkos.
- V zamknutej truhlici v sklade v prístave, ktorý stráži Carasco.
- Jednu môžete ukradnúť štetke Aniko, v prístave (buď pred Carascovym skladom, alebo pri väzení s Romanovom).
- V truhlici Romanovova (úloha „Romanov´s Seaman´s Chest“).
- Na poschodí domu kartografa Nelsona, na polici nad sporákom.
- V zamknutej truhlici Jacka, v majáku.
- V obyčajnej drevenej truhlici pri Jackovom majáku.
- V zamknutej truhlici na poschodí bývalého Donovho domu (kde stráži Hernandez).
- V poličke v dome Leonarda alchymistu.
- Obchodník Konrad má dve, možno mu ich ukradnúť.
- Vasili má jednu, možno mu ju ukradnúť.
Diviačie:
- Jedna je na zemi na poschodí Joshovej krčmy. Možno Joshovi ukradnúť kľúč od izby (inak ťažké páčenie).
- Na krabiciach vo vežičke vedľa Belschwurovej svätyne. Kúsok od Flaviovho domu.
- Na drevenej strieške nad vstupom do vežičky vedľa Belschwurovej svätyne. Poniže sedí Finn.
- Na zemi na poschodí Costovho dom, kde je Doyle.
- Vo výklenku pod Costovym domom, v truhlici.
- Má na predaj Jack.
- Môžete ukradnúť Baxterovi.
- Na veži nad Alvarovým domom, pri luku so šípmi a rumom.
- Na sudoch v miestnosti napravo pri prednej bráne (pri schodoch vedúcich nad bránu).
- Dome kapitána Gregoriusa Steelbearda (úloha „The lost father“).
Keď máte požadované množstvo koží, zaneste ich Baxterovi, je v budove vedľa skladu s mäsom. Dostanete za kože zásobu mäsa. Tú zaneste Belschwurovi. Keď mu odovzdáte mäso, úloha je splnená. Potom oznámte splnenie úlohy Flaviovi.
Odmena: 200 xp, 50 xp a dva liečivé nápoje od Flavia

4. Cole´s hunting bow returned
Cole je lovec v Belschwurovej svätyni. Ak ste mu už dali liek od Belschwura (v jeho úlohe), tak sa presunie do svojho domu oproti Joshovej krčme. Keď ste sa s ním prvýkrát rozprávali o love (aby vás mohol učiť), tak spomenul, že už neloví, keďže sú všetci zavretí v meste a aby prežil, musel dokonca predať aj svoj luk Costovi. Môžete zájsť ku Costovi a kúpiť Coleov luk za 200 zlatých. Ten vráťte Coleovi, ktorý je vám vďačný. Toto je skôr skrytá úloha, pretože ju získate a zároveň splníte, keď mu luk odovzdáte.
Odmena: 200 xp

5. Jack is in need of rum
Medzi Donovým starým domom a bordelom je maják. Pri ňom postáva Jack, ktorý sa vám posťažuje, že ako prišli búrky, prišiel o prácu, keďže už lode nechodia. Spýta sa vás, či nemáte fľašu rumu. V meste ich môžete získať niekoľko (viď typy v úvode časti o Prístavnom meste). Ak teda chcete, dajte mu jednu fľašu a úlohu tým splníte.
Odmena: 50 xp

6. Medicine for everyone
Pohovorte si s majstrom Belschwurom, ktorý pomáha v štvrti chudobných. Ponúknite mu pomoc a požiada vás, aby ste zaniesli pár ľuďom liečivý nápoj. Dá vám nápoje, aj zoznam s menami ľudí.
Cole je v Belschwurovej kaplnke. Krčmár Josh je vo svojej krčme, poniže Belschwura, pod schodmi. Elias je obchodník na začiatku štvrte, poniže brány, pri prvom dome od Delgada. Finn posedáva pred domom neďaleko Belschwura smerom ku schodom vedúcim do prístavu. Martha leží v stane pri zadnej bráne. Je tak chorá, že nemôže ani hovoriť, tak dajte liek jej manželovi, Arnovi, ktorý postáva pri nej (ten vám tiež povie, že by potrebovala lepšie miesto na odpočinok, ak sa má poriadne vyliečiť – „The farmer´s sick wife“).
Odmena: 100 xp (+5 x 50 xp za každý odovzdaný nápoj), vaša pochvala od Belschwura u Carlosa

6.1. The farmer´s sick wife
Keď odovzdáte Arnovi medicínu od majstra Belschwura, tak je vďačný za liek, ale aby sa mohla jeho vážne chorá žena lepšie uzdraviť, potrebovala by lepšie bývanie. Ponúknite mu pomoc. Môžete jej prenajať posteľ u Costu (obchodník na začiatku štvrti) za 30 zlatých. Ak ste splnili úlohu „Skins for meat“ pre Flavia, tak vám pri vašom odmeňovaní podotkol, že má v sklade voľné miesto. Spýtajte sa ho, či by tam nemohla zostať Martha a dovolí to. Oznámte Arnovi, že máte pre nich miesto (či už u Costu, alebo Flavia). Potom oslovte aj Marthu, ktorá vám z vďačnosti dá recept na mäsový guláš. Pomoc Marthe môžete oznámiť aj Belschwurovi, ktorý chudobným pomáha.
Odmena: 250 xp (+50 xp za získanie nocľahu), od Marthy recept na Meat Stew. 25 xp a 2 liečivé nápoje od Belschwura

7. Philus wants to sell his fish shop
Pri schodoch vedúcej z chudobnej štvrte do prístavnej predáva ryby Philus. Posťažuje sa vám, stánok kúpil len kvôli istej žene, ktorá ho aj tak opustila. Neznáša predávanie rýb a rád by sa zbavil celého stánku, no v meste nie je nik, komu by ho predal. Ponúknite mu pomoc, že sa pokúsite nájsť niekoho, kto ho kúpi. Povie, že by ho predal tak za 300 zlatých a najlepšie by bolo predať ho rybárovi, ktorý aspoň niečo vie o rybách.Za vašu ochotu dostanete žraločí stejk.
Zájdite do prístavnej časti a do Pattyinej krčmy. V nej sa zdržiava Nico. Oslovte ho, no nebude sa s vami baviť, kým nedostane fľašu rumu. Dajte mu fľašu (má aj Patty na predaj, alebo ukradnite) a pustí sa s vami do rozhovoru. Je to rybár, no keďže sa kvôli búrkam nedá na more, tak je bez práce aj bez peňazí. Navrhnite mu zmeniť profesiu rybára za profesiu predajcu rýb. Nebol by proti, ale nemá peniaze. No navrhne vám, aby ste od neho kúpili za 300 zlatých unikátny prsteň. Kúpte Nicov prsteň a choďte Philusovi oznámiť, že ste našli kupca na jeho stánok. Je nadšený a za odmenu vám dá 2 perly. Vydá sa do Pattyinej krčmy, kde zaujme Nicovo miesto povaľača.
Odmena: 200 xp (+25 xp za Rum pre Nica), Nicov prsteň (+3 Sila), Shark steak, 2 perly

8. A night with Olga
V prístavnej štvrti si zájdite do bordelu Madam Sonye. Môžete si za 50 zlatých u nej zaplatiť štetku Olgu. Potom len zájdite za Olgou a povedzte jej, že ste za ňu zaplatili. Tá si vás odvedie na izbu a vyspí sa s vami. Sexom je úloha splnená. Tiež od Olgy dostanete kúzlo Vtip (snáď tým nenarážala na váš výkon).
Odmena: 100 xp, kúzlo Vtip

9. The imprisoned treasure hunter
Túto úlohu môžete splniť jedine v prvej kapitole. Ak ju aj prijmete a nesplníte, po prechode do druhej kapitoly sa zruší (viď úlohy pre Finchera).
V bývalom Donovom dome je zavretý Olf. V Joshovej krčme je Dirk, Olfov brat, od ktorého sa môžete dozvedieť o trojici bratov a ponúknuť aj pomoc pre ich zavretého brata Olfa. Inak môžete ísť aj rovno za Olfom. Do domu sa dostanete, keď začnete pre Hernandeza, ktorý stráži vchod, plniť úlohu „Take the Don´s heirloom to Hernandez“. Od Hernandeza zistíte, že je Olf držaný kvôli podozreniu na krádež zlatých misiek z Carascovho skladu. Splňte úlohu „Find the three golden bowls“ a misky odovzdajte buď Scordovi (za banditov), alebo Carascovi (za Rád). Nech ich odovzdáte komukoľvek, misky zmiznú z obehu na čiernom trhu a tým pádom bude prípad uzavretý. Potom si pohovorte s Hernandezom a oznámte mu uzavretie prípadu a on nechá Olfa prepustiť. Tým splníte úlohu. Ešte prehoďte pár slov s Olfom, ktorý vám povie, že pôjde k majáku.
Odmena: 150 xp

9.1. A gathering of triplets
Po prijatí úlohy „The imprisoned treasure hunter“ sa spýtajte Olfa, či nechce, aby o ňom vedeli aj jeho bratia. Povie vám, že by ste im mohli oznámiť, aby sa s ním stretli. Po splnení tej úlohy sa Olf presunie k majáku. Obehnite jeho bratov. Dytar je v Pattynej krčme a Dirk je v Joshovej krčme. Povedzte im, že sa s nimi chce stretnúť Olf a presunú sa k majáku.
Olfa a jeho bratov môžete dostať z mesta, stačí mu povedať o tajnom východe a doviesť ho tam. Je to len dobrovoľná vec bez zadania úlohy a odmeny. Ak však plníte úlohy pre Finchera v tábore Banditov, tak je to súčasť jeho úlohy, v ktorej máte poslať zlatokopov na vykopávky.
Odmena: 300 xp

10. Anything that heals
V bohatej štvrti má dom alchymista Leonardo. Pohovorte si s ním a spýtajte sa ho, či by nepotreboval nejaké ingrediencie. No najčastejšie robí v tomto drsnom období liečivé nápoje, takže by potreboval 10 liečivých Bylín (Herb), 5 liečivých Rastlín (Plant) a 2 liečivé korene (Root). Tieto rastliny už zrejme máte v inventári, ak ste pobehali pred vstupom do mesta okolie. Ak vám náhodou nejaká chýba, tak tu je zoznam tých, ktoré sú v meste.
Healing Herb:
- V skrinke v sklade, ktorý stráži Ukkos.
- V truhlici na medziposchodí v sklade v prístave (stráži ho Carasco).
- Pred Leonardovou vežou.
- Pri jednom z dvoch žeriavov pred skladom, ktorý stráži Carasco, na konci prístavu.
- Pri pravej strane brány vedúcej do kasární s veliteľom Carlosom.
Healing Plant:
- Oproti Leonardovej veži, pri lavičke, kde sedáva (sedával) William (Weasel).
- Pri ľavej strane brány vedúcej do kasární s veliteľom Carlosom.
Healing Root:
- Pri vstupe do bordelu madam Sonye.
- Pri jednom z dvoch žeriavov pred skladom, ktorý stráži Carasco, na konci prístavu.
- V skrini na prízemí u Alvara.
Ak vám predsa len nejaká chýba, tak ich musíte nazbierať vonku, mimo mesta (buď opustíte mesto skôr, trikom, alebo potom, keď objavíte tajný východ).
Keď máte požadované množstvá, tak ich odovzdajte Leonardovi a dostanete za odmenu nápoj trvalo zvyšujúci život.
Odmena: 300 xp, Nápoj zdravia (trvalo +10 život)

11. The map of the island
Pri schodoch vedúcich do prístavnej časti býva kartograf Nelson. Môžete ho požiadať, aby vám spravil mapu ostrova a získate túto úlohu. Povie vám, že to chvíľu potrvá, no trvá to presne dovtedy, kým nenájdete cestu z mesta. Takže keď splníte úlohu „Find the secret Access to Harbour Town“, tak sa len zastavte za Nelsonom a ponúkne vám mapu na predaj za 250 zlatých. Jej kúpou je úloha splnená.
Ak budete plniť úlohy pre banditu Finchera (popis nižšie, len pre prvú kapitolu), môžete od neho získať tiež mapu ostrova a zadarmo. Ak sa pridáte k Rádu, aj tak vám mapu dá, bez úloh.
Odmena: 100 xp, mapa ostrova

12. Ďalšie vedľajšie úlohy
Niektoré úlohy môžete splniť aj osobitne, bez ohľadu na pridanie sa k niektorej strane (Banditi / Rád), no uviedol som ich tam, pretože s nimi príbehovo a logicky súvisia. Splniť môžete tieto úlohy, ktoré však splníte bez nejakého vysvetlenia čo k nim vedie: Jack´s Chest, Dances with the butchers..., Clean out Dargel´s chest, Duel with Ingmar, Duel with Duram, Knock Down Scordo, Defeat Erikson.
A tu sú tri úlohy, ktoré môžete splniť bežne aj s nejakým podkladom a vysvetlením: Find the three golden Bowls, Walter needs a break, Send the servants home.

13. Woman beater
V bordeli madam Sonye je v miestnosti naľavo vo vani štetka Gwen. Pri rozhovore sa vám posťažuje, že Erikson je na ňu stále oplzlý a keď za ňu zaplatil a ona s ním odmietla spať, tak ju zbil. Proste je to hajzel, ktorý im znepríjemňuje prácu v bordeli. Ak ste ho aj predtým zbili, tak stále to nič na veci nemení, treba mu dohovoriť. Ak ste sa s ním nebili, tak vás napadne. Proste mu po jeho porážke povedzte, že nech dá štetkám pokoj, natrvalo. Pochopí, že si s vami nemá začínať a odíde z bordelu. Oznámte splnenie úlohy Gwen. Tiež môžete spomenúť madam Sonyi, že ste ich zbavili Eriksona a odmení sa vám.
Odmena: 100 xp a 70 zlatých, 25 xp a 50 zlatých od madam Sonye

13.1. Defeat Erikson
S Eriksonom môžete bojovať, ak ho pôjdete poučiť, aby sa choval lepšie k štetkám (Woman beater) a ak budete od neho chcieť získať informácie o kapitánovi Oceľovej brade (The lost father). V oboch prípadoch vás napadne (napadne vás teda len v jednom z týchto prípadov). Proste ho porazte.
Odmena: 50 xp (+80 xp za Eriksona)

14. Patty wants to leave town
Pohovorte si s Patty, krčmárkou v prístavnej krčme. Povie vám, že tu uviazla, keď uzavreli mesto, pôvodný majiteľ krčmy bol zabitý, tak tu stvrdla. No chcela by sa dostať preč. Ponúknite jej pomoc. V rozhovore zistíte, že chce tiež nájsť svojho strateného otca. Pokiaľ najprv nevyrieši to, tak nemôže odísť a tak, kým nesplníte úlohu „The lost father“, nemôžete s ňou ani viac debatovať o úteku z mesta. Keď tú úlohu splníte, musíte ešte nájsť tajný východ z mesta a splniť teda úlohu „Find the secret Access to Harbour Town“. Potom len povedzte Patty o tajnom východe a ona sa vydá do podzemia pod bordelom. Zájdite tam za ňou a pošlite ju k východu. Len vám poďakuje a vyjde von. Utáborí sa na brehu mora, pri ohnisku neďaleko tajných dvier.
Napokon ešte môžete skočiť povedať Romanovovi, že Patty opustila mesto, keďže chcel, aby ste ho informovali o jej postupe.
Odmena: 400 xp, 50 xp a 300 zlatých od Romanova

14.1. The lost father
Patty vám povie, že hľadá svojho otca, Gregoriusa. Ponúknite jej pomoc a povie vám, že jej otec sa párkrát stretol s Kapitánom Romanovom a ten by mohol o ňom niečo vedieť. Odporučí vám ho nájsť. Kapitán Romanov je zatvorený vo väzení na poslednom móle v prístave.
Aby ste sa dostali za kapitánom Romanovom, musíte získať kľúč od väzenia (v rámci úlohy „Get Marek´s cell key“). Už ste vo väzení mohli byť, keď ste plnili úlohu pre Romanova, alebo pre Sergia („Romanov´s seaman´s chest“, alebo „Sergio wants Romanov´s gold“).
Keď ste vo väzení, tak sa spýtajte Romanova na Pattyinho otca. Povie vám, že ním je Kapitán Gregorius Steelbeard, tiež známy a krutý pirát (25 xp). Spýtajte sa, kto by o ňom mohol vedieť a povie vám, že členovia jeho (Romanovovej) posádky a dvaja z nich sú aj priamo v meste. Erikso a Vasili.
Vasili je v Pattyinej krčme, dozerá tam na ňu. Nevie, kde je. Jediné, čo vie, že Erikson hovorí, že Oceľová brada mal v meste dom. No Vasili tomu neverí.
Zájdite za Eriksonom. Posedáva v bordeli. Pohovorte si s ním a skúste zistiť, čo vie o Stealbeardovi. Naštve sa a napadne vás. Porazte ho „Defeat Erikson“ (ak ste plnili „Woman beater“, tak ste už Eriksona zbili a teraz s vami nebojuje. A sedí pred bordelom, nie vnútri.). Povie vám, že Gregorius by mal mať dom v chudobnej štvrti, neďaleko Costovho hotela. Viac vám nepovie. Má u seba aj kľúč od toho domu, ale nedá vám ho. Môžete mu kľúč ukradnúť, alebo proste vziať, keď ho porazíte pri súboji s ním. (Teda nepovie vám, že je to kľúč od Gregoriusovho domu, ale má na sebe iniciálky GES, teda celé meno kapitána Stealbearda).
O kľúči od Eriksona môžete povedať Romanovovi. Ten spomenie, že ho musel šlohnúť niektorej štetke (25 xp). Keďže viete, od Romanova, že Stealbeard mal v každom meste svoju štetku, tak sa na neho môžete spýtať Gwen. Prizná, že ho pozná a že ju okašľal potom, ako jej nasľuboval hory-doly. Takže kľúč je zrejme od nej. Tiež môžete Romanovovi povedať, že Vasili spomínal, že tu má Stealbeard dom (25 xp). Podotkne, že ho tam poslal, aby dozeral na Patty.
Môžete skočiť za Patty a prizná sa, že jej otec je Gregorius Emanuel Steelbeard a že vám to proste zatajila (25 xp). Povedzte jej, že kapitán Romanov je zatvorený v base (25 xp), že kapitán Romanov nič nevie (25 xp), že Vasili spomenul možný dom jej otca v meste (25 xp). Tiež jej ukážte kľúč od Eriksona (25 xp) a pošle vás nájsť ku kľúču zámku.
Zájdite do Gregoriusovho domu. Je na rázcestí chudobnej štvrte, pri schodoch, oproti predajcovi rýb. Otvoríte ho kľúčom od Eriskona. Z truhlice si môžete vziať rum, šperhák, cennosť a starý dokument s inštrukciami a podpisom G.E.S.
Dokument môžete ukázať Romanovovi (25 xp), no nič mu to nevraví. Tak už len zaneste ten papier samotnej Patty. Tá je nadšená, to je vraj presne to, čo hľadala. Ponúkne vám za to odmenu 200 zlatých, ak sa na nič viac nebudete vypytovať. Môžete odmietnuť a popýtať sa jej, čo to znamená. V podstate sa nedozviete nič podstatné, len niečo o jej otcovi, o tom, čo bude ďalej s krčmou a keď sa spýtate na dom jej otca, tak vám povie, že si ho môžete nechať (čo je celkom logické, máte od neho kľúč, jej otec je nezvestný, ona odchádza z mesta, nik si ho teda nebude nárokovať).
Odmena: 100 xp, 200 zlatých alebo informácie od Patty, dom v meste

15. The sons of Tilda
U obchodníka Konrada pracuje Tilda. Je to inak Ingvarova žena. Pohovorte si s ňou a posťažuje sa, že jej traja synovia sú stále vonku, mimo mesta a bojí sa o nich, keďže teraz je ostrov plný príšer z chrámov. Jej synovia sú Beppo, William a Leon. Sľúbte jej, že sa po nich pri svojich cestách poobzeráte. Ingvarovi v Pattynej krčme môžete povedať, že sa Tilda strachuje o ich deti, ale on to berie v pohode, že len potrebovali trochu slobody (25 xp).
Beppo je v tábore banditov. Stojí pri stole pred vstupom do chrámu s Donom. William je regrút v Kláštore, zdržiava sa na nádvorí, kde trénujú novici u majstra Arica boj s palicou. Leon je vonku v divočine. Choďte cestou, ako ste prvýkrát mohli ísť do mesta s Tellurom z Tristanovej farmy. Choďte popod cestu vedúcu do Kláštora. Popod ňu choďte po vychodenej lesnej ceste pomedzi nižšie skaly na rázcestie, kde je tabuľa ukazujúca napravo smer do mesta (tadiaľ ste mohli ísť predtým do mesta k zadnej bráne, ktorú stráži Leto). Vy choďte naľavo, hore popri pár dikobrazoch. Dostanete sa k minijazierku, nad ktorým je osamelý dom. Tam býva Leon. Každému zo synov môžete povedať, že ich hľadá mama (za každého 150 xp), ich reakcie budú rôzne. Potom len oznámte Tilde, kde všade sú jej synovia a splníte úlohu. Len vám poďakuje za vašu dobrotu.
Ak ste sa predtým pýtali na odmenu, tak povie, že nič nemá, ale nejaké veci zakopala, keď boli nútení vysťahovať sa z ich farmy. Tilda žila na farme, ktorú teraz spravuje Severin (pôjdete popri nej do Kláštora). Farmu tvorí obytná budova a stodola. Za stodolou je kus suchej pôdy. Tam môžete vykopať lopatou truhlicu, v ktorej je strieborný svietnik, tri vlčie kože a dve diviačie kože.
Odmena: 300 xp (+ 3 x 150 xp za každého syna)

16. Everything that isn´t nailed down
Pohovorte si s kováčom Walterom po splnení úlohy „Walter needs a break“. Povie, že by ocenil kovové zvyšky, ktoré zostali po ľuďoch na ich opustených farmách a domovoch. No mnoho z kovového šrotu rozkradli gnómovia. Ponúknite mu pomoc. Máte nájsť 15 vriec s náradím (Tool Bag). Tie majú u seba len gnómovia, takže je to trochu zdĺhavé, pretože nemáte presnú lokáciu kam ísť a budete vrecia zbierať postupom hry, ako budete narážať na gnómov. Pár vriec na miestach, kde som ich našiel, je popísaných v úlohe „Take 15 tool bags from gnomes. Keď máte dostatočný počet, môžete ich zaniesť Walterovi.
Odmena: 500 xp, 300 zlatých, tri oceľové pláty

16.1. Take 15 tool bags from gnomes
Keď pozbierate 15 batohov od gnómov, najpravdepodobnejšie pri úlohe „Everything that isn´t nailed“, tak automaticky splníte túto úlohu. Ak zozbierate až 20 batohov, tak získate aj ocenenie „King of handymen“.
Tu je popis pozícií vriec:
- 2 vrecia sú u gnómov, ktorých môžete zabiť pri úlohe „Thieving Gnomes“, čo je úloha pre Severina a gnómovia táboria nad jeho farmou.
- 1 vrece majú dvaja gnómovia pri Kraybanovom tele. Narazíte na nich pri úlohe „The test of master Abrax“, ktorú plníte v Kláštore. Ak ste bandita a neplníte túto úlohu, tak si pri nej len prečítajte, kde gnómovia sú. Sú pri Severinovej farme, v lese.
- 7 vriec získate od pár skupiniek gnómov pri ceste na východ. Tam pôjdete v rámci úlohy „The stolen Crystal Disk“ a pod touto úlohu je detailne popísaný cesta v časti „Cesta k jaskyni na východe“. Prvé vrece majú gnómovia táboriaci poniže rázcestia vedúceho do mesta, k Leonovi a ku Kláštoru. Druhé vrece majú gnómovia táboriaci v jaskyni tvoriacej prechod k povrazovému mostu na východe. Tretie vrece majú gnómovia vo vstupnej časti východného poloostrova. Štvrté vrece majú dvaja gnómovia táboriaci pri Ogrovi na plošine nad cestou vedúcou ku Gyrgerovej pevnosti. Piate vrece majú gnómovia pred pevnosťou a šieste gnómovia vo vstupnej časti pevnosti. Siedme majú gnómovia v pevnosti, v miestnosti s ich vodcom Gyrgerom.
- 1 vrece. Pri plnení úlohy „Cyrus is late“ budete hľadať druida Eldrica a pôjdete za ním od domu lovca Henrika. Nad cestou, za zákrutou medzi ich domami táboria piati gnómovia.
- 1 vrece u goblinov pri ruinách, v ktorých držia Eldrica v rámci úlohy „No sign of Eldric“.
- 1 vrece u goblinov táboriacich pri ceste k veži kostlivcov nad Leonom (popis pri úlohe „Vassals rings“).
- 2 vrecia u skupiny goblinov pri opustenom dome, ktorý je poniže veže kostlivcov, ktorá je nad Leonom (popis pri úlohe „Vassals rings“).
- 2 vrecia. Prvé je u troch gnómov za mostom vedúcim k štvrtej veži (štvrtej podľa popisu v úlohe „Vassal Rings“) nemŕtvych lordov. Druhé je u gnómov hore pri tejto štvrtej veži.
- 4 vrecia. Tieto vrecia nájdete na slepej ceste vedúcej popod kopce (ako to vidíte na mapke), ponad cestu vedúcu k prednej bráne mesta. Celá táto oblasť je podrobnejšie popísaná v časti „D. Okolie mesta“. Prvý batoh má pätica gnómov za dreveným mostom. Druhé vrece má skupina gnómov pri ohni hore na konci cesty, pred vstupom do jaskynie. Tretie majú gnómovia v jaskyni a štvté posledná skupina za jaskyňou.
Odmena: 500 xp



F. Fincher

Pre Finchera som zriadil samotnú sekciu. Môžete pre neho splniť pár úloh, ktoré môžete prijať len a jedine v prvej kapitole. Sú to úlohy, ktoré môžete spraviť voľne, kým ste sa nepridali k žiadnej frakcii. Keď sa pridáte k Rádu, tak je jasné, že nebudete robiť pre banditov. A ak ste sa už pridali k Banditom (začali ste plniť úlohu „A package for the Don“), tak tiež nemôžete prijať tieto úlohy, pretože sa stanete vyslancom Dona a vyslanci verejne nezabíjajú ľudí toho, s kým vyjednávajú. Ak ste Bandita a splníte aspoň prvú úlohu („Conquest of the artifact camp“) a potom prijmete úlohu s balíčkom pre Dona, tak stále môžete dostať, aj splniť, nasledujúce Fincherove úlohy.
Fincher je Donov pomocník, ktorého nájdete v chráme v tábore banditov, kam sa dostanete, až keď vás teda pustia dovnútra za Donom.
Pokiaľ ich aj prijmete v tejto kapitole a nesplníte, tak sa vám pri prechode do druhej kapitoly zrušia. V podstate ide o to, že máte odhaliť Ruiny na východe, ktoré sú zasypané a poslať k nim lovcov pokladov, ktorí ich majú sprístupniť. V druhej kapitole vás do tých ruín zavedie hlavný príbeh, takže ich budete mať sprístupnené a budú tam aj lovci pokladov bez ohľadu na to, či ste tieto úlohy splnili, či nie (preto ich už v druhej kapitole nemôžete splniť).
Keď od Finchera prijmete úlohu, v ktorej máte nájsť vstup do chrámu na východe, tak ho môžete požiadať aj o nejakú poriadnu mapu a dá vám veľkú mapu ostrova a nemusíte ju tak kupovať v meste od Nelsona za 250 zlatých. Ak ste sa už pridali k Rádu, či k Banditom (skôr, ako ste prijali prvú úlohu), tak sa môžete zastaviť za Fincherom a spýtať sa na mapu. Dá vám ju aj tak a zadarmo.

1. Conquest of the artifact camp
V rámci tejto úlohy zabijete veliteľa tábora Rádu, Rudolfa. Pre Rudolfa môžete splniť jednu úlohu aj ako Bandita, no týmto ju samozrejme odstavíte.
Fincher vám povie o Bielych Róbach neďaleko ich tábora. Majú tábor pri malých ruinách a verí, že sú nebezpeční a treba ich zabiť. Je tam 11 členov tábora, veliteľ Rudolf, asi traja bojovníci a zvyšok sú regrúti.
Ponúknite Fincherovi pomoc a rozhodnite, či má viesť útok na tábor on, alebo vy. Nie je v tom žiadny rozdiel. Jedine ten, že ak vedie útok Fincher, tak sa osobne zúčastní útoku a zhromaždí všetkých mužov nad močiarmi. Tam ich už prevezmete vy a vedieť k táboru Rádu aj s Fincherm. Ak vediete útok vy, tak si musíte obehať všetkých chlapov sami (Lorenzo, Craig, Phil, Clay, Domingo a Ricardo), pretože Fincher nejde, a odviesť ich k táboru Rádu. Tam len proste všetkých pozabíjajte. Oznámte splnenie úlohy Fincherovi.
Odmena: 500 xp, 50 xp od Finchera

1.2. Tell the Don about the success in the artifact camp
Keď pomôžete Fincherovi zbaviť sa bojovníkov Rádu v neďalekom tábore, tak máte oznámiť svoj úspech Donovi. Len mu povedzte že Rudolf a jeho muž sú mŕtvi a Don vás pochváli.
Odmena: 100 xp, 100 zlatých

1.3. Salvage work
Pri rozhovore s Fincherom vám povie, že treba poodnášať predmety, ktoré boli naskladané v tábore Rádu, ktorý ste dobyli. Povedzte, že sa o to postaráte a získate túto úlohu (ak poviete, nech to spraví Hawkins, tak nezískate žiadnu úlohu. Stačí povedať Hawkinsovi, nech sa jeho ľudia dajú do práce a môžete pokračovať u Finchera). Len obehnite všetkých robotníkov (Enrico, Dwight, Branon a napokon Hawkins) a pošlite ich po krabice s artefaktmi. Napokon to oznámte Fincherovi.
Odmena: 200 xp (+4 x 25 xp za každého robotníka)

1.3.1. Hawkins should retrieve the artefact crates
Oznámte len Hawkinsovi, že má pozbierať krabice s artefaktmi z táboru Rádu, ktorý ste zabrali.
Odmena: 150 xp

2. Tell Fincher about the strange temple entrance in the east
Keď splníte prvé Fincherove úlohy, tak vám povie, že hoci sa Biele Róby rozťahujú, sú tu ešte chrámy, ktoré neobsadili. Nejaký taký by mal byť na východe. Máte ho preskúmať. Zájdite teda ku chrámu (v rámci úlohy „Find the large temple entrance in the east“) a po jeho objavení sa vráťte naspäť za Fincherom. Oznámte mu, že tam nie sú žiadne Biele Róby.
Odmena: 100 xp, 100 zlatých

2.1. Treasure hunter wanted
Keď vám Fincher zadá úlohu odhaliť chrám na východe, tak podotkne, že by sa im tiež zišli nejakí hľadači pokladov, no žiaľ väčšinu už naverboval Rád. Ak ste plnili v meste úlohu s nájdením troch zlatých misiek, tak viete, že Olf a jeho dvaja bratia Dirk a Dyter sú hľadači pokladov.
Stačí zájsť za Olfom, povedať mu o práci a prijme ju a zároveň tým splníte túto úlohu. Môžete o tom povedať aj Fincherovi.
Odmena: 100 xp, 100 xp a 50 zlatých od Finchera

2.2. A Job for the triplets
V rámci úlohy „Treasure hunter wanted“ ste našli troch lovcov pokladov ochotných pracovať pre Finchera. Povedzte Fincherovi, že ich pošlete k chrámu na východe, ktorý chce preskúmať a získate túto úlohu.
Aby ste ich mohli poslať k ruinám, najprv musíte dostať Olfa z Domu, v ktorom je zavretý (úloha“ The imprisoned treasure hunter“). Potom musíte zoskupiť všetkých troch bratov (úloha „A gathering of triplets“), pretože bez nich mesto neopustí. Potom musíte nájsť východ z mesta (úloha „Find the secret Access to Harbour Town“) a poslať Olfa a bratov najprv do tajného podzemia a potom vonku. Utáboria sa neďaleko tajného východu z mesta, pri ohnisku na pobreží. Potom ešte musíte nájsť chrám na východe (aby ste mohli Olfovi popísať cestu z vlastnej skúsenosti) v rámci úlohy „Tell Fincher about the strange temple entrance in the east“. Oznámte Olfovi, kde presne je vchod do chrámu a úloha je splnená.
Odmena: 100 xp

2.3. Find the large temple entrance in the east
Túto úlohu splníte automaticky pri príchode k vstupu do chrámu na východe. Takže ak plníte úlohy pre Finchera, splníte aj túto.
Odmena: 250 xp



G. Severinova Farma a Rudolfov tábor

Povyše Janovho domu na úvodnom rázcestí je ďalšie rázcestie. Cesta naľavo vedie do tábora Banditov a cesta napravo k malému táboru bojovníkov Rádu. V diaľke tam vidíte vstup do ruín, ktoré stráži jeden bojovník. Za ruinami je malý tábor, ktorý vedie Rudolf. Ak sem (a rovnako aj na Severinovu farmu) zavítate skôr, ako sa stanete vyslancom Dona Estebana, alebo ako dostanete odporúčací list od veliteľa Carlosa, tak sú samozrejme voči vám všetci nepriateľskí a napadnú vás. (A hoci nikto nevie, že máte list od Carlosa, či poverenie od Dona, keď ich máte, tak už neútočia. Sú to jasnovidci.). Ak ste plnili úlohy pre Finchera, tak ste sem už mohli zavítať a zabiť ho.
Severinova farma je po ceste do kláštora. Velí jej samozrejme Severin. Ak sem zájdete skôr, než dostanete poverenie od Dona, alebo list od Carlosa, tak vás všetci napadnú. Akonáhle to už máte, všetci dostali telepatické SMSky a vedia, že máte oprávnenie a nik vás nenapadne. Okrem neho tu na budovu dozerá Ruben a na poli nájdete Derryho, pastiera prasiat a Siriusa a Kraybana, dvoch učňov majstra Abraxa z Kláštora.

Obchod: Ruben

- Preskúmajte cestu za Rudolfovým táborom. Vedie priamo na Rhobartovu farmu. Po pravej strane cesty tábor troch gnómov. Jeden má u seba Tool Bag. Pri rozbitom vozíku v ich tábore je na zemi recept na stredný nápoj many. Povyše ich tábora rastie aj Hrdinova koruna. V tábore majú aj truhlicu (oceľový plát na meč, jablko, fľaša, mince).
- Ak budete rabovať budovu Severinovej farmy, tak na stropnom tráme je hrsť zlata a svietnik. V kvetináči sú štyri zlatky. Za budovou pri kríku sú dva jointy Weedu a rum.
- Pri stole, na ktorom sú tri surové kusy mäsa, je sud s vodou pre doplnenie zdravia. Pred hlavnou budovou je truhlica, ktorú môžete slobodne vybieliť. Rovnako je takáto aj pri krabiciach pri poli, poniže táboráka.
- Tu vás nepustia ani do stodoly, pretože tam skladujú artefakty. Ak sa tam vkradnete, môžete vypáčiť truhlicu (ľ,ľ,p,p) a získate pár zlatiek, amulet zvyšujúci manu, prsteň, fakľu a zlatý kalich. V druhej, nezamknutej truhlici sú mince, obsidián a zlatý nuget.

1. Thieving gnomes
Pohovorte si o artefaktoch. Povie, že väčšina mužov stráži tie, čo sem dovezú a nehľadajú iné, pretože sú v okolí Gnómovia, ktorí všetko kradnú a strpčujú im život. Ponúknite pomoc. Severin vám povie, že sú severne od ich farmy. Len sa dajte nahor cestou smerom do kláštora a na kopčeku, rovno nad farmou sú pri táboráku šiesti zlodejskí gnómovia (Thieving gnome). Môžete ich obrať o veci aj im vyrabovať truhlicu (ľ,p,ľ,p) vrátane malého safíru. Potom len ich zabitie oznámte Severinovi. Povie vám, aby ste si odmenu vyzdvihli u Rubena.
Odmena: 300 xp (+6 x 50 xp za Gnómov), 50 xp od Severina, 200 zlatých od Rubena

2. Overdue situation report
Pohovorte si so Severinom o ruinách a spomenie, že západne od farmy sú jedny, kam poslal skupinu mužov vedených Rudolfom. No už dlho od nich nemá žiadne správy. Vydajte sa do Rudolfovho tábora, ten je medzi Janovym domom a cestou do bažín banditov. Tam len zájdite a spýtajte sa ho na situáciu. Tým úlohu splníte a pošle vám odpoveď pre Severina, že sa držia („Lost cause“).
Ak ste plnili úlohy pre Finchera, tak je Rudolf mŕtvy a keď ho Severin spomenie, tak mu rovno oznámite jeho smrť a túto úlohu nemôžete prijať.
Ak ste boli najprv za Rudolfom, mohli ste rovno prijať úlohu „Lost Cause“, v ktorej chce, aby ste informovali o ich situácii Severina. V tom prípade mu to zájdite oznámiť a následne získate túto úlohu, odpovedať Rudolfovi, že nemá pre neho žiadnych mužov.
Odmena: 300 xp, 2 liečivé nápoje od Rudolfa

2.1. Lost cause
Ak prídete za Rudolfom od Severina, tak mu odovzdajte správu a on vás pošle s odpoveďou (a touto úlohou) a Severinom naspäť. Len za ním zájdite a oznámte mu, že pracujú ďalej na ruinách.
Ak ste boli najprv za Rudolfom, tak vás pošle so správou za Severinom a následne plníte Severinovu úlohu ako odpoveď.
Odmena: 300 xp, kúzlo Vtip od Severina

3. Fluttering grave moths
Na poli pri prascoch pracuje Derry. Povie vám, že trepotajúce sa cmiterné mole žerú jeho prasce. Ponúknite mu pomoc. Potom len vybehnite na kopec nad poľom. Rovno pár metrov od neho vidíte na kopci mole (Fluttering grve moths). Okolo päť ich je tu, nad poľom. Zvyšné tri sú vyššie na kopci, nad budovami, smerom k táboru zlodejských gnómov. Keď zabijete všetkých osem molí, oznámte to Derrymu.
Odmena: 250 xp (+8 x 60 xp za mole), 50 xp a 25 zlatých od Derryho



H. Kláštor Rádu

Do kláštora sa môžete dostať troma spôsobmi. Ak sa zo začiatku hry pustíte do boja s niekým z Rádu a prehráte, tak vás sem automaticky odvedú. Nemáte na výber a musíte sa stať bojovníkom Rádu. Ak v meste pomôžete Rádu, dostanete odporúčanie od veliteľa Carlosa a s ním môžete vojsť do kláštora slobodne a tam sa rozhodnúť, či budete bojovníkom, či mágom. Ak ste v meste pomohli Banditom, tak vás Don Esteban poslal za Inkvizítorom Mendozom. Tak máte tiež zaistený vstup do kláštora, ale len ako hosť.
Na začiatku vás privíta majster Pallas. Ak ste regrút, tak vás poučí o vašich možnostiach, ak ste vyslanec, pošle vás za majstrom Ignatiusom. Ak ste dobrovoľník, dajte mu list od Carlosa a po úvodných rečiach sa môžete rozhodnúť, či budete bojovníkom (a pošle vás za Kalibom), alebo mágom (a pošle vás za Taylorom).

- Po vstupe je pre vás brána Kláštora zatvorená a otvorí sa až po splnení pár úloh. No keď vyjdete na prvé nádvorie, choďte doľava popri kováčovi. Tam je pod ohniskom aréna. Z nej môžete zo zábradlia skočiť von. Síce sa zraníte, ale prežijete to. Ak sa vrátite k bráne, tak vás Santiago opäť premiestni dovnútra. Takže sa takto môžete voľne pohybovať aj mimo kláštora.
- Do hornej časti kláštora je zo začiatku zakázaný vstup. Ak ste vyslanec Dona a spojenec Banditov, tak vás tam vpustia rovno. Ak ste regrút, či už mág, alebo bojovník, tak musíte najprv splniť úlohu „Základný tréning“.
- Pod kláštorom je plošina s jazerom. Na nej je tesne pod kláštorom, poniže plošín s Gnómami a Brynom stan a v ňom truhlica (p,p,ľ,ľ,) v ktorej je recept na guláš novicov (Novice´s Stew). Na konci plošiny je vstup do ruín (kam vás povedie jedna úloha pre mágov). Naľavo od ruín, bližšie pri okraji plošiny je zlatá žila. Pod zatáčkou, ktorá už vedie hore do Kláštora je naľavo na tejto plošine pri skale truhlica s pár vecami. Za ňou môžete prejsť na útesy medzi dvoma skalami. Na vyššej rímse je zlatá žila, krompáč a pár zlatiek. Poniže je len štít a hrdzavý objoručák.
- Ak ste Bandita, nezabudnite, že vás tu čaká už dosť dlho úloha “Talk to Master Illumar“. Keď sa dostanete do Donovho chrámu, môžete si pohovoriť s jeho mágom / alchymistom Cormacom.
- Keď sa budete prvýkrát rozprávať s kuchárom Harlokom, tak vám dá jednu porciu svojho guláša (Stew from Harlock´s kitchen, zvyšuje vám trvalo o 2 body silu).
- Vstupnú budovu môžete spokojne presnoriť. Napravo je pri Taylorovi truhlica (ľ,p,p,ľ). Druhá je v centrálnej hale s Pallasom (p,ľ,p,ľ). Obsahujú len nejaké zlato, cennosti a šperháky. Napravo pri Kalibovi je skriňa a dve odomknuté truhlice s pár drobnými, manovým nápojom, hrabľami a potravinami.
- Knihy. Vo vstupnej budove, napravo pri Taylorovi, naľavo pri Kalibovi a v strede pri Pallasovi, 3 x +3 Wisdom.
- Ak by ste potrebovali pár surovín, vyrabujte izby novicov. Ak si prvú naľavo predstavíte ako číslo jedna a tú oproti nej ako dva, tak sa zorientujete v popise. Prvá má víno, syr a váčok krídiel a v truhlici smaženého haringa, 50 zlatých a grog. V druhej je truhla (jablko, šperhák a liečivý nápoj). V tretej je vajce, chleba a truhla (50 zlatých, kúzlo telekinéza a voda). V štvrtej miestnosti je skriňa (krídla, cibuľa, smažený haring) a truhlica (grog, 80 zlatých a smažený haring). Piata izba je vaša. Šiesta má mrkvu a truhlicu (5 zlatých, malý liečivý nápoj a šperhák) a skriňu (chlieb a čaj). V siedmej je váčok krídel a truhlica (mana koreň a liečivý nápoj). V ôsmej je chlieb a truhlica (p,ľ,p,ľ; kúzlo telekinéza, 13 zlatých a 2 krídla). V hornej časti za majstrom Vitusom sú štyri miestnosti. V prvej je víno a truhlica (7 zlatých, jablko, vajce). V druhej je syr a truhlica (50 zlatých, prsteň energie /+10 mana/, prázdna fľaša a krídla). V tretej je jablko a truhlica (9 zlatých, syr, jablko a krídla). V štvrtej je truhlica (ľ,ľ,p,p; 8 zlatých, malý liečivý nápoj).
- Dalman predáva po 20 zlatých víno. Má kľúč od vínnej pivnice, ktorá je pri izbách novicov, pod kúpeľňou. Môžete mu ho ukradnúť. Ak ste dobrý v páčení, môžete dvere aj vypáčiť.
- Pri prascoch je nad schodmi malý sklad. Za dverami (ľ,ľ,p,p) je skriňa (metla, hrable, cibule, zemiaky, jablko) a lopata s pílou.
- V hornej časti kláštora môžete preskúmať podzemie. Je to vinná pivnica pod skladom majstra Cyrusa. Cyrus má na stojane s knihou kľúč, ktorými otvoríte dvere, aj všetky tri truhlice vnútru. Ako mág si ich môžete vziať, za iné postavy ich treba ukradnúť. Je tam aj ďalšia cesta. Pred skladom zvykne postávať Enzo. Za ním sú rozpadnuté časti Kláštora. Môžete zbehnúť dole schodmi, alebo skočiť dierou v podlahe. Tam v prázdnej miestnosti potiahnite železný kruh na stene a otvorí sa tajný prechod. V ňom potiahnite ďalší kruh a otvorí sa tajný prechod v sude od vína. Vnútri sú tri truhly. Jedna je pri sude s tajnou chodbou (ľ,ľ,p,p,p,ľ; zlatý nuget, kúzlo telekinéza, pivá, nápoj regenerácie, malý nápoj života, mince), druhá je oproti schodom (ľ,ľ,ľ,p,p,p; kúzlo ilúzie, zlatý nuget, voda, víno, nápoj regenerácie, mince) a tretia je na medziposchodí (ľ,p,p,p,ľ,ľ; tri kusy železnej rudy, víno, jablká, koreň many, malý nápoj liečenia, hrdzavý meč) pri dverách vedúcich do Cyrusovho skladu (p,p,p,ľ,ľ,ľ).
- Vykradnúť môžete aj hornú časť Kláštora, keď do nej získate prístup. Sú tam len štyri miestnosti. V prvej je skriňa (mana huba, liečivá rastlina, mince) a truhlica (p,ľ,ľ,p,ľ,p; kalich, levitácia, mince). V druhej sú tri truhlice pri posteliach (mana rastlina, liečivá rastlina, mince), (p,p,ľ,ľ; nôž, šperhák, mana rastlina, mince), (p,p,ľ,ľ; nautilus zvitok, mince). V ďalšej je kniha (+3 Wisdom) a dve truhlice pri posteliach (ľ,ľ,p,p; zlatý nuget, mana koreň, mince), (ľ,p,ľ,ľ,p,p; levitácia, mince). V štvrtej je truhlica (p,p,ľ,ľ; hrozno, mince a prsteň mágie /+20 mana/), skriňa (jablko, bobule, liečivá rastlina) a truhlica (p,p,ľ,ľ; mince, víno a recept na trvalé zvýšenie obratnosti).
- Napokon je tu ešte Hala svätého plameňa, kam sa dostanete na záver tejto kapitoly za Mendozom. Sú v nej dve knihy (2 x +3 Wisdom). Je tam jedna miestnosť, v ktorej je skriňa (čaj, veľký nápoj liečenia a many) a truhlica (ľ,ľ,ľ,ľ,p,p,p,p; 500 zlatých, zvitky Berserker a Levitácia, jablko a veľký nápoj many).



H1. Člen Rádu v Kláštore

Tieto úlohy sú rovnaké pre bojovníka aj pre mága Rádu. Rozdiel je len vo vašom zameraní, v oblekoch / brneniach, ktoré získate a mágii, ku ktorej získate prístup.

1. A beer for Bryn
Vonku poniže múrov kláštora stráži Bryn. Pri rozhovore sa vám posťažuje, že už dávno nemal pivo, že všetku zábavu mágovia zakazujú. Ak máte nejaké pivo, tak mu dajte jeden korbeľ a splníte úlohu.
Odmena: 50 xp

2. Bryn´s dangerous monsters
Vonku poniže múrov kláštora stráži Bryn. Pri rozhovore sa vám posťažuje, že ho desia hrozivé potvory, ktoré sa zdržujú neďaleko. Rovno z okraja plošiny, na ktorej stojí Bryn, vidíte pod ním troch gnómov. Len zbehnite dole a zabite troch ľstivých gnómov (Sly Gnome). Potom oznámte Brynovi, že sa bál zbytočne, neboli to žiadne desivé potvory.
Odmena: 150 xp (+3 x 50 xp za gnómov), 50 xp a 25 zlatých od Bryna

3.a. Follow Taylor!
Ak ste sa rozhodli byť mágom, tak vás majster Pallas pošle za Taylorom. Je napravo od Pallasa. Dostanete od neho róbu učňa a aj mapu kláštora. Môžete si s ním pohovoriť o ňom a ako sa sem dostal a napokon vám ponúkne, že vám ukáže vašu izbu. Nasledujte ho, cestou sa pristaví na nádvorí, kde vám povie o majstrovi Aricovi. Pokračujte až k izbe, kde stretnete Inkvizítora Mendozu. Po rozhovore s ním opäť oslovte Taylora a ten vás nechá pri izbe a vyberie sa naspäť do vstupnej budovy.
Odmena: 50 xp

3.b. Follow Kalib!
Ak ste sa rozhodli byť bojovníkom Rádu, alebo ak ste nemali na výber, tak vás majster Pallas pošle za Kalibom. Je naľavo od Pallasa. Dostanete od neho róbu učňa a aj mapu kláštora. Môžete si s ním pohovoriť o ňom a ako sa sem dostal a napokon vám ponúkne, že vám ukáže vašu izbu. Nasledujte ho, cestou sa pristaví na nádvorí, kde vám povie o majstrovi Aricovi. Pokračujte až k izbe, kde stretnete Inkvizítora Mendozu. Po rozhovore s ním opäť oslovte Kaliba a ten vás nechá pri izbe a vyberie sa naspäť do vstupnej budovy.
Odmena: 50 xp

4. The Gate to the Keep
Po vstupe do kláštora sa za vami brána zavrela a neotvorí sa. Z rozhovorov zistíte, že bránu otvára majster Pallas, ale otvára ju len na pokyny majstra Ignatiusa. Majster Ignatius postáva na nádvorí v hornej časti Kláštora. Tam sa dostanete, až keď splníte úlohu „Basic Training“ pre Arica a potom vás majster Vitus pustí do hornej časti. Tam sa stačí s Ignatiusom pohovoriť a povolí, aby vám Pallas otvoril dvere (25 xp). Už len zájdite za Pallasom a povedzte mu, že vám Ignatius povolil opúšťať Kláštor. Dvere sa vám otvoria.
Odmena: 100 xp, možnosť odchádzať z Kláštora

5. Access to the Cemetery
Yoki stráži vstup na cintorín. Povie vám, že tam skladujú artefakty a že niektoré aj môžu byť nebezpečné, takže tam vstúpiť nesmiete. Aby ste získali oficiálny vstup, tak získavate aj túto úlohu. Na začiatok vám Yoki povie, že by vás tam pustil za Harlokov guláš. Keď sa budete prvýkrát rozprávať s kuchárom Harlokom, tak vám dá jednu porciu svojho guláša (Stew from Harlock´s kitchen, zvyšuje vám trvalo o 2 body silu). Ak mu ho dáte, tak je úloha splnená a vpustí vás dovnútra.
Ak sa potrebujete dostať na cintorín nejak skôr (napríklad pre úlohu Majstra Vitusa), tak môžete Yokiho obísť, no musíte mať už prístup do hornej časti (po splnení úlohy „Basic Training“). V hornej časti neďaleko miesta, kde postáva majster Ignatius je plošina so schodmi. Z nej skočte na strechu budovy oproti. Potom sa už ľahko dostanete skákaním po strechách nad cintorín a dole.
Ak si chcete nechať jedlo od Harloka pre seba, tak mu povedzte, že mu ho nedáte a budete musieť nájsť iný spôsob, ako ho presvedčiť. Keď budete riešiť Hemlarovu vraždu, tak v rámci úloh s tým spojených budete distribuovať drogu Weed. Jednu cigaretu môžete predať aj Yokimu za 50 zlatých. Ak mu ju dáte zadarmo, tak splníte túto úlohu a získate prístup na cintorín.
Ak radšej uprednostníte peniaze, tak sa ho po zaplatení spýtajte, čím iným by ste ho mohli presvedčiť. Povie, že by chcel zvitok s kúzlom Ilúzia. Jeden môžete nájsť v knižnici v truhlici. Keď splníte test pre majstra Illumara, môžete si kúpiť runu Ilúzie a jeden zvitok mu vyrobiť, alebo mu proste dať nejaký, čo ste našli inde, či kúpili.
Odmena: 100 xp, prístup na cintorín Kláštora

6. Basic Training
Na nádvorí trénuje majster Aric nováčikov v boji s palicou. Či už ste bojovník, alebo mág, máte podstúpiť aj tento tréning. Ako prvé si máte zohnať bojovú palicu.
Keď ju získate, tak sa mu ohláste a povie vám, aby ste začali trénovať. Máte poraziť Williama, Tuckera a Kata. Ak budete drzý, ešte vás môže predtým poslať pozametať. Ak sa tak stane, tak sa mu po zametaní opäť ohláste (inak sa s vami nebudú tí traja baviť) a môžete začať trénovať. Všetkých troch porazte v aréne. Môžete sa od nich aj niečo priučiť, Winky učí boj s palicou a lov a Tucker učí sile.
Keď porazíte všetkých troch, tak to oznámte Aricovi. Ak ste už splnili úlohu „Find Hemlar´s murderer“ a vyriešili prípad jeho vraždy, tak je Aric preč a môžete ísť rovno za Vitusom. Ak je Aric tu, tak mu oznámte, že ste porazili jeho zverencov a sám vás vyzve na súboj, aby ste sa predviedli. Bojujte s ním („Fight against Aric“). Ak prehráte, je tu ešte spôsob ako ho oslabiť („Trick Aric“), alebo proste s ním bojovať neskôr, keď budete silnejší.
Keď ste porazili všetkých vašich súperov, tak choďte za majstrom Vitusom a oznámte mu ukončenie vášho základného tréningu. Tým splníte úlohu a majster Vitus vám umožní vstup do hornej časti kláštora.
Odmena: 500 xp, vstup do hornej časti Kláštora

6.1. Get yorself a fighting staff
Kde si zohnať palicu sa môžete spýtať napríklad Taylora, či Kaliba. Poradia vám kováča Karlsena. Stačí zájsť za Karlsenom, má dielňu hneď pri nádvorí a vypýtať si palicu. Bez problémov vám dá palicu novica. Oznámte Aricovi, že už máte palicu a ste pripravení na tréning.
Odmena: 50 xp, palica novica

6.2. Sweep out the chambers
Ak nebudete pri rozhovore majstra Arica oslovovať majster, ale len Aric, tak ho to štve a upozorní vás na to. Keď sa mu hlásite po získaní bojovej palice, že chcete trénovať boj s ostatnými nováčikmi a stále ho netitulujete „majster“, tak ho to už vytočí a pošle vás pozametať izby. Tým získate túto úlohu a kým ju nesplníte, tak sa s vami nebudú baviť William, Tucker a Kato s ktorými máte trénovať. Ak ho oslovujete správne, tak úlohu nedostanete.
Metlu už zrejme máte. Ak nie, tak jedna je opretá o skriňu v miestnosti s vaňami, čo je izba oproti chodbe s izbami novicov. Nemôžete zametať len tak (metla ani nie je aktívny nástroj, myslím, že v dvojke bola. Tam ste tiež zametali v kláštore.), ale len konkrétnu špinu. V izbách nájdete hromady prachu (pile of dust). Prezrite len miestnosti okolo vašej izby (oproti dve kopy, vedľa vás naľavo dve a oproti jedna, dve v susednej napravo a jedna v prvej) a tiež miestnosti hore, pred nimi postáva majster Vitus. (Tam sú znečistené len prvé dve miestnosti, v každej jedna kopa prachu). Keď všetko pozametáte, oznámte to Aricovi.
Odmena: 50 xp

6.3. Fight against Tucker
Pohovorte si s Tuckerom o tréningu. Povie vám, že vás môže učiť sile a tiež vám povie prosté pravidlá boja v aréne. Navrhnite mu cvičný súboj v aréne. Len zájdite do arény a porazte ho.
Odmena: 100 xp (+80 xp za Tuckera)

6.4. Fight against William
Až keď porazíte Tuckera, môžete povedať Winkymu, že ste nabrali silu a že by ste mohli trénovať aj s ním. Môže vás učiť boj s palicou. Je ochotný trénovať, tak ho vyzvite a porazte ho v súboji v aréne.
Odmena: 100 xp (+80 xp za Winkyho)

6.5. Kato´s Lesson
Kato s vami odmieta trénovať, pokým neporazíte Winkyho a Tuckera. Keď ich oboch porazíte v aréne, povedzte Katovi, že ste pripravení na neho. Rovno vás napadne tu na nádvorí za to, že si na neho trúfate. Porazte ho.
Odmena: 50 xp (+80 xp za Kata)

6.5.1. Fight against Kato
Keď porazíte Kata potom, čo vás napadne, tak ho môžete vyzvať na súboj v aréne. Je to síce nelogické, keďže ste ho už raz porazili, že si na vás trúfa znova, ale čo už. Zájdite do arény a porazte ho znova.
Odmena: 100 xp

6.6. Fight against Aric
Keď porazíte všetkých troch novicov (Tucker, Winky, Kato), tak to oznámte majstrovi Aricovi (za predpokladu, že ste ešte nevyriešili Hemlarovu vraždu). Držal nad Katom ochrannú ruku, tak ho Katova porážka a váš úspech vytočili. Vyzve vás na súboj, aby ste tak mohli ukončiť svoj tréning. Je to tuhý súper a ak vás porazí, môžete ho oslabiť tým, že ho pripravíte o jeho meč v úlohe „Trick Aric“. Či už ho oslabíte, alebo nie, porazte ho v aréne.
Odmena: 200 xp (+80 xp za Arica)

6.6.1. Trick Aric
Ak je na vás majster Aric príliš tuhý súper, tak si pohovorte s Winkim. Odporučí vás na Caspara. Poradí vám opiť ho a presvedčiť, aby vymenil svoj skvelý meč za zlú zbraň. Tiež vám poradí, že Dalman by vám mohol obstarať víno a kováč Karlsen zlý meč. Máte mu dať pár bežných vín a napokon niečo silnejšie a pohovoriť si s ním o jeho minulosti.
Bežné víno už môžete mať u seba. Ak nie, tak si dve fľaše kúpte od Dalmana, každú po 20 zlatých. Keď pre neho začnete plniť úlohu „Dalman trusts you“, tak vám Dalman dá aj špeciálnu fľašu vína Fireflush. Skočte za kováčom Karlsenom. Len si s ním pohovorte o zlej zbrani, pochváľte jeho prácu a dá vám zadarmo najhorší meč na svete od jedného z jeho zlých učňov.
Potom zájdite za Aricom a ponúknite mu víno. Dajte mu obyčajné víno a pochváľte ho, že má veci dobre pod kontrolou. Dajte mu druhé víno a podotknite, že zrejme nie vždy bojoval s palicou. Potom mu môžete dať aj tretie víno, no nerobte to, lebo ho to len vzpruží a hneď vás vyzve na súboj v aréne. Dajte mu Fireflush a podotknite, že je dobrý len s dobrým mečom. Vystatuje sa, že vás porazí kedykoľvek a vymení si s vami zbraň. Prijme od vás zlý meč a vy získate jeho meč. Tým splníte túto úlohu.
Odmena: 250 xp, Aricov meč

7. Find Hemlar´s murderer
Keď vás Taylor (za mága), alebo Kalib (za bojovníka) zavedú do vašej izby, tak tam stretnete Inkvizítora Mendozu. Nováčik, ktorý mal byť vašim spolubývajúcim, Hemlar, bol zavraždený. Keďže nešlo o mágiu, on tomu pozornosť venovať nebude a keďže ste nováčik, čo práve dorazil, nie ste podozrivý a tak vás poverí vyšetrením tohto zločinu. Poradí vám akurát pohovoriť si s majstrom Vitusom a samozrejme prezrieť miesto činu. Keď prezriete miesto činu a nájdete dôkazy, pohovorte si s Majstrom Vitusom. Pridelí vám na pomoc novica Caspara.
Caspar zametá pri izbách novicov. Pohovorte si s ním a oznámte mu, že je vaším asistentom. Povedzte mu, že ste prehľadali miesto činu a čo ste našli. K peniazom vám povie, že Hemlar mal vždy dosť peňazí, takže ho niekto zrejme okradol a nechal tam tých pár zlatiek, aby zahladil stopy. K drogám povie, že to nie je nič prekvapivé, pretože s nimi Hemlar obchodoval. No keďže nemal povolenie opúšťať Kláštor, musel mať nejakého spojenca, čo mu tovar dodával. Máte zistiť, kto to bol („Who is Hemlar´s partner?“). Spýtajte sa na radu a povie vám, aby ste skúsili získať od majstra Pallasa zoznam ľudí, ktorí majú povolené opúšťať Kláštor („The circle of suspects“). Ukážte mu aj nôž, ktorý ste našli a podotkne, že to vyzerá ako jeden z Harlokových nožov. Máte to preveriť („What does Harlok know?“). Keď získate zoznam ľudí, všetkých vyspovedáte, zistíte, čo Harlok vie a že s tým nič nemá a že Hemlarov dodávateľ bol Ash, tak ste vyčerpali všetky stopy a stále vraha nemáte. Ash vám poradí, aby ste skúsili sami distribuovať drogy a že si možno vrah postriehne aj na vás, tak ako na Hemlara. Dostanete od neho 10 špekov, predajte ich („Distribute the weed reefers in the keep“).
Keď predáte deväť kusov, tak si o tom pohovorte s Casparom. Povie vám, že teraz treba už len počkať na vraha, najlepšie niekde, kde ste sami. Odporučí kúpeľňu. Choďte teda do umyvárne, vlezte do vane a zvoľte si možnosť „čakať na vraha“. Po chvíli naozaj dorazí vrah. Je to majster Aric. Chcel peniaze, aby sa mohol vrátiť na pevninu, no Hemlar mu nechcel platiť za to, že nad ním Aric privrie oko, tak ho zabil. Bojujte s ním a porazte ho. Môžete ho aj zabiť, ak chcete. Choďte to potom oznámiť majstrovi Vitusovi (ak nechcete bojovať, tak utečte a rovno choďte za Vitusom, no je tu možnosť získať Aricov meč, ak ste ho ešte nezískali predtým). Povedzte mu, čo viete a ten sa už o Arica postará (ak ste to nespravili vy) a dostanete odmenu. Vyriešenie vraždy môžete oznámiť aj majstrovi Ignatiusovi, Harlokovi (ktorý bol medzi podozrivými) a vášmu pomocníkovi Casparovi.
Odmena: 500 xp, nápoj sily (+5 sila), alebo nápoj many (+5 mana), 100 xp od Ignatiusa, 25 xp od Caspara

7.1. Investigate the crime scene
Prezrite si vašu izbu. Na zemi je samozrejme Hemlarove telo. Prezrite ho a vezmite si kuchynský nôž, ktorým bol zabitý. Pod Hemlarovou posteľou nájdete jeho mešec, v ktorom je 25 zlatých. Vo výklenku pri poličke je malý batoh s trávou (po rozbalení získate päť špekov Weedu). Nájdením všetkých troch dôkazov je úloha splnená. V truhlici je šperhák a panvica, na poličke je klobása a pri posteliach je víno, ale to sú len veci pre vás bez súvisu s prípadom. Povedzte o prehľadaní miesta činu aj vášmu asistentovi.
Odmena: 100 xp, 25 xp od Caspara

7.2. Who is Hemlar´s partner?
Aby ste sa pohli v prípade vraždy, musíte zistiť, kto bol Hemlarov partner, pretože Hemlar nemal dovolené opúšťať Kláštor, ale predával drogy, takže ho niekto musel zásobovať. Získajte od majstra Pallasa zoznam všetkých, ktorí smú opúšťať Kláštor („The circle of suspects“). Sú to Karlsen, Tucker, Harlok, Enzo, Ash, Caspar a Taylor. Enzo a Ash sú v hornej časti Kláštora, kam sa dostanete až po splnení úlohy „Základný tréning“, no ak chcete vyriešiť túto úlohu skôr, tak na noc sa vracajú do svojich ubytovní v dolnej časti.
Oznámte Casparovi, že máte zoznam. Môžete sa rovno spýtať aj na neho, keďže je na zozname, no ako správne podotkne, prečo by vám pomáhal, keby s tým mal niečo spoločné. Potom vyspovedajte všetkých ostatných.
Karlsen len povie, že ho poznal a že predával drogy. Tucker povie, že s ním sa nebavil, ale, že trávil dosť času s Harlokom. Taylor vám povie, že ho nemal veľmi rád, ale kupoval od neho drogy, keďže nemal na výber, lebo nik iný nepredáva a teraz je naštvaný, že distribúcia skončila. Enzo je povznesený nad spodinu a povie len, že sa mu pokúsil predať drogy, no odmietol. Ash vám povie, že ho tiež veľmi nepoznal, ale že sa priatelil s Harlokom (čo už viete od Tuckera). No podotkne, že je to zvláštne, keďže Harlok je bývalý pirát z lode Eleanor kapitána Stealbearda.
Pohovorte si s Harlokom a povie vám, že aj ako pirát bol kuchár a že Hemlar bol somár, ktorého prichytili s drogami a on sa mu snažil pomôcť. Tiež dodá, že sa s niekým stretával na cintoríne, no nevie s kým.
Pohovorte si s Yokim, ktorý stráži cintorín. Budete to z neho musieť páčiť dlhšie, ale napokon vám povie, čo vie. Hemlar sa s niekým stretával, no nevie s kým. Vie vám akurát potvrdiť, že to bol novic a že to nebol Enzo (ukážte mu zoznam od Pallasa).
Vráťte sa podeliť o svoje zistenia s Casparom. Keď poviete, že to bol novic, to vylučuje Harloka, Tuckera a Karlsena. Yokiho vylúčením Enza zostávajú podozriví Ash a Taylor. Môžete skúsiť Asha, ale poukáže na Taylora, ktorý sa vraj vždy s Hemlarom hádal (ako potvrdil aj Caspar a naznačil to v rozhovore aj vám). Taylor to poprie, prizná len, že Hemlara sledoval, chcel mu dať príučku. Videl, že sa s nikým stretol. Pokúsil sa ho sledovať, no šiel do hornej časti kláštora, kam on nemá prístup. Je to jasné, hore smú len Enzo a Ash, Enza ste vylúčili, takže je to prešibanec Ash, ktorý najprv poukázal na Harloka a potom na Taylora.
Od Taylora sa ešte dozviete, prečo vlastne Hemlara sledoval. Hemlar vedel, že je na weede závislý, takže mu účtoval vyššie ceny. Taylor vraj počul, že si Hemlar schováva svoje zisky na cintoríne a tak chcel zistiť, či je to pravda a vziať si tie peniaze. To je všetko, čo k tomu zistíte. No môžete zájsť sami na cintorín. V rohu, pri hradbe je medzi trávou suché miesto. Začnite tam kopať lopatou a vykopete Hemlarovu truhlu. Nie je ani zamknutá a je v nej 250 zlatých.
Pohovorte si o zistení ešte s Casparom a choďte za Ashom. Popiera to. Ak na neho zatlačíte, nech vám povie pravdu, tak vás napadne („The path to truth“). Len ho porazte a všetko vyklopí. Ak mu poviete, že mu chcete pomôcť, tak sa prizná rovno a bez boja. Prizná sa, že zásoboval Hemlara drogami, ale tvrdí, že ho nezabil.
Odmena: 150 xp, možných 250 zlatých z Hemlarovej truhlice

7.2.1. The circle of suspects
Chcete zistiť, kto bol Hemlarov partner, ktorý mu dodával drogy. Caspar vám poradí zistiť, kto má povolenie opúšťať Kláštor, keďže Hemlar ho nemal. Zájdite za majstrom Pallasom. Ak ste už postúpili v základnom tréningu (stačí poraziť aspoň jedného súpera v rámci úlohy „Baisic Training“), tak je Pallas ochotný vám dať ten zoznam. Tak si ho vypýtajte a máte zoznam s menami „podozrivých“.
Odmena: 100 xp, 25 xp od Caspara

7.2.3. The path to truth
Keď v rámci úlohy „Who is Hemlar´s partner?“ odhalíte Asha, tak od neho môžete požadovať, nech vám povie pravdu (a neponúknuť mu hneď pomoc). Napadne vás. Stačí ho len poraziť.
Odmena: 50 xp (+80 xp za Asha)

7.3. What does Harlok know?
Keď ste našli pri prehliadke vašej izby v Hemlarovom tele nôž, povedal vám Caspar, že vyzerá ako jeden z Harlokových nožov. Môžete sa na to Harloka spýtať, no popiera, že by bol nôž jeho. Ukážte ten nôž aj kováčovi Karlsenovi a ten potvrdí, že je to Harlokov nôž, pretože mu ho brúsil. Choďte s tým za Harlokom a teraz sa prizná, že je nôž jeho, ale nič viac vám k tomu nepovie, tvrdí, že mu ho niekto ukradol.
Keď získate zoznam podozrivých („The circle of suspects“) a budete ich vyspovedávať („Who is Hemlar´s partner?“), tak vám Tucker povie, že Hemlar trávil dosť času s Harlokom. Na to Harlok veľmi nereaguje a tvrdí vám, že si len vymieňali recepty. Až keď vám Ash povie, že Hemlar sa priatelil s Harlokom, čo je divné, pretože Harlok býval pirát u kapitána Oceľová brada, tak máte na neho páku. Pohovorte si s ním a povie vám, že aj ako pirát bol kuchár a že Hemlar bol somár, ktorého prichytili s drogami a on sa mu snažil pomôcť. Tiež dodá, že sa s niekým stretával na cintoríne, no nevie s kým.
Odmena: 200 xp

7.4. Distribute the weed reefers in the keep
Keď pri riešení Hemlarovej vraždy zistíte, kto je jeho dodávateľ, dostanete od neho 10 cigariet drogy weed. Máte ju popredať, aby ste prilákali pozornosť vraha. Povie vám, že obvyklá Hemlarova cena bola 50 zlatých za kus. Môžete skúsiť predať aj rovno Ashovi, no keďže vám drogu dal a má jej ešte ohromná zásoby, tak samozrejme odmieta.
Odmietajú aj slušní študáci z hornej časti (Enzo, Jervis a Erlan). Dole pochodíte lepšie, tam odmieta len Winky. Kúpi ju Taylor, je to závislák, takže od vás kúpi aj za 100 zlatých, ak budete chcieť. Fajčí aj Yoki, strážca cintorína. Môžete mu ju predať za 50 zlatých, alebo dať zadarmo a splniť tak úlohu „Access to the cemetery“. Ostatným už predáte len za klasických 50 zlatých. Sú to Dalman, Harlok, Caspar, Kalib, Kato, Karlsen, Tucker.
Odmena: 400 xp, 450 zlatých (za drogy, + možno 50 naviac od Taylora), 25 xp od Caspara

7.5. A new post for William
Keď vyriešite Hemlarovu vraždu, tak ste odhalili, že vrahom bol majster Aric. Ten trénoval nováčikov v boji s palicou. Pohovorte si s Williamom. Winky sa vás rovno spýta, či je pravda to, čo počul o Aricovi. Keď sa spýta, kto ich teraz bude trénovať, tak môžete povedať, že tým sa budú zaoberať mágovia. Tým to hasne a nič sa nedeje a prepásli ste úlohu. No odpovedzte mu, že on by mohol trénovať, nie je si tým istý, no keď ho podporíte, zauvažuje o tom, no neverí, že to mágovia dovolia. Zájdite za majstrom Vitusom. Odporučte mu, aby Arica nahradil William. Keďže ste sa preukázali a vyriešili vraždu, dá na vaše odporúčanie. Už to len oznámte Williamovi.
Odmena: 100 xp

8. Test of the masters
Musíte splniť úlohu pre každého z majstrov v Kláštore. Zo začiatku máte prístup len k Pallasovi a Vitusovi. Keď splníte pre majstra Arica úlohu „Basic training“, tak vám Vitus umožní prístup do hornej časti kláštora a môžete sa ho potom spýtať aj na ostatných majstrov.
Pre Pallasa budete plniť úlohu, len ak ste ešte nevyriešili v prístavnom meste úlohy rozhodujúce o vplyve Banditov a Rádu v meste. Ak ste ich už splnili, tak Pallas pre vás nemá úlohu.
V hornej časti je majster Illumar, ktorý vás naučí vytvárať kúzelné zvitky. Majster Cyrus, ktorý má na starosti artefakty z vykopávok. Ignatius múdry, ktorý má pre vás dve úlohy. A majster Abrax, trochu cvoklý alchymista.
Zodpovedným je majster Ignatius. Keď pre neho splníte jeho dve úlohy („The test of master Ignatius“ a „The crystal of fire“), tak mu môžete oznamovať váš postup a splnenie úloh pre ostatných majstrov (Pallas, Abrax, Vitus, Illumar, Cyrus). Keď mu oznámite jednotlivé splnenie všetkých úloh, povedzte mu, že ste splnili všetky testy a že ste pripravený.
Tým potvrdí vaše splnenie testov a môže sa prejsť k vášmu povýšeniu.
Odmena: 600 xp

8.1. The test of Master Vitus
Keď sa budete uchádzať o skúšku, Majster Vitus vám len povie, aby ste našli dôveru a múdrosť v boji. Na význam jeho slov musíte prísť sami. Čo sa týka dôvery, tak si musíte získať niekoho dôveru. Splňte úlohu pre Dalmana. Keď ju začnete plniť, tak vám prejaví dôveru a hneď vám dá aj odmenu. Splňte jeho úlohu a oznámte to Vitusovi.
Čo sa týka múdrosti v boji, tak to je stará kniha. Tú nájdete na cintoríne („Wisdom in Combat Found!“).
Keď mu poviete o nájdení knihy aj o získaní dôvery, tak sa ho spýtajte, či vás bude učiť. Tým vám potvrdí splnenie jeho testu, splníte úlohu a môžete sa od neho učiť.
Odmena: 200 xp, +25 xp za Dalmana, +25 xp za knihu, možnosť učiť sa od Vitusa

8.1.2. Wisdom in Combat Found!
Pre test majstra Vitusa potrebujete získať knihu, ktorá je v krypte na cintoríne. Pre vstup na cintorín splňte úlohu „Access to the cemetery“, alebo sa na cintorín dostaňte popreskakovaním po strechách, aby ste sa vyhli strážcovi Yokimu. Vojdite do hrobky a keď ste už tam, môžete ju presnoriť celú. Vo vstupnej časti je naľavo pri kostre kamenná doska (+4 Wisdom). Tiež je tam kniha „Heroes of Ancient Days“ o hrdinovi Berengirovi.
Inak v hrobke je na ľavej strane Berengirova truhla. Môžete ju vypáčiť (ľ,p,p,p,p,ľ,ľ,ľ), no je to zbytočné. Prezrite na pravej strane pozostatky pochovaných a nájdete aj telo samotného Berengira. Má u seba kľúč, ktorým truhlu otvoríte. V nej je kniha Wisdom in Combat.
Odmena: 50 xp, kniha Múdrosť v Boji

8.1.3. Dalman trusts you
Za Harlokovou kuchyňou sa pasú prasce a pri nich upratuje Dalman. Keď ho oslovíte, tak sa spýta, či ste ho prišli vystriedať. Má už tejto práce dosť a chcel by vymeniť. Ponúkne vám fľašu špeciálneho vína, ak zoženiete niekoho, kto ho vystrieda. Sľúbte mu pomoc a dá vám za odmenu špeciálne vínu Fireflush.
Pohovorte si s Taylorom, ktorý sa zdržiava vo vstupnej budove a je ochotný Dalmana vystriedať, ak mu dáte 10 jabĺk.
Jablká môžete kúpiť (napríklad u Caspara), ale môžete ich aj nájsť v Kláštore a pobrať.
- V druhej izbe novicov, v truhlici (popis medzi typmi).
- V prvej izbe novicov, v hornej časti, v truhlici (popis medzi typmi).
- V tretej izbe novicov (popis medzi typmi).
- Na stojane s knihou vo vstupnej budove, kde postáva Kalib.
- Na sude pri vínnej pivnici, poniže kúpeľne, pri izbách novicov.
- Na krabici pri dverách do Harlokovej kuchyne.
- Na sude a druhé na stole v Harlokovej kuchyni.
- V skrini, v zamknutej miestnosti nad schodmi, pod ktorými pracuje Dalman.
- Na zábradlí, napravo od vstupnej budovy (keď ste čelom k nádvoriu s cvičiacimi nováčikmi).
- Na sude vedľa stola pri dielni kováča Karlsena.
- Na sude vedľa vyhne kováča Karlsena.
- Na sudoch pod plošinou s vyhňou kováča Karlsena.
- Na krabici pri vstupe do cintorína, pri Yokim.
Keď dáte Taylorovi 10 jabĺk, tak je úloha splnená. Podotknite ešte úspešnú výmenu u Dalmana.
Odmena: 100 xp, Fireflush (vzácne víno), 50 xp od Dalmana

8.1.4. Rufus is seeking wisdom in combat
V knižnici, v hornej časti Kláštora je Rufus. Spýtajte sa ho na to, čo študuje a povie vám, že hľadá kópiu knihy Wisdom in Combat. Túto knihu získate v rámci testu pre majstra Vitusa. Po splnení testu a prečítaní ju už nepotrebujete, takže ju môžete dať Rufusovi.
Odmena: 50 xp, možná pomoc pri úlohe „The theory of scroll creation“

8.2. The test of Master Ignatius
Majster Ignatius postáva v hornej časti na nádvorí. Keď sa spýtate na test, povie vám, aby ste ho nasledovali. Zavedie vás do neďalekej knižnice. Tam vám povie, že máte prečítať všetky knihy a nabrať múdrosť.
V knižnici sú tri knihy. Naľavo je stará kniha, v ktorej sa dočítate, že na prípravu zvitku Telekinézy potrebujete prach z krídel. Zvyšné dve knihy sú poznatky (2 x +3 Wisdom). Jednu z nich číta Rufus, ale ak ho požiadate, tak si dá prestávku, aby ste si mohli knihu prečítať. Je tu aj truhlica (ľ,p,ľ,p,ľ,p). Mimo iného tam nájdete zvitok Ilúzie. Potom potiahnite železný kruh v hornej časti. Otvoríte tajné dvere vedúce do podzemnej knižnice.
Podzemie je malý komplex miestností so špecifickým prístupom do nich. Pre splnenie úlohy nie je potrebné prečítať úplne všetky knihy, stačí tie v hlavnej sále. Je tu niekoľko zamknutých truhlíc. Nájdete tu guľu otvárania zámkov, ktorým otvoríte dvojo nevypáčiteľných dvier. K truhliciam popisujem kombinácie, no samozrejme môžete použiť kúzlo z gule aj na truhlice, čím ušetríte pakľúče a ak aj náhodou páčiť neviete, máte pohodlný prístup k ich obsahom.

Po vstupe pôjdete popri zamknutých dverách. Môžete ich vypáčiť (p,p,ľ,ľ), no dostanete sa do miestnosti za nimi aj druhou cestou. Pokračujte a na konci chodby vstúpte do veľkej haly. Rovno pred vami je kniha (+3 Wisdom). Oproti sú zamknuté, nevypáčiteľné dvere. Vedľa nich je na stole zbrateľná kniha „On Rune Magic“. Môžete si ju pozrieť v inventári a prečítať niečo o Runovej mágii.
Nad schodmi je napravo ďalší stojan s knihou (+3 Wisdom). V dolnej časti sú napravo pod schodmi 2 knihy a naľavo 1 kniha. V centre haly sú 2 stojany s knihami, jeden na každej strane. V hornej časti haly sú ďalšie dva stojany s knihami (7 x +3 Wisdom). Tu pri týchto posledných je naľavo kruh v stene, ktorého potiahnutím otvoríte tajné dvere. Za nimi je kostlivec a dve knihy (2x +3 Wisdom). Tiež je tam truhlica (ľ,ľ,ľ,p,p,p), ktorá obsahuje nejakú výbavu a hlavne Magický kryštál.

V hlavnej sále nad schodmi choďte do miestnosti naľavo. Je tam kniha, ktorá vás poučí o kúzle telekinézy. Je tu aj truhlica (p,ľ,p,ľ) a guľa telekinézy. S telekinézou si môžete v hlavnej sále pritiahnuť z vysokých políc malý nápoj many a hlavne Runu kúzla Nautilus transformation. Taktiež tu, v miestnosti s guľou telekinézy použite telekinézu na spínač na stene. Otvorí vám dvere do malej miestnosti. Je to tá za zamknutými dverami, okolo ktorých ste šli na začiatku. Nájdete tu kľúč od dverí (ak ste ich teda nevypačovali). Vnútri je kniha (+3 Wisdom) a zvitok slabého liečenia. Je tu veľký kryštál, ktorý neutralizuje mágiu, takže nemôžete použiť telekinézu na spínač v tejto miestnosti. No spínače môžete aktivovať aj streľbou, takže streľte z luku, či kuše na spínač na stene a otvoria sa ďalšie tajné dvere. Za nimi je malý nápoj many a dve truhlice (p,ľ,p,ľ, a ľ,p,p,ľ).

V hlavnej sále nad schodmi choďte do miestnosti napravo. Je tam guľa levitácie, truhlica (ľ,p,p,ľ) a kniha popisujúca umenie levitácie. Je tu v podlahe diera. Skočte ňou do miestnosti pod vami. Tam je kniha (+3 Wisdom), truhlica (p,ľ,ľ,p,ľ,p), kniha popisujúca otváranie zámkov a guľa otvárania. Použite guľu a následne kúzlo otvárania na dvere. Tým sa dostanete späť do hlavnej haly. Opäť sa nabite kúzlom otvárania a choďte na začiatok haly, k prvej knihe. Tam použite toto kúzlo na druhé, zamknuté dvere. Túto miestnosť si necháme na záver.
Vráťte sa do miestnosti s guľou levitácie a použite ju. Prelevitujte popri diere v zemi do susednej miestnosti a tam cez celú veľkú halu na druhú stranu do miestnosti, kam ste sa predtým nemali ako dostať. V nej je kniha popisujúca umenie Nautilusa – teda zmenšovania sa. Je tu truhlica a guľa transformácie. Použite ju a zmeníte sa na nautila, malú hmyziu potvorku. Prejdite v tejto podobe cez dieru v stene, prejdite do hlavnej haly a tam prejdite dverami, ktoré ste otvorili pomocou kúzla otvárania (sú hneď oproti dverám, ktorými ste sem prvýkrát vošli). Tam je ďalšia diera v stene, ktorou prejdite na druhú stranu. Tam sa zmeňte späť na človeka. Je tu kniha (+3 Wisdom) a truhlica (rôzne veci, víno a 2 prázdne zvitky).

Naspäť sa nemáte ako vrátiť bez kúzla Nautilusa, ale nevadí. Prejdite do susednej miestnosti a tam je majster Abrax. Je pri ňom podstavec zo starou knihou, kde sa dočítate o tom, že na zvitok kúzla Ilúzie potrebujete diviačí kel. Zo skrine si môžete vziať dve manové fľaštičky a z truhlice recept na stredný liečivý nápoj. Na stene je páka, ktorú potiahnite. Tým sa otvoria hore dvere a dovedú vás naspäť hore do spodnej časti kláštora.

Keď ste prečítali knihy z knižnice tak sa vráťte za majstrom Ignatiusom a oznámte mu to. Úloha splnená.
Odmena: 250 xp

8.2.1. The crystal of Fire
Keď splníte test majstra Ignatiusa, má pre vás ešte jednu úlohu, aby ste mohli byť menovaný mágom. Novica Nathana poslal s kryštálom ohňa do neďalekých ruín. Nevrátil sa, tak zrejme došlo k najhoršiemu. Máte ho nájsť a tak nájsť aj ten kryštál.
Pod kláštorom je malá plošina, uprostred ktorej je jazero (a nejaké mole a dikobrazy). Na konci plošiny v rohu je vstup do ruín. Pred vstupom je jedna modlivka (War Cricet). Pri vstupe je truhlica s pár drobnosťami, svietnikom a malým rubínom. Vnútri sú dvaja gnómovia. Za nimi sú dve chodby vedúce k zamrežovaným dverám. V oboch chodbách sú pasce, tak nimi nechoďte. V pravej chodbe je na konci pri mrežiach páka. Použite kúzlo telekinéza a potiahnite pákou. Tým otvoríte mreže a aj vyradíte obe pasce. Vojdite do zadnej miestnosti, zabite jedného gnóma a prezrite telo Nathana. Vezmite si z neho hlavne Ohnivý kryštál. V truhlici je tu aj fľaša, malý nápoj many, 140 zlatých a 2 perly.
Vráťte sa za Ignatiusom a povedzte mu, že máte kryštál. O Nathana sa nestará, len ďalšia obeť.
Odmena: 300 xp, Ohnivý kryštál

8.3. Assist the Warriors of the Order in Harbour Town
Túto úlohu môžete prijať jedine, ak ste ešte neboli v meste, respektíve, ak ste neplnili úlohy posilňujúce pozíciu Banditov, alebo Rádu v meste. Ak ste už tieto úlohy splnili, tak vám majster Pallas povie, že už ste sa preukázali a nemusíte pre neho nič plniť.
Ak ste ešte úlohy v meste neplnili, tak musíte v kláštore najprv splniť úlohu „The Gate to the Keep“, v rámci ktorej vám budú otvorené brány Kláštora, aby ste mohli slobodne odchádzať a prichádzať. Potom vám majster Pallas zadá túto úlohu. Máte v meste pomôcť Rádu nastoliť poriadok. Zájdite do mesta (cez zadnú bránu, ani ako novica Rádu vás cez prednú nepustia) a hláste sa u majstra Belschwura. Poradí vám na koho z Rádu sa obrátiť. Splňte pre neho úlohu s roznášaním medicíny „Medicine for everyone“. Splňte minimálne štyri úlohy v prospech Rádu (popis všetkých týchto úloh súvisiacich s mestom je v návode popísaný vyššie). Potom sa hláste u veliteľa Carlosa. Pre neho ešte splňte úlohy „Where are the artefacts disappearing to?“ a následne „Get rid of Scordo“. Ohláste to celé Carlosovi a splníte túto úlohu. Povie vám, aby ste to celé ohlásili majstrovi Pallasovi.
Odmena: 300 xp, Amulet Sily (+20 Mana)

8.3.1. Report to Master Pallas
V meste splníte úlohu pre majstra Pallas, no ukončíte ju u veliteľa Carlosa. Následne vám povie, aby ste informovali o splnení úlohy aj majstra Pallasa. Len sa vráťte do Kláštora a oznámte mu splnenie úlohy, čím splníte aj jeho test.
Odmena: 250 xp, 100 zlatých

8.4. The test of Master Illumar
Než vám dá majster Illumar svoj test, chce aby ste sa najprv naučili základy („The basics of scroll creation“). Potom máte ešte rozšíriť svoje teoretické znalosti a zistiť prísady pre kúzla prvej úrovne Runickej pečate („The theory of scroll creation“). Keď odhalíte prísady ku všetkým šiestim kúzlam, tak konečne môžete pristúpiť k testu.
Testom je vytvoriť zvitok kúzla Svetlo. Od Illumara dostanete akurát runu Svetlo. Viac vám nepomôže. Pre písanie zvitkov potrebujete pero („Get yourself a quill“) a naučiť sa ich písať – naučte sa za 5 skúsenostných bodov od Illumara schopnosť „Tvorba zvitkov“.
Keď máte brko a naučili ste sa tvoriť zvitky, tak už len potrebujete prázdny zvitok (má na predaj Caspar) a 10 zlatých (ako prísadu na kúzlo Svetla). Potom pristúpte k písaciemu stolíku a vytvorte zvitok kúzla Svetlo. Ten len odovzdajte Illumarovi, ktorý je s vami spokojný a považuje váš test za splnený. Odteraz od neho môžete nakupovať runy, kúzelné a prázdne zvitky.
Odmena: 100 xp, možnosť nakupovať od Illumara runy a zvitky

8.4.1. The basics of scroll creation
Než vás majster Illumar pripustí k skúške, máte si naštudovať základy tvorenia magických zvitkov. Stačí vám prečítať si dve knihy na stojanoch v pisárni, kde Illumar učí. Dočítate sa, že na vytvorenie zvitku potrebujete Runu, na základe ktorej zvitok opíšete. Z druhej knihy sa dočítate, že na magický zvitok potrebujete prázdny zvitok, ingrediencie na príslušné kúzlo a pero. Oznámte prečítanie oboch kníh Illumarovi.
Odmena: 100 xp

8.4.2. The theory of scroll creation
Druhá úloha predtým, než vás majster Illumar pripustí k testu, je odhaliť prísady na všetky kúzla prvej úrovne Runickej pečate. Je ich šesť.
Ilúzia: Prísada je diviačí kel. Dozviete sa o nej z knihy, ktorá je pri majstrovi Abraxovi (budete pre neho plniť úlohu. Popis ako sa k nemu dostať je v úlohe „The test of Master Ignatius“). Že je u Abraxa, vám povedia pri vašom pátraní aj Ash aj Abrax.
Telekinéza: Prísadou je prach z krídel. Dozviete sa o tom z knihy v knižnici v hornej časti Kláštora.
Slabé liečenie: Prísadou je liečivá bylina (Healing Herb). Povie vám o tom Rufus v knižnici, ak pre neho úlohu „Rufus is seeking Wisdom in combat“ a dáte mu knihu Múdrosť v boji.
Svetlo: Prísada je pár zlatých mincí. Povie vám o tom Jervis a zadarmo. Zdržiava sa v pisárni.
Nautilus: Prísada je ulita Nautila. Povie vám o tom Enzo, keď vy mu poviete, čo potrebuje na kúzlo Ilúzie.
Vtip: Prísadou je perla. Povie vám o tom Erlan, ak mu prezradíte prísadu na kúzlo Nautilus (čo viete od Enza).
Keď poznáte všetky prísady, tak to choďte oznámiť Illumarovi. Keď mu poviete o všetkých šiestich kúzlach, úloha je splnená.
Odmena: 100 xp

8.4.2.1. Erlan doesn´t know what to do
Spýtajte sa Erlana na prísady do zvitkov. Povie vám, že si nevie rady s prísadou na zvitok kúzla Nautilus. Tú vám prezradí Enzo, keď mu pomôžete s prísadou na kúzlo Ilúzia. Keď túto prísadu zistíte od Enza, tak to povedzte Erlanovi.
Odmena: 100 xp, odhalenie prísady na kúzlo Vtip

8.4.2.2. Enzo is looking for the ingredients for an Illusion scroll
Pohovorte si s Enzom a spýtajte sa ho, či nepozná prísadu na kúzlo Nautilus (ktorú zháňa Erlan). Pozná, ale povie vám ju, len ak vy mu zoženiete prísadu na kúzlo Ilúzia. Prísada na Ilúziu je diviačí kel, čo viete z knihy u majstra Abraxa.
Odmena: 100 xp, odhalenie prísady na kúzlo Nautilus

8.4.2.3. Get yourself a qill
Ak chcete písať zvitky a tým pádom aj splniť test pre majstra Illumara, potrebujete pero. Illumar vám akurát poradí popýtať sa študentov. Erlan vám odporučí Caspara, alebo Enza. Enzo je ochotný vám predať jeho náhradné pero za 250 zlatých. Predražené. Môžete mu ho aj ukradnúť. Najjednoduchšie je ísť za Casparom. Ten vám dá pero zadarmo. Keď získate pero (akokoľvek), tak je úloha splnená.
Odmena: 100 xp, brko na písanie

8.5. The test of Master Abrax
Majster Abrax sa ukrýva v tajnej miestnosti pri ubytovniach novicov. Dostanete sa k nemu len cez tajnú knižnicu (popis pri úlohe „The test of master Ignatius“) a potom v jeho izbe môžete pákou otvoriť tajné dvere, aby ste si vytvorili skratku. Pohovorte si s ním a po dlhšom presviedčaní vám napokon dá testovaciu úlohu. Máte zistiť, čo je s dvoma novicmi, ktorých poslal zbierať rastliny a a poslať ich k nemu naspäť. A vy máte tiež získať tieto rastliny. Vypýtajte si aj zoznam, potrebuje 4 mana rastliny a 6 liečivých rastlín.
Ak už tie rastliny máte u seba, môžete mu ich odovzdať a test rovno splníte, nepotrebujete tých dvoch. No aj za nich je dodatočná odmena. Sú to Sirius a Krayban. Mohli ste ich stretnúť oboch na Severinovej farme cestou do Kláštora.
Teraz je na poli na farme len Sirius. Povie vám, že sa rozdelili s Kraybanom, aby skôr nazbierali rastliny a Krayban sa stratil v lese a už sa nevrátil. Tiež si od neho vypýtate rastliny, ktoré už nazbieral. Keďže sa bojí ísť do lesa, je nepravdepodobné, že by ich dozbieral, tak si ich vezmete vy. Dostanete 3 liečivé rastliny a jednu mana rastlinu, takže ak ste ešte nemali požadovaný počet, nemusíte už zbierať všetky.
Rovno od Siriusa sa otočte a pod cestou vidíte les. Držte sa skalného brala, aby ste ho mali po ľavici a dostanete sa až na malú čistinku, kde je Kraybanovo telo a dvaja gnómovia. Zabite ich a prezrite jeho telo. Má palicu, liečivá nápoj, kúzlo rýchlosti a čarovný prsteň.
Ak vám chýba nejaká rastlina, tak sa dajte na zber. Mana Rastlinu (Mana Plant) nájdete jednu napravo pri ceste (smerom od Kláštora), poniže Kláštora. Dve sú poniže ruiny pod Severinovou farmou, neďaleko cesty, blízko pri skupinke vlkov. Jedna je pri ruinách poniže kláštora za jazerom. Liečivú rastlinu (Healing Plant) nájdete jednu pri ceste nad Severinovou farmou. Jedna je neďaleko Kraybanovho tela, pri vlkoch. Po tretiu si už odbehnite niekam inam, rastú rôzne a istotne už musíte nejaké mať (minimálne z tábora banditov a z mesta). 3 Liečivé rastliny a 2 mana rastliny môžete ukradnúť aj z izieb majstrov v hornej časti kláštora.
Keď máte potrebné rastliny a preverili ste aj oboch novicov, vráťte sa za Abraxom. Odovzdajte mu rastliny a test je splnený. Povedzte mu aj o Siriusovi a Kraybanovi.
Odmena: 500 xp, Kraybanov prsteň (+1 Akrobacia) od Kraybana, 150 xp a 2 malé liečivé nápoje od Abraxa za Siriusa, 150 xp a 2 malé liečivé nápoje od Abraxa za Kraybana

8.6. Crates for the volcano keep
V hornej časti Kláštora, oproti pisárni majstra Illumara je sklad majstra Cyrusa, ktorý dozerá na artefakty z vykopávok. Keď ho oslovíte, rovno vám povie, aby ste zašli za Severinom a povedali mu, nech pošle ďalšiu várku krabíc z vykopávok. Len zájdite na Severinovu farmu, ktorá je pri ceste do Kláštora a povedzte Severinovi, nech pošle krabice hore. Hotovo. Oznámte to ešte Cyrusovi.
Odmena: 50 xp, 50 xp od Cyrusa

8.6.1. Severin´s artefacts
Keď vás Cyrus pošle za Severinom, tak tiež dodá, že mu máte priniesť osobne akékoľvek výnimočné artefakty, na ktoré Severin narazil. Spýtajte sa, či vám ich len tak dá. Cyrus si vás bude doberať, či chcete heslo a povie, že ak nebudú doručené, prídete o hlavu.
Len povedzte Severinovi, že ste prišli po cenné artefakty a zacitujte Cyrusa. Dostanete prsteň a starý disk. Vráťte sa za Cyrusom a odovzdajte mu oba predmety. Tým splníte Cyrusov test. Môžete si vybrať aj odmenu, jeden z troch predmetov, ktoré ponúka.
Odmena: 200 xp, malý rubín alebo Prsteň bojovníka s palicou (+1 palica) alebo zvitok Berserker

8.7. A worthy weapon
Keď splníte všetky testy majstrov z Kláštora, tak vám majster Ignatius povie, že budete povýšený na mága / bojovníka. Máte si však zohnať magickú palicu. Tú vám zaobstará miestny kováč Karlsen. Len zájdite za Karlsenom a vypýtajte si palicu rovnako, ako ste si pýtali palicu novica. Dostanete ju a úloha je splnená.
Odmena: 50 xp, bojová palica

9. Mutual Aid
V pisárni, v hornej časti Kláštora, je Jervis. Povie vám, že bol lovcom, než ho zajali a dali do učenia v Kláštore. Spýtajte sa ho, či by vás neučil. Súhlasí, ak mu pomôžete. Pre štúdium potrebuje dva prázdne zvitky a jeden zvitok Ilúzie. Prázdne zvitky predáva Caspar a po splnení testu pre Illumara môžete od neho tiež kúpiť prázdne zvitky a aj zvitok Ilúzie (alebo si kúpiť Runu a sami ho vyrobiť). No všetky tri tieto predmety môžete získať zadarmo v tajnej knižnici kláštora (popis knižnice aj umiestnenia tých predmetov v úlohe „The test of Master Ignatius“). Keď ich máte, tak mu ich dajte a úloha je splnená.
Odmena: 100 xp, možnosť učiť sa od Jervisa lukostrelbe

10. Erlan and Enzo´s turkey
Pri rozhovore s Erlanom vám Erlan povie, že sa nerozpráva s Enzom. Spýtajte sa na to a povie vám, že ukradol Enzovi pečeného moriaka. Teraz ho to mrzí a chcel by sa s ním priateliť, no Enzo je príliš naštvaný. Ponúknite mu pomoc s ich uzmierením. Môžete sa na to spýtať aj Enza. Ten len potvrdí, že ho Erlan okradol a ten sa s ním nebude baviť, pokým mu nekúpi nového moriaka. Moriaka môžete kúpiť u Harloka za 200 zlatých. Kúpte ho a odovzdajte ho Erlanovi, čím je úloha splnená. Ten ho dá Enzovi a ich spor je urovnaný. Pri oslovení vám to potvrdí aj Enzo.
Odmena: 150 xp, kúzlo Vtip

11. The initiation
Keď ste splnili úlohu „A worthy weapon“ a samozrejme aj všetky testy majstrov, tak ste pripustený k vášmu zasväteniu. Len oznámte majstrovi Ignatiusovi, že ste pripravený a vyzve vás, aby ste ho nasledovali do Haly svätého plameňa. Tam už sú zoskupení aj ostatní majstri a aj samotní Inkvizítor Mendoza (ktorý nahradil Ignatiusa v úlohe vodcu Kláštora). Tu vás čaká prísaha, ktorú zložíte voči Rádu. Budete mať možnosti troch odpovedí, ktoré vám zvýšia vaše vlastnosti.
- Česť konvokácie treba brániť.
Budem Konvokáciu brániť (+2 Mana). Budem bojovať proti našim nepriateľom (+1 Sila).
- Bojujeme za našich ľudí. Spoliehajú sa na našu silu.
Ja som ich sila (+2 mana). Sú moji (+1 Sila).
- Tvoja cesta životom je teraz spätá s Konvokáciou Svätého Plameňa.
Lojalita a česť budú mojimi spoločníkmi (+5 život). Pravda a spravodlivosť ma budú sprevádzať (+2 mana).
Na záver naučíte prvé úrovne kúziel mráz, magická strela a ohnivá guľa. Dostanete róbu mága / oblek bojovníka a úloha je splnená. Tým prechádzate k úlohe Inkvizítora.
Odmena: 50 xp, Róba mága / Brnenie bojovníka

12. Follow the Inquisitor
Len čo budete prijatý radou a dostanete hodnosť mága, Inkvizítor Mendóza vám povie, že podliehate priamo jeho rozkazom a že má pre vás úlohu. Povie vám, že bohovia opustili svet a ľudstvo malo byť slobodné, no objavili sa magické búrky a potvory. Ostrov chráni svätý plameň, ktorý je aj zdrojom mágie. Bohov zapudili zo sveta mágovia, ktorí chceli svet slobody, no temná vlna, ktorou zapudili bohov, vyslobodila Titánov. Titánom kedysi patril svet, no zapudili ich bohovia, ktorých zas z vďačnosti zapudili mágovia. Aby ste mohli poraziť Titánov, musíte vedieť, ako presne využiť svätý plameň. Svätý plameň je napojený na oheň sopky a Mendoza verí, že musí obsahovať kľúč k prežitiu. Nasledujte Mendozu a bude vám rozprávať, čo sa deje. Napokon vás dovedie až k veľkým, zlatým dverám. Vedú do vnútra sopky a verí, že za nimi je odpoveď na všetky problémy. Dvere otvára päť magických diskov a vy ich máte nájsť. To je vaša prvá úloha ako plnohodnotného bojovníka / mága Rádu.
Presuniete sa do druhej kapitoly. Keď dohovorí, popýtajte sa na disky a získate úlohy, ktoré budete plniť v druhej kapitole.
Odmena: 50 xp



H2. Bandita v Kláštore

Keď ste Bandita, prichádzate ako Donov vyslanec a tým pádom neplníte test nováčikov Rádu. Zároveň však na vás pozerajú s nedôverou, keďže ste Bandita a tak nemôžete prijať takmer žiadne úlohy v Kláštore. Tak isto vás ani väčšina učiteľov nebude učiť svoje znalosti.
Mapu Kláštora nedostanete od Kaliba, či Taylora, ako členovia Rádu, ale priamo pri po vstupe od Pallasa.
Inak sa môžete pohybovať po Kláštore voľne (okrem Cintorína – úloha) a rovnako môžete využiť typy popísané v úvode časti „H. Kláštor“ a nabaliť sa. Rovnako môžete preskúmať aj Tajnú knižnicu (popis v úlohe pre člena Rádu „The test of Maste Ignatius“).
Keď sa budete prvýkrát rozprávať s kuchárom Harlokom, tak členovi Rádu dá svoj špeciálny guláš. Vy ak poviete, že ste hladný, tak vám dá len jablko a odporučí vás za Casparom.
S Casparom môžete obchodovať hneď, členovia Rádu až po prijatí úlohy riešiť vraždu. Rovnako môžete hneď obchodovať s Majstrom Cyrusom, bez plnenia jeho úloh.

1. Bryn´s dangerous monsters
Vonku poniže múrov kláštora stráži Bryn. Pri rozhovore sa vám posťažuje, že ho desia hrozivé potvory, ktoré sa zdržujú neďaleko. Rovno z okraja plošiny, na ktorej stojí Bryn vidíte pod ním troch gnómov. Len zbehnite dole a zabite troch ľstivých gnómov (Sly Gnome). Potom oznámte Brynovi, že sa bál zbytočne, neboli to žiadne desivé potvory.
Odmena: 150 xp (+3 x 50 xp za gnómov), 50 xp a 25 zlatých od Bryna

2. The Gate to the Keep
Po vstupe do kláštora sa za vami brána zavrela a neotvorí sa. Z rozhovorov s Taylorom a Kalibom zistíte, že bránu otvára majster Pallas, ale otvára ju len na pokyny majstra Ignatiusa. Majster Ignatius postáva na nádvorí v hornej časti Kláštora. Ako vyslanec Dona sa tam ľahko dostanete. Tam sa stačí s Ignatiusom pohovoriť a povolí, aby vám Pallas otvoril dvere (25 xp). Už len zájdite za Pallasom a povedzte mu, že vám Ignatius povolil opúšťať Kláštor. Dvere sa vám otvoria.
Odmena: 100 xp, možnosť odchádzať z Kláštora

3. Mutual Aid
V pisárni, v hornej časti Kláštora, je Jervis. Povie vám, že bol lovcom, než ho zajali a dali do učenia v Kláštore. Spýtajte sa ho, či by vás neučil. Súhlasí, ak mu pomôžete. Pre štúdium potrebuje dva prázdne zvitky a jeden zvitok Ilúzie. Prázdne zvitky predáva Caspar a po splnení testu pre Illumara môžete od neho tiež kúpiť prázdne zvitky a aj zvitok Ilúzie (alebo si kúpiť Runu a sami ho vyrobiť). No všetky tri tieto predmety môžete získať zadarmo v tajnej knižnici kláštora (popis knižnice aj umiestnenia tých predmetov v úlohe „The test of Master Ignatius“). Keď ich máte, tak mu ich dajte a úloha je splnená.
Odmena: 100 xp, možnosť učiť sa od Jervisa lukostreľbe

4. Illumar
Majster Illumar vyučuje písanie magických zvitkov. Hoci nepatríte k Rádu a ste člen prašivých Banditov, je Illumar ochotný vás naučiť svoje umenie. Na začiatku vám (bez zadania úlohy) povie, aby ste nazbierali štúdiom nejaké vedomosti. Stačí vám prečítať si dve knihy na stojanoch v pisárni, kde Illumar učí. Dočítate sa, že na vytvorenie zvitku potrebujete Runu, na základe ktorej zvitok opíšete. Z druhej knihy sa dočítate, že na magický zvitok potrebujete prázdny zvitok, ingrediencie na príslušné kúzlo a pero. Oznámte prečítanie oboch kníh Illumarovi.
Potom vám povie, že vás bude učiť, no máte si najprv zohnať potreby na písanie, pero a pergamen („Find writing materials!“). Keď ich získate, tak vám dá zoznam s prísadami na rozličné kúzla a tiež dodá, že na vytvorenie zvitkov potrebujete okrem prísad aj runu. Jednu je vám ochotný dať, keď sa naučíte, ako písať zvitky. Divné, keďže to učí on. Stačí požiadať o naučenie, takže sa naučte za 5 skúsenostných bodov od Illumara schopnosť „Tvorba zvitkov“.
Keď sa to naučíte, požiadajte ho ešte o Runu. Dostanete runu Svetla. Máte brko, prázdny zvitok, naučili ste sa tvoriť zvitky a máte u seba 10 zlatých (ako prísadu na kúzlo Svetla), môžete si hneď vyskúšať tvorbu vášho prvého, vlastnoručne vyrobeného zvitku. Odteraz od neho môžete nakupovať runy, kúzelné a prázdne zvitky.
Odmena: možnosť nakupovať od Illumara runy a zvitky

4.1. Find writing materials!
Čo sa týka pera, tak vás Erlan odporučí na Caspara. Ako člen Rádu ste mohli pero ukradnúť Enzovi, no teraz je bez pera. Caspar členovi Rádu dá pero zadarmo. Bandita má smolu, povie vám, že má pero a dá vám ho za kosť a šesť molích krídel („Bones and wings“). Dajte mu čo si žiada a dostanete brko. Kúpte si u neho aj čisté pergameny, jeden predáva po 50 zlatých. Pochváľte sa písacími potrebami majstrovi Illumarovi.
Odmena: 200 xp

4.1.1. Bones and wings
Get yourself a quill!

Potrebujete pero a Caspar je ochotný vám jedno dať, no požaduje zaň kosť a šesť molích krídel („Bones and wings“). Tieto predmety už môžete mať v inventári z bojov a skúmania sveta. Ak náhodou nie, tak kosť nájdete tu v Kláštore, na cintoríne, je rovno pri stene naľavo od vstupnej brány, pri druhom náhrobku. 5 krídel môžete ukradnúť z izieb novicov (pozrite si popis typov). Pod kláštorom pri jazierku sú nejaké mole, tak tam môžete získať posledné krídla. Odovzdajte všetky tieto veci Casparovi a dostanete pero.
Získaním pera automaticky splníte aj úlohu „Get yorself a quill!“.
Odmena: 200 xp, brko, 100 xp za pero

4.1.1.1. Access to the Cemetery
Yoki stráži vstup na cintorín. Aj keď máte ako Donov vyslanec voľný vstup do Kláštoru, sem vás odmieta vpustiť. Aby ste získali oficiálny vstup, tak získavate aj túto úlohu. Môžete túto úlohu prijať aj voľne, keď sa tam len chcete rozhliadnuť, no tiež vám tam odporučí ísť Caspar, ak chcete nájsť kosť.
Ak sa potrebujete dostať na cintorín inak, tak môžete Yokiho obísť. V hornej časti neďaleko miesta, kde postáva majster Ignatius je plošina so schodmi. Z nej skočte na strechu budovy oproti. Potom sa už ľahko dostanete skákaním po strechách nad cintorín a dole. No podplatiť ho je celkom jednoduché.
Yoki sa nechce nechať obmäkčiť ničím, jedine Brugleweedom, dvoma drogovými cigaretami. Tie môžete kúpiť napríklad od Obela na Rhobartovej farme, pri tábore Banditov, dve sú na Severinovej farme. Ale iste už nejaké cigy máte aj z inde. Dajte mu dve cigarety a úloha je splnená.
Len tak mimochodom, aj keď neriešite ako Bandita Hemlarovu vraždu, môžete na cintoríne vykopať jeho truhlicu s pokladom.
Odmena: 50 xp, prístup na cintorín Kláštora

5. Rufus is seeking wisdom in combat
V knižnici, v hornej časti Kláštora je Rufus. Spýtajte sa ho na to čo študuje a povie vám, že hľadá kópiu knihy Wisdom in Combat. Knihu Múdrosť v Boji nájdete v rámci úlohy „Wisdom in Combat Found!“. Po jej získaní a prečítaní ju už nepotrebujete, takže ju môžete dať Rufusovi.
Odmena: 50 xp

5.1. Wisdom in Combat Found!
Môžete sa rozhodnúť pomôcť Rufusovi a nájsť mu knihu, ktorá je v krypte na cintoríne. Pre vstup na cintorín splňte úlohu „Access to the cemetery“, alebo sa na cintorín dostaňte popreskakovaním po strechách, aby ste sa vyhli strážcovi Yokimu. Vojdite do hrobky a keď ste už tam, môžete ju presnoriť celú. Vo vstupnej časti je naľavo pri kostre kamenná doska (+4 Wisdom). Tiež je tam kniha „Heroes of Ancient Days“ o hrdinovi Berengirovi.
Inak v hrobke je na ľavej strane Berengirova truhla. Môžete ju vypáčiť (ľ,p,p,p,p,ľ,ľ,ľ), no je to zbytočné. Prezrite na pravej strane pozostatky pochovaných a nájdete aj telo samotného Berengira. Má u seba kľúč, ktorým truhlu otvoríte. V nej je kniha Wisdom in Combat.
Odmena: 50 xp, kniha Múdrosť v Boji

6. Follow the Inquisitor
Keď sa dostanete k Inkvizítorovi Mendozovi, tak mu ponúknete prímerie medzi Banditami a Rádom, pretože príšery z chrámov sú vaším spoločným nepriateľom. Súhlasí, ale má podmienku. Ako zástupca Dona musíte na znak dobrej vôle pre neho niečo spraviť a na základe toho bude súhlasiť s prímerím.
Povie vám, že bohovia opustili svet a ľudstvo malo byť slobodné, no objavili sa magické búrky a potvory. Ostrov chráni svätý plameň, ktorý je aj zdrojom mágie. Bohov zapudili zo sveta mágovia, ktorí chceli svet slobody, no temná vlna, ktorou zapudili bohov vyslobodila Titánov. Titánom kedysi patril svet, no zapudili ich bohovia, ktorých zas z vďačnosti zapudili mágovia. Aby ste mohli poraziť Titánov, musíte vedieť, ako presne využiť svätý plameň. Svätý plameň je napojený na oheň sopky a Mendoza verí, že musí obsahovať kľúč k prežitiu. Nasledujte Mendozu a bude vám rozprávať, čo sa deje. Napokon vás dovedie až k veľkým, zlatým dverám. Vedú do vnútra sopky a verí, že za nimi je odpoveď na všetky problémy. Dvere otvára päť magických diskov a vy ich máte nájsť. To je jeho podmienka pre prímerie s Banditami.
Presuniete sa do druhej kapitoly. Keď dohovorí, popýtajte sa na disky a získate úlohy, ktoré budete plniť v druhej kapitole.
Odmena: 50 xp

Prológ | Kapitola 1 | Kapitola 2 | Kapitola 3 | Kapitola 4 | Ostatné

Súvisiace hry Gothic REMAKE
Risen 3: Titan Lords
Risen 2: Dark Waters - Air Temple
Risen 2: Dark Waters - Treasure Isle
Risen 2: Dark Waters
Gothic Complete Collection
Arcania: Gothic 4 - Fall of Setarrif
Gothic 3: Forsaken Gods Enhanced Edition
Arcania: Gothic 4
Gothic 3: Forsaken Gods
Gothic 3
Gothic 2: Gold Edition
Gothic 2: Night Of The Raven
Gothic 2
Gothic



Diskusia Príspevkov: 22 Hodnotenie
1447 hlasov

100
60
20

80
40
0
55
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |