HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21157
5455
5063
1438
1600
7336
6030
12903
1687

Online 4891 užívateľov

Návody > Gothic


Zobrazení:102197
Autor návodu:Peter Kočiščák

UPOZORNENIE: Tento návod som písal na českú verziu 1.08. Hral som za Starý tábor, Nový tábor a Sektársky tábor. Opísal som iba hlavné úlohy, vedľajšie pre ukončenie hry nie sú potrebné.


A. STARÝ TÁBOR

Kapitola I. - Cesta do Kolónie

Po rozhovore s Diegom sa vydajte po ceste do Starého tábora. V tábore sa porozprávajte ešte raz s Diegom. Vyhľadajte kopáča menom Gravo a on vám povie všetky vplyvné osoby. V Starom tábore vám Diego po istom čase dá za úlohu ísť do Starej bane a doniesť zoznam od Iana. Choďte najprv za Grahamom a kúpte od neho mapu. Vydajte sa do bane a nájdite Iana. Ak vám dá zoznam, dajte ho Diegovi v Starom tábore. Po splnení tejto úlohy sa zamerajte na tiene.

Whistler od vás chce meč, dá vám 100 nugetov, aby ste mu ho kúpili od Fiska, ktorý je na trhovisku. Povedzte mu, že chcete so zdobením a kúpte ho za 110 nugetov. Fingers chce, aby ste sa naučili kradnúť, treba však 10 EXP. Scatty je pri aréne a dá vám za úlohu vyzvať Kirga alebo Kharima. Je jedno či vyhráte. Dexter je na trhovisku a chce, aby ste mu priniesli recept zo sektárskeho tábora. Na trhovisku vyhľadajte nejakého Baala a povedzte mu , nech vám ukáže cestu do sektárskeho tábora. Bude vás doprevádzať. Hneď pri bráne vás osloví Lester a povedzte mu, nech vás zavedie do alchymistickej dielne. Choďte za ním. Na mieste vylezte hore po rebríku a vojdite do stanu. Jednu z truhlíc odomknite pomocou pakľúču, zoberte recept a vráťte sa k Dexterovi. Sly je niekde pri severnej (tou, ktorou ste prišli) bráne. Chce, aby ste našli Neka. Choďte z tábora von južnou bránou a zabočte ku skalám. Niekde na blízku sú tri krysokrti. Zabite ich a vojdite do jaskyne. Vnútri je mŕtvy strážca a amulet. Vezmite ho. Všetko choďte povedať Slyovi a amulet mu dajte.

Choďte za Diegom a spýtajte sa na vašu reputáciu. Pošle vás za Thorusom. S tým sa rozprávajte a on vás pošle za Gomezom. Vojdite do hradu a choďte k Ravenovi. Ten vás zavedie za Gomezom. Povedzte mu , že by vás mal prijať preto, lebo poznáte veľa ľudí. Povedzte všetky mená okrem Y´Berion. Inak vás zabije. Po tomto rozhovore ste prijatý za tieňa. Choďte za Ravenom a ten vám dá za úlohu zistiť plány Bratstva. Teraz môžete ísť odovzdať dopis pre mágov. Rozprávajte sa s mágom Miltenom. Zastaví vás, ak sa pokúsite vojsť do chrámu. Povedzte mu o liste a on ho odnesie najvyššiemu mágovi Kruhu ohňa. Keď sa vráti , povie vám meno mága, u ktorého si máte vziať odmenu. Teraz sa vydajte do Bratstva.


Kapitola II. - Hniezdo červov v bani

Po príchode vás osloví Lester a povie vám, čo je v tábore nové. Choďte teda za Y´Berionom. Žije v chráme. Povie vám, že deň vzývania Spáča sa blíži. Dá vám za úlohu nájsť artefakt, ale už jedného novica Nyrasa tam poslal. Dá vám mapu. Choďte podľa nej a na mieste pokračujte ešte ďalej, až na kraj útesu, na kraj lesa. Uvidíte magický kruh a Nyrasa, ktorého tam Y´Berion vyslal pred vami. Zistíte, že sa zbláznil a napadne vás. Tak ho zabite a artefakt si zoberte. Vráťte sa k Y´Berionovi. Dajte mu artefakt a potom ho odneste Cor Kalomovi. Zistíte, že ho nevie použiť bez almanachu, že mu ho jeden z novicov stratil. Volal sa Talas. Nájdete ho v chrámovom dvore. Zavedie vás k miestu, kde žijú čierni goblini, lebo oni mu ju ukradli. Bežte cez most a zabite goblinov aj tých v jaskyni. Vezmite knihu a vráťte sa s novicom ku Cor Kalomovi. On vám povie, že Spáča ešte vzývať nemôžu, lebo ešte stále nemajú dostatok lektvaru. Máte preňho za úlohu zaistiť viacej lektvaru.

Pomôcku nájdete v Starej bani, kde je hniezdo červov. Vydajte sa tam. Choďte až úplne dole, kde tavia rudu a po chodbách dozadu k šachte. Ashganovi povedzte, aby vám otvoril. Povie vám, že musíte mať povolenie od Iana. Bežte teda za ním a požiadajte o povolenie. Márne. Povie vám, že drvička sa pokazila a jemu máte zaobstarať nové ozubené kolo. Choďte teda nižšie, stojí tam strážca. Choďte touto chodbou. Dole zabite červov. Pozor ! Sú tri! Skúste s lukom! Po ich zabití zlezte dole a vezmite ozubené kolo. Choďte späť za Ianom. Dajte mu ozubené kolo a on vám dá potvrdenie na otvorenie šachty. Bežte k šachte , povedzte to Ashganovi, ale on vám otvorí iba vtedy, ak presvedčíte troch templárov, aby sa postavili k bráne pre prípad, že červy vylezú von. Oslovte tých, ktorých keď sa k nim postavíte, budú mať nad sebou meno a nie templár. Ak ste pri bráne všetci piati, otvorte ju. Prebojujte sa až ku kráľovnej. Ju musíte zabíjať lukom. Nie po každom výstrele jej to uberie život! Ja som použil okolo 100 šípov! Po jej zabití vezmite vajíčka a choďte k východu. Úplne hore choďte okolo strážcu pri moste. On vás osloví a povie vám, aby ste sa v Starom tábore zastavili pri Thorusovi. Ste povýšený na strážcu. Choďte teda za ním.

Vypočujte si jeho príbeh a choďte za kováčom Stounom. Dá vám zbroj a zbraň. Môžete skúsiť ísť za Ravenom a podať mu správu. Ak by ste mu pri tejto možnosti nič zaujímavé nepovedali, môžete to skúsiť neskôr. Vráťte sa do Bratstva a choďte za Cor Kalomom. Dajte mu vajíčka a opýtajte sa na vzývanie. Povie vám, že bude v noci. Vyspite sa teda do polnoci a choďte ku chrámu. Pristúpte k davu. Nastane vízia (ukážka). Vyspite sa do rána a porozprávajte sa s Cor Angarom. Povedzte mu, že mu pomôžete. Choďte za Talasom a povedzte, aby vás zaviedol ku pohrebisku škretov. Choďte za ním.


Kapitola III. - Päť kruhov bariéry

Novic vás zaviedol pred most, kde je pohrebisko škretov. Prejdite cez most a do jaskyne. Choďte, až kým nestretnete Baala Lukera, ako bojuje so škretmi. Pomôžte mu! Dostanete za úlohu niečo nájsť. Choďte do prvého tunelu (nie ten s tým oblúkom, ten z druhej strany) a tam vojdite do miestnosti, kde je brána s mrežami. Vedľa brány je krátka ulička a na jej konci spínač v stene. Stlačte ho. Brána sa otvorí a vy vezmite časť pergamenu. Vojdite doprostredného tunela. Tam zo zeme vezmite druhú časť pergamenu a dajte ich Baalovi Lukerovi. Vojdite do posledného tunela (ten s oblúkom a schodmi) a tam sa postavte medzi stĺpy. Choďte za Baalom Lukerom a pri stene použite kúzlo teleport, ktoré vám dal Luker. Na druhej strane použite navijak. Choďte, až do miestnosti s oltárom a kostrou. Tam vás Baal Luker v závale šialenstva napadne. Zabite ho! Vráťte sa ku Cor Angarovi a všetko mupovedzte. Budete musieť z močiara doniesť päť liečivých bylín. Pozor, sú tam žraloky!

Bylín tam je veľa. Po ich získaní sa vráťte ku Cor Angarovi. Zistíte, že Y´Berion zomrel a krátko pred smrťou mal vidinu, že Spáč nie je Boh, ktorý ich z bariéry vyvedie, ale démon. Cor Kalom aj s niekoľkými templármi odišiel ďalej uctievať Spáča a tak veliteľ v tábore je Cor Angar. Chce, aby ste zašli za mágmi vody a pracovali pre nich. Z truhlíc u Cor Kaloma vezmite knihu a ohnisko. Choďte teda do Nového tábora a Cronosovi, ktorý je pri rude povedzte všetky tri správy, až kým vám nepovie heslo. Choďte za Saturasom, ktorý je v jaskyni. Dajte mu knihu a ohnisko a on vám za úlohu dá získať zvyšné štyri ohniskové kamene. Dá vám teleport rovno k Saturasovi a mapu všetkých piatich ohniskových kameňoch. Začnite tým v hrobe. Mág ohňa Milten vám dá kúzlo. Vojdite do hrobky. Kúzlo použite nazombie a kostlivcov zabite. Z truhlíc vezmite amulet, ten dajte Miltenovi a ohniskový kameň. Ďalej sa vydajte na horskú pevnosť. Zabite golema pri moste. Lester túži po vlastníctve pevnosti a tak s ním vylezte na druhé poschodie. Z truhlice vyberte listinu a dajte mu ju. Dá vám kúzlo. Ohniskový kameň môžete získať dvomi spôsobmi: kúzlom od Lestera telekinéza alebo musíte ovládať umenie akrobacia a z druhého poschodia sa rozbehnúť a skočiť na miesto, kde ohnisko je a vziať si ho. Ďalej sa vydajte ku kláštoru.

Choďte všade za Gornom. Z truhlíc vyberte hlavné kúzlo. Ďalej velíte vy. Dostaňte sa ku bráne kláštora a použite kúzlo premena na žravého švába. Prejdite cez dieru v hradbách. Za hradbami sa zväčšite a otvorte bránu pomocou navijaku. Vojdite do podzemného tunela, zabite tieňovú šelmu a otvorte dvere. V jednej z truhlíc je ohniskový kameň. Ďalej sa vydajte k trolovi. Zabite s Diegom čiernych goblinov a pomocou kúzla zo zeme zmenšitetrola. Zabite ho! Choďte ku navijaku. Pokúste sa ho použiť, ale je zamotaný. Diego vám pomôže. Vybehnite hore a vezmite posledný ohniskový kameň. Pomocou kúzla sa vráťte k Saturasovi. Dajte mu ohniská a dostanete za úlohu presvedčiť mágov kruhu ohňa, aby pomohli zničiť bariéru.


Kapitola IV. - Xardas

Vydajte sa teda späť do Starého tábora. Choďte pred bránu a po rozhovore utečte. Porozprávajte sa s Miltenom pri severnej bráne, a potom s Diegom pri južnej bráne. Zistíte, že Stará baňa bola zaplavená a zavalená, a že Gomez obsadil Slobodnú baňu, a tiež, že všetci mágovia kruhu vody sú mŕtvi. Diego chce, aby ste dohodli stretnutie: Diego, Milten, Gorn a Lester. Všetkým to povedzte. Porozprávajte sa so Saturasom, Cronosom a mágom v alchymistickej dielni. Budete musieť nájsť Xardasa. Prečítajte si knihy Arcanum gollum 1 a2, ktoré sú v knižnici. Na moste v Novom tábore je Homér, ktorý má problém s hrádzou. Porozprávajte sa s ním. Dá vám za úlohu zabiť číhavca z hrádze. Preplavte rieku a tam niekde je, tak ho zabite. Pozor, je silnejší než iní číhavci. Po jeho zlikvidovaní sa vráťte za Homérom. Na moste by mal byť aj Lee (ak tam nie je, vráťte sa neskôr). Povedzte mu, že sa chcete pridať. Dá vám zbroj a ste žoldnier. Vráťte sa k Saturasovi. Povedzte mu, že stežoldnier, odvolajte sa na Nefariusa. Zložte prísahu a ste mág vody. Ak budete ovládať aspoň kruh mágie 5, (môže vás naučiť Saturas), môžete si u neho kúpiť veľké rúcho vody za 2100 nugetov. Vojdite do veže, o ktorej hovoril Saturas (vidno ju už z diaľky). Vojdite dnu. Hovorte s démonom.

Budete mu musieť priniesť tri srdcia živlov -golemov, čo sú vonku. Kamenného zabijete nejakou tupou zbraňou (kyj), ľadového ohňom (ohnivý šíp) a ohnivého ľadom alebo bleskom (guľový blesk). Vezmite im srdcia a dajte ich démonovi. Dá vám teleport ku Xardasovi. Porozprávajte sa s ním a on vám povie 1. polovicu príbehu o Spáčovi. Choďte na zrúcaninu veže, neďaleko horskej pevnosti. Pomôžte šamanovi a vypočujte si 2. polovicu o Spáčovi. Opýtajte sa aj na Ulu-mulu. 2. polovicu príbehu povedzte Xardasovi. Teleportujte sa kmágom vody. So Saturasom to vybavte a porozprávajte sa s Riordianom. Pošle vás za Gornom. Porozprávajte sa s ním. Choďte do bane, ale zastaví vás Gorn. Budete musieť ísť za Wolfom. Vyhľadajte ho v tábore. Je niekde pri rude. Budete musieť preňho získať pláty na zbroj (15). Opýtajte sa ho, ako ich získať a choďte do bane. Cestou vezmite aj Gorna. Zabite potvory, aj stráže pri vchode do bane. Vojdite do prvého domu pri bráne a otvorte ju pomocou kľúča. Použite navijak. Vojdite dnu.

Prebojujte sa až k Tarrokovi. Budetemusieť nájsť jeho liek. Ten je niekde úplne dole. Je tam veľký kameň (blízko pri Tarrokovi, neďaleko cesty nahor. Tým smerom, kde sa pozerá). Dajte mu ho. Aby vám ULU-MULU mohol vyrobiť, budete mu musieť doniesť jazyk ohnivej jašterice- pri mori, roh tieňovej šelmy- tmavé lesy a jaskyne, zub močiarového žraloka- v tábore v bažinách a zub trola- vysoko v horách. Keď vyjdete z bane, Wolfovi dajte pláty z červov. Povie vám, aby ste sa zastavili neskôr. Choďte pozháňať tieto prísady. Až ich budete mať, vráťte sa k Tarrokovi. Dajte mu ich a on vám dá ULU-MULU. Vyjdite z bane.


Kapitola V. - Strážci portálu

Choďte k Wolfovi a on vám dá brnenie. Môžete ešte ísť ku Xardasovi a porozprávať sa. Pripravte si ULU-MULU a vydajte sa do chrámu. Pri moste stretnete Ur-Shaka. Porozprávajte sa s ním a pokračujte do chrámu. Bránu otvoríte pomocou navijáka. Pred chrámom vyberte všetky truhlice a vezmite hlavne teleportačné kúzlo. Pri bráne ho použite, aby ste sa dostali do chrámu. Vojdite cez stenu, pri ktorej stoja dve sochy. Keď sa dostanete do tej veľkej miestnosti s troma bránami príďte k stene s takým čudným kameňom (nie pri bráne) a stlačte spínač. Po zavretí brány v miestnosti pred vami zabite kostlivcov a stlačte spínač (za bránami). Vojdite do ďalšej miestnosti. Stĺpy otočte v tomto poradí 2x červená, 2x biela 1x(2x) fialová (znaky sú na oltári medzi bránami) (ak stlačíte akcia, tak šípku hore a po otočení držte akciu a ešte raz šípku hore-2x). Ak ste zadali správnu kombináciu, otvoria sa všetky brány. Vojdite do tej brány, ktorá je v diere.

Choďte cez tunely a potom odbočte doprava. Zabite všetky červy a vyjdite hore. Vojdete do miestnosti so spínačmi. Otočte spínač rovno oproti bráne (ak ste otočili zlý , objaví sa démon) a objaví sa jeden z piatich šamanov, ktorí stvorili Spáča. Zabite ho a vezmite mu Ostrie blesku, ktoré vrazte do relikvie pred bránou. Otvorí sa a vy sa vráťte do tunela a tam odbočte vľavo. Vyskočte hore a choďte smerom k veľkým panelom. Otvorte bránu pomocou spínača. Teraz otočte panel na ľavej strane, potom na pravej a hneď utekajtepreč. Ak ste stlačili opačne, spustí sa dole strop a vás zabije. Vyjdite z miestnosti a choďte k tomu veľkému kameňu v strede a odbočte doľava. Prejdite zaňho a môžete prejsť cez dvere. Tam stretnete druhého šamana.

Zabite ho a vezmite Rozkol svetov. Z oltára vezmite kúzlo, ale nechoďte na oltár, lebo pustíte panel, ktorý vás zabije. Do relikviára vložte druhý meč. Po pravej strane toho veľkého kameňa sú panely, po ktorých vyskáčete až hore. Vojdite do tej miestnosti pri ktorej stojí chrámová stráž. Vojdite dnu a zabite tretieho šamana. Vezmite mu Ostrie času. Vojdite ďalej. Vyskočte hore a lukom alebo kušou streľte do štvorca v stene. Skočte do jamy a pri múmii stlačte akciu a šípku hore. Vojdite do tunela vedľa. Zabite stráže a zídete dole. Tam zabite templára a vojdite do tej červenej miestnosti. Pod štvorcom, ktorý je na stene vedľa, stlačte spínač. Streľte do štvorca a utekajte do miestnosti, ktorá sa vám otvorila. Až oštepy padnú otvorí sa aj druhá stena. Tam je otvor, do ktorého streľte. Otvorí sa brána. Vojdite do tej miestnosti, kde je na zemi znak. Strieľajte do štvorcov na stene, kým stena nepadne úplne dole. Pozor, niekedy sa objaví démon. Podľa znakov, ktoré sú na stene, otáčajte stĺpy. Otvorí sa brána. Templárov, ktorí vás napadnú, zabite. Musíte sa dostať do miestnosti, kde je malý kamenný ostrov uprostred lávy. Vchádzajte do jaskýň a otáčajte stĺpy (zaradom). Vytvoríte kamenný most, po ktorom prejdete až na druhú stranu.

Zabite štvrtého šamana a vezmite mu Úder démona. Vyskočte na okno v stene a po animácií vezmite meč z oltára. Vyjdite z chrámu a vráťte sa ku Xardasovi. Ukážte mu meč, ktorý bol na oltári, aby vám na ňom preložil runy. Dá vám kľúč a choďte k horskej pevnosti. Tam skočte do vody a vojdite do potopenej veže. Ak sa budete ponáhľať, tak vám kyslík vydrží. Na druhej strane zabite nepriateľov a vyberte truhlice. Musíte získať tú zbroj, ktorá je vyrobená z magickej rudy. Teleportujte sa späť ku Xardasovi. Ten vám dá formulku a vy sa teleportujte k mágom vody. Porozprávajte sa s Miltenom a choďte k rudnej halde. Tam hopočkajte.


Kapitola VI. - Spáčove hniezdo

Teleportujte sa ku Xardasovi a povedzte mu o meči. Ak chcete, môžete si nechať z meča vybrať najsilnejšie kúzlo- runu, ale meč tým stratí svoju legendárnu moc (neodporúčam). Späť do chrámu choďte len vtedy, ak máte dve kúzla premeny na žravého švába. Pri vchodovej bráne (kde sú mreže) sa zmeňte na švába a mreže prejdite. V tej veľkej sále (tam, kde je veľa mreží a za nimi vidno templára), sa zasa zmeňte na švába a bránu podlezte. Zabite posledného nemrtvého šamana a vezmite mu Ostrie vyhnanstva. Dôjdite až pred bránu a do relikviárov vrazte všetky päť meče. Prejdite cez bránu a porozprávajte sa so Xardasom. Zistíte, ako zabiť Spáča. Vojdite cez prvý tunel vľavo a choďte až ku Spáčovi. Pri stĺpoch odbočte a vojdete do sály so Spáčom. Zabite Cor Kaloma a všetci novici aj Spáč vás napadnú. Zabite novicov. Pred Spáča nechoďte, lebo vás omráči. Pred Spáčom a vedľa neho sú relikvie. Otvorte ich a v každom je jedno srdce nemrtvého šamana.

Prebodnite ich (akcia a šípka hore). Po každom prebodnutom srdci, odoberie Spáčovi zo života a napadne vás pán všetkých démonov. Prepichnite všetky päť srdcia.


B. NOVÝ TÁBOR

Kapitola I. - Vitaj v Kolónii

V Starom tábore získajte od Diega úlohu, aby ste mu mali priniesť list od Iana. Porozprávajte sa s Thorusom, aby vám dal za úlohu odstrániť Mordraga. Choďte za ním a povedzte mu to. Vy ho nesmiete vyprovokovať, ani napadnúť ! Povedzte mu, aby vám ukázal cestu do Nového tábora. Pred bránou vám dá prsteň. Choďte do jaskyne (k domom) a odbočte doľava. Vybehnite až hore k Laresovim strážam. Prebehnite okolo banditov a Roscoeovi povedzte, že máte pre Laresa prsteň. Pustí vás. Laresovi dajte prsteň a porozprávajte sa s ním. Môžete splniť aj vedľajšie úlohy (predať drogu od Baala Kagana a zabiť číhavca pre Homéra). Bude musieť od Baala v krčme priniesť 400 nugetov. Vydajte sa do krčmy. Ak vás vyhadzovači nepustia dnu, dajte im 100 nugetov. Mordragovi povedzte odkaz od Laresa. Baalovi Isidrovi v krčme dajte ryžovú pálenku. Povedzte mu, aby vám dal drogu. Predajte ju banditom aj žoldnierom (každý deň jednej osobe môžete predať jednu drogu (mne to trvalo dva dni)). Ak by vás pri rozdávaní drogy oslovil Lefty, povedzte mu, že vodu roznesiete.

Choďte k ryžovému pánovi a on vám ju dá. Rozneste ju a vráťte sa k Leftymu. Budete ju musieť roznášať každý deň. Povedzte mu. Že ju roznášať nebudete, napadne vás a vy ho omráčte (nie zabiť)! Keď sa prebudí povedzte mu, že roľníci sú smädný. On im vodu roznesie. Keď sa budete rozprávať s Horatiom slušne, neučí vás 100 sily. Na jeho otázku prečo, odpovedzte, že zabijete ryžového pána. Keď všetku drogu predáte vráťte sa k Laresovi a dajte mu 400 nugetov. Choďte do krčmy a Baalovi Isidrovi dajte 200 nugetov. Vydajte sa do Starej bane. Od Iana vezmite zoznam a vráťte sa k Laresovi. Dajte mu zoznam, a keď doňho niečo dopíše odneste ho Diegovi. Thorusovi povedzte, že o Mordraga ste sa už postarali. Po odovzdaní dopisu Laresovi, menuje vás banditom. U Wolfa si môžete kúpiť lepšie brnenie. Mordragovi v krčme povedzte, že mu s tou úlohou v Bratstve pomôžete. Vydajte sa tam a porozprávajte sa s Lesterom.


Kapitola II. - Hniezdo červov v bani

Po príchode vás osloví Lester a povie vám, čo je v tábore nové. Choďte teda za Y´Berionom. Žije v chráme. Povie vám, že deň vzývania Spáča sa blíži. Dá vám za úlohu nájsť artefakt, ale už jedného novica Nyrasa tam poslal. Dá vám mapu. Choďte podľa nej a na mieste pokračujte ešte ďalej, až na kraj útesu, na kraj lesa. Uvidíte magický kruh a Nyrasa, ktorého tam Y´Berion vyslal pred vami. Zistíte, že sa zbláznil a napadne vás. Tak ho zabite a artefakt si zoberte. Vráťte sa k Y´Berionovi. Dajte mu artefakt a potom ho odneste Cor Kalomovi. On vám povie, že Spáča ešte vzývať nemôžu, lebo ešte stále nemajú dostatok lektvaru. Máte preňho za úlohu zaistiť viacej lektvaru. Pomôcku nájdete v Starej bani, kde je hniezdo červov. Vydajte sa tam. Choďte až úplne dole, kde tavia rudu a po chodbách dozadu k šachte. Ashganovi povedzte, aby vám otvoril. Povie vám, že musíte mať povolenie od Iana. Bežte teda za ním a požiadajte o povolenie. Márne. Povie vám, že drvička sa pokazila a jemu máte zaobstarať nové ozubené kolo. Choďte teda nižšie, stojí tam strážca. Choďte touto chodbou. Dole zabite červov. Pozor ! Sú tri ! Skúste s lukom !

Po ich zabití zlezte dole a vezmite ozubené kolo. Choďte späť za Ianom. Dajte mu ozubené kolo a on vám dá potvrdenie na otvorenie šachty. Bežte k šachte , povedzte to Ashganovi, ale on vám otvorí iba vtedy, ak presvedčíte troch templárov, aby sa postavili k bráne pre prípad, že červy vylezú von. Oslovte tých, ktorých keď sa k nim postavíte, budú mať nad sebou meno a nie templár. Ak ste pri bráne všetci piati, otvorte ju. Prebojujte sa až ku kráľovnej. Ju musíte zabíjať lukom. Nie po každom výstrele jej to uberie život! Ja som použil okolo 100 šípov ! Po jej zabití vezmite vajíčka a vráťte sa ku Cor Kalomovi. Dajte mu vajíčka a opýtajte sa na vzývanie. Zistíte, že ohnisko nevie použiť bez almanachu, že mu ho jeden z novicov stratil. Volal sa Talas. Nájdete ho v chrámovom dvore. Zavedie vás k miestu, kde žijú čierni goblini, lebo oni mu ju ukradli. Bežte cez most a zabite goblinov aj tých v jaskyni. Vezmite knihu a vráťte sa s novicom ku Cor Kalomovi. Dajte mu knihu a opítajte sa na vzývanie. Povie vám, že bude v noci. Vyspite sa teda do polnoci a choďte ku chrámu. Pristúpte k davu. Nastane vízia (ukážka). Vyspite sa do rána a porozprávajte sa s Cor Angarom. Povedzte mu, že mu pomôžete. Choďte za Talasom a povedzte, aby vás zaviedol ku pohrebisku škretov. Choďte za ním.


Kapitola III. - Artefakt pradávnych síl

Novic vás zaviedol pred most, kde je pohrebisko škretov. Prejdite cez most a do jaskyne. Choďte, až kým nestretnete Baala Lukera, ako bojuje so škretmi. Pomôžte mu! Dostanete za úlohu niečo nájsť. Choďte do prvého tunelu (nie ten s tým oblúkom, ten z druhej strany) a tam vojdite do miestnosti, kde je brána s mrežami. Vedľa brány je krátka ulička a na jej konci spínač v stene. Stlačte ho. Brána sa otvorí a vy vezmite časť pergamenu. Vojdite do prostredného tunela. Tam zo zeme vezmite druhú časť pergamenu a dajte ich Baalovi Lukerovi. Vojdite do posledného tunela (ten s oblúkom a schodmi) a tam sa postavte medzi stĺpy. Choďte za Baalom Lukerom a pri stene použite kúzlo teleport, ktoré vám dal Luker. Na druhej strane použite navijak. Choďte, až do miestnosti s oltárom a kostrou. Tam vás Baal Luker v závale šialenstva napadne. Zabite ho! Vráťte sa ku Cor Angarovi a všetko mu povedzte. Budete musieť z močiara doniesť päť liečivých bylín. Pozor, sú tam žraloky! Bylín tam je veľa. Po ich získaní sa vráťte ku Cor Angarovi. Zistíte, že Y´Berion zomrel a krátko pred smrťou mal vidinu, že Spáč nie je Boh, ktorý ich z bariéry vyvedie, ale démon. Cor Kalom aj s niekoľkými templármi odišiel ďalej uctievať Spáča a tak veliteľ v tábore je Cor Angar. Chce, aby ste zašli za mágmi vody a pracovali pre nich. Z truhlíc u Cor Kaloma vezmite knihu a ohnisko. Choďte teda do Nového tábora.

Cestou vás zastaví Gorn a povie vám, ako sa dostať k mágom vody. Jarvis vám povie, aby ste sa zastavili u Leeho. Najprv choďte za Mordragom a povedze mu o vzývaní. Choďte k Laresovi a opýtajte sa ho na útok. Pošle vás za Gornom. On vám dá nejaké suroviny a zbraň. Choďte ku Cronosovi a povedzte a povedzte mu všetky tri správy, on vám povie heslo a dá vám znak kuriérov (amulet) a dopis pre mága ohňa. Choďte za Leem a on vás menuje na žoldniera. Vydajte sa do Starého tábora a Thorusovi ukážte, že ste kuriér mágov. Pustí vás ďalej. Choďte za Miltenom a dajte mu obe listy. Vráťte sa do Nového tábora a Cronosovi povedzte o liste. Dá vám odmenu. Strážcom mágov povedzte heslo (druhé v poradí). Choďte za Saturasom, ktorý je v jaskyni. Dajte mu knihu a ohnisko a on vám za úlohu dá získať zvyšné štyri ohniskové kamene. Dá vám teleport rovno k Saturasovi a mapu všetkých piatich ohniskových kameňoch. Začnite tým v hrobe. Mág ohňa Milten vám dá kúzlo. Vojdite do hrobky. Kúzlo použite na zombie a kostlivcov zabite. Z truhlíc vezmite amulet, ten dajte Miltenovi a ohniskový kameň. Ďalej sa vydajte na horskú pevnosť. Zabite golema pri moste. Lester túži po vlastníctve pevnosti a tak s ním vylezte na druhé poschodie. Z truhlice vyberte listinu a dajte mu ju. Dá vám kúzlo. Ohniskový kameň môžete získať dvomi spôsobmi: kúzlom od Lestera telekinéza alebo musíte ovládať umenie akrobacia a z druhého poschodia sa rozbehnúť a skočiť na miesto, kde ohnisko je a vziať si ho.

Ďalej sa vydajte ku kláštoru. Choďte všade za Gornom. Z truhlíc vyberte hlavné kúzlo. Ďalej velíte vy. Dostaňte sa ku bráne kláštora a použite kúzlo premena na žravého švába. Prejdite cez dieru v hradbách. Za hradbami sa zväčšite a otvorte bránu pomocou navijaku. Vojdite do podzemného tunela, zabite tieňovú šelmu a otvorte dvere. V jednej z truhlíc je ohniskový kameň. Ďalej sa vydajte k trolovi. Zabite s Diegom čiernych goblinov a pomocou kúzla zo zeme zmenšite trola. Zabite ho! Choďte ku navijaku. Pokúste sa ho použiť, ale je zamotaný. Diego vám pomôže. Vybehnite hore a vezmite posledný ohniskový kameň. Pomocou kúzla sa vráťte k Saturasovi. Dajte mu ohniská a dostanete za úlohu presvedčiť mágov kruhu ohňa, aby pomohli zničiť bariéru.


Kapitola IV. - Xardas

Vydajte sa teda späť do Starého tábora. Choďte pred bránu a po rozhovore utečte. Porozprávajte sa s Miltenom pri severnej bráne, a potom s Diegom pri južnej bráne. Zistíte, že Stará baňa bola zaplavená a zavalená, a že Gomez obsadil Slobodnú baňu, a tiež, že všetci mágovia kruhu vody sú mŕtvi. Diego chce, aby ste dohodli stretnutie: Diego, Milten, Gorn a Lester. Všetkým to povedzte. Porozprávajte sa so Saturasom, Cronosom a mágom v alchymistickej dielni. Budete musieť nájsť Xardasa. Prečítajte si knihy Arcanum gollum 1 a 2, ktoré sú v knižnici. Na moste v Novom tábore je Lee, ktorý vám predá ťažkú zbroj žoldniera. Vráťte sa k Saturasovi. Odvolajte sa na Nefariusa. Zložte prísahu a ste mág vody. Ak budete ovládať aspoň kruh mágie 4, (môže vás naučiť Saturas), môžete si u neho kúpiť veľké rúcho vody za 2100 nugetov. Vojdite do veže, o ktorej hovoril Saturas (vidno ju už z diaľky). Vojdite dnu. Hovorte s démonom. Budete mu musieť priniesť tri srdcia živlov - golemov, čo sú vonku. Kamenného zabijete nejakou tupou zbraňou (kyj), ľadového ohňom (ohnivý šíp) a ohnivého ľadom alebo bleskom (guľový blesk). Vezmite im srdcia a dajte ich démonovi. Dá vám teleport ku Xardasovi. Porozprávajte sa s ním a on vám povie 1. polovicu príbehu o Spáčovi.

Choďte na zrúcaninu veže, neďaleko horskej pevnosti. Pomôžte šamanovi a vypočujte si 2. polovicu o Spáčovi. Opýtajte sa aj na Ulu-mulu. 2. polovicu príbehu povedzte Xardasovi. Teleportujte sa k mágom vody. So Saturasom to vybavte a porozprávajte sa s Riordianom. Pošle vás za Gornom. Porozprávajte sa s ním. Choďte do bane, ale zastaví vás Gorn. Budete musieť ísť za Wolfom. Vyhľadajte ho v tábore. Je niekde pri rude. Budete musieť preňho získať pláty na zbroj (15). Opýtajte sa ho, ako ich získať a choďte do bane. Cestou vezmite aj Gorna. Zabite potvory, aj stráže pri vchode do bane. Vojdite do prvého domu pri bráne a otvorte ju pomocou kľúča. Použite navijak. Vojdite dnu. Prebojujte sa až k Tarrokovi. Budete musieť nájsť jeho liek. Ten je niekde úplne dole. Je tam veľký kameň (blízko pri Tarrokovi, neďaleko cesty nahor. Tým smerom, kde sa pozerá). Dajte mu ho. Aby vám ULU-MULU mohol vyrobiť, budete mu musieť doniesť jazyk ohnivej jašterice - pri mori, roh tieňovej šelmy- tmavé lesy a jaskyne, zub močiarového žraloka - v tábore v bažinách a zub trola- vysoko v horách. Keď vyjdete z bane, Wolfovi dajte pláty z červov. Povie vám, aby ste sa zastavili neskôr. Choďte pozháňať tieto prísady. Až ich budete mať, vráťte sa k Tarrokovi. Dajte mu ich a on vám dá ULU-MULU. Vyjdite z bane.


Kapitola V. - Strážci portálu

Choďte k Wolfovi a on vám dá brnenie. Môžete ešte ísť ku Xardasovi a porozprávať sa. Pripravte si ULU-MULU a vydajte sa do chrámu. Pri moste stretnete Ur-Shaka. Porozprávajte sa s ním a pokračujte do chrámu. Bránu otvoríte pomocou navijáka. Pred chrámom vyberte všetky truhlice a vezmite hlavne teleportačné kúzlo. Pri bráne ho použite, aby ste sa dostali do chrámu. Vojdite cez stenu, pri ktorej stoja dve sochy. Keď sa dostanete do tej veľkej miestnosti s troma bránami príďte k stene s takým čudným kameňom (nie pri bráne) a stlačte spínač. Po zavretí brány v miestnosti pred vami zabite kostlivcov a stlačte spínač (za bránami). Vojdite do ďalšej miestnosti. Stĺpy otočte v tomto poradí 2x červená, 2x biela 1x(2x) fialová (znaky sú na oltári medzi bránami) (ak stlačíte akcia, tak šípku hore a po otočení držte akciu a ešte raz šípku hore-2x). Ak ste zadali správnu kombináciu, otvoria sa všetky brány. Vojdite do tej brány, ktorá je v diere. Choďte cez tunely a potom odbočte doprava. Zabite všetky červy a vyjdite hore. Vojdete do miestnosti so spínačmi. Otočte spínač rovno oproti bráne (ak ste otočili zlý , objaví sa démon) a objaví sa jeden z piatich šamanov, ktorí stvorili Spáča. Zabite ho a vezmite mu Ostrie blesku, ktoré vrazte do relikvie pred bránou. Otvorí sa a vy sa vráťte do tunela a tam odbočte vľavo. Vyskočte hore a choďte smerom k veľkým panelom. Otvorte bránu pomocou spínača. Teraz otočte panel na ľavej strane, potom na pravej a hneď utekajte preč. Ak ste stlačili opačne, spustí sa dole strop a vás zabije.

Vyjdite z miestnosti a choďte k tomu veľkému kameňu v strede a odbočte doľava. Prejdite zaňho a môžete prejsť cez dvere. Tam stretnete druhého šamana. Zabite ho a vezmite Rozkol svetov. Z oltára vezmite kúzlo, ale nechoďte na oltár, lebo pustíte panel, ktorý vás zabije. Do relikviára vložte druhý meč. Po pravej strane toho veľkého kameňa sú panely, po ktorých vyskáčete až hore. Vojdite do tej miestnosti pri ktorej stojí chrámová stráž. Vojdite dnu a zabite tretieho šamana. Vezmite mu Ostrie času. Vojdite ďalej. Vyskočte hore a lukom alebo kušou streľte do štvorca v stene. Skočte do jamy a pri múmii stlačte akciu a šípku hore. Vojdite do tunela vedľa. Zabite stráže a zídete dole. Tam zabite templára a vojdite do tej červenej miestnosti. Pod štvorcom, ktorý je na stene vedľa, stlačte spínač. Streľte do štvorca a utekajte do miestnosti, ktorá sa vám otvorila. Až oštepy padnú otvorí sa aj druhá stena. Tam je otvor, do ktorého streľte. Otvorí sa brána. Vojdite do tej miestnosti, kde je na zemi znak. Strieľajte do štvorcov na stene, kým stena nepadne úplne dole. Pozor, niekedy sa objaví démon. Podľa znakov, ktoré sú na stene, otáčajte stĺpy. Otvorí sa brána. Templárov, ktorí vás napadnú, zabite. Musíte sa dostať do miestnosti, kde je malý kamenný ostrov uprostred lávy.

Vchádzajte do jaskýň a otáčajte stĺpy (zaradom). Vytvoríte kamenný most, po ktorom prejdete až na druhú stranu. Zabite štvrtého šamana a vezmite mu Úder démona. Vyskočte na okno v stene a po animácií vezmite meč z oltára. Vyjdite z chrámu a vráťte sa ku Xardasovi. Ukážte mu meč, ktorý bol na oltári, aby vám na ňom preložil runy. Dá vám kľúč a choďte k horskej pevnosti. Tam skočte do vody a vojdite do potopenej veže. Ak sa budete ponáhľať, tak vám kyslík vydrží. Na druhej strane zabite nepriateľov a vyberte truhlice. Musíte získať tú zbroj, ktorá je vyrobená z magickej rudy. Teleportujte sa späť ku Xardasovi. Ten vám dá formulku a vy sa teleportujte k mágom vody. Porozprávajte sa s Miltenom a choďte k rudnej halde. Tam ho počkajte.


Kapitola VI. - Spáčove hniezdo

Teleportujte sa ku Xardasovi a povedzte mu o meči. Ak chcete, môžete si nechať z meča vybrať najsilnejšie kúzlo- runu, ale meč tým stratí svoju legendárnu moc (neodporúčam). Späť do chrámu choďte len vtedy, ak máte dve kúzla premeny na žravého švába. Pri vchodovej bráne (kde sú mreže) sa zmeňte na švába a mreže prejdite. V tej veľkej sále (tam, kde je veľa mreží a za nimi vidno templára), sa zasa zmeňte na švába a bránu podlezte. Zabite posledného nemrtvého šamana a vezmite mu Ostrie vyhnanstva. Dôjdite až pred bránu a do relikviárov vrazte všetky päť meče. Prejdite cez bránu a porozprávajte sa so Xardasom. Zistíte, ako zabiť Spáča. Vojdite cez prvý tunel vľavo a choďte až ku Spáčovi. Pri stĺpoch odbočte a vojdete do sály so Spáčom. Zabite Cor Kaloma a všetci novici aj Spáč vás napadnú. Zabite novicov. Pred Spáča nechoďte, lebo vás omráči. Pred Spáčom a vedľa neho sú relikvie. Otvorte ich a v každom je jedno srdce nemrtvého šamana. Prebodnite ich (akcia a šípka hore). Po každom prebodnutom srdci, odoberie Spáčovi zo života a napadne vás pán všetkých démonov. Prepichnite všetky päť srdcia.


C. SEKTÁRSKY TÁBOR

Kapitola I. - Vitaj v Kolónii

Choďte do Sektárskeho tábora a povedzte Lesterovi, aby vám ukázal cestu do alchymistickej dielne. Vylezte po rebríku a porozprávajte sa s Cor Kalomom. Povedzte mu, že sa chcete pridať. Najprv sa za vás bude musieť prihovoriť nejaký Baal. Ak by vám žiadny nedal úlohu, tak skúste plniť vedľajšie, kým si vás nevšimnú alebo po návšteve Cora Kaloma otravujte Lestera, kým vám nepomôže. Až vám bude chcieť pomôcť choďte späť k hlavnej bráne. Robte všetko tak, ako vám povedal. Prihovorí sa ku vám Baal. Po rozhovore sa vráťte ku Cor Kalomovi, aby vás prijal. Budete musieť byť na piatej úrovni.


Kapitola II. - Hniezdo červov v bani

Porozprávajte sa s Cor Kalomom o vzývaní a choďte za Lesterom. Povie vám, čo je v tábore nové. Choďte teda za Y´Berionom. Žije v chráme. Povie vám, že deň vzývania Spáča sa blíži. Dá vám za úlohu nájsť artefakt, ale už jedného novica Nyrasa tam poslal. Dá vám mapu. Choďte podľa nej a na mieste pokračujte ešte ďalej, až na kraj útesu, na kraj lesa. Uvidíte magický kruh a Nyrasa, ktorého tam Y´Berion vyslal pred vami. Zistíte, že sa zbláznil a napadne vás. Tak ho zabite a artefakt si zoberte. Vráťte sa k Y´Berionovi. Dajte mu artefakt a potom ho odneste Cor Kalomovi. Zistíte, že ho nevie použiť bez almanachu, že mu ho jeden z novicov stratil. Volal sa Talas. Nájdete ho v chrámovom dvore. Zavedie vás k miestu, kde žijú čierni goblini, lebo oni mu ju ukradli. Bežte cez most a zabite goblinov aj tých v jaskyni. Vezmite knihu a vráťte sa s novicom ku Cor Kalomovi. On vám povie, že Spáča ešte vzývať nemôžu, lebo ešte stále nemajú dostatok lektvaru. Máte preňho za úlohu zaistiť viacej lektvaru. Pomôcku nájdete v Starej bani, kde je hniezdo červov. Vydajte sa tam.

Choďte až úplne dole, kde tavia rudu a po chodbách dozadu k šachte. Ashganovi povedzte, aby vám otvoril. Povie vám, že musíte mať povolenie od Iana. Bežte teda za ním a požiadajte o povolenie. Márne. Povie vám, že drvička sa pokazila a jemu máte zaobstarať nové ozubené kolo. Choďte teda nižšie, stojí tam strážca. Choďte touto chodbou. Dole zabite červov. Pozor ! Sú tri! Skúste s lukom! Po ich zabití zlezte dole a vezmite ozubené kolo. Choďte späť za Ianom. Dajte mu ozubené kolo a on vám dá potvrdenie na otvorenie šachty. Bežte k šachte , povedzte to Ashganovi, ale on vám otvorí iba vtedy, ak presvedčíte troch templárov, aby sa postavili k bráne pre prípad, že červy vylezú von. Oslovte tých, ktorých keď sa k nim postavíte, budú mať nad sebou meno a nie templár. Ak ste pri bráne všetci piati, otvorte ju. Prebojujte sa až ku kráľovnej. Ju musíte zabíjať lukom. Nie po každom výstrele jej to uberie život! Ja som použil okolo 100 šípov ! Po jej zabití vezmite vajíčka a choďte k východu. Keď sa vrátite do tábora a povedia vám o povýšení, choďte za vodcom templárov a ste Jedným z nich. Dajte ich Cor Kalomovi a dostanete ďalšiu úlohu. Opýtajte sa na vzývanie. Povie vám, že bude v noci. Vyspite sa teda do polnoci a choďte ku chrámu. Pristúpte k davu. Nastane vízia (ukážka). Vyspite sa do rána a porozprávajte sa s Cor Angarom. Povedzte mu, že mu pomôžete. Choďte za Talasom a povedzte, aby vás zaviedol ku pohrebisku škretov. Choďte za ním.


Kapitola III. - Artefakt pradávnych síl

Novic vás zaviedol pred most, kde je pohrebisko škretov. Prejdite cez most a do jaskyne. Choďte, až kým nestretnete Baala Lukera, ako bojuje so škretmi. Pomôžte mu! Dostanete za úlohu niečo nájsť. Choďte do prvého tunelu (nie ten s tým oblúkom, ten z druhej strany) a tam vojdite do miestnosti, kde je brána s mrežami. Vedľa brány je krátka ulička a na jej konci spínač v stene. Stlačte ho. Brána sa otvorí a vy vezmite časť pergamenu. Vojdite do prostredného tunela. Tam zo zeme vezmite druhú časť pergamenu a dajte ich Baalovi Lukerovi. Vojdite do posledného tunela (ten s oblúkom a schodmi) a tam sa postavte medzi stĺpy. Choďte za Baalom Lukerom a pri stene použite kúzlo teleport, ktoré vám dal Luker. Na druhej strane použite navijak. Choďte, až do miestnosti s oltárom a kostrou. Tam vás Baal Luker v závale šialenstva napadne. Zabite ho! Vráťte sa ku Cor Angarovi a všetko mu povedzte. Budete musieť z močiara doniesť päť liečivých bylín. Pozor, sú tam žraloky ! Bylín tam je veľa. Po ich získaní sa vráťte ku Cor Angarovi.

Zistíte, že Y´Berion zomrel a krátko pred smrťou mal vidinu, že Spáč nie je Boh, ktorý ich z bariéry vyvedie, ale démon. Cor Kalom aj s niekoľkými templármi odišiel ďalej uctievať Spáča a tak veliteľ v tábore je Cor Angar. Chce, aby ste zašli za mágmi vody a pracovali pre nich. Z truhlíc u Cor Kaloma vezmite knihu a ohnisko. Vydajte sa do Starého tábora a Thorusovi dajte 1000 nugetov. Dopis dajte Miltenovi a vezmite si odmenu. Choďte do Nového tábora a Cronosovi, ktorý je pri rude povedzte všetky tri správy, až kým vám nepovie heslo. Choďte za Saturasom, ktorý je v jaskyni. Dajte mu knihu a ohnisko a on vám za úlohu dá získať zvyšné štyri ohniskové kamene. Dá vám teleport rovno k Saturasovi a mapu všetkých piatich ohniskových kameňoch. Začnite tým v hrobe. Mág ohňa Milten vám dá kúzlo. Vojdite do hrobky. Kúzlo použite na zombie a kostlivcov zabite. Z truhlíc vezmite amulet, ten dajte Miltenovi a ohniskový kameň.

Ďalej sa vydajte na horskú pevnosť. Zabite golema pri moste. Lester túži po vlastníctve pevnosti a tak s ním vylezte na druhé poschodie. Z truhlice vyberte listinu a dajte mu ju. Dá vám kúzlo. Ohniskový kameň môžete získať dvomi spôsobmi: kúzlom od Lestera telekinéza alebo musíte ovládať umenie akrobacia a z druhého poschodia sa rozbehnúť a skočiť na miesto, kde ohnisko je a vziať si ho. Ďalej sa vydajte ku kláštoru. Choďte všade za Gornom. Z truhlíc vyberte hlavné kúzlo. Ďalej velíte vy. Dostaňte sa ku bráne kláštora a použite kúzlo premena na žravého švába. Prejdite cez dieru v hradbách. Za hradbami sa zväčšite a otvorte bránu pomocou navijaku. Vojdite do podzemného tunela, zabite tieňovú šelmu a otvorte dvere. V jednej z truhlíc je ohniskový kameň. Ďalej sa vydajte k trolovi. Zabite s Diegom čiernych goblinov a pomocou kúzla zo zeme zmenšite trola. Zabite ho! Choďte ku navijaku. Pokúste sa ho použiť, ale je zamotaný. Diego vám pomôže. Vybehnite hore a vezmite posledný ohniskový kameň. Pomocou kúzla sa vráťte k Saturasovi. Dajte mu ohniská a dostanete za úlohu presvedčiť mágov kruhu ohňa, aby pomohli zničiť bariéru.


Kapitola IV. - Xardas

Vydajte sa teda späť do Starého tábora. Choďte pred bránu a po rozhovore utečte. Porozprávajte sa s Miltenom pri severnej bráne, a potom s Diegom pri južnej bráne. Zistíte, že Stará baňa bola zaplavená a zavalená, a že Gomez obsadil Slobodnú baňu, a tiež, že všetci mágovia kruhu vody sú mŕtvi. Diego chce, aby ste dohodli stretnutie: Diego, Milten, Gorn a Lester. Všetkým to povedzte. Porozprávajte sa so Saturasom, Cronosom a mágom v alchymistickej dielni. Budete musieť nájsť Xardasa. Prečítajte si knihy Arcanum gollum 1 a 2, ktoré sú v knižnici. Na moste v Novom tábore je Homér, ktorý má problém s hrádzou. Porozprávajte sa s ním. Dá vám za úlohu zabiť číhavca z hrádze. Preplavte rieku a tam niekde je, tak ho zabite. Pozor, je silnejší než iní číhavci. Po jeho zlikvidovaní sa vráťte za Homérom. Na moste by mal byť aj Lee (ak tam nie je, vráťte sa neskôr). Povedzte mu, že sa chcete pridať. Dá vám zbroj a ste žoldnier. Vráťte sa k Saturasovi. Povedzte mu, že ste žoldnier, odvolajte sa na Nefariusa. Zložte prísahu a ste mág vody. Ak budete ovládať aspoň kruh mágie 5, (môže vás naučiť Saturas), môžete si u neho kúpiť veľké rúcho vody za 2100 nugetov. Vojdite do veže, o ktorej hovoril Saturas (vidno ju už z diaľky). Vojdite dnu. Hovorte s démonom. Budete mu musieť priniesť tri srdcia živlov - golemov, čo sú vonku. Kamenného zabijete nejakou tupou zbraňou (kyj), ľadového ohňom (ohnivý šíp) a ohnivého ľadom alebo bleskom (guľový blesk). Vezmite im srdcia a dajte ich démonovi. Dá vám teleport ku Xardasovi. Porozprávajte sa s ním a on vám povie 1. polovicu príbehu o Spáčovi.

Choďte na zrúcaninu veže, neďaleko horskej pevnosti. Pomôžte šamanovi a vypočujte si 2. polovicu o Spáčovi. Opýtajte sa aj na Ulu-mulu. 2. polovicu príbehu povedzte Xardasovi. Teleportujte sa k mágom vody. So Saturasom to vybavte a porozprávajte sa s Riordianom. Pošle vás za Gornom. Porozprávajte sa s ním. Choďte do bane, ale zastaví vás Gorn. Budete musieť ísť za Wolfom. Vyhľadajte ho v tábore. Je niekde pri rude. Budete musieť preňho získať pláty na zbroj (15). Opýtajte sa ho, ako ich získať a choďte do bane. Cestou vezmite aj Gorna. Zabite potvory, aj stráže pri vchode do bane. Vojdite do prvého domu pri bráne a otvorte ju pomocou kľúča. Použite navijak. Vojdite dnu. Prebojujte sa až k Tarrokovi. Budete musieť nájsť jeho liek. Ten je niekde úplne dole. Je tam veľký kameň (blízko pri Tarrokovi, neďaleko cesty nahor. Tým smerom, kde sa pozerá). Dajte mu ho. Aby vám ULU-MULU mohol vyrobiť, budete mu musieť doniesť jazyk ohnivej jašterice - pri mori, roh tieňovej šelmy - tmavé lesy a jaskyne, zub močiarového žraloka - v tábore v bažinách a zub trola - vysoko v horách. Keď vyjdete z bane, Wolfovi dajte pláty z červov. Povie vám, aby ste sa zastavili neskôr. Choďte pozháňať tieto prísady. Až ich budete mať, vráťte sa k Tarrokovi. Dajte mu ich a on vám dá ULU-MULU. Vyjdite z bane.


Kapitola V. - Strážci portálu

Choďte k Wolfovi a on vám dá brnenie. Môžete ešte ísť ku Xardasovi a porozprávať sa. Pripravte si ULU-MULU a vydajte sa do chrámu. Pri moste stretnete Ur-Shaka. Porozprávajte sa s ním a pokračujte do chrámu. Bránu otvoríte pomocou navijáka. Pred chrámom vyberte všetky truhlice a vezmite hlavne teleportačné kúzlo. Pri bráne ho použite, aby ste sa dostali do chrámu. Vojdite cez stenu, pri ktorej stoja dve sochy. Keď sa dostanete do tej veľkej miestnosti s troma bránami príďte k stene s takým čudným kameňom (nie pri bráne) a stlačte spínač. Po zavretí brány v miestnosti pred vami zabite kostlivcov a stlačte spínač (za bránami). Vojdite do ďalšej miestnosti. Stĺpy otočte v tomto poradí 2x červená, 2x biela 1x(2x) fialová (znaky sú na oltári medzi bránami) (ak stlačíte akcia, tak šípku hore a po otočení držte akciu a ešte raz šípku hore-2x). Ak ste zadali správnu kombináciu, otvoria sa všetky brány. Vojdite do tej brány, ktorá je v diere. Choďte cez tunely a potom odbočte doprava. Zabite všetky červy a vyjdite hore. Vojdete do miestnosti so spínačmi. Otočte spínač rovno oproti bráne (ak ste otočili zlý , objaví sa démon) a objaví sa jeden z piatich šamanov, ktorí stvorili Spáča. Zabite ho a vezmite mu Ostrie blesku, ktoré vrazte do relikvie pred bránou. Otvorí sa a vy sa vráťte do tunela a tam odbočte vľavo. Vyskočte hore a choďte smerom k veľkým panelom. Otvorte bránu pomocou spínača. Teraz otočte panel na ľavej strane, potom na pravej a hneď utekajte preč. Ak ste stlačili opačne, spustí sa dole strop a vás zabije. Vyjdite z miestnosti a choďte k tomu veľkému kameňu v strede a odbočte doľava.

Prejdite zaňho a môžete prejsť cez dvere. Tam stretnete druhého šamana. Zabite ho a vezmite Rozkol svetov. Z oltára vezmite kúzlo, ale nechoďte na oltár, lebo pustíte panel, ktorý vás zabije. Do relikviára vložte druhý meč. Po pravej strane toho veľkého kameňa sú panely, po ktorých vyskáčete až hore. Vojdite do tej miestnosti pri ktorej stojí chrámová stráž. Vojdite dnu a zabite tretieho šamana. Vezmite mu Ostrie času. Vojdite ďalej. Vyskočte hore a lukom alebo kušou streľte do štvorca v stene. Skočte do jamy a pri múmii stlačte akciu a šípku hore. Vojdite do tunela vedľa. Zabite stráže a zídete dole. Tam zabite templára a vojdite do tej červenej miestnosti. Pod štvorcom, ktorý je na stene vedľa, stlačte spínač. Streľte do štvorca a utekajte do miestnosti, ktorá sa vám otvorila. Až oštepy padnú otvorí sa aj druhá stena. Tam je otvor, do ktorého streľte. Otvorí sa brána. Vojdite do tej miestnosti, kde je na zemi znak. Strieľajte do štvorcov na stene, kým stena nepadne úplne dole. Pozor, niekedy sa objaví démon. Podľa znakov, ktoré sú na stene, otáčajte stĺpy.

Otvorí sa brána. Templárov, ktorí vás napadnú, zabite. Musíte sa dostať do miestnosti, kde je malý kamenný ostrov uprostred lávy. Vchádzajte do jaskýň a otáčajte stĺpy (zaradom). Vytvoríte kamenný most, po ktorom prejdete až na druhú stranu. Zabite štvrtého šamana a vezmite mu Úder démona. Vyskočte na okno v stene a po animácií vezmite meč z oltára. Vyjdite z chrámu a vráťte sa ku Xardasovi. Ukážte mu meč, ktorý bol na oltári, aby vám na ňom preložil runy. Dá vám kľúč a choďte k horskej pevnosti. Tam skočte do vody a vojdite do potopenej veže. Ak sa budete ponáhľať, tak vám kyslík vydrží. Na druhej strane zabite nepriateľov a vyberte truhlice. Musíte získať tú zbroj, ktorá je vyrobená z magickej rudy. Teleportujte sa späť ku Xardasovi. Ten vám dá formulku a vy sa teleportujte k mágom vody. Porozprávajte sa s Miltenom a choďte k rudnej halde. Tam ho počkajte.


Kapitola VI. - Spáčove hniezdo

Teleportujte sa ku Xardasovi a povedzte mu o meči. Ak chcete, môžete si nechať z meča vybrať najsilnejšie kúzlo- runu, ale meč tým stratí svoju legendárnu moc (neodporúčam). Späť do chrámu choďte len vtedy, ak máte dve kúzla premeny na žravého švába. Pri vchodovej bráne (kde sú mreže) sa zmeňte na švába a mreže prejdite. V tej veľkej sále (tam, kde je veľa mreží a za nimi vidno templára), sa zasa zmeňte na švába a bránu podlezte. Zabite posledného nemrtvého šamana a vezmite mu Ostrie vyhnanstva. Dôjdite až pred bránu a do relikviárov vrazte všetky päť meče. Prejdite cez bránu a porozprávajte sa so Xardasom. Zistíte, ako zabiť Spáča. Vojdite cez prvý tunel vľavo a choďte až ku Spáčovi. Pri stĺpoch odbočte a vojdete do sály so Spáčom. Zabite Cor Kaloma a všetci novici aj Spáč vás napadnú. Zabite novicov. Pred Spáča nechoďte, lebo vás omráči. Pred Spáčom a vedľa neho sú relikvie. Otvorte ich a v každom je jedno srdce nemrtvého šamana. Prebodnite ich (akcia a šípka hore). Po každom prebodnutom srdci, odoberie Spáčovi zo života a napadne vás pán všetkých démonov. Prepichnite všetky päť srdcia.

Súvisiace hry Gothic REMAKE
Risen 3: Titan Lords
Risen 2: Dark Waters - Air Temple
Risen 2: Dark Waters - Treasure Isle
Risen 2: Dark Waters
Gothic Complete Collection
Arcania: Gothic 4 - Fall of Setarrif
Gothic 3: Forsaken Gods Enhanced Edition
Arcania: Gothic 4
Risen
Gothic 3: Forsaken Gods
Gothic 3
Gothic 2: Gold Edition
Gothic 2: Night Of The Raven
Gothic 2



Diskusia Príspevkov: 212 Hodnotenie
1208 hlasov

100
60
20

80
40
0
56
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |