HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21164
5455
5063
1438
1600
7336
6038
12912
1687

Online 13147 užívateľov

Návody > Risen


Zobrazení:208311
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

Prológ | Kapitola 1 | Kapitola 2 | Kapitola 3 | Kapitola 4 | Ostatné


Prológ

Prológ je krátka pasáž, ktorá vás má oboznámiť s hrou, prostredím a ovládaním. Je robený nenásilnou formou jednoduchých úloh. Prejdenie prológu spíšem detailnejšie, predsa len je to začiatok a na jeho záver stručne uvediem výpis úloh.
Preberáte sa po stroskotaní vašej lode. Máte prehľadať pobrežie a zistiť, či to prežil ešte niekto okrem vás. Pri vás sú tri postavy. Dve z nich sú utopené. Môžete ich prehľadať, prvá má u seba tri mince, fľašu grogu a zlatý prsteň. Druhá má haringa. Tretia je Sára. Prezrite ju a preberie sa. Obáva sa, aby trosky neprilákali nejakých rabovačov, takže by ste sa mali pobrať preč. No najskôr vám odporučí poobzerať sa a nájsť niečo užitočné, hlavne niečo, čo sa dá použiť ako zbraň.
Napravo aj naľavo od Sáry je po jednej zlatej minci. Naľavo od Sáry je vysušený kmeň, z ktorého môžete odtrhnúť dva kusy a použiť ich ako kyjaky (Club). Ďalší je napravo od Sáry, na zemi, pri skale. Poniže tejto skaly trčí pevný konár (Sturdy Branch), aj ten môžete použiť ako zbraň (ako obojručnú palicu). Poniže mŕtvol je na zemi v prvých vlnách zlatá minca. Napravo vo vode je mušľa (mušle môžete otvárať v inventári a niektoré môžu obsahovať perlu). Poniže Sáry, naľavo od mŕtvoly, je malý nápoj liečenia a poniže neho pri lebke je zlatá minca a fľaša grogu. Ešte kúsok ďalej pri kostiach je ďalšia mušľa a rum. Ďalej na západ pri skale (za ktorou je Sup obžierajúci mŕtvolu) je zlatá minca a mušľa. Vo vode za skalou, poniže vtáka, je ďalšia mušľa.
Oproti Sáre a telám je hlbšie vo vode, pri skale trčiacej z vody vajce, tri zlaté mince, fľaša vína a o kus ďalej pri kolese trčiacom z vody je mušľa. Ďalej do vody nechoďte, náš hrdina nevie plávať (pri páde do vody napríklad v prístave sa objaví automaticky na brehu, vždy ho zachráni Xardasova ruka) a ak zájdete do hlbšej vody v mori, tak vás napadne morská obluda (veľká variácia močiarneho červa, ktorý vás však vypľuje opäť na breh).
Za Sárou je úzky prechod ďalej na pláž na juhu (dá sa obísť aj cez vodu, toto pre orientáciu). Vo vode za skalou, ktorú obchádzate, je mušľa, ďalšia je na brehu pár metrov od mŕtvoly a tretia vo vode poniže mŕtvoly. Ďalej je tu tretia mŕtvola utopenca. Sú pri ňom dve zlaté mince a fakľa. Telo má u seba dve mince a lovecký nôž, čo sa vám ako zbraň môže hodiť viac než palice.

Keď máte nejakú zbraň, tak oslovte Sáru a poprosí vás, aby ste ju dostali z brehu niekam do bezpečia. Bude vás nasledovať. Nemusíte sa o ňu báť, nebude s nikým bojovať (pokiaľ ju náhodou nezasiahnu, ale napádajú hlavne vás), takže môžete kľudne aj s ňou preskúmať zvyšok tejto vstupnej oblasti.
Môžete skočiť na západnú pláž, kde sup obhrýza mŕtvolu utopenca. Už máte zbraň, tak si natrénujte boj. So supmi je to trochu hlúpe, lebo sa držia vzadu a len občas na vás skočia. Na vyvýšenine nad vami je druhý sup, pri boji ho môžete nalákať, tak pozor. Zo supov si môžete brať surovú kuracinu. Telo utopenca má u seba len jablko a škebľu (niektorí na nich vedia hrať). Je tu aj jedna mušľa.
Vyjdite na vyvýšeninu nad telom a dajte sa nahor, rovno na východ. Cestou si vezmite Manovú rastlinu (Mana Plant), Greenleaf , Koreň Many (Mana Root) a liečivý koreň (Healing Root). Cesta vás dovedie k jaskyni, pred ktorou je pevný konár a ďalšia mana rastlina. Sára sa vám zdôverí, že sa jej jaskyňa nepáči a radšej by ste mali ísť okolo. Nemusíte ju vypočuť a kľudne vojdite, bude vás nasledovať. Jaskyňa je prechodná a vyúsťuje na ceste, na ktorú by ste sa dostali z opačnej strany. Nemusíte ísť cez jaskyňu, ak nechcete. Vo vstupnej časti narazíte na troch gnómov. Majú u seba kus mäsa, zub, repu a pár mincí. Ako zbraň používajú kosák, kyjak a lovecký nôž. Pri ohnisku je aj truhlica (2 fakle, víno a 19 mincí). Vezmite si liečivú bylinu (Healing herb) a prejdite ďalej. V ďalšej jaskyni sú dvaja ďalší gnómovia (kosák, kyjak, mince, zub, repa). Sú tu aj tri ďalšie truhlice (voda, tri smažené haringy, mince), (škebľa, fakľa, mince), (kosť, tri zuby, štyri pazúre, mince). Pokračujte ďalej v ďalšej časti musíte pozoskakovať nižšie. Napravo od vstupu, než budete zoskakovať, je mešec s mincami (mešce môžete v inventári otvoriť a získať ich obsah, tento má 25 zlatých). Dole nájdete dve mince, liečivú bylinu, mŕtvolu (pakľúč, dva šípy, hrdzavý meč) a je tu aj železná žila (keď sa neskôr naučíte Baníctvu a budete mať krompáč, tak môžete zo žíl dolovať železo, zlato a obsidián). Odtiaľto vás už cesta dovedie na cestu k vlkovi, plôtiku, vozíku a sudom. Na cestu, ktorá vedie priamo dole od pláže.
Spod jaskyne môžete ísť pekne napravo a hľadať cestu. Napravo nad miestom, kde stála na začiatku Sára (na vyvýšenine nad plážou) je Greenleaf a ďalší sup. Pri kríkoch je Greenleaf a Liečivá bylina. Ak nebudete behať v zarastených kríkoch a pôjdete od pláže rovno po vychodenej ceste, tak vás čaká sup a mladá ostňokrysa (taký prerastený dikobraz). Zabite krysu a vezmite si z nej surové mäso. Sára sa poteší, že máte nejaké mäso a nezomriete od hladu. Už len panvicu a ohnisko, či sporák a môžete si ho upiecť. Podotkne, že jedlo vám obnoví energiu, rovnako, ako niektoré rastliny a že by ste sa mohli po nejakých poobzerať. Nad cestou pri kryse rastie Mäta (Mint) a pod cestou Druidský bolehlav (Druid´s Hemlock).
Ďalej na ohybe cesty je hladný vlk obžierajúci mŕtvolu strážcu z lode. Zabite ho. Telo strážcu má u seba mušľu, dve kusy surového mäsa a mince. Keď sa dáte chrbtom k mŕtvole, smerom k moru, tak naľavo je pod skalnou stenou väčšia skala na zemi. Za ňou je pri lebke hrdzavý meč a dve mince. Nad telom je liečivá bylina. Ešte povyše pri ceste je naľavo liečivá rastlina (Healing plant) a ďalšia liečivá bylina.
Pokračujte nahor cestou popri fakli. Napravo je mana rastlina. Pokračujte nahor. Naľavo je vchod do jaskyne, je to rovnaká jaskyňa s gnómami, ktorou ste sa sem mohli dostať z pláže, ako je popísané vyššie. Pri sudoch napravo sú dve mince, liečivá rastlina a fľaša (prázdna banka „Vial“ na alchýmiu). Povyše naľavo od fakle je liečivý koreň a nad fakľou je ďalší dikobraz. Za ním sú pri dvoch sudoch minca, bobule (Berry) a malý nápoj liečenia. Pokračujte nahor a dôjdete k opustenému domu s ohniskom.

Naľavo smerom k domu rastú liečivá rastlina, greenleaf a mäta. Ďalšia mäta rastie za zadnými dverami. Za domom je aj sud s vodou, ktorá vám doplní život. Potom prezrite dom. Vnútri je zamknutá truhlica, pri nej na zemi chlieb. V druhej miestnosti je metla, grog a pri posteli kľúč. Kľúčom otvorte truhlicu a z nej si vezmite malý nápoj liečenia, pár mincí, vodu, mlieku a panvicu na pečenie. Pochváľte sa Sáre, čo ste našli. Keď zistí, že ste získali panvicu, navrhne, aby ste spravili nejaké jedlo. Opečte aspoň jeden kus mäsa nad ohňom a dajte ho Sáre. Poďakuje vám. Navrhnete, aby ste šli preskúmať ostrov ďalej, no ona vraví, že je unavená a radšej počká tu (šialená ženská, sama, opustená na cudzom, neznámom ostrove... no, rozhodne má odvahu) a vy máte ísť zistiť, čo sa tu deje. Tým prechádzate do Prvej Kapitoly hry.

Ešte môžete preskúmať zvyšok okolia domu. Pod domom sú dve cesty. Tá naľavo vedie popri liečivej rastline k ohnisku, pri ktorom je truhlica (píla, Vílí klobúčik /huba Pixie hat/, nápoj many a mince). Druhá cesta vedie len k zábradliu, pri ktorom rastie huba (Mushroom). Za domom je ešte jedna cesta, ktorá vás popri liečivej byline dovedie a bobuliach dovedie k vlkovi.

1. Find survivors of the shipwreck
Máte nájsť preživších po stroskotaní. Prezrite Sáru, ktorá leží kúsok od vás a preberte ju.
Odmena: 25 xp

2. Take Sara to safety
Sára vám poradí nájsť si nejakú zbraň. Naľavo aj napravo od nej sú palice, ktoré môžete použiť ako kyjaky. Napravo je pod takouto palicou aj silný konár, ktorý tiež môžete použiť ako obojručnú zbraň vo forme palice. Keď máte zbraň, tak ju oslovte a poprosí vás, aby ste ju dostali z brehu niekam do bezpečia. Len ju odveďte nahor z pláže (buď priamo po ceste, alebo cez jaskyňu gnómov) a dorazíte k opustenému domu.
Odmena: 50 xp

3. Investigate the abandoned house
Keď dorazíte k domu, máte ho preskúmať. Stačí vojsť dnu a je preskúmané.
Odmena: 25 xp

4. Find the key in the abandoned house
Povedzte Sáre, že ste preskúmali dom a našli zamknutú truhlicu. Navrhne vám skúsiť dnu pohľadať kľúče. V dome je na zemi pri posteli kľúč. Úlohu môžete prijať a splniť aj bez rozhovoru so Sárou.
Odmena: 25 xp

5. Loot the chest in the abandoned house
Povedzte Sáre, že ste našli v dome kľúč. Proste vás pošle otvoriť truhlicu a zistiť, čo je vnútri. Tak ju otvorte. Vnútri je panvica, mlieko, voda, malý nápoj liečenia a mince. Všetko si to vezmite. Úlohu môžete prijať a splniť aj bez rozhovoru so Sárou.
Odmena: 25 xp

6. Take some fried meat to Sara
Pochváľte sa Sáre, čo ste našli v truhlici v dome. Keď zistí, že ste získali panvicu, navrhne, aby ste spravili nejaké jedlo. Opečte aspoň jeden kus mäsa nad ohňom a dajte ho Sáre.
Odmena: 25 xp

Prológ | Kapitola 1 | Kapitola 2 | Kapitola 3 | Kapitola 4 | Ostatné

Súvisiace hry Gothic REMAKE
Risen 3: Titan Lords
Risen 2: Dark Waters - Air Temple
Risen 2: Dark Waters - Treasure Isle
Risen 2: Dark Waters
Gothic Complete Collection
Arcania: Gothic 4 - Fall of Setarrif
Gothic 3: Forsaken Gods Enhanced Edition
Arcania: Gothic 4
Gothic 3: Forsaken Gods
Gothic 3
Gothic 2: Gold Edition
Gothic 2: Night Of The Raven
Gothic 2
Gothic



Diskusia Príspevkov: 22 Hodnotenie
1445 hlasov

100
60
20

80
40
0
55
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |