HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21116
5455
5063
1438
1600
7336
6013
12859
1687

Online 21400 užívateľov

Návody > Middle-earth: Shadow of Mordor


Zobrazení:66366
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

Pre mňa osobne prekvapenie tohto roka. Zábavná a šikovne spravená hra, pri ktorej nás neotravovali reklamami a videami 3 roky vopred. V podstate až na pár videí o systéme Sauronovej armády som pred vydaním hry o nej ani nevedel. A tak by to malo byť, nech za hru hovorí kvalita, nie aby dojem kvality vyvolávali reklamy pár rokov pred vydaním, ktoré navyše vyzradia praktický celý príbeh a aj prípadné prekvapenia, ktoré by mohli v hre hráča naozaj prekvapiť, no po reklamnej kampani už nemajú šancu.
Pohoršovanie sa nad tým, že je to kopírovanie Assassin´s Creed je zbytočné. Všetky dobré prvky, ktoré sa v hrách objavia, časom iné hry skopírujú. Keby sa to nerobilo, nebola by väčšina hier. Áno, kopíruje prvky z AC, ale dobrým spôsobom. Správny spôsob využívania tichého postupu. Vyvážený boj, s pár nepriateľmi si poradíte ľahko, so skupinou už to ide ťažšie. Prízračný pohľad pomáha, ale nedá sa využívať neustále. Originálny prvok s veliteľmi armády. Nenápadité vedľajšie úlohy a stereotypné zbierky sa dajú prepáčiť, keďže ide o prvú hru a nie o Xté pokračovanie. Trochu nevhodné je zasadenie deja, keďže vieme, ako to skončí, ale pre vyváženie sú tu zas originálne postavy, ktoré z filmov a kníh nepoznáme. Príbehu je síce strašne málo, ale zas možnosti sú tu dosť limitované a hra aspoň nestihne začať nudiť. Hoci áno, príbehu by to chcelo viac.


Sauronova armáda

Toto je ťažiskom celej hry. Herný svet je plný nepriateľských orkov tvoriacich Sauronovu armádu a vy s nimi prídete do kontaktu prakticky ihneď. A po pár misiách už budete môcť priamo na armádu vplývať. Armádu tvorí 5 bojvodcov, čo sú hlavní velitelia. Pod nimi slúžia kapitáni, ktorí môžu fungovať aj ako osobná stráž bojvodcov, ale tiež velia menším častiam armády a dozerajú na pevnosti. Úplne na dne sú samozrejme tisícky bežných orkov.
Za kapitána môže byť povýšený bežný ork. Ak zotrvá pár misií boja o moc v armáde, stane sa z neho Veterán. Ak zvládol splniť aj pár misií a stále žije, tak je Elita. A ak sa mu darí v armáde dobre a dlho a aj povýšil, tak je z neho Legendárny veliteľ.
Napriek tomu má každý vlastnú úroveň sily. Za úspešné súboje, akcie, či vaše zabitie postupuje úroveň ich sily. Dokonca aj za prežitie stretnutia s vami.

Interakcie v rámci armády
Orkovia medzi sebou súperia o moc. Buď vykonávajú individuálne akcie, aby navýšili svoju moc, alebo súperia medzi sebou a snažia sa zabiť iných kapitánov, aby sami postúpili vyššie. Tieto ich akcie sa vám zobrazujú na mape ako misie. Môžete ich aktivovať a zasiahnuť do nich. V rámci akcie môžete kapitána zabiť, alebo mu aspoň prekaziť akciu a ten nezosilnie. Ak uspeje, tak zosilnie.
Ak aj misie nespúšťate, tak prebehnú sami, keď sa posunie čas. Čas prejde, ak vás zabijú a vy sa opäť objavíte na najbližšej strážnej veži. Alebo môžete čas posunúť sami, keď cez mapu aktivujete na strážnej veži posun času. Pri posune času vykonajú individuálne akcie, ako aj súperenia, kedy jeden zo súperiacich kapitánov prehrá, alebo je dokonca zabitý.
Na plnenie týchto misií máte pár dôvodov. Ak chcete priamo ovplyvniť výsledok, teda ak chcete, aby niekto uspel, alebo neuspel. A tiež za ich splnenie (respektíve prekazenie) získavate body Moci. Úspech niekoho môžete chcieť, ak chcete navýšiť jeho silu, aby ste ho potom mohli zabiť a získať silnejšiu runu. Alebo ak si ho podrobíte, k čomu sa dostanete v hre až neskôr.

Vy môžete kapitánov zabíjať v rámci týchto ich vlastných, náhodne generovaných misií, alebo aj priamo. Ak kapitán nie je práve pripravený na nejakú misiu, tak pri jeho popise vidíte, kde je (ak ste už odhalili o ňom informácie). Stačí vám ho potom nájsť a zabiť. Keď ste v oblasti, kde je kapitán, použite pohľad Prízračného sveta. V ňom vidíte všetkých orkov a aj zvýraznených kapitánov. Pri nich môžete aktivovať na diaľku ich prezretie „X“ a získate o nich informácie, ktoré ste už získali a ak nemáte informácie, aspoň sa vám zobrazí kapitánove meno a viete, či je to ten, po ktorom idete, alebo nie.
Za zabitie kapitánov získavate trochu moci a z každého získate po jeho zabití aj Runu. Úroveň runy závisí od úrovne sily kapitána, či bojvodcu.
O nepriateľov neprídete. Ak umelo posuniete čas, tak môžu niektorí orkovia povýšiť svoju hodnosť. A ak vás zabije obyčajný nepriateľ, tak tiež povýši. Ak sú všetky miesta obsadené, niekoho vyzve a môže, ale aj nemusí uspieť. Ak sú miesta voľné (teda ste pozabíjali viacero kapitánov), tak niekto automaticky povýši na kapitána a obsadí jedno z voľných miest.

Informácie o nepriateľoch
O nepriateľoch potrebujete informácie, aby ste vôbec zistili, čo sú zač a potom, aby ste zistili ich silné a slabé stránky. Informácie získavate pár spôsobmi. Základným, ktorý sa naučíte hneď, je vstúpenie do mysle nepriateľa. Môžete nepriateľa chytiť (ctrl) a opantať mu myseľ (medzerník). Vtedy ho môžete zabiť, alebo „vypočuť“ a zvoliť si o kom chcete informácie. Takto vypočúvať môžete aj kapitánov, ale aby ste ich mohli chytiť a „vypočuť“, musíte ich najprv oslabiť, odobrať im časť života.
Takto bežne majú orkovia len základné informácie, ako meno a polohu veliteľa. Ale na mapke sú aj takzvaní „Červy“, bežní nepriatelia s detailnejšími informáciami. Keď ste v ich blízkosti, vidíte ich na minimapke a aj priamo majú nad sebou malý symbol. Keď „vypočujete“ ich, tak získate podrobné informácie, teda aj strachy a sily.
Okrem nich narazíte aj na dokumenty s informáciami. Tie môžu byť v niektorých táboroch, alebo u mŕtvych. Nie sú tak časté, pretože pre ich získanie ich stačí proste zobrať.
Posledným spôsobom sú otroci s informáciami. Keď začnete oslobodzovať otrokov a splníte druhú misiu pre Higrona, môžete medzi otrokmi naraziť na otroka s informáciami. Musíte pri ňom najprv zabiť orkov, aby ste ho oslobodili a potom ho len oslovte.

Misie orkských veliteľov
Konkrétne misie, ktoré sa vám môžu objaviť a v rámci ktorých chcú velitelia posilniť svoje pozície. Vy môžete pomôcť konkrétnym kapitánom v úspech, ak chcete, alebo im úspech prekaziť.

Duel: Jeden kapitán vyzve druhého na súboj. Bojujú len oni dvaja a víťaz povýši. Okolo nich stoja aj bežní orkovia, ktorí sa do vás pustia, ak zasiahnete.
Prepad: Jeden kapitán pošle svojich mužov na druhého. Ak obeť prežije, povýši.
Hostina: Kapitán hostí svojich mužov. Ak hostina prebehne pokojne a neprerušíte ju, tak povýši.
Poprava: Kapitán so svojimi mužmi ide popraviť pár jedincov a iného kapitána. Ak popravu neprerušíte, tak povýši.
Lov beštie: Kapitán sa chce predviesť a tak sa chystá so svojimi mužmi zabiť beštiu, ktorá žije v okolí (caragor, graug, ghul). Ak sa mu to podarí, tak povýši.
Tvrdá skúška: Kapitán musí dokázať svoju cenu, obvykle zabitím potvory, ktorú zajali. Bojuje sám. Ak to zvládne, povýši.
Nábor: Kapitán sa vydá naverbovať tri skupiny orkov. Ak sa mu to podarí, tak povýši. Orkovia s ním bojujú a vy môžete pomôcť orkom, či kapitánovi. Orkovia ho môžu poraziť.

Vendeta: Špecifická misia. Máte zabiť kapitána, ktorý zabil iného hráča. Nie je to jeden z vašej sady kapitánov, ale samostatný, ktorý sa objaví, len ak prijmete túto misiu. Nemá to vplyv na Sauronovu armádu vo vašej hre, získate za to akurát runu od kapitána a 10 bodov Moci, ak ho zabijete. Taktiež bonus v podobe Mirianu, ak splníte nejakú špecifickú podmienku misie.

Pár tipov
  • Keď sa presúvate po mape, tak samozrejme môžete využívať rýchly presun pomocou aktivovaných strážnych veží. Ak sa presúvate pešo, tak utekajte. Logické, áno, pointa je v tom, že ste rýchlejší než orkovia. Takže nemusíte zakaždým bojovať, ak sa nechcete zdržiavať, pretože orkov je hromada a keby ste so všetkými stále bojovali (keďže sa dokola obnovujú), nikam by ste sa nedostali. Stačí proste utekať a po chvíli to vzdajú. Alebo môžete utekať prikrčený (akože v plíživom móde) a stratíte sa im z dohľadu omnoho skôr, alebo si vás ani nevšimnú, ak nebežíte tesne popred nich.
  • Boj je tu podobný ak v Arkhamovských hrách Batman, takže útočíte na nepriateľov, na ktorých sa zameriate a vykrývate útoky. Vždy pri útoku na vás sa zobrazí nad hlavou nepriateľa symbol. Ak ste rýchly, môžete uskočiť, ale väčšinou radšej automaticky stláčajte protiútok. Vyhnete sa zraneniu a nenecháte si tak prerušiť kombo.
  • Pri boji sa sústreďte na lučištníkov a kopijníkov. Keďže na vás útočia na diaľku, nemôžete ich vykrývať. Môžete im jedine uskakovať, čo sa dá, ak je len pár nepriateľov, ale pri veľkých bitkách si ich veľmi nevšimnete. Zrania vás a zásah vám aj preruší kombo. Preto sa na nich sústreďte, alebo ak sa dá, tak ešte lepšie, pobite ich predtým potichu dýkou, či lukom. Na druhej strane, môžu zasiahnuť aj svojich, ak je ich okolo vás priveľa.
  • Dorážací útok (poprava) je veľký pomocník. Nabije sa pri kombe 8 a s vylepšením pri kombe 5. Opäť, zo začiatku hry, pri menších skupinách to tak nepôsobí, ale pri väčších je to záchrana. Zabije okamžite nepriateľa a aj značne oslabí kapitána (ak nie je imúnny voči dorážačkám). Pri boji ich míňajte najprv hlavne na obrancov, čo sú nepriatelia so štítmi. Na tých totiž nemôžete útočiť priamo, ale len ak ich preskočíte a sekáte odzadu (alebo ak ich preskokom omráčite). No pri poprave im nepomôže ani štít. Než máte kombo nabité, alebo ak nemáte vhodné prostriedky, tak sa im vyhýbajte, alebo opäť, zabite ich potichu pred bojom.
  • Ku kombu je dobré vrhanie dýky, zvlášť s vylepšením, keď môžete vrhnúť tri dýky po sebe. Sú to tri údery, ktorými takmer neriskujete a každý vám nabíja kombo. Taktiež ak máte omráčenie skokom, môžete preskočiť nepriateľa, čo ho omráči a vtedy do neho sekajte a tiež si nabíjate kombo a ešte ho aj zraňujete. Kombo sa vám nepreruší preskakovaním nepriateľov, takže pri boji s kapitánmi si ho môžete nabiť, preskočiť ku kapitánovi a použiť dorážačku na neho.
  • Pri boji nezabudnite využívať to, čo vám poskytuje prostredie. Prilákajte caragorov streľbou do mäsa, aby sa pustili do orkov (pozor, pustia sa aj do vás), strieľajte do hniezd múch, aby rozohnali orkov a hlavne strieľajte do ohňov, výbušných sudov a mís s grogom, aby ste ich odpálili a výbuch zabije, alebo zraní nepriateľov v dosahu. Pomôže to pri veľkých bojoch, najmä v pevnostiach.
  • Tichý postup tu má značné využitie. Orkovia sa obvykle nepozerajú hore, takže sa môžete presúvať po strechách a stenách. Tam akurát môžete naraziť na lučištníkov, ktorí sú na horných pozíciách. Vždy si prezrite oblasť v pohľade Prízračného sveta, odhalí vám polohy použiteľných vecí, ale aj orkov. Ten môžete aktivovať kedykoľvek, no nie je vhodné v ňom byť dlho, lebo zas nevidíte bežné veci, ako steny a kríky, keď sú ďalej od vás a môžete sa tak dostať na otvorené priestranstvo bez krytia.
  • Pri tichom postupe je tiež šikovné nalákavanie. Keď sú orkovia neďaleko od vás (aj za stenou, vidíte ich v Prízračnom móde), tak ich môžete nalákať (G). Ork sa vydá skontrolovať miesto, na ktorom ste boli, keď ste ho zaujali. Ak je to na vyvýšenom mieste, tak vyjde hore, ak je v blízkosti rebrík, alebo je to nízka stena. Ak ste príliš vysoko, tak len postáva dole. Takto ich môžete nalákať k sebe a potichu zabiť. Keď nalákate k telu ďalšieho, ten si všimne telo, takže musíte reagovať skôr. Ak ovládate orkov, tak ich miesto zabitia ovládnite a telo nezostane a takto môžete prakticky nalákať celý tábor na vhodné miesta.
  • Využívajte rastliny. Vidíte ich na minimapke a aj počas boja si môžete odbehnúť, ak to nie je ďaleko (dlhší beh sa môže zarátať ako útek, ak nechcete prísť o nepriateľov, či kapitána, s ktorým bojujete). Každá rastlina vám doplní život na maximum, takže aj značne oslabený môžete potom pokračovať v boji.
  • Ak si vás všimnú v pevnostiach, tak sa jeden z orkov obvykle rozbehne vyvolať poplach. Má nad hlavou symbol, tak ho vidíte. Ak vyvolá poplach, dostanú orkovia enormné posily, takže je vo vašom záujme, aby ste ho zabili. Stačí pár rán, ak je blízko, ak je ďalej, pomôžte si šípmi.

Bojvodcovia
Zo začiatku si prvých bojvodcov sprístupníte na oboch mapách hlavnými úlohami. Potom sa s nimi máte vysporiadať. Prebieha to podobne ako s kapitánmi, akurát že bojvodcovia sú silnejší a majú menej slabín. Neobjavujú sa bežne na mape, aby ste bojvodcu prilákali, musíte najprv splniť niečo ako minimisiu. Tá sa vám sprístupní, keď získate o bojvodcovi informácie (viď vyššie).
Tieto minimisie sú v podstate to, čo bonusy pri rôznych iných úlohách. Tu je zopár pre ilustráciu:
Nedotknuteľný (Untouchable): Zabi X Urukov bez toho, aby ťa zasiahli.
Smrtiaca strela (Dead Shot): Zabi X lučištníkov.
Očistné plamene (Cleansing Flames): Podpáľ X nepriateľov. Proste odpáľte výbušné predmety pri označených orkoch.
Výhodná pozícia (Vantage Point): Dostaň sa na konkrétne miesto bez toho, aby ťa odhalili.
Krvavý kúpeľ (Bloodbath): Zabi 20 orkov za 2 minúty. Odpočet začne, keď zabijete prvého orka.
Ryk skazy (Cry Havoc): Vyvolajte v pevnosti poplach a potom zabite X orkov.
Donášač (Squealer): Chyťte označeného orka (ctrl) a držte ho po X sekúnd.
Doraz ich (Finish Them): Zabite X orkov popravou (v boji, alebo dorážačkou, keď sú na zemi).
Vražda (Assassination): Zabite X orkov plíživými útokmi (teda dýkou, keď vás nevidia, alebo útokom z výšky). Môžu vás odhaliť, len zabitia musia byť okamžité na tých, ktorí o vás nevedia.

Nepriatelia, na ktorých máte vykonať akciu, sú niekedy označení, ak ide o niečo špecifickejšie, niekedy sú to ľubovoľní nepriatelia v oblasti.
Keď splníte tento bonusík, tak sa objaví bojvodca. Toho už potom treba priamo zabiť. Priamo – môžete samozrejme využiť jeho silné a slabé stránky.
Bojvodcovia majú svojich ochrancov (ktorými sú kapitáni). Môžete ich pred bojom zabiť, alebo v neskoršej fáze hry ovládnuť. Ak to nespravíte, tak pri vašom útoku na bojvodcu mu prídu na pomoc. Ak ich takto odstavíte, budete to mať trochu jednoduchšie.
Sledujte tiež okolie. Okrem ochrancov môžu byť v okolí aj iní kapitáni, ktorí tam proste sú, strážia pevnosť, či tadiaľ prechádzajú. Ak sa váš boj prenesie k nim, tak samozrejme zasiahnu, takže sa buď držte od nich, alebo ich tiež zabite, než prilákate bojvodcu.
Ešte viac si to môžete zjednodušiť, ak pobijete nepriateľov v oblasti, kde sa má bojvodca objaviť. Ten vždy príde s menšou skupinou vlastných orkov, ale ak pobijete ostatných v okolí, je to značná pomoc.

Ak pri boji s bojvodcom zomriete, máte potom na mapke úlohu Nedokončená Záležitosť (Unfinished Business). Keď ju aktivujete, rovno sa objaví bojvodca, ktorý vás zabil. Je to pre uľahčenie, aby ste zas nemuseli plniť úlohu s jeho vyvolaním, ak si chcete hneď po porážke boj zopakovať.

Ovládanie a bojvodcovia
Ak máte ovládnutého kapitána, ktorý pôsobí ako ochranca bojvodcu, tak sa môže stať novým bojvodcom, ak starého zabijete. V tom prípade máte bojvodcu vo svojej moci.
Ak máte ovládnutého kapitána, ktorý pôsobí ako ochranca bojvodcu, môžete to využiť na vylákanie bojvodcu. Chyťte kapitána a dajte mu príkaz na zradu. Objaví sa vám na mape úloha Zrada (Betrayal). Aktivujte ju a objaví sa bojvodca. Slúži to na jeho vylákanie. Môžete tak preskočiť celú časť s plnením miniúlohy na jeho vylákanie. Navyše ste takto mimo jeho centra, bojvodca príde bez vojakov, len so svojou osobnou strážou.
Ak má v osobnej stráži neovládnutých kapitánov, tí ho budú samozrejme brániť. Ak ste ich ovládli, tak im stačí prikázať, aby bojovali za vás a bojvodca bude sám a zabijete ho omnoho ľahšie. Ak ste ostatných z jeho ochranky zabili, tak je sám.
Keď porážate bojvodcu, môžete potom ovládnuť jeho, alebo ho zabiť a novým bojvodcom sa stane kapitán z jeho ochranky a ak ste ho ovládli, tak patrí vám.

Keď máte ovládnutého bojvodcu, tak máte na mape pravidelne ako úlohu „Beck and Call“. Nie je to úloha, je to len možnosť, ako povolať bojvodcu. Tí nie sú na mape bežne a nepriateľských musíte vylákať cez miniúlohy spomínané vyššie. V rámci „Beck and Call“ proste zavoláte bojvodcu, ktorého ste ovládli a môžete mu dať príkazy.

Ovládnutému bojvodcovi môžete dať príkaz aby vyvolal nepokoje a napadol iného bojvdocu, či kapitána pri úlohe Vzbura „Riot“. V tom prípade vyzve na súboj iného veliteľa a obaja sa stretnú na určenom mieste. Obaja si privedú osobných strážcov a pár vojakov. Je to ďalší spôsob, ako vyvolať nepriateľského bojvodcu a ako ho ľahšie poraziť.

Ovládanie orkov
Po pár misiách v druhej hernej časti sa naučíte ovládať orkov. Ovládať môžete bežných, aj veliteľov. Bežných stačí proste chytiť a ovládnuť a ak máte vylepšenie, môžete to spraviť aj potichu, vtedy sa len priplížte a ovládnete ho rovno, bez chytania a upútavania pozornosti.
Ovládnutí orkovia sú vaši, čo poskytuje značnú výhodu. Ak sa pustíte do priameho boja, tak vás bránia. To nie je vždy najlepšie, pretože orkovia sa navzájom zabíjajú pomerne ľahko a tak potom môžete ľahko prísť o svojich ovládnutých.
Tiež im môžete dať príkaz na útok a zaútočia na všetkých neovládnutých vo svojom okolí. Stlačte „I“. To sa oplatí, ak ste ich ovládli dosť veľa, alebo ak je nepriateľov málo.
No a napokon ich môžete priamo zabiť, stlačte „K“ a všetci ovládnutí zomrú.

Pri tichom postupe poskytujú najväčšiu výhodu. Ak aj niekoho zabijete potichu, zostane po ňom telo. Ťažšie tak nalákate viac nepriateľov na to isté miesto, pretože pri príchode si všimnú telo. Alebo niekto, kto prechádza okolo, si všimne telo.
No ak ovládnete orka, už nepredstavuje hrozbu a nezostáva po ňom telo. Pokiaľ na vás neovládnutí orkovia neútočia, tak ovládnutí sa chovajú ako bežne, aby splynuli s davom. Prechádzajú na stráži, postávajú okolo ohňa, takže neuvoľňujú miesto novým. Preto sa okolo nich môžete plížiť bez problémov, aj keď vás vidia a môžete tak využívať ich ovládnutie, aby ste sa dostali kam potrebujete, alebo ovládli ďalších orkov.

Ovládnuť môžete aj kapitánov. Tak ako pri vypočúvaní, aj pri pokuse o ich ovládnutie, im musíte odobrať väčšinu života a keď sa zmení farba ich symbolu, tak môžete kapitána chytiť a ovládnuť.
Ovládnutým kapitánom môžete dávať príkazy. Ak mu nedáte príkaz hneď, ale chcete neskôr, tak si ho v menu proste označte. Tak ako keď si označíte nepriateľského, ktorého chcete nájsť, tak si označte aj svojho. Potom len choďte do oblasti kde sa nachádza a nájdite ho. Aby ste mu dali príkaz, musíte ho znova chytiť (ctrl), ale keďže je ovládnutý, už nebojuje a nebráni sa, takže proste stačí prísť, chytiť ho a dať mu príkaz.
Prikázať mu môžete, aby napadol iného orka, alebo aby sa pokúsil stať osobnou ochrankou bojvodcu (ak nie je ochrankou, alebo ak chcete, aby chránil iného bojvodcu, než chráni teraz). Pri napadnutí je to proste o boji, vyzve ho na súboj a vy mu môžete pomôcť, aby prežil.
Ak ho pošlete, aby sa stal ochrankou, tak sa musí najprv predviesť a začne mu jedna z vyššie spomínaných misií boja o moc (lov beštie, verbovanie, atď) v ktorých mu tiež môžete pomôcť a ak uspeje, povýši úroveň jeho sily a stane sa aj ochrankou.

Poslednou možnosťou je príkaz Death Threat, Hrozba smrti, čo je jedna z vlastností, ktoré si môžete kúpiť za skúsenosti. Keď chytíte kapitána (ovládnutého, alebo nepriateľského), môžete udeliť Hrozbu smrti inému kapitánovi. Keď toho kapitána, či bojvodcu, potom zabijete, tak sa zvyšuje šanca, že z neho získate Epickú runu. No zároveň, keď udelíte niekomu Hrozbu smrti, tak daná postava povýši o pár úrovní a obklopí sa skupinou bežných orkov, aby posilnil svoju ochranu.

Sily a slabiny
Keď získate o nepriateľoch podrobné informácie (viď vyššie), tak vidíte aj ich silné a slabé stránky. Tieto informácie sú dôležité, pretože vám poskytnú možnosť naplánovať si útok, alebo sa aspoň vyhnúť neúčinným útokom. Môžete využiť to, čo veliteľovi najviac ublíži, alebo zužitkovať jeho strach a budete vedieť, na čo sa nespoliehať.

Nezraniteľnosť
Hlavná silná stránka a poriadny problém, ak ich má jeden veliteľ viac. Ak je veliteľ voči niečomu nezraniteľný, proste ho tým nemôžete nielen zabiť, ale ani oslabiť. Nezraniteľnosť voči plíženiu – nezaberajú útoky z plíženia. Nezraniteľnosť voči útokom na diaľku – nezaberie luk, ani Tieňový útok. Bojový majster – nezaberajú útoky mečom, ani popravčie dorážačky. Zabiják príšer – ak na neho útočí caragor, či graug, tak ich zabije pár ranami a neublížia mu.
Ak má nejaký veliteľ všetky tieto vlastnosti, je to riadny problém a zostáva vám akurát útok ohňom, ak je blízko pri vybuchujúcich veciach, alebo neskôr môžete ovládnuť orkov v jeho okolí a tí ho môžu zraniť, hoci vám to nejde.

Nenávisť
Toto je niečo ako silná stránka. Veliteľ môže niečo nenávidieť: oheň, caragorov, ghulov, utrpenie svojich ochrancov, porážku (keď má nízke zdravie), morgiaské muchy, graugov. V podstate ako obrátený strach. Ak sa niečo také udeje (podpálite napríklad veliteľa, ktorý nenávidí oheň, či sa objaví caragor), tak sa naštve a to ho posilní. Môže sa mu doplniť život, môže byť odolnejší, alebo spôsobovať väčšie zranenia.

Špeciálne bojové vlastnosti
Ide o rôzne špeciálne vlastnosti, niektoré silnejšie, niektoré slabšie, ktoré môže mať každý z veliteľov. Niektoré z nich môžu mať len konkrétni nepriatelia, napríklad strelecké majú len lučištníci, útok štítom surovci a podobne.
Zopár pre ilustráciu:
Otrávená zbraň: Pri zásahu vás otrávi a bude vám ubúdať život (Poison Weapon).
Inšpiratívna prítomnosť: Okolití orkovia sú povzbudení prítomnosťou kapitána a útočia súčasne (Inspiring Presence).
Rýchla otočka: Ak na neho útočíte odzadu, otočí sa rýchlejšie, než ostatní (Quick Turn).
Drvič: Má zdrvujúci útok štítom a dokáže vás nabodávať na kopiju (Wrecker).
Pozemný úder: Udrie do zeme a v oblasti úderu spôsobí v okolí poškodenie (Ground Pound).
Vyrážací útok: Rozbehne sa a udrie a zasiahne všetko v línii pred sebou (Charge Attack).
Blok prízračného omráčenia: Pri použití prízračného útoku vás zablokuje (Wraith Stun Block).
Iniciatívny: Snaží sa byť prvý, čo útočí (Initiative).
Zúrivý útok: Rýchly a agresívny útok (Fury Attack).
Bumerangový vrh: Hodí po vás zbraň, ktorá sa mu vráti do rúk (Boomerang Throw).
Divoká zbraň: Jeho rany spôsobujú krvácanie, ktoré vám odoberá chvíľu zo života (Savage Weapon).
Prudký útok: Útočí rýchlo za sebou a viac útokov po sebe musíte vykryť (Rapid Attack).
Trieskač tiel: Dokáže chytiť svojho nepriateľa a tresnúť ním o zem (Body Slam).
Zocelenie bojom: Je ťažšie ho zabiť, je odolnejší (Battle-Hardened).
Skokodrvič: Blokuje vaše pokusy, ak ho chcete preskočiť (Vault Breaker).
Ťažký útok: Má silné zásahy, ktoré nemôžete vykryť protiútokom (Heavy Attack).
Stisk: Dokáže vás chytiť a odhodiť (Grapple).
Jedovatý oblak: Dokáže vypustiť oblak jedu (Poison Cloud).
Povolávač: Dokáže povolať orkov v blízkosti k sebe (Summoner).
Rýchla strela: Dokáže vystreliť rýchlo viackrát po sebe (Quick Shot).
Spätný náraz: Nezaberajú na neho protiútoky (Backlash).

Nebojové vlastnosti
Rozličné vlastnosti, ktoré vám tiež môžu poslúžiť pri taktike, alebo len sťažiť boj s veliteľom. Nemajú ich všetci.
Rýchly bežec: Uteká rýchlejšie než ostatní orkovia (Fast Runner).
Vodca gangu: Má skupinu nasledovníkov (Gang Leader).
Čuchač: Dokáže vycítiť nepriateľa, ktorý sa ukrýva blízko neho (Snifffer).
Nebojácny: Nemožno ho vydesiť a ani dohnať k úteku (Fearless).
Bez šance: Ak vás porazí, nemáte možnosť využiť šancu poslednej záchrany (No Chance).
Regenerátor: Postupne sa mu dopĺňa život (Regeneration).
Stopár: Dokáže vycítiť prítomnosť nepriateľov v okolí a vystopovať ich (Tracker).
Krvilačný: Dopĺňa si život zabíjaním nepriateľov (Blood-Thristy).
Opatrný: Vyhýba sa boju, necháva to na ostatných (Cautious).

Zraniteľnosť
Pokiaľ nemajú pred nejakou schopnosťou, či útokom, velitelia obranu, tak sú ňou zraniteľní. Ale navyše môžu byť zvlášť zraniteľní voči niektorým útokom, tak ako voči nim môžu byť odolní. Môžu byť zraniteľní voči plíživému dorážaniu; voči bojovému, popravčiemu dorážaniu; voči útoku na diaľku (strela do hlavy, tieňový útok, či ohnivý šíp); alebo voči osedlanej potvore. Toto proste znamená, že ak zaútočíte tým, voči čomu je veliteľ zvlášť zraniteľný, tak ho viac poškodíte, alebo ho môžete aj okamžite zabiť.

Strach
Veliteľ môže mať panický strach z nejakej veci, konkrétne z ohňa, caragorov, ghulov, morgiaských múch, graugov. Tiež môže mať strach zo zrady, čo sa prejaví, ak sú okolo ovládnutí orkovia. Strach z Rivalov je strach, keď sa v blízkosti objaví iný kapitán, s ktorým ten, čo má strach z rivalov, práve súperí.
Ak sa bojí jednej z týchto vecí a vy ju použijete, tak ho to môže vydesiť. V takom prípade sa dá na útek. Môžete ho nechať utiecť, alebo doraziť. Vydesený veliteľ na úteku je oslabený, takže aj ak mal svoje odolnosti, teraz ho môžete ľahšie zabiť, alebo chytiť a vypočuť, či ovládnuť.


Talion

Moc
Moc zbierate pre postup v schopnostiach. Tie máte v piatich úrovniach a na sprístupnenie každej úrovne potrebujete istý počet bodov Moci. Tú získavate za splnenie červených misií, teda úloh orkov, Vendeta a jednotlivé druhy úloh v rámci orkského boja o moc a povýšenie. Pár bodov získavate aj za zabitie kapitánov, alebo keď zabijú vás. Potrebujete ich len na sprístupnenie si týchto úrovní vlastností.

Mirian
Ten používate na nákup vylepšení. Získavate ho za bonusové úlohy v misiách, za splnené výzvy, za misie vyvrheľov, za misie legiend vašich zbraní. Tiež za zbierky, 50 za artefakt, 50 za Ithidlin, 25 za strážnu vežu. Napokon môžete rozbíjať runy, ktoré nechcete. Za každú získate Mirian, množstvo v závislosti od kvality runy. Zničená runa je potom samozrejme preč, tak pozor na to, ktoré naozaj nechcete. Mirianu získate aj viac, než ho potrebujete na všetky vylepšenia.

Skúsenosti
Skúsenosti získavate samozrejme za prechod hlavných a vedľajších misií. No len s tým by ste ďaleko nedošli a keďže hra je prioritne a hlavne o boji, tak najviac skúseností je z boja a s ním súvisiacich akcií. Skúsenosti sa sčítavajú, takže ak zabijete napríklad nenápadne lučištníka, máte 60 xp (20 za neho a 40 za nenápadné zabitie).
Samostatné body sú za nepriateľov: Bojovník: 10; Lučištník: 20; Zúrivec: 30; Obranca: 30; Lovec: 30.
Nenápadné zabitie: 40.
Vydesený: 10 – vydesíte ho, ak z neho vysávate energiu a zabijete ho tým.
Pozemné dorazenie: 25 – keď ho zhodíte útokom, alebo odkopnete protiútokom a dorazíte na zemi (shift a myš).
Zabitie lukom: 5 – zabitie lukom je samostatné, takže aj ak zabijete bojovníka nenápadne, máte len 15 (5 za luk a 10 za bojovníka).
Zabránenie zapáleniu signálneho ohňa: 5 – keď vás odhalia v pevnosti, rozbehne sa jeden z nepriateľov vyhlásiť poplach. Týchto 5xp sa pripočítava k bodom za konkrétneho nepriateľa aj za spôsob zabitia.
Poprava: 5 – tak ako zabitie lukom, len sa pripočíta k bodom za nepriateľa.
Náhle zabitie: 8 – keď omráčite nepriateľa, napríklad jeho preskočením a zabijete ho sériou úderov.
Spálenie: 5 – keď zabijete nepriateľa ohňom, či výbuchom.
Oslobodenie: 10 – 10 za každého otroka, ak je ich viac pokope tak sa to sčítava.

Runy
Runy vám poskytujú rozličné bonusové špecifiká a pridávate ich na zbrane. Každá získaná runa je špecifická pre dýku, meč, alebo luk. Napríklad pri konkrétnom zabití si môžete doplniť pár šípov, časť sústredenia, alebo života, alebo máte šancu na zvýšené poškodenie nepriateľa, či vydesenie okolitých nepriateľov.

Množstvo bonusu a aj šanca na jeho získanie sa zvyšujú so silou runy. Runy sú rôznych úrovní, až po úroveň 25. Sila runy závisí v prvom rade od úrovne sily zabitého veliteľa.
Z Veliteľa úrovne 20 získate základnú Runu úrovne 20. Môžete ju navýšiť pár bonusmi:
+1 bod, ak poznáte sily a slabiny veliteľa. Odhalíte vypočúvaním červov, viď vyššie.
+1 bod za využitie veliteľovho strachu, či nenávisti. Je jedno, či aktivujete jeho strach a dá sa na útek, alebo jeho nenávisť voči niečomu a to ho posilní.
+1 bod za Pomstu, teda za zabitie veliteľa, ktorý predtým zabil vás.
+2 body za bojvodcu. To je automatické, ak zabijete bojvodcu, jeho runa má +2 body k jeho sile.
+1 za Hrozbu smrti. Tu je trochu náhodné, pretože Hrozba smrti zvyšuje šancu na Epickú runu. Tie nemajú žiadnu úroveň, sú proste Epické a teda špecifické.

Epické runy nemajú úroveň a teda ani neposkytujú percentuálnu šancu na úspech bonus. Ten proste pridávajú, keď vykonáte zabitie konkrétnym úkonom. Napríklad runa „Fell Voices“ vám doplní celý život aj sústredenie, keď zabijete kapitána, alebo bojvodcu; alebo „The Undying“ obnoví všetky šípy a sústredenie, ak prežijete poslednú šancu na záchranu, keď vám hrozí zabitie.
Niektoré ale stále hrajú s percentami, napríklad „Glorious Charge“ poskytuje pri útoku „Shoulder Charge“ (vlastnosť, pri rozbehu na obrancu stlačte ctrl a rozbijete mu štít) 10%tnú šancu, že spôsobíte 10 násobné poškodenie.

Schopnosti
Schopnosti nakupujete za body, jedna za 1 bod. Každý bod získate za istý počet skúseností, ktoré získavate plnením úloh a zabíjaním nepriateľov. Schopnosti máte v piatich úrovniach a na sprístupnenie každej novej potrebujete nazbierať body Moci. Niektoré schopnosti vyžadujú zakúpenie schopnosti nad nimi. A niektoré, so žltými zámkami, si sprístupníte v rámci postupu hrou pri hlavných úlohách.

Postup pri povyšovaní a schopnostiach
Ako budete postupovať je na vás, hra vás k ničomu netlačí. Ale vhodné je nazbierať dosť skúseností, aby ste to mali ľahšie. Už po prvej misii som sa vrhol na prieskum, kým sa ešte neobjavovali silnejší nepriatelia, či otravnejšie potvory. Môžete si hneď pozbierať zberateľské predmety, poplniť niektoré výzvy a vedľajšie úlohy. A samozrejme zabíjať hromadu nepriateľov. Ku konci prvej mapy som si sprístupnil všetkých päť úrovní schopností a nazbieral body na tie podstatnejšie.
Keďže nie všetky sú na seba naviazané, keď máte sprístupnené všetky úrovne, môžete za body nakúpiť niektoré vlastnosti rovno aj z piatej úrovne. S tým môžete kalkulovať pri tom, čo chcete. Tu je pár schopností, ktoré mi prišli najviac využiteľné.

Z prvej úrovne väčšina, teda:
Impact, omráči nepriateľov, na ktorých vykonáte protiúder. Mať menej nepriateľov, čo na vás útočia je vždy fajn.
Execution, okamžitá poprava nepriateľa, keď máte kombo na úrovni 8. To, čo predtým, menej nepriateľov pri vás a hlavne, popravení už nevstanú. Zo začiatku sa to až tak nezdá, ale neskôr veľmi pomáha a hlavne tým značne oslabujete veliteľov.
Strike From Above, pre tichý postup veľmi vhodné, môžete skočiť a zabiť nepriateľa dýkou, keď ste nad ním. Stačí byť aj na klietke, či voze, nemusíte byť extra vysoko na veži, či na streche.
Detonate, šípom môžete spôsobiť výbuch sudov s olejom, misiek s grogom a aj ohnísk. Vám výbuch neublíži, ale zabije, či zraní nepriateľov v okolí. Nalákajte presilu nepriateľov k zdroju ohňa a bum.
Ride Caragors, keď ste nad caragorom (nemusíte byť vysoko, ako pri útoku z výšky), môžete na caragora skočiť a osedlať ho. V prvom rade sa tak môžete zbaviť otravných caragorov, ak po vás idú a nemusíte s nimi bojovať, či pred nimi utekať. V druhom rade ich môžete využiť na presuny a útok a v neposlednom rade, proti kapitánom, ktorí sa ich boja.

Z druhého radu je podstatných menej:
Brutalize, brutálny útok pri tichom postupe. Odhalí vás, ale zastraší zo dvoch nepriateľov pri vás. Potrebujete ho pre niektoré bonusové výzvy, pre hru ako takú ani nie.
Last Chance Finisher, keď vám hrozí zabitie, môžete sa zachrániť poslednou šancou. S touto schopnosťou, ak trafíte do stredu kruhu poslednej šance a stlačíte správne tlačidlo, zároveň zabijete nepriateľa, ktorý chce zabiť vás.
Critical Strike, potrebné pre odomknutie Blade Master.

Z tretej rady tiež len pár:
Vault Stun, keď nepriateľa preskočíte, tak ho omráčite. Môžete mu potom zasadiť sériu úderov za sebou, ak vám útok nik nepreruší. Viac ho poškodíte a zároveň si nabijete kombo. Tiež sa tým na chvíľu zbavíte preskočených nepriateľov, kým sú omráčení. Vhodné tiež na obrancov so štítmi, aby neotravovali.
Lethal Shadow Strike, nie až tak podstatné, ale ak máte bod navyše, prečo nie. Tieňový útok už nie- len ochromí, ale aj zabije nepriateľa.
Brace of Daggers, vyžaduje samozrejme predošlú úroveň „Throwing Daggers“. Môžete vrhnúť tri dýky naraz. Môžete tak prerušiť nepriateľský útok, zasiahnuť utekajúceho orka, no osobne za najlepšie na tejto vlastnosti považujem to, že vám vrh dýk prispieva k nabíjaniu komba. Takže prakticky bez ohrozenia môžete získať tri body komba len rýchlym stláčaním jednej klávesy.

Zo štvrtého radu je hlavná len jedna:
Blade Master, znižuje úroveň komba potrebného pre popravy, prízračné mäso a ostatné finty. Predtým ste potrebovali kombo 8, teraz stačí 5. To dosiahnete rýchlo, s Vault Stunom ešte rýchlejšie a môžete dorážať. Veľmi nápomocné.
Fire Arrow, nie najpodstatnejšie, ale môže sa hodiť. Ohnivý šíp, ktorý vystrelíte z luku, keď máte nabité kombo.

Z piateho radu tiež len jedna:
Double Charge, keď si nabijete kombo pre špeciálny útok, môžete vykonať dva útoky. Napríklad dve popravy. Ak máte Blade Master, tak pri kombe 5, čo je rýchle vyradenie dvoch nepriateľov, alebo dve silné rany proti veliteľovi. Paráda.
Flame of Vengeance, tiež môže byť, keď máte nabité kombo pre špeciálny útok, tak máte silnejší útok mečom, pokiaľ nabitie komba nezrušíte – ak vás zasiahnu, alebo vykonáte špeciálny útok, ako je poprava.

Určite využijete aj ďalšie, ale tieto mi prišli ako také najpodstatnejšie pre hru. A samozrejme aj tie, čo získate z misií. Jed pomôže pri otravovaní grogu, keď si chcete prečistiť pevnosti. Tieňový útok zas pri presune, či útoku na nepriateľov na vyvýšených miestach, či na utekajúcich. A keď si sprístupníte „Graug Hunter“, tak sa oplatí „Shadow Mount“. Za 2 šípy automaticky osedláte grauga, či caragora, bez námahy a bez ich krotenia.

Vylepšenia
Tu máte šesť druhov, z ktorých každý má viacero úrovní. V prvom rade si zvyšujete maximálnu výšku vášho života. V druhom množstvo šípov, ktoré unesiete, o 2 šípy s každou úrovňou. V treťom predlžujete dobu trvania sústredenia pri streľbe z luku.
Posledné tri rady sú pre meč, dýku a luk. Za každú úroveň si odomykáte nové miesto pre runu na vašej zbrani. Do nich môžete vkladať runy, ktoré získate od zabitých kapitánov a bojvodcov. Vybrané runy môžete meniť.
Pod mečom, dýkou a lukom máte ešte bonusové vylepšenia, ktoré vám poskytujú na istý počet sekúnd výhodu. Pri meči máte na 20 sekúnd samé popravy, pri dýke máte na 20 sekúnd neobmedzené zabíjanie a pri luku máte na 15 sekúnd neobmedzené sústredenie, šípy aj ohnivé šípy. Keď takúto schopnosť použijete, musíte ju potom nabiť. Nabíjate ju zabíjaním danou zbraňou, takže napríklad ak použijete schopnosť dýky, musíte potom zabíjať nenápadne dýkou. Vždy keď používate danú zbraň, máte pri minimape ukazovateľ nabitia tejto špeciálnej vlastnosti.



I. Oblasť Udun

I.1. Hlavný príbeh

0. Prológ
Ste Talion, ktorého zabila armáda orkov. Na úvod máte pár tréningových momentov v rámci Talionových spomienok na jeho rodinu a na masaker, ktorý vás všetkých pripravil o život. Vykrývanie, útoky, dorážanie, beh a plíženie. Všetko je to prosté a popísané na obrazovke. Vás informuje o veciach starý elf, keďže vám obom je zapovedaná smrť. Po prológu udrite do kovadliny a sprístupníte si na mape prvú oblasť.
Keď odkliknete mapu, zabite lukom štyroch orkov pred vami. Pravým tlačidlom zamierite a ľavým vypálite, pri podržaní zamierite presnejšie. Zabite ich a napadne vás v scénke ešte jeden. Zdoláte ho. Potom ho len chyťte (ľavé ctrl) a vypočúvajte (medzerník). Takto sa naučíte využívať svoje tieňové schopnosti na vypočúvanie a získavanie informácií.
Zistíte, že neďaleko je Gimub Otrokár, jeden z kapitánov Sauronovej armády. Tým sa vám sprístupní aj, zatiaľ vyčiernená, mapa hierarchie Sauronovej armády. Vidíte ale Gimuba, jeho úroveň sily a môžete si ho označiť ako cieľ.

Tiež máte k dispozícii tri zbrane. Meč na klasický boj, dýku, ktorú používate pri plížení sa a luk. Do luku máte obmedzený počet šípov. Ich maximum si môžete zvýšiť vo vlastnostiach. Šípy si dopĺňate vysávaním energie z orkov. To je vlastnosť, ktorú máte tiež odteraz k dispozícii. Proste tlačidlom „E“ začnete energiu vysávať a to vám doplní šípy. Tiež tak môžete orka samozrejme zabiť.


1. The Slaver (Higron 1/3)
Po aktivovaní úlohy máte identifikovať svoj cieľ, ktorým je Gimub Otrokár. Prepnite sa do pohľadu Prízračného sveta, modrí sú bežní nepriatelia, červení kapitáni a zlatou farbou sú vyznačené špeciálne ciele. Neďaleko je červený cieľ, pri ktorom je aj symbol X, tak stlačte X a identifikujte ho.
Vaším cieľom teraz je proste ho zabiť. Bonusovou úlohou je zabiť štyroch lučištníkov. Jeden je na veži hneď vedľa vás. Môžete ho zastreliť, alebo vyliezť a bodnúť. Tak, či tak vylezte hore. Oproti je druhý a naľavo tretí lučištník, tak ich zastreľte. Posledný je na konci, na plošine za Gimubom. Prejdite po lanách a plošinách nad Gimuba a zlikvidujte posledného lučištníka.
Ak si chcete pomôcť, môžete nenápadne zlikvidovať aj ostatných nepriateľov okolo. Keď sa budete skrývať na strážnej plošine a z nej len vyrážať na likvidácie, ide to v pohode. Napokon zostane Gimub. Skočte na neho plíživým útokom, alebo ak ho nemáte, priplížte sa k nemu a napadnite ho. Je slabý voči pliživým útokom a odoberiete mu rovno dosť zo života. Potom ho len dorazte.
Keď má málo života, môžete ho chytiť (ctrl) a spacifikovať (medzerník) a tam ho zabiť, alebo vypočuť a zabiť. Alebo ho len zabite proste v boji. Po jeho zabití si z neho vezmite runu. Z každého zabitého veliteľa získate runu, jej sila závisí od úrovne veliteľa. Jej zobratím úloha končí.
V závere stretnete známeho rangera Higrona, ktorý vám povie o tábore vyvrheľov. No než budete môcť pri ňom pokračovať, musíte splniť ďalšiu úlohu. Buď Duch Mordoru, alebo Zaujímavá strana.
Odmena: 600 xp, 50 Mirian za bonus.


2. The Spirit of Mordor (Ratbag 1/3)
Aktivujte misiu a v scénke oslobodíte Ratbaga. Zároveň od neho získate informácie o Gorothovi. Keď sa vám zobrazí jeho popis, prepnite si na jeho slabiny (E) a uvidíte, čím ho najlepšie zničíte. Tiež ale uvidíte jeho silné stránky, ktoré by vám to mohli sťažiť. Ratbag vám ponúkol pomoc za vašu pomoc, tak ho nasledujte.

Sprevádzajte ho a cestou vás prepadne skupina orkov. Jeden z nich je aj obranca, má štít, nemôžete ho blokovať a preto ho preskočte pre vyhnutie sa úderu (medzerník). Keď sa preskokom dostanete za neho, tak ho napadnite. Bonusom je nedovoliť, aby zabili Ratbaga, respektíve, aby mu život neklesol pod 50%. Stačí sa držať v jeho blízkosti a napadnúť každého, kto by na Ratbaga zaútočil. Väčšina útočí aj tak na vás, len kým ich je dosť zo začiatku, tí, čo nemôžu cez ostatných na vás, si odskočia k nemu.

Keď ich pobijete, len ho nasledujte k pevnosti. Tam máte odhaliť Gorotha. Stačí sa dostať na označené miesto, preto v pohode môžete naľavo od múru, za ktorým sa kryjete, vyliezť hore na stenu, z nej skočiť na stenu s označenou plošinou, vyliezť hore a na ňu. Ale môžete sa aj prebojovať, priamo, alebo nenápadne. No nesmú vyvolať poplach, takže ak sa niekto rozbehne zvoniť na poplach, tak ho streľte šípom, aby sa vrátil na vás útočiť.

Na označenom mieste ste zistili, že Goroth je inde, nie v pevnosti Caragorov, pretože má z Caragorov strach. Presuňte sa k okraju oblasti s Gorothom. Na moste vedúcom k nemu je skupina nepriateľov. Môžete ich po jednom lákať pod most a zabíjať, alebo sa zachytiť na okraji, rúčkovať a tých zadných z kraja zhadzovať dolu. Nie je to nevyhnutné, ale uľahčíte si, ak pobeží tadiaľto.
Priplížte sa bližšie a zbavte sa vojaka a lučištníka, ktorí strážia Gorotha. Vylezte hore na hradbu a už len streľte do klietky s Caragorom. Ten vyrazí a Goroth sa dá na útek. Pokiaľ sa nepustí Caragor do neho, ale do jeho poskoka, tak by mal Goroth pobežať okolo vás. Môžete na neho skočiť útokom zhora a dole ho už len domlátiť. Či bojuje s vami, alebo s Caragorom, jeho smrť je cieľom. Keď má minimum života, môžete ho tiež chytiť a vypočuť, no tak, či tak to končí jeho smrťou.

Ratbag bol týmto povýšený na kapitána. Môžete sa kľudne začať venovať prieskumu sveta, zbieraniu predmetov, aktivovaniu veží, plnení výziev a podobne. Než sa objavia ďalší nepriatelia, budete to mať takto ľahšie. A samozrejme môžete pokračovať v úlohách. Okrem finálnych úloh tu máte 9 úloh, delených po tri úlohy, tematicky spojených. Tie môžete plniť len jednu po druhej v rámci série, ale niektoré z nich môžete plniť rôzne medzi sériami.
Odmena: 700 xp, 40 Sila; 50 Mirian za bonus.


3. An Interested Party (Glum 1/3)
Máte vypátrať Gluma, ktorého ste si predtým všimli. V pohľade prízračného sveta sledujte jeho stopy. Pre bonus máte oslobodiť cestou štyroch otrokov. Cestou narazíte na pár otrokov, tak len pobite orkov pri nich, aby ste ich oslobodili a bonus máte. Sledujte cestou až do jaskyne na severovýchode The Black Road. Nemusíte byť stále v pohľade prízračného sveta, len si ho občas zapnite, aby ste nestratili stopu. V jaskyni vyskočte hore a tam na mieste, kde stopy končia, si vezmite amulet.
Potom streľte lukom do tváre caragora, ktorý vás napadne. Vybehnite z jaskyne, kde je 7 lovcov. Orkovia s kopijami, ktoré po vás hádžu, tak pred nimi treba uskakovať. Objaví sa ďalší caragor, ktorý všetkých napadne. Sústreďte sa hlavne na neho, aby ste ho ľahšie dostali, kým ho otravujú aj orkovia a potom dorazte orkov.
V scénke si pohovorí Glum a váš elfí sprievodca. Potom máte k dispozícii tri úlohy. Pokračovanie sledovania Gluma v „Shattered Memories“, pokračovanie v povyšovaní Ratbaga v „Climbing the Ranks“ a pomoc Hirgonovi v „The Outcasts“.
Odmena: 600 xp; 50 Mirian za bonus.


4. The Outcasts (Higron 2/3)
Po aktivácii úlohy len nasledujte Higrona, ktorý vám povie o svojom pláne a chce vás naučiť, ako otráviť grog orkom. Zavedie vás k ruinám, kde je pár orkov. Máte tu vziať tri rastliny. Nie sú to klasické, takže ich nevidíte na minimapke, ale vidíte ich v pohľade Prízračného sveta, žiaria zlato. Môžete sa k nim preplížiť, alebo proste orkov pobiť, je to jedno.
Potom ho nasledujte na druhé miesto. Tam nie sú orkovia, ale jeden caragor. Najľahšie je proste ho zastreliť dvomi ranami do hlavy. Tu sú dve rastliny v okolí caragora. Napokon choďte na tretie miesto. Tam nie je nik, len tri rastliny. Jedna poniže Higrona, druhá za stenou pri ňom a tretia pri stene povyše. Keď máte všetky rastliny, tak ho len nasledujte do tábora Uruk´s Hollow.

Máte sa preplížiť ku grogu a otráviť ho. Pre bonus máte zabiť 5 urukov nenápadne. Voľte si tých, čo sú na vežiach. Sú sami a ani telá neprilákajú pozornosť, ak ich teda nezhodíte niekam do davu. Keď sa preplížite do tábora, zvýrazní sa vám 5 nádob s grogom, do ktorých máte dať jed.
Preplížte sa po bočnej strane tábora a vyhliadnite si nádoby. Obvykle nie sú veľmi strážené, stačí sa zbaviť jedného, dvoch nepriateľov v blízkom okolí. Skôr si musíte naplánovať rýchlo cestu preč. Pretože len čo vložíte jed do nádoby, niekto orkom telepaticky vnukne myšlienku „piť“ a hneď sa ich zopár vydá k nádobe. Vám stačí vyliezť niekam hore, alebo sa schovať do kríkov. Potom len sledujte, ako sa napijú a otrávia. Niekedy to jeden z nich prežije, tak ho môžete doraziť, alebo ho nechať odísť.
Takto postupne otrávte všetky misky a misia bude ukončená. Zachránite Eryn, Higronovu družku a naučili ste sa natrvalo, ako otráviť misky s grogom.
Odmena: 600 xp; 50 Mirian za bonus; Schopnosť Jed „Poison“.


5. Shattered Memories (Glum 2/3)
Po stretnutí s Glumom ho nasledujte. Zastaví sa pri ruinách a počká, kým prejdú orkovia s otrokmi. Prejdite ďalej cez ruiny a na nich máte zlikvidovať dvoch lučištníkov. Pre bonus ich zabite strelami do hlavy. Sú osamotení, takže je to v pohode, v móde sústredenia si ich podajte. Napokon prídete na prázdne nádvorie. Tam nasledujte v pohľade Prízračného sveta stopy a tie vás dovedú na opačnej strane nádvoria k čelenke, ktorú si vezmite.
Po vízii vás napadnú ghulovia. Je ich riadna hromada, ale získavate aj novú schopnosť. Pri 8. zásahu v kombe môžete uvoľniť výbušnú silu (R), ktorá vytvorí okolo vás tlakovú vlnu. Tá zraní a odhodí nepriateľov. Tiež je tu pár nádob s grogom, ktoré môžete odpáliť, ak máte schopnosť výbušných šípov. Už len pozabíjajte všetkých ghulov pre splnenie úlohy.
Odmena: 600 xp; 50 Mirian za bonus; Schopnosť Prízračné mäso „Wraith Flesh“.


6. The One Truth (Glum 3/3)
Najprv zas len sledujte glumove stopy. Vedú cez ruiny, môžete preliezť, alebo ich obehnúť. Končia na plošine ruiny, z ktorej vedú do jaskyne. Tam uvidíte Grauga, ktorý zabije caragora. Streľte napravo do mäsa, čo je lákadlo aj pre caragorov, aj pre grauga. Grauga to rozptýli na 20 sekúnd a tak môžete prebehnúť do jaskyne.

V jaskyni len pokračujte po stopách. Proste prejdite na koniec. Cestou uvidíte ghulov, no nič vám nespravia. V poslednej časti jaskyne je veľa stôp Gluma, no vám stačí prejsť na plošinu oproti vchodu, na konci jaskyne. Tam nájdete kliešte, posledný artefakt a váš elfí duch si spomenie kým bol. Bol to Celebrimbor, majster kováč, ktorý ukul Prstene moci.
Do jaskyne sa vrátil graug z lovu caragorov. Máte 3 minúty, aby ste pred ním ušli. Pre bonus to musíte stihnúť za 1 minútu. Získali ste schopnosť Tieňový útok. Zamerajte sa na nepriateľa zamierením luku a miesto vystrelenia aktivujte túto schopnosť (Z). Tým sa presuniete priamo k zameranému nepriateľovi a prekonáte tak istú vzdialenosť. Jedno použitie spotrebuje 2 elfské šípy.
Presuňte sa ku ghulovi za graugom a utekajte von z jaskyne. Aby ste ušetrili čas pre bonus, sledujte utekajúcich ghulov, ktorí na vás stále neútočia, zdrhajú pred graugom. Tí utekajú aj cez plošiny, ktoré tvoria skratky v tuneli. Presúvajte sa k nim novou schopnosťou a ušetríte čas za lezenie hore a aj za presun ako taký a cez plošiny zas máte skratky. Utečte von a úloha je splnená.
Odmena: 600 xp; 50 Mirian za bonus; schopnosť Tieňový útok „Shadow Strike“.


7. Climbing the Ranks (Ratbag 2/3)
Brogg the Twin sa pustil do Ratbag a chystá sa ho popraviť. Máte 4 minúty na jeho záchranu. Pre bonus máte potichu zabiť štyroch lučištníkov. Dýkou, nie lukom, ako som to hneď skúšal. Len si vylezte na bralo napravo a zabite prvého. Prejdite dozadu do ruín. Tam môžete zabiť aj obrancu so štítom. Vylezte hore, kde je druhý lučištník a poniže neho sú poslední dvaja.
Ak máte stále dosť času, môžete k sebe za steny ruín nalákať pár orkov zo skupiny. Napokon sa vrhnite do boja. Pobite orkov a oslabte Brogga. Keď má málo života, tak ho chyťte a vypočujte. Je to ochranca bojvodcu a môžete prvýkrát získať informácie o jednom z bojvodcov.
Zistíte ako postupovať proti šéfom. Každý bojvodca má ochrancov a ak napadnete bojvodcu, jeho ochrancovia mu pribehnú na pomoc. Môžete ich odstrániť predtým, než sa na neho vydáte. Aby ste vylákali bojvodcu k sebe, musíte splniť s ním spojenú úlohu pri bojvodcovej pevnosti.
O bojvodcoch môžete odteraz získavať informácie rovnako, ako o kapitánoch. Zistíte ich totožnosti (a rovno sa vám sprístupní aj úloha pre ich vyvolanie) a aj ich silné a slabé stránky.
Ratbag sa stáva ochrancom bojvodcu a radí vám zbaviť sa ho. On sa potom stane novým bojvodcom a keďže je niečo ako váš spojenec, bude to pre vás výhoda. A samozrejme aj pre neho, keďže vám to navrhuje.
Odmena: 600 xp; 50 Mirian za bonus.


8. The Warchief (Ratbag 3/3); Kill the Warchiefs
Teraz máte zabiť bojvodcov. V rámci misie „The Warchief“ jedného, ktorého nahradí Ratbag a samostatne zvyšných štyroch. Tak ako je popísané v typoch v úvode, musíte najprv o nich získať informácie, potom splniť ich drobné úlohy, aby sa objavili a potom ich pozabíjať. Je to ako pri voľnej interakcii s armádou, akurát tu ich musíte zabiť pre postup v hlavnom príbehu.
Môžete to využiť na úspech „Power Vacuum“, kedy sa máte zbaviť všetkých piatich bez toho, aby ich niekto nahradil. Takže len nezomrite, zabite štyroch a potom piateho a než ho Ratbag nahradí, získate úspech.
Drobné úlohy s bojvodcami sú náhodné, tak ako bežne. Venujte sa tomu a zabite ich, čím splníte „Kill the Warchiefs“. Keď ste pripravený, tak aktivujte zabitie Mogga, čo je súčasťou Ratbagovej úlohy.

Mogg, the Other Twin je dvojča kapitána Brogga, ktorého ste pomohli Ratbagovi zabiť. Ten sa chce pomstiť a nechal Ratbaga uväzniť, tak ho v scénke oslobodíte. Ratbag vám povie, že na vylákanie Mogga musíte zabiť jeho Zúrivcov. Tým sa vám sprístupnia noví nepriatelia, ktorí dokážu blokovať vaše útoky a používať protiútoky.
Pre bonus máte zabiť aspoň jedného nad vami, keď visíte z okraja. Sú na plošine, takže to máte ľahšie. Len vylezte hore, prilákajte jedného k okraju a zhoďte ho zabitím dolu, čím máte bonus. Druhého zabite už ľubovoľne.
Keď sú obaja mŕtvi, dorazí Mogg. Využite jeho slabé stránky a prípadne aj prostredie v okolí. Môžete pobiť predtým orkov na plošine a pod plošinou. Potom ho prikrčený prilákať hore na plošine a kým bude bez svojej stráže, tak ho napadnite a zabite, alebo aspoň oslabte.
Keď ho zabijete, tak je z Ratbaga konečne bojvodca. Ak ste ešte nezabili štyroch ostatných bojvodcov, dajte sa do toho. Ak je po nich, môžete prejsť k poslednej misii tejto oblasti.


9. The Monument (Hirgon 3/3)
Keď ste zabili všetkých piatich bojvodcov a jedným ste spravili Ratbaga, sprístupní sa vám táto misia. Orkovia chcú postaviť Pomník Sauronovi, tak ho chce Higron odpáliť výbušninami, ktoré získali minule; ale na podporu výbuchu chce zabaviť orkom grog. Nasledujte ho, preplížte sa cez ghula, ktorého zabije a plížte sa k táboru.
V prvom tábore zabite 9 orkov. Môžete ísť nenápadne, začnite lučištníkmi a pobite ostatných. Higronovi muži zabezpečia voz. Vy mu musíte vyčistiť cestu, tak opäť nasledujte Higrona. Cestou zabite pár ghulov, ktorí vás napadnú. Prídete k druhému táboru. Tam máte zabiť 8 orkov. Opäť môžete nenápadne, zbavte sa dvoch lučištníkov, prilákajte si pár orkov a zvyšných pri ohni odpáľte šípom a dorazte.
Pokračujte s Higronom. Pôjdete okolo pevnosti, ktorú napadli ghulovia a tí zamestnávajú orkov. Za pevnosťou vás napadne pár ghulov na moste a pár ďalších za mostom. Nie je ich priveľa, jedine dávajte pozor na Higrona. Po ich porážke pokračujte ďalej k ďalšej pevnosti.
Tu máte zabiť 17 nepriateľov. Predtým nebol problém, ak ste vyrazili aj priamou akciou, tu je vhodnejšie ísť potichu, aby ste nevyvolali poplach a aby im neprišli posily.

Keď sa prebojujete táborom, tak dorazia Higronovi muži s vozom. Bráňte ho pred pár orkami, ktorí sa ho pokúsia napadnúť. Ostatní budú bojovať s ľuďmi. Po chvíli zabijú mužov, čo tlačia voz a jeho tlačenie zostane na vás. Pre bonus máte zabiť 3 lučištníkov strelou do hlavy. Okolo vás sú traja lučištníci, ale nie je to tak hrozné, po chvíli sa objaví ešte jedna trojica, takže máte šiestich na tri zásahy do hlavy pre bonus.
Mimo lučištníkov už len dotlačte voz k bráne a odpálite ho. Výbuch zničí Sauronovu sochu. Higron si myslí, že dal svojim ľuďom nádej. A hoci je Sauron hrozba pre celú stredozem, viac vám pomáhať nebude a pôjde sa radšej venovať svojim.
Odmena: 600 xp; 150 Mirian za bonus.


10. The Black Captain
Po úlohe The Monument prišiel Kladivo, Čierny kapitán, aby zistil, ako je možné, že bola zničená Suronova socha. Viní z toho bojvodcov a keďže je nažive jedine Ratbag, tak ho zabije. Po spustení misie nemáte žiadny čas na prípravu, rovno sa pustíte do boja.
Pre bonus máte 10 krát bodnuť orkov, ktorých chytíte. Chytíte ich klasicky (ctrl), ako keď ich chcete vypočúvať, akurát začnete rovno do nich bodať (ľavé tlačidlo myši). Máte na to čas počas boja, kým skáčete okolo kapitána.
Čiernemu kapitánovi nejdú našťastie na pomoc žiadni bežní kapitáni, len skupina orkov. Tých využite na nabíjanie komba a na kapitána používajte popravu ako dorážačku. Je odolný voči útokom na diaľku, tak na strely zabudnite. Blokuje aj pokusy o preskočenie, tak len skáčte dookola. Občas po vás aj vystrelí, tak sa uhýbajte. Taktiež ak útočíte priamo, po pár zásahoch vás vykryje.
On je veľmi silný, ale orkov, ktorých vždy povolá ďalších, keď pobijete tých pri ňom, nie je príliš veľa. Akurát, aby poslúžili pre vás na nabitie komba. Takže len skáčte dookola a dorážajte ho popravou. Ak máte vlastnosti Blade Master a Double Charge, je to ešte ľahšie.
Keď ho porazíte a zabijete, objaví sa elfka Lithariel zo Mora Numen so správou, že vás chce vidieť kráľovná Marwen. Tým ste ukončili úlohy v Udune a môžete sa presunúť do novej oblasti.
Odmena: 800 xp; 150 Mirian za bonus.


I.2. Misie vyvrheľov

Tieto sú všetky rovnaké. Vždy máte zachrániť pár zviazaných otrokov. Pre splnenie úlohy je jedno, ako ich zachránite. Môžete sa prikradnúť a odviazať ich. Môžete všetkých orkov pozabíjať a odviazať otrokov. Na úlohe a odmene to nič nemení. Dokonca ich môžete odviazať aj ak sa na vás rútia nepriatelia. Jedinú zmenu tu zohrávajú bonusy. Ale aj tie môžete splniť ľubovoľne, napríklad zabiť nenápadne pár nepriateľov a potom vpadnúť a pobiť ostatných pri otrokoch.
Aby ste si sprístupnili tieto úlohy, tak musíte zachraňovať bežných otrokov. To môžete kedykoľvek, keď narazíte na konkrétnych. Totiž len občas majú nad hlavami symbol ruky zovretej v päsť. Týchto zachráňte, stačí zabiť orkov v ich blízkosti, a oni vám povedia o svojich druhoch v nebezpečí a tým sa vám sprístupní konkrétna misia.

Hold Your Tongue
Zachráňte troch otrokov. Pre bonus zabite troch nepriateľov potichu, keď ich k sebe nalákate.
Odmena: 400 xp, 125 Mirian; 50 Mirian za bonus.

Resistance
Zachráňte troch otrokov. Pre bonus zabite troch nepriateľov pri zoskoku.
Odmena: 400 xp, 125 Mirian; 50 Mirian za bonus.

Shattered
Zachráňte troch otrokov. Pre bonus zabite dvoch nepriateľov nad vami zavesený z okraja. Pri začiatku je jeden napravo na ruinách a druhý naľavo na plošine s otrokmi.
Odmena: 400 xp, 125 Mirian; 50 Mirian za bonus.

The Fallen
Zachráňte troch otrokov. Pre bonus zabite 5 nepriateľov nenápadne potichu. Dosť veľké pole pôsobnosti, tak si ľahko nalákate nepriateľov do kríkov, či za steny.
Odmena: 400 xp, 125 Mirian; 50 Mirian za bonus.

Worked to Death
Zachráňte troch otrokov. Pre bonus zabite 10 nepriateľov nenápadne potichu. Máte dosť veľkú oblasť, tak len trpezlivosť a nalákavať si ich k sebe do kríkov, či za steny.
Odmena: 400 xp, 200 Mirian; 50 Mirian za bonus.

Unleashed Zachráňte troch otrokov. Pre bonus musia caragorovia zabiť 5 nepriateľov. Na prvých ruinách s väzňami je mäso, návnada, tak do neho streľte a prilákate pár caragorov. Skočte na jedného a môžete priamo s ním zabiť nepriateľov (seknúť a potom útok hryzením). Ale rátajú sa aj tí, ktorých zabijú caragorovia sami.
Odmena: 400 xp, 200 Mirian; 50 Mirian za bonus.

Over the Edge
Zachráňte troch otrokov. Pre bonus zabite troch nepriateľov brutálnym zabitím. Je to rovnaké ako plíživé zabitie, len použijete hlučnejší a odstrašujúcejší spôsob brutálneho zabitia, ak ste si zakúpili túto vlastnosť.
Odmena: 400 xp, 125 Mirian; 50 Mirian za bonus.

Drink Up
Zachráňte troch otrokov. Pre bonus otrávte tri misy s grogom. Jedna je v ruine pevnosti, štyri sú okolo, tak si nájdite tie osamotenejšie a otrávte ich.
Odmena: 400 xp, 200 Mirian; 50 Mirian za bonus.

The Watcher
Zachráňte piatich otrokov. Pre bonus zabite 10 urukov útokom na diaľku. Tu je trochu ťažšie, že je to pevnosť. Pri boji ak na seba upozorníte a vyvoláte poplach, tak sa sem vyrojí hromada nepriateľov. Lukom môžete pre bonus zlikvidovať nepriateľov, pár stráží na vežiach a ochodziach, ale kľudne aj nepriateľov pred vami, tak, či tak ich budete musieť viac pobiť, aby ste si to prečistili pri otrokoch.
Odmena: 400 xp, 250 Mirian; 50 Mirian za bonus.

Borrowed Blades
Zachráňte piatich otrokov. Pre bonus zabite 3 urukov brutálnym útokom z výšky. Treba mať teda útok z výšky a brutálny útok. Pre vykonanie je to už jednoduché, tak ako zabíjate z výšky, tak vykonáte aj brutálny útok. Aspoň tým môžete odplašiť pár nepriateľov pri útoku.
Odmena: 400 xp, 250 Mirian; 50 Mirian za bonus.

Venom
Zachráňte piatich otrokov. Pre bonus otrávte 3 misy s grogom. Pod bránou nie je veľa nepriateľov a misy sú tu dosť nechránené, takže na takto neskoršiu úlohu je to prekvapivo ľahké.
Odmena: 400 xp, 250 Mirian; 50 Mirian za bonus.

The Uprising
Zachráňte siedmich otrokov. Pre bonus donúťte 10 urukov k panickému úteku. Stačí používať brutálny útok, keď je viac urukov pri sebe. Pre uľahčenie lozte na stany a bralá, alebo sa proste preplížte za skupinku a zabite brutálnym útokom. Pri ňom sa obvykle dvaja dajú na útek v panike. Postupne smerom k štyrom otrokom pri sebe takto vydeste desiatich pre bonus. Dolu potom začnite otrokov oslobodzovať a pri tejto štvorici vás napadne väčšia skupina nepriateľov. Pri povstaní vám ale pomôžu otroci. Nie sú silní, ale aspoň trochu zdržujú, tak pobite skupinu, alebo rýchlo osloboďte otrokov.
Odmena: 400 xp, 300 Mirian; 50 Mirian za bonus.


I.3. Misie zbraní

I.3.1. Legenda luku Azkar

1. A Elbereth Gilthoniel
Na juhu The Black Road. Máte zabiť všetkých lučištníkov a 10 ich zabiť strelami do hlavy pre bonus.
V stane, kde prijímate úlohu, máte aj šípy na doplnenie tulca. Najľahšie to máte utekať pod stan a kryť sa za vrecami s pieskom. Na plošine oproti sú traja lučištníci, tak len vykuknite, trafte jedného do hlavy a zalezte. Keď sa vám doplní sústredenie, tak to zopakujte. Keď zabijete týchto troch, budú sem prichádzať ďalší. Len opakujte tento bezpečný proces. Obvykle príde jeden, občas dvaja. Je ich tam asi desať, čo vám poskytne dosť priestoru na bonusovú časť úlohy. Potom zabite posledných na skale nad stanom. Môžete vykúkať spoza skaly pri stane (ktorá vás odzadu kryla).
Odmena: 400 XP; 200 Mirian; 50 Mirian za bonus.

2. Swift Mercy
Barrows of Udun. Za 30 sekúnd máte zabiť 15 orkov. Pre bonus ich máte zabiť 4 počas jedného sústredenia. Orkovia sú oslabení, takže ich zabijete jednou strelou, preto ani pre bonus nemusíte mieriť na hlavu. Pre bonus si nájdite osamelého, zabite ho a hneď sa presuňte k skupinke troch pokope a ich likvidáciou máte bonus hotový. Čas 30 sekúnd sa vám začne odpočítavať až po prvom vystrelení, tak potom už len páľte. Orkovia sa k vám začnú zbiehať, takže je to o to ľahšie a šípy na doplnenie máte priamo pri vás.
Odmena: 400 xp; 250 Mirian; 50 Mirian za bonus.

3. Shadow Under Siege
Durthang Outskirts. Máte zabiť 10 stráží v pevnosti Durthang bez toho, aby ste vošli do pevnosti. Pre bonus máte 5 urukov zasiahnuť ohňom.
Máte vymedzený okruh, v rámci ktorého sa môžete pohybovať, takže všetko musíte zvládnuť na diaľku. Pre bonus máte ohnivý sud na veži naľavo pri jednom strážcovi a na moste napravo sú dva. Odpáľte ich a mali by zasiahnuť piatich pre bonus. Zasiahnuť môžu aj bežných urukov. Vy máte potom zabiť desiatich strážcov, takže len označené ciele. Trochu ste ich mohli preriediť ohňom. Tiež je pred vami návnada mäsa na caragorov, tak do nej streľte a caragorovia vybehnú. Ak zabijú stráž, ráta sa vám to. Vy im pomáhajte a likvidujte šípmi urukov a stráže v boji s cargaormi. Ak to stále nejakí prežili, tak si už len šípmi nejakých zamerajte a trafte. Ak ich aj nezabijete, mali by sa rozbehnúť smerom k vám a dať vám tak ďalšiu šancu zabiť ich.
Odmena: 400 XP; 200 Mirian; 50 Mirian za bonus.

4. The Eye of the Vengeance
Southern Udun Pass. Máte zabiť 5 Urukov šípom zblízka a pre bonus to musíte stihnúť do 1 minúty.
Odpočet pre bonus sa vám spustí hneď, takže nemáte čas. Jeden uruk je rovno pri vás a stojí chrbtom, tak si ho podajte. Napravo pri voze je druhý osamotený, tak sa priblížte, zabite ho a doplňte si šípy. Je dobré mať aspoň 6 šípov, oproti základným štyrom, aby ste to stihli aj ak sa hneď netrafíte. Povyše voza je tretí osamotený. Ak máte dosť šípov, tak môžete rovno vyraziť povyše k dvojici a dostať ich zblízka, než sa vám minie sústredenie. Môžete ich dostať samozrejme aj bez sústredenia, ale skôr sa k vám môžu dostať a prerušiť vám zameriavanie.
Odmena: 400 XP; 200 Mirian; 50 Mirian za bonus.

5. The Storm of War
Southern Black Road. Máte zabiť 10 skautov lukom pri jazde na caragorovi. Pre bonus to treba stihnúť do 5 minút.
Caragor je pod vami, tak len naskočte a vyrazte k cieľu. Čas sa vám začne odpočítavať hneď. Je dobré mať vylepšenia pre predĺženie sústredenia a pre viac šípov. Narazíte na skupiny skautov, v každej sú len štyria, preto sa treba ponáhľať. Preto si aj šípy dopĺňajte vysávaním energie z vášho caragora, aby ste sa nezdržiavali, ak chcete bonus. Čo najskôr sa presuňte k skupine a už len vyrazte na nich. Nemusíte cválať, ale musíte byť v pohybe. Preto len pomaly postupujte vpred, zamierte a počas sústredenia ten pohyb nie je veľmi citeľný. Snažte sa zabiť každého na jednu strelu, aby ste šetrili sústredenie, strely aj čas, preto vždy napnite luk na maximum a dobre mierte. Len čo pobijete skupinu, tak sa musíte presunúť k ďalšej. Na 5 minút sú tri skupiny akurát, viac veľmi nestíhate, pokiaľ nie ste extrémne skvelý strelec, mne to vyšlo akurát na tie tri skupiny. Viac teda ani nepotrebujete, ak ich nezabijete inak, než je zadanie, teda strelou ale počas státia, alebo iným útokom.
Odmena: 400 XP; 150 Mirian; 50 Mirian za bonus.


I.3.2. Legenda dýky Acharn

1. The Mithril Blade
Na juhozápade The Black Gate. Máte zabiť nenápadne 10 otrokárov v čase 2:40. Pre bonus vás nesmú odhaliť.
Vyrazte vpred a jeden otrokár je rovno pred vami pri kríkoch. Napravo od neho sú dvaja, začnite tým naľavo a ten napravo si vás nevšimne. Pred vami je malá stavba. Vyskočte a vylezte hore na ňu. Napravo je jeden, oproti druhý a naľavo tretí. To máte 6. Pod stavbou je jeden, tak ho môžete zabiť zhora tichým zabitím, alebo zoskočiť za neho. Pozabíjaním týchto hore, ktorí dovideli dole, ste si to trochu uľahčili. Naľavo by mali byť dvaja ďalší, čím máte 9. Ak sa plížite, tak dochádza čas. Jeden by mal prísť z miesta, odkiaľ ste prišli vy, tak na neho môžete skočiť zo stavby. Ak tam nie je, tak len dobehnite rýchlo k jednému z posledných a nenápadne ho zabite.
Odmena: 400 XP; 200 Mirian; 50 Mirian za bonus.

2. Clear the Skies
Durthang West. Máte zabiť 10 lučištníkov bez vyvolania poplachu. Pre bonus ich máte 5 zabiť visiac za okraj. Rovno pri vás vylezte na okraj a nalákajte si k sebe lučištníka (aj keď visíte, tak držte shift a stlačte pre nalákanie G). Zhoďte ho a prerúčkujte doprava. Tam sú dvaja, tiež si ich nalákajte. Povyše je jeden, ktorého môžete zabiť aj bez bonusu.
Presuňte sa naspäť pod hradbu a prejdite na opačnú stranu za trhlinu s mostom. Tam skraja opäť vylezte hore a nalákajte si k okraju lučištníkov a mali by ste mať piatich. Potom už len dorazte ostatných, môžete vyliezť a zabiť ich skokmi, alebo sa proste priplížiť poza nich. Ak vám zostal niekto pre bonus, tak si len prerúčkujte dookola k nejakému na okraji. Telá som zhadzoval na okraji hradby, aby si ich tam nik nevšimol. Ostatných, keď zabijete priamo, hore, tak si ich tí zdola nevšimnú.
Odmena: 400 XP; 150 Mirian; 50 Mirian za bonus.

3. Deathly Wisper
East Garrison. Máte zabiť 5 nepriateľov tak, že ich nálakate k sebe a pokým po vás pátrajú. Pre bonus vás nesmú odhaliť.
Zvolil som si oblasť poniže vežičky, na ktorej prijmete úlohu. Je tam kaňon s kríkmi a okolo nich chodia hliadky. Keď sa plížite (aj v kríku držte shift), tak nalákajte orka k sebe (G) a kým po vás pátra, tak ho zabite. Nie potom, keď sa už vracia a je chrbtom, len kým po vás pátra. Môžete si odskočiť aj inde, ale je tu dosť orkov v skupinách a často sú tu hliadky. Tým riskujete odhalenie pre bonus, ak vám oň nejde, môžete si zariskovať, v úlohe sa dá pokračovať aj ak vás odhalia. Toto miesto je okrem pravidelných hliadok opustené a prípadne môžete vyliezť hore nad kaňon, ak pôjde nejaký osamelý ork okolo a nalákať ho k okraju, kým tam visíte.
Odmena: 400 XP; 150 Mirian; 50 Mirian za bonus.

4. The Wraith
West Garrison. Máte zabiť 5 nepriateľov nenápadne bez vyvolania poplachu. Pre bonus ich troch máte zabiť vraždou zo skoku.
Pre bonus teda musíte mať schopnosť zabitia zo skoku. Bonus je to trochu zdĺhavý. Nenápadne sa dostaňte na nejakú vežičku a skočte na osamelého nepriateľa. Osamelých sa tu veľa neprechádza, takže skôr skúste nejakého nalákať (G) pod vežičku, aby skok neupozornil ostatných. Keďže pre samotný cieľ stačí zabiť piatich, tak pri presune veľa nezabíjajte, aby vám zostali vraždy pre bonus. Keď máte bonus, dostať posledných dvoch už je ľahká záležitosť.
Odmena: 400 XP; 250 Mirian; 50 Mirian za bonus.

5. Display of Power
Internačný tábor. Máte zabiť strážcu brutálnym zabitím a nevyvolať predtým poplach a pre bonus 5 nepriateľov nenápadne.
Jednoduché, len musíte mať zakúpené zo schopností brutálne zabitie. Po spustení misie si len vystriehnite päť strážcov a zabite ich nenápadne. Klasicky, bodnutím, nemusíte brutálne, čo len priťahuje pozornosť. Cestou k strážcovi máte jedného na moste a pár lučištníkov okolo neho. Keď máte bonus, len sa dostaňte na vežu nad strážcom. Tak ako môžete spraviť skok nenápadným zabitím, môžete rovnako aj brutálnym. To, že vás odhalia, je už jedno, tak len skočte, dorazte ho a máte to.
Odmena: 400 XP; 200 Mirian; 50 Mirian za bonus.


I.3.3. Legenda meča Urfael

1. The Fell Beast
Barrows of Udun. Máte osedlať Caragora a zabiť troch veliteľov hliadok za 3 minúty a pre bonus máte zabiť 5 nepriateľov hryzením caragora.
Musíte mať samozrejme schopnosť jazdy na caragoroch, aspoň prvú. Po prijatí úlohy sa jeden objaví pod vami a keď na neho doskočíte, začne sa odpočet. V jednej hliadke je 5 nepriateľov, v druhej traja a v tretej dvaja. Vám stačí zabiť veliteľov hliadok. Ak sa priblížite tak, že o vás nevedia, môžete rovno použiť útok hryzením caragora. Ak o vás vedia, musíte najprv udrieť nepriateľa mečom a potom môžete použiť útok hryzením. Kľudne sa zdržte pri hliadke, aby ste naplnili bonus, máte dosť času, ak sa nezdržiavate nikde inde.
Odmena: 400 XP; 150 Mirian; 50 Mirian za bonus.

2. Cutting the Lines
Durthang West. Na mieste, kde orkovia trénujú, máte zabiť všetkých trénerov. Pre bonus máte vykonať 5 krát popravu.
Pre bonus treba mať vlastnosť poprava a pri boji, pri každom ôsmom kombe, môžete vykonať popravu (F). Stačí vbehnúť na označené miesto a pobiť všetkých orkov vnútri. Bonus by nemal byť problém, keďže ich je dosť veľa. Môžete prípadne napadnúť aj orkov cestou sem a tam sa dať do boja pre pár popráv. Týchto cieľových totiž môžete zabiť ako chcete, ak máte problémy, môžete ich nalákavať a zabíjať nenápadne, alebo strelami, či skokmi z výšky. Stačí zabiť všetkých cieľových.
Odmena: 400 XP; 150 Mirian; 50 Mirian za bonus.

3. Into the Pit
Uruk Proving Grounds. V aréne porazte 50 nepriateľov. Pre bonus dosiahnite kombo 100.
Keď si už zvyknete na hru a odohráte pár hodín, tak boj samotný nie je problém. Nie je to ani ľahké, ale 50 nepriateľov, ktorí prídu v pár skupinách, zvládnete. Problém je bonus a najmä nervy, keď vám prerušia kombo pri nejakej deväťdesiatke. Je to dosť o šťastí a reflexoch. Prípadne, keď už máte vysoké kombo, tak môžete ísť opatrnejšie, útok, skok, útok, skok a nezdržiavať sa príliš na jednom mieste.
Odmena: 400 XP; 250 Mirian; 50 Mirian za bonus.

4. Nameless Things
Udun Crossing. Zničte 3 hniezda ghulov. Pre bonus ich zabite 10 Prízračným mäsom. Zabite ghulskú matrónu.
Vbehnite do jaskyne, kde sú tri skupiny ghulov. Bonus je najlepšie dosiahnuť v prvej časti, kde nie sú ešte pľuvači. Dosiahnite kombo 8 a aktivujte výbuch (naučíte sa pri misii „Shattered Memories“). Potom len pozabíjajte ghulov. Pri skupinách s pľuvačmi sa sústreďte na nich, alebo uskakujte, inak vám narúšajú kombá. Keď zničíte všetky hniezda, objaví sa ghulská matróna s ďalšími ghulmi. Zabite ju a misia je splnená. Ďalšiu šancu na bonus máte pri matróne, pretože pri nej sa objavuje stále veľa ghulov. Taktiež nezabudnite, že v jaskyni rastie pár rastlín, takže si môžete počas boja doplniť život, pretože matróna je silná potvora.
Odmena: 400 XP; 150 Mirian; 50 Mirian za bonus.

5. Arise
Southern Udun Pass. Zabite 40 orkov. Pre bonus troch dorazte bojovým vysávaním.
V jaskyni vás napadne veľká skupina orkov a je to len o boji. Musíte mať bojové vysávanie energie, kedy pri nabití komba môžete ihneď zabiť nepriateľa vysatím energie (C). Inak je to len čisto o boji. Máte tu oheň, ak si potrebujete pomôcť a aj rastlinu. Inak bojujte a porazte ich.
Odmena: 400 XP; 250 Mirian; 50 Mirian za bonus.


I.4. Zbierky

Veže
Klasický princíp známy z viacerých hier, najmä z Assassina. Keď aktivujete vežu, tak sa vám zvýrazní oblasť jej vplyvu. V oblasti sa vám na mape zvýraznia zberateľské predmety a úlohy. Tiež vo veži môžete posúvať čas dňa a cestovať do nej rýchlym presunom. Keď zomriete, preberáte sa pri najbližšej veži.
Postup času posunie aj boj o moc a obnoví rastliny, ktoré ste pozbierali. Za aktiváciu veže máte 25 Mirianu.

Ithildin
Hviezdomesiace sú prastaré symboly, ktoré vidíte v pohľade Prízračného sveta. Po aktivácii veže ich máte zobrazené na mape a už ich len musíte pohľadať, prísť k nim a aktivovať ich.

Artefakty
Rozličné predmety, ktoré môžete nájsť. Žiaria vám v pohľade Prízračného sveta, keď ste pri nich, aby ste ich ľahko našli a vzali. V každom je ukrytá istá spomienka. Keď artefakt získate, tak ho v menu len otáčajte, aby ste našli žiariaci bod a ten potom aktivujte (X) a sprístupní sa vám spomienka vtisnutá do artefaktu.

Rastliny
Rastliny slúžia len na dopĺňanie života. Vidíte ich na minimapke, keď sú vo vašom okolí. Je jedno akú vezmete, každá vám doplní život. Ich rozličné názvy sú dobré len pre výzvy prežitia. V rámci nich musíte pozbierať istý počet konkrétnych rastlín. Preto som vypísal polohy rastlín len v pár oblastiach, aby ste ich ľahšie mohli nájsť, ak ich potrebujete pre výzvu.


I.4.1. Oblasti

Prehľad oblastí v Udune. Je to len stručný prehľad so zbierkami a v pár oblastiach aj s rastlinami. Oblasti ako Internačný tábor, či Južná Čierna cesta, v ktorých zbierky tu spomenuté nie sú.

Udun Foothils
Rastliny: 1 huba, 3 kvety, 3 byliny
Byliny:
Mallos: Stredojuh, pod ruinami, pod bralom. Západ, nad prechodom medzi dvoma veľkými skalami, pod skalou poniže veže, na hranici s Barrows of Udun.
Earthbread: Severný cíp, pod bralom povyše ruín s ohniskom. Juhozápad/západ medzi veľkými skalami, pomedzi ktoré sa dá ísť na sever. Východ, po pravej strane cesty, pod skalnou plošinou s vežou.
Azuradan: Stredojuh, pri prvej skale na východe vedľa ruín.
Kvety:
Niphredil: Stredozápad, pri malej skale nad veľkou juhozápadnou skalou. Na východe, na brale s vežou, tesne pri veži.
Elgaran: Stredozápad, pri malej skale nad veľkou juhozápadnou skalou. ; Juhozápad, pri veľkom brvne pod veľkou skalou, nad troma menšími.
Pipe Weed: Stredovýchod, pri gejzíre medzi dvoma skalami. Na skalnej plošine s vežou na východe, pod bralom s vežou.
Huby:
Blue Milk: Juhovýchod, pod mostom vedúcim z plošiny s vežou k ruinám na západe.

Ithildin 1. Edwenno o gwath, na východnej strane, pod mostom poniže veže.
Artefakt 1. Strange Rock (Zvláštna skala), na západnej strane, za kopcom.

The Black Gate
Rastliny: 1 huba, 3 kvety, 5 bylín
Byliny:
Gwinuial: Západ/juhozápad, v prechode pri veľkej skale. Stredozápad, medzi dvoma skalami. Sever, v strede medzi lešeniami brány.
Azuradan: Stredozápad, pri menšej z dvoch skál.
Earthbread: Severozápad, nad skalou, ktorá je povyše strážnej plošiny.
Remmenthond: Severovýchod, posledné lešenie, pri ľavej strane lešenia. Severovýchod, na skalnej stene napravo od posledného lešenia. Na východnej strane cesty k bráne, pod skalnou plošinou.
Mallos: Východ, na skalnej stene pri strážnej plošine.
Kvety:
Pipe Weed: Západ/juhozápad, pri skalnej stene, západne od veľkej skaly a strážnej plošiny. Stred, pod plošinou pri ceste.
Niphredil: Stredozápad, poniže strážnej plošiny pri kopci. Východ, medzi skalou a strážnou plošinou.
Elgaran: Stredojuh, naľavo nad cestou, pri malej skale, pod veľkou skalou.
Huby:
Lothrond: Západ, priamo pod strážnou plošinou.

Ithildin 2. I naudhir edhil, severovýchod, pod strážnou plošinou poniže posledného lešenia v rohu.
Artefakt 2. Mortar and Pestle (Mažiar a palička), v stredozápade, pod kopcom, pod vežou.
Artefakt 3. Iron Shackle (Železné putá), na severe, pod lešením brány.
Artefakt 4. Lockpick (Šperhák), na východe, hore na strážnej plošine.

The Black Road
Rastliny: 2 huby, 3 kvety, 3 byliny
Byliny:
Azuradan: Severozápadný cíp, pod mostom vedúcim z plošiny s vežou v Udun Foothils. Na severovýchode, nad skalou, nad ktorou je cesta na severe do jaskyne.
Remmenthond: Západ, pod skalnou plošinou, ktorá je spojená mostom s vežou v Udun Foohtils. Na severovýchode, na severe pri ceste do jaskyne.
Earthbread: Pri najnižšej skale na stredovýchode, skala, pri ktorej je klietka. Juhovýchodne od veže, kúsok od nej, pri sudoch pod naskladaným drevom.
Kvety:
Pipe Weed: Západ, severná časť plošiny spojenej mostom s vežou v Udun Foothils. Pri najnižšej skale na stredovýchode, skala, pri ktorej je klietka. Na severovýchode, pod skalou, pri ktorej je cesta na sever do jaskyne.
Niphredil: Západ, južná časť plošiny spojenej mostom s vežou v Udun Foothils, pri strážnej vežičke. Juhovýchod, pod skalnou plošinou, nad drevenou ochodzou s orkami.
Elgaran: Cesta na severovýchod, neďaleko veže, pri brvne.
Huby:
Blue Milk: V jaskyni na severe severovýchodného cípu.
Lothrond: V jaskyni na severe severovýchodného cípu.

Ithildin 3. Nu nam nin, v strede oblasti, južne pod vežou, na stĺpe rozvalín.
Artefakt 5. Hoe Blade (Čepeš motyky), na juhovýchode oblasti. Na vnútornej strane je spomienka.

Uruk´s Hollow
Ithildin 4. Ochedin Valannor, na západe oblasti, v miestnosti povyše artefaktu.
Ithildin 5. Natha Tognir inAinn, na východe oblasti, na veži.
Artefakt 6. Branding Iron (Značkovač), na juhozápade oblasti, v miestnosti pri stene rokliny, poniže Ithildinu 4. V strede značkovacej časti je spomienka.

Uruk Proving Grounds
Artefakt 7. Tattered Note (Otrhaná správa), na severe oblasti, na budove. Na zadnej strane listu je spomienka.

Southern Udun Pass
Ithildin 6. i´Warth, dangarmen, na juhu v strede oblasti, na boku veže.
Artefakt 8. Ranger´s Reading Primer (Čítanka Rangerov), severovýchod oblasti, za naskladanými krabicami.
Artefakt 9. Ranger´s Cloak Clasp (Spona rangerského plášťu), na západe oblasti, na plošine ruín.

East Garrison
Artefakt 10. Excavator Cog (Ozubené koliesko rýpadla), na severozápade, na skalnej plošine.

Durthang Outskirts
Ithildin 7. Tridaeol chith efuin, v strede v pevnosti, v jame pre Caragora.
Ithildin 8. puigadol dagor, na severe, na stene piliera mosta.
Artefakt 11. Grog Bowl (Miska na grog), na juhu, za stenu pevnosti.

Durthang Keep
Ithildin 9. Achared, severovýchod, na hornej plošine pevnosti.
Artefakt 12. Rusted Horn (Hrdzavý roh), severozápad, v jame pre caragorov.

Durthang West
Ithildin 10. i achortha ivorn, východ, na okraji mostu vedúceho z pevnosti.

Durthang Wastes
Artefakt 13. Graven Idol Representing Morgoth (Vyrezávaná modla predstavujúca Morgotha), severozápad, v jaskyni, na konci za rozbiteľnou stenou.

Udun Crossing
Ithildin 11. Erio o thelaith gurth, severovýchod, na stene ruiny pri moste.
Artefakt 14. Basket Fragment (Úlomok koša), severovýchod, pod mostom.
Artefakt 15. Pickaxe (Krompáč), juhozápad, za rozbiteľnou stenou v jaskyni.

West Garrison
Ithildin 12. Tri laich, sever na stene v pevnosti.
Ithildin 13. Nathadhir edwegennin, juh, na stene, na strednej plošine hradby.
Artefakt 16. Musty Tome (Zatuchnutá kniha), sever, na bočnej plošine pevnosti, kúsok od Ithildinu 12.
Artefakt 17. Horned Helmet (Rohatá helma), juhozápad, na veži/plošine pri hradbe.

Barrows of Udun
Ithildin 14. di´weriennin anann, juhovýchod, na hornej stene veže ruiny.
Ithildin 15. Nan iChir Gelair Mordor, stred, na ruine veži pri hlavnej veži oblasti.
Ithildin 16. Ivab gelebren, západ, na ruine pri hlavnej veži oblasti.
Artefakt 18. Coded Journal Entry nr.1 (Šifrovaná strana denníka, č.1), severovýchod, na plošine ruiny pri moste.
Artefakt 19. Serpentine Blade (Kľukovitá čepeľ), západ, v jaskyni, na plošine pri zákrute v jaskyni.



II. Oblasť Sea of Nurnen

II.1. Hlavný príbeh

1. The Messenger
Potom čo ste stretli Lithariel, tak len v Udune aktivujte jej úlohu a odvedie vás do tejto novej oblasti. Tam stretnete jej matku kráľovnú, ktorá vás vyšle po artefakt. Najprv vyrazte ku karaváne, no nájdete len opustený voz po boji s ghulmi. Takže sledujte ghulov. Tak ako ste sledovali stopy Gluma, rovnako aj v pohľade Prízračného sveta uvidíte stopy ghulov. Nasledujte ich do jaskyne na severozápade Harad Basin.
V jaskyni sa musíte dostať k cieľu bez prilákania pozornosti ghulov, tak aj tu nasledujte stopy, ukazujú vám najvhodnejšiu cestu. Plížte sa a šprintujte na otvorených priestranstvách a inak sa snažte držať v horných častiach. Ak máte osamoteného ghula v horných častiach, ktorý vám blokuje cestu, môžete ho zastreliť lukom.

Keď dorazíte do cieľa, automaticky vezmete kladivo a uvidíte ďalšiu víziu. Potom vás napadne ghulská matróna. O chvíľu jej prídu aj posily, tak sa ju snažte čo najskôr oslabiť. Je silná a po jednom zásahu protiútočí, tak je vhodná opatrnosť. Preskočiť ju, zásah, preskočiť, zásah a poprava a opakovať. Tiež na ňu zaberá oheň a šípy.
Keď ju porazíte, máte 2 minúty na útek z jaskyne. Pre bonus máte zabiť 30 ghulov ohňom. Stačí odpáliť šípmi tri ohniská, okolo ktorých pobežíte a pri ktorých bude hromada ghulov, čo sa ženú za vami. Keď sa dostanete k vstupu do jaskyne, automaticky úloha končí a zachráni vás trpaslík Torvin.
Teraz môžete pokračovať ďalšou úlohou pre kráľovnú „Queen of the Shore“, alebo úlohou pre Torvina „Big Game“. Alebo sa venovať prieskumu novej oblasti.
Odmena: 600 xp; Mirian 150 za bonus.


2. Queen of the Shore
Kráľovná vás pošle po ďalší artefakt. No naučili ste sa tiež schopnosť Značkovač, schopnosť, ktorá razantne dodáva hre nový spád. Môžete ňou ovládnuť orkov aj kapitánov. Použijete proste vysávanie energie („E“, alebo pri nabitom kombe v boji „C“) a nielenže si doplníte šípy, ale aj ovládnete orka.
Najprv máte 1 minútu a 30 sekúnd, aby ste sa dostali k cieľu, kde sa chystajú popraviť kráľovniných mužov. Utekajte vpred. Pri malej ruine budú nepriatelia, tak sa plížte v behu, proste ich obehnite z úctivej vzdialenosti a nevšimnú si vás.

Keď dorazíte na miesto, máte ovládnuť 6 lučištníkov. Pre bonus to treba stihnúť pod 3 minúty. Stačí sa šprintom plížiť, vyliezť napravo na vežu, kde je jeden, zoskočiť dole a ísť dozadu, kde sú traja a posledných dvoch ovládnuť na poslednej stavbe. Stačí behať okolo, poza steny ruiny a nevšimnú si vás a ľahko to stihnete aj v čase.
Potom aktivujte ovládnutých lučištníkov a tí zahája útok na orkov pri popravisku. Pomôžte im, skočte dole a zabite 15 nepriateľov. Zachránite zajatcov, od ktorých dostanete Celebrimborovu korunu a z nej získate ďalšiu víziu.
Po vízii len eliminujte 20 nepriateľov, ktorí dorazili s posilami a úloha je splnená.
Odmena: 600 XP; 150 Mirian za bonus; Schopnosť Značkovač „Branded“.


3. Big Game
Torvin vás zdokonalí v love. Najprv vás naučí loviť a osedlať caragorov. To ste sa mohli naučiť aj sami so schopnosťou „Ride Caragors“, kedy ste na nich ale mohli jedine skočiť z výšky. Nasledujte Torvina až na miesto, kde sa objavia caragori a naučíte sa „Caragor Hunter“. S touto schopnosťou môžete používať protiútok na caragora, keď sa na vás rozbehne a zaútočí. Odrazíte ho a než vstane, tak stačí k nemu dobehnúť a osedlať ho. Rovno si to vyskúšajte, odrazte jedného a osedlajte.

Keď máte obaja caragorov, tak vyrazíte a zahráte sa, kto zabije viac nepriateľov. Pre bonus ich máte zabiť viac, než on. Hore vidíte aj počítanie bodov. Môžete využívať klasiku, útok mečom a automatické zabitie ležiaceho protivníka hryzavým útokom caragora. Najprv vás čaká skupinka orkov pokope. Nasledujte ho do ďalšej oblasti a tam máte zabiť pár lučištníkov. Môžete aj nejakých bežných orkov pri presune, ak potrebujete body, pre výhru nad Torvinom. K lučištníkom môžete vyskočiť, alebo ich proste zastreliť lukom z caragora.
Po ich likvidácii vás čaká menšia skupina orkov, nasledujte Torvina a napadnete väčšiu skupinu orkov. Keď ich všetkých pobijete, posledný z nich sa dá na útek. Len ho prenasledujte, keď ste na caragorovi, nemá šancu utiecť, a zabite ho.
Vráťte sa na miesto, kde ste bojovali s Torvinom, no ten je preč. V pohľade Prízračného sveta nájdite jeho stopy a nasledujte ich. Narazíte na Torvina, ktorého zhodili dvaja orkovia. Len ich zabite. Tiež vám tu hra poradí, že môžete zoskočiť priamo na orka (shfit + ľavé tlačidlo myši). Keď ho zachránite, už tým len ukončíte úlohu.
Odmena: 600 xp; 150 Mirian za bonus; Schopnosť Lovec Caragorov „Caragor Hunter“.


4. Hunting Partners
Teraz vás Torvin naučí, ako loviť grauga. Naučíte sa, ako ho zraniť. Priplížte sa ku graugovi odzadu a v móde plíženia ho seknite (shift + ľavé tlačidlo myši). To ho silne zraní a krv z jeho rany tiež priláka caragorov.
Teraz si jedného osedlajte. Môžete v boji, ako vás to učil predtým. Ale ľahšie je vyliezť na blízku plošinu a skočiť na jedného, čo pobeží popod vás. Alebo osedlať jedného, ktorého skopne graug, je to ako keď ho protiútokom odrazíte vy.
Keď sedíte na caragorovi, tak choďte na označené miesto a lákajte tam grauga za vami. Keď bude na mieste, streľte mu šíp do ho hlavy, čo ho mierne ochromí. Streľte ešte jeden a Torvin na neho skočí s reťazou.
Zoskočte z caragora a bežte ku graugovi. Teraz získavate schopnosť Lovec Graugov. Keď sa priplížite k ochromenému graugovi, alebo ste nad ním, môžete ho osedlať (ctrl). Osedlajte tohto. Musíte stlačiť, a podržať správne tlačidlá, ktoré vám pri osedlávaní grauga bude hra zobrazovať.
Keď ho ovládnete, môžete na ňom jazdiť, ako na caragorovi. Pre bonus máte zjesť troch orkov. Napadne vás veľká skupina orkov, tak s nimi bojujte a pre bonus aspoň troch zjedzte. Nemusíte ich ani ochromiť, proste ich schmatnete protiútokom a graug ich zje, čím si doplní trochu života. Ostatných pobite ako chcete.
Keď je po orkoch, máte už len zabiť grauga, ktorého ste osedlali (shift + E).
Teraz si môžete zakúpiť aj schopnosť „Shadow Mount“ s ktorou môžete okamžite na diaľku osedlať grauga aj caragora.
Odmena: 600 xp; 150 Mirian za bonus; Schopnosť Lovec Graugov „Graug Hunter“.


5. The Great White Graug
Keď zájdete za Torvinom, prefičí okolo na caragorovi a ďalší sa rúti na vás. Vykryte jeho útok a osedlajte ho. Potom len nasledujte Torvina za graugom, ktorý zabil jeho parťáka pred desiatimi rokmi. V jaskyni narazíte na artefakt, ktorý vám sprístupní ďalšiu víziu.
Potom vás čaká boj s graugom. Keď sa na vás rozbehne (na chvíľu sa čas spomalí, ako sa naštartuje), tak ho streľte do hlavy a hneď potom uskočte bokom. Graug vrazí hlavou do steny, čo ho na chvíľku ochromí. Napadnite ho pokusom o osedlanie (ctrl) a odoberiete mu časť života.
Objavia sa ghulovia. Pre bonus máte zabiť 3, ktorých má v ruke. Graug ich totiž začne žrať a dopĺňať si tak život. Objavia sa viackrát, viac skupín ghulov, takže nemusíte prehnane pre bonus riskovať, ak ho chcete. Stačí mať nabité sústredenie a zamerať si jeho ruku, keď jedného chytí.
Keď pobijete ghulov, znovu behajte okolo, kým sa na vás rozbehne a zopakujte celý proces. Strela do hlavy, úskok, napadnutie. A potom znovu príde skupina ghulov. Toto opakujte, až grauga zabijete.
Torvin vám síce ponúka pomoc, no keďže sa radi utápate v mizérii svojej aktuálnej existencie sami, odmietnete a vaše cesty sa tu rozchádzajú.
Úloha je splnená a vy sa objavujete opäť vonku z jaskyne, na chrbte desivého caragora.
Odmena: 600 xp; 150 Mirian za bonus.


6. The Power of the Wraith
Kráľovná Marwen chce, aby ste si vybudovali vlastnú armádu orkov a preto sa máte naučiť ich plne ovládať. Choďte do označenej oblasti, kde si zamerajte kapitána Grublika. Ako ho ovládnete, je na vás. Keďže máme ovládanie a je tu celkom vhodný terén, zvolil som si ovládnuť všetkých jeho orkov. Začnite lučištníkom na veži a dole za múrik si postupne nalákajte jedného po druhom a ovládnite. Keď sú všetci vaši, proste napadnite kapitána. Odoberte mu zo života, chyťte ho a dajte mu príkaz.

Príkazom je, aby sa stal ochrancom bojvodcu. Na to sa najprv musí predviesť a tak vás čaká jeho verbovacia misia. Choďte na miesto a začne verbovať, ako ste to už mohli zažiť pri misiách boja o moc. Pomôžte mu zvládnuť misiu a likvidovať protivníkov. Naverbuje tri skupiny orkov a v každej sú štyria, ktorých treba zabiť. Pre bonus máte zostať nad ním, takže sa stále presúvajte po hradbách a lanách, aby ste sa nedotkli zeme. Lukom strieľajte do hláv jeho protivníkov, aby to bolo efektívne a aj rýchle.

Keď úlohu zvládne, presunie sa do pevnosti. Choďte tam za ním. Nesmiete cestou vyvolať poplach, tak sa plížte po hradbách a vežiach a na vežiach môžete ovládnuť lučištníkov, aby ste mali od nich pokoj. V pevnosti vlezte na najvyššiu vežu, kde máte kontrolný bod.
Keď sa tam dostanete, objaví sa bojvodca Tarz Nôž. Aktivujte Grublika a ten napadne Tarza. Pomôžte mu v boji. Pozor na plošné útoky, aby ste nezraňovali aj Grublika. Keď Tarz padne, Grublik bude povýšený na jeho miesto za bojvodcu a úloha je splnená.
Teraz môžete pokračovať v hľadaní lieku pre kráľovnú Marwen „The Cure“ a zároveň máte aj úlohu „Brand the Warchiefs“, v rámci ktorej máte ovládnuť všetkých 5 bojvodcov. Jedného už máte, tak zostávajú štyria.
Odmena: 1400 xp; 50 Mirian za bonus.


7. The Cure
Kráľovnú Marwen ste síce zbavili kliatby zlého čarodeja, ale stále je chorá a zomiera, takže potrebujú jej ľudia liek z orkskej pevnosti. Vy ponúknete pomoc a tak máte vyčistiť tri oblasti bez spustenia poplachu. V každej vždy začnite lučištníkmi. Poobzerajte sa v pohľade Prízračného sveta, aby ste ich našli a ovládnite ich. Pre bonus máte nenápadne ovládnuť 5 urukov, čo iste dosiahnete, ak ich nezabíjate a vyradíte tak lučištníkov.
Môžu vás objaviť, ale nesmú vyvolať poplach v pevnosti. V prvej časti za mostom sú okolo ohniska. Vzdialenejších môžete k sebe nalákať a ovládnuť. Potom len streľte do ohniska, aby ste ho odpálili a ak niekto výbuch prežije, tak ho dorazte.
V druhej oblasti majú klietku s caragorom. Vypustite na nich caragora a kým ho sledujú, tak ich zopár čo najrýchlejšie dostaňte strelou do hlavy. O zvyšok by sa mal postarať caragor.
V tretej časti je obvykle kapitán. Zbavte sa preto najskôr jeho mužov. Môžete ich nalákať za roh budovy a za vežu a tam ich postupne ovládnuť, alebo zabiť a ostatných potom dostať šípmi. Keď sa ich zbavíte, tak sa vrhnite na kapitána a dorazte ho.
Odmena: 400 xp; 50 Mirian za bonus.


8. The Rescue
Orkovia zajali Lithariel, tak sa ju vydávate zachrániť. Máte 8 minút, aby ste ovládli 6 orkov bez vyvolania poplachu. Začnite na pravej strane, pod pevnosťou pri mori, kde býva obvykle jeden. Tam vylezte hore na vežu a po horných častiach postupujte vpred a tam nájdete ďalších, osamotených a tak bezpečných na ovládnutie.
Keď to máte, len zájdite na označené miesto, kde je päť orkov pri Lithariel. Môžete skočiť dole a pobiť ich, alebo po jednom odlákať a ovládnuť. Keď sa ich zbavíte, či už tak, alebo tak, chyťte Lithariel a pomôžete jej von.
Cestou vás napadnú trikrát skupiny orkov. Len položte Lithariel na zem a bojujte s nimi. Keď ich porazíte, vezmite ju a postupujte ďalej. Takto sa s ňou dostaňte až k východu. Tam sa vaše cesty rozídu, keďže ona by chcela byť s vami a vy preferujete pomstu na orkoch.
Odmena: 600 xp


9. Brand the Warchiefs
Máte ovládnuť všetkých 5 bojvodcov. Popis spôsobov postupu v Sauronovej armáde, boja s bojvodcami a ich ovládanie, je popísané v úvode návodu. Môžete proste splniť ich drobné miniúlohy ako v predošlej hernej časti, vylákať bojvodcov a zabiť ich, alebo využiť na ich vylákanie ovládnutých kapitánov. Alebo môžete bojvodcu oslabiť a sami ho ovládnuť.
Ak chcete bojvodcu zabiť, tak sa vždy uistite, že máte ovládnutých jeho ochrankárov, pretože po zabití bojvodcu bude povýšený na jeho miesto jeden z nich.
Ovládnutí bojvodcovia pôjdu s vami na nasledujúcu misu a budú vám pomáhať v boji. Preto môžete taktizovať a ovládnuť, alebo povýšiť tých najsilnejších. Silní vám dobre pomôžu, slabí môžu padnúť.


10. Lord of Mordor
Keď ste ovládli piatich bojvodcov, začnite túto misiu a spolu s bojvodcami sa plavíte do Ered Glamhothu. Tam vás čaká veľká armáda bežných orkov ktorým velí jeden veliteľ. Obvykle je to najsilnejší veliteľ, ktorému ste čelili, ktorý vás zabil a ktorého ste neovládli. Takže vám môže byť známy, môžete poznať jeho vlastnosti a aj on si bude spomínať na vás.
Tu je to prosté. Pustite sa do boja a pobite ich. Trochu prerieďte bežných orkov a potom ich môžete nechať na vašich bojvodcov. Sústreďte sa na veliteľa a zabite ho. Keď je po orkoch, vaši vám s ním pomôžu.

Keď ho porazíte, choďte do pevnosti, prejdite vnútri mostom a stretnete druhého kapitána Čiernej ruky zvaného Veža. Povie vám, že vy a Celebrimbor ste neboli prekliati, ale že vás proste elf posadol, aby ste sa mohli vysporiadať s Čiernou rukou. Necháte to tak a pustíte sa do boja.
Máte 8 minút, aby ste Vežu porazili. V pevnosti je viacero jeho kópií. Ku každej sa musíte priplížiť a vysať z nej energiu (E). Môžete z priplíženia odzadu, alebo aj zoskokom z hora, ako bežne pri orkoch. Horšie je to, že ak vás nejaká jeho kópia zbadá, tak nemáte šancu, rovno vás napadne a odoberie vám časť života.
V pohľade Prízračného sveta môžete jeho kópie nájsť a vhodne sa k nim priplížiť. Času je na to dosť, netreba sa hnať. Keď takto vysajete energiu z pár jeho kópií a odoberiete mu život, časomiera sa zastaví. Vráťte sa mostom na nádvorie a tam už len po miniscénke podržte klávesu pre vysatie a zabijete ho.
Odmena: 1000 xp


11. Mordor In Flames
Vrátili ste sa naspäť do Nurnu, no tretí kapitán Čiernej ruky vás predbehol. Vyrazte k Čiernej bráne. Ste na caragorovi, tak len uháňajte vpred, boje okolo seba môžete kľudne ignorovať. Pri bráne vás čaká päť bojvodcov. Ak prežilo päť vašich bojvodcov, ktorí s vami šli Ered Glamhothu, tak vám pomôžu. Preto bolo dobré, aby ste si vybrali silných a aby ste prežili predošlý boj. Bojvodcovia sú samozrejme silní, preto sa púšťajte s nimi do boja po jednom. Vyberte si jedného a bojujte, až kým ho nedorazíte. Ak vaši bojvodcovia bojujú s nepriateľským bojvodcom, choďte vašim na pomoc a spoločne nepriateľa skôr zdoláte.
Keď bojvodcov pobijete, môžete z nich pozbierať runy. Potom už len vylezte hore na Čiernu bránu. Hore čaká Čierna ruka, ktorý sa obetuje, aby do neho mohol vstúpiť Sauron. Toto je finálny boj, no nie je to ani tak veľmi boj, ako skôr precvičovanie prstokladu. Len stláčajte správne tlačidlá, ktoré sa vám zobrazujú na monitore a porazíte ho.
Po záverečných titulkoch môžete potom pokračovať v hre. Môžete si poplniť vedľajšie úlohy a výzvy, ak ste si niečo nechali, alebo sa len tak túlať krajinou a bojovať, ak už toho boja nemáte dosť. Hra bola fajn, ale do prípadného pokračovania by to chcelo aj niečo viac, než len boje.
Odmena: 1000 xp


II.2. Misie vyvrheľov

Rovnaké ako v predošlej oblasti. Ľubovoľným spôsobom zachráňte zviazaných otrokov a ak chcete, splňte bonusov výzvu.

The Name of Power
Zachráňte troch otrokov. Pre bonus zhoďte troch nepriateľov. Medzi dvoma ruinami tu máte most. Naň si vylákajte pár nepriateľov a zhoďte ich pri boji. Neráta sa zhodenie nepriateľa nad vami, ak visíte pod ním na okraji. Priamo v boji sekajte do nepriateľa a keď bude na okraji mostu, tak ho zhodíte. Prípadne ho chyťte (ctrl) a zhoďte.
Odmena: 400 xp, 350 Mirian; 50 Mirian za bonus.

Unchained
Zachráňte troch otrokov. Pre bonus zabite 5 nepriateľov, ktorých prilákate.
Jednoduché, otroci sú v jaskyni a pri nich nie je veľa orkov. Len si ich k sebe nalákajte a zabite pre bonus. Ak vás objavia a budú prenasledovať, tak utekajte von a schovajte sa im za skalou, dobehnite naspäť, prilákajte a zabite.
Odmena: 400 XP; 350 Mirian; 50 Mirian za bonus.

The Evil Eye
Zachráňte troch otrokov. Pre bonus zabite 5 nepriateľov strelou do hlavy.
Opäť prosté, zabite ľubovoľných nepriateľov strelami do hlavy a potom len osloboďte otrokov.
Odmena: 400 XP; 350 Mirian; 50 Mirian za bonus.

The Hunger
Zachráňte troch otrokov. Pre bonus zabite 3 nepriateľov nad vami zavesený na rímse.
Naľavo je plošina s lučištníkmi, kde môžete vykonať zabitie z rímsy. Nepriateľov je tu dosť, ale môžete ich ovládnuť, či jedného po druhom pozabíjať.
Odmena: 400 XP; 350 Mirian; 50 Mirian za bonus.

Unbroken
Zachráňte troch otrokov. Pre bonus vás nesmú ani raz zasiahnuť.
Môžete ovládnuť nepriateľov stojacich v ceste, aby ste nelákali pozornosť telami a postupovať opatrne, ak chcete bonus. Dýka, ovládanie a strely do hlavy z diaľky.
Odmena: 400 XP; 400 Mirian; 50 Mirian za bonus.

Last Hope
Zachráňte troch otrokov. Pre bonus zhoďte 5 nepriateľov cez okraj.
Otroci sú v ruine na skalnej plošine. Prilákajte si k sebe pár nepriateľov, chyťte ich a zhoďte, alebo ich dosekajte na kraji, aby spadli.
Odmena: 400 XP; 400 Mirian; 50 Mirian za bonus.

In the Flesh
Zachráňte päť otrokov. Pre bonus majte 5 nepriateľov zabitých caragorom.
Pri sebe máte len jedného otroka a čas 2 minúty. Vždy, keď jedného otroka zachránite, čas sa vám znovu vráti na dve minúty a objaví sa vám ďalší otrok. Všetci sú ďaleko od seba, preto rozhodne potrebujete caragora, na ktorom budete jazdiť. Prvého otroka môžete oslobodiť aj rovno sami, no hneď si tu osedlajte caragora a vyrazte za ďalším. Postupne využite caragora na dohryzenie a zabitie nepriateľov pre bonus, ale inak sa hlavne ponáhľajte, tak využívajte luk aj ostatné vymoženosti, ktoré máte.
Odmena: 400 XP; 400 Mirian; 50 Mirian za bonus.

The Stand
Zachráňte troch otrokov. Pre bonus nenápadne ovládnite 5 nepriateľov.
To, čo už viackrát, len pre bonus nezabíjate nenápadne a potichu, ale ovládate, čo je ešte ľahšie, lebo nezostávajú telá.
Odmena: 400 XP; 400 Mirian; 50 Mirian za bonus.

Nowhere To Hide
Zachráňte päť otrokov. Pre bonus vás nesmú ani raz zasiahnuť.
To, čo pri Unbroken, len je viac otrokov a ste v pevnosti, kde je to náročnejšie, zvlášť, ak vyvoláte poplach.
Odmena: 400 XP; 450 Mirian; 50 Mirian za bonus.

Light In the Darkness
Zachráňte 5 otrokov. Pre bonus zabite potichu a nenápadne 20 nepriateľov.
Odmena: 400 XP; 450 Mirian; 50 Mirian za bonus.

Weapons Of War
Zachráňte 5 otrokov. Pre bonus donúťte 20 orkov zabiť iných orkov.
Pre bonus teda len ovládnite pár orkov a nechajte ich bojovať s neovládnutými.
Odmena: 400 XP; 450 Mirian; 50 Mirian za bonus.

To Freedom
Zachráňte 10 otrokov. Pre bonus inšpiruj otrokov k povstaniu.
Len vbehnite do arény, kde je pri sebe zviazaných 10 otrokov. Osloboďte prvých dvoch a vpadnú sem orkovia. Bojujte a zabíjajte ich, až sa objavia ďalší otroci, ktorí vám prídu na pomoc. Likvidujte orkov a keď máte chvíľu, osloboďte ďalších zo zviazaných otrokov. Takto pomaly postupujte, až kým neodviažete všetkých desiatich.
Odmena: 400 XP; 500 Mirian; 50 Mirian za bonus.


II.3. Misie zbraní

II.3.1. Legenda luku Azkar

6. The Secret Flame
Thang Talath. Máte zabiť 50 ghulov ohňom. Pre bonus máte odpáliť maximálne 5 mís s grogom.
Vojdite do jaskyne a odlákajte ghulov do zadnej mohyly. Tam máte veľa mís s grogom, ktoré môžete šípmi odpáliť. Pre bonus najviac 5 mís, takže sa snažte nalákať čo najviac ghulov k jednej mise. Nie sú príliš silní, takže stačí poskakovať a utekať okolo misy. Keď je ich tam čo najviac, tak ju odpáľte. Potom príde druhá skupina a len to celé zopakujte.
Odmena: 400 XP; 450 Mirian; 50 Mirian za bonus.

7. Shadow and Flame
Fern Outskirts. Máte zabiť 30 orkov výbuchmi. Pre bonus vás nesmú ani raz zasiahnuť.
Orkovia vás budú obkľučovať a budú sa stavať k misám s grogom, ktoré môžete odpaľovať. Dostať ich nie je problém, to je až dosť ľahké. Horšie je nedostať zásah pre bonus. Kryte sa za sudy na južnej strane vašej malej oblasti pôsobnosti. Odtiaľ sa zamerajte najprv na orkov na juhovýchode. Ako sa približujú, môžete ich pár odstať už z diaľky. Odtiaľto tiež dostrelíte na pár mís nad vami a pri ceste, no oni na vás nedostrelia, ak sa kryjete tesne pri sudoch. Skôr na vás dostrelí niekto zdola, takže ak niekto osamotený prežil, kľudne ho zabite aj napriamo, aby vás neohrozoval. Tu na sudoch máte aj šípy do zásoby.
Odmena: 400 XP; 550 Mirian; 50 Mirian za bonus.

8. There Is No Escape
Fern Outskirts. Máte zabiť skupinu orkov utekajúcich pred Graugom skôr, než sa dostanú do pevnosti. Pre bonus máte troch orkov zastaviť na mieste tým, že im strelíte šíp do nohy.
Je vhodné mať dosť šípov a aj dosť veľké sústredenie, aby ste to stihli. Pomôcť si môžete na konci na moste odpálením misy s grogom. Pre bonus ste si museli zakúpiť vlastnosť Pin In Place. Ak strelíte orkovi do nohy, tak ho na chvíľu zastavíte na mieste. Preto je tiež dobré mať veľké sústredenie, aby ste to stihli na prvých utekajúcich, celkovo je to dosť rýchle.
Odmena: 400 XP; 500 Mirian; 50 Mirian za bonus.

9. Jaws of Steel
Numen Peninsula. Máte zabiť 10 orkov bez toho, aby ste vstúpili do pevnosti. Pre bonus máte spôsobiť smrť 5 orkov pomocou caragorov.
Dosť ľahké. Len vystreľte šípy do všetkých troch návnad na caragorov, ktorí sa sem doženú, zabijú dosť nepriateľov. Bonus by mal byť hotový za chvíľu a mali by dostať aj väčšinu z vašich hlavných cieľov. Len potom z miesta, kde sa môžete pohybovať, zastreľte zvyšné ciele potrebné pre úlohu a je to vybavené.
Odmena: 400 XP; 500 Mirian; 50 Mirian za bonus.

10. The Spirit of Fire
Cab-Gwanath Bluff. Máte zabiť 5 orkov ohnivými šípmi. Pre bonus máte odpáliť ohnivými šípmi 3 výbušné sudy.
Pre možnosť páliť ohnivé šípy musíte mať nabité kombo, takže len vyrazte do stredu ruiny a bojujte. Keď máte kombo nabité, zamierte luk a vypáľte ohnivý šíp (ctrl, nie myš ako pri bežných šípoch). Odpáľte ich najprv na výbušné sudy, aby ste nezabudli na bonus. Potom si podajte orkov.
Odmena: 400 XP; 450 Mirian; 50 Mirian za bonus.


II.3.2. Legenda dýky Acharn

6. The Scouring of the Shadow
Fort Morn. Máte nepozorovane zabiť tri skupiny orkov s fakľami, ktorí slúžia na odplášanie ghulov. Pre bonus máte zabiť 5 nepriateľov, ktorých nalákate.
Tu je to ťažšie, lebo ste v pevnosti a nesmiete vyvolať poplach. Pohybujte sa preto len po strechách, kde vyraďte pár lučištníkov. V každej skupine orkov s fakľami sú štyria orkovia. Pre bonus, v rámci ktorého máte k sebe nalákať orkov, ktorých potom zabijete, môžete použiť aj orkov z cieľových skupín. Stačí sa aj priplížiť tesne za orka, použiť nalákavanie a hneď ho zabiť.
Využívajte dosť luk, hodí sa mať viac šípov. Pri niektorých je bezpečnejšie dostať orkov s fakľami z diaľky, než sa plížiť až k nim, pretože stále je tu riziko, že vás niekto odhalí a prídete o celú misiu. Najmä na tých v dolnej časti, ktorí sú blízko bežných orkov.
Odmena: 400 XP; 550 Mirian; 50 Mirian za bonus.

7. Fatal Secrets
Celon Poros. Máte sledovať bez odhalenia posla a zabiť 4 Červov, ktorých cestou stretne. Pre bonus máte zabiť 2 nepriateľov smrtiacim Tieňovým útokom.
Na celú misiu máte 8 minút. Na bonus máte dosť príležitostí. Bežte k prvej ruine, cez ktorú posol pobeží. Kryte sa za prvý múrik a zabite orka, ktorý pôjde doprava popred vás. Potom vylezte hore na ruiny. Na konci si pohovorí s dvoma vojakmi. Jeden z nich je červ. S druhým potom vyrazí preč. Streľte vojaka, aby ste sa ho zbavili a skočte na červa.
Nasledujte posla hore na plošinu. Vylezte hore sprava, kde sa zbavte jedného vojaka nad vami (prilákajte ho k okraju). Na lučištníka na ruine môžete použiť Tieňový útok, uistite sa že je smrtiaci (X, nie Z) a druhého môžete zabiť sami zblízka dýkou. Zhora dobre vidíte na dvoch vojakov. Jeden bude posla nasledovať, tak ho tiež zastreľte a skočte potom na červa, ktorý zostal pod vami.
Presunie sa do poslednej ruiny. Tam vylezte hore, môžete použiť smrtiaci, Tieňový útok, aby ste sa dostali hore nad posla a zabili zúrivca. Tretí červ je rovno pod vami, tak keď posol poodíde, tak červa zastreľte, alebo na neho skočte.
Vráťte sa hore a presuňte sa hore po ruine nad jej koniec. Môžete použiť tretí Tieňový útok, aby ste prekonali rozdiel a zbavili sa vojaka hore. Tam uvidíte štvrtého červa. Keď posol odíde, zabite ho.
Potom máte zabiť posla. Už ľubovoľne, teraz vás môžu odhaliť. Ak to chcete skrátiť a máte šípy, môžete použiť Tieňový útok (bonus bolo treba splniť predtým, teraz už je to len pre urýchlenie) a keď zabijete posla, je to splnené.
Odmena: 400 XP; 550 Mirian; 50 Mirian za bonus.

8. Shadow And Steel
Numen Peninsula. Máte zabiť nenápadne 5 obrancov a pre bonus máte zabiť 3 nepriateľov zoskokom zhora.
Bonus môžete spojiť s hlavným cieľom a zabiť zhora aspoň troch obrancov. Horné časti sú tu prekvapivo málo strážene, až na nejakého občasného lučištníka, takže sa pohybujte po strechách a trámoch a dostanete sa v pohode ku všetkým. Niektorí sú osamotení, tak na nich hneď môžete skočiť. Ak je pri nich jeden-dvaja nepriatelia, tak ich zastreľte. Obrancov musíte dostať dýkou. Ak je ich tam viac, tak si obrancu odlákajte.
Odmena: 400 XP; 500 Mirian; 50 Mirian za bonus.

9. The Darkness Within
Máte sa dostať nepozorovane na cieľové miesto a pre bonus nikoho nezabiť, než všetko nachystáte, vrátane ovládnutia 7 lučištníkov.
Pre bonus nemáte nikoho zabíjať, ale ak vám niekto stojí v ceste, môžete ho kľudne ovládnuť. Takže len prejdite nebadane na miesto a tam máte za cieľ ovládnuť lučšitníkov. Pomerne ľahké, len sa priplížte ku každému a ovládnite ho. Nie je tu veľa nepriateľov a lučištníci na seba nedovidia. Keď všetkých ovládnete, príde hliadka 10 urukov.
Tých všetkých zabite. Neovládajte ich, lebo ich máte za cieľ zabiť a potom treba zabiť aj tých ovládnutých a môžu sa vám niekam zapliesť. Len čo ich zabijete, úloha je splnená.
Odmena: 400 XP; 500 Mirian; 50 Mirian za bonus.

10. A Knife In the Dark
Thang Talath. Máte nepozorovane zlikvidovať všetkých orkov v tábore. Pre bonus máte ovládnuť troch obrancov.
Je jedno, či ich zabijete, alebo všetkých ovládnete. Ovládnutý sa ráta za zabitého. Takže kľudne môžete pomaly postupovať a jedného po druhom ich ovládať. Nezostávajú žiadne telá a nevzniká podozrenie. Obrancov je tam viacero, takže máte kde nazbierať bonus. Všetci sú vhodne rozmiestnení, takže je to pomerne ľahké.
Odmena: 400 XP; 550 Mirian; 50 Mirian za bonus.


II.3.3. Legenda meča Urfael

6. The Dark Rider
Máte zabiť tri skupiny orkov za 3 minúty a 20 sekúnd. Pre bonus ich máte zabiť päť hryzavým útokom caragora.
Skočte na caragora pod vami a ovládnite ho. Vyrazte k nepriateľom. Na caragora si dávajte pozor. Ak by vám ho zabili, môžete pozabíjať ostatných aj bez neho, ale nestihli by ste sa presunúť k ďalším skupinám v rámci času. Preto vyrazte, sekajte a občas ich dorazte hryzavým útokom pre bonus. Bonus si skúste naplniť už pri prvej skupine, aby ste neskôr nemuseli toľko riskovať. Pri druhej už použite aj luk, najlepšie zbaviť sa strelou do hlavy hneď orka so štítom, ale čím viac, tým lepšie. Doriaďte ich na caragorovi a keď sa vám doplní sústredenie, dorazte ich mečom. Pri tretej skupine som už o caragora prišiel, ale stačí ich doraziť mečom, ak to stihnete v časovom limite.
Odmena: 400 XP; 450 Mirian; 50 Mirian za bonus.

7. The Red Tied
Máte vyčistiť 5 častí dokov od orkov. Pre bonus treba zabiť 2 obrancov popravou mečom.
Veľmi jednoduché. Proste vyrazte na skupiny orkov, bojujte a zabite ich. Nabite si kombo a popravou mečom dorazte aspoň dvoch obrancov pre bonus. Keď vyčistíte 5 oblastí, už len máte utiecť z pevnosti. Vybehnite von a je to.
Odmena: 400 XP; 500 Mirian; 50 Mirian za bonus.

8. Bane of Shadow
Cab-Gwanath Bluff. Máte zabiť 3 elitných strážcov. Pre bonus máte zabiť 25 ľubovoľných nepriateľov.
Elitní strážcovia sú proste traja označení, bežní orkovia. 25 ich zabijete ľahko, stačí sa pustiť do boja. Môžete aj vonku pred pevnosťou, aj v pevnosti, kde bude ale stála zásoba orkov. Elitných strážcov môžete zabiť ako chcete, aj dýkou, aj lukom, takže ak by ste mali problém sa pri nich len prebojovať, môžete použiť rôzne finty.
Odmena: 400 XP; 550 Mirian; 50 Mirian za bonus.

9. They Shall Not Pass
Tol Crossing. Po 4 minúty musíte brániť most. Nesmú cezeň prejsť orkovia s fakľami. Pre bonus máte zhodiť 3 nepriateľov z mosta.
Proste len stoje a bojujte a využívajte svoje schopnosti. Orkovia chodia vo vlnách, takže keď vám zostane posledných pár z danej vlny, môžete ich zhodiť dole. Buď ich dosekajte na kraj, alebo chyťte a zhoďte sami. Po bokoch máte aj pár výbušných sudov, nechajte si ich ku koncu, ak by sa množili nepriatelia, alebo ak by ste nestíhali. Priorita sú orkovia s fakľou, tí sú vždy označení, takže ich neminiete. Ak sa k nim neviete dostať, tak použiť luk, alebo inú fintu, ak máte nabité kombo, aby neprešli za bránu, inak úloha končí. Ak vydržíte štyri minúty, zvládli ste to.
Odmena: 400 XP; 550 Mirian; 50 Mirian za bonus.

10. Power of the One
Máte donútiť 10 urukov, aby sa zabili navzájom. Pre bonus máte označiť 5 urukov v boji.
Bežne by stačilo označiť ich nenápadne a dať im príkaz k boju, no pre bonus skočte rovno do boja a keď sa vám nabije kombo, ovládnite postupne piatich priamo počas boja. Keď sa zabije navzájom 10 urukov, úloha je takmer kompletná. Už len máte zabiť všetkých, ktorých ste ovládli. Stlačte „K“ a zabijete ich.
Odmena: 400 XP; 500 Mirian; 50 Mirian za bonus.


II. 4. Zbierky

Hard Basin
Nové rastliny:
Alfirin: Severovýchodne od veže, pod útesom jej plošiny.

Ithildin 17. Achortho Vorn, juhovýchod, na boku mosta poniže veže.
Ithildin 18. Nau dan I ngaurhoth, východ, severne od veže.
Ithildin 19. Lach Mab Gelebren, severovýchod, v jaskyni, kde ste plnili prvú úlohu.
Artefakt 20. Ritual Cup (Rituálny pohár), juhovýchod, pod mostom poniže veže.
Artefakt 21. Frolum´s Ring (Frolumov prsteň), juh, na plošine ruiny.
Artefakt 22. Blood-Stained Buckler (Krvou potrieštený štít), severovýchod, v jaskyni, kde ste plnili prvú úlohu.

Fern Outskirts
Nové rastliny:
Athelas: Východne od veže, pod veľkým stromom, takmer pri hranici oblasti.
Carandol: Juhovýchodne od veže, na malej plošine pod mostom a druhá kúsok odtiaľ priamo pod mostom.
Alfirin: Na plošine s pár ruinami na severe.

Ithildin 20. Tol acharn, juhovýchodne od veže, pod mostom.
Artefakt 23. Gondorian Coin (Gondorská minca), stred, na plošine ruiny tesne pri veži.
Artefakt 24. Scrimshaw, Mumak Tusk (Mumakov tesák), juhovýchodne od veže, na malej plošine pod mostom.

Thang Talath
Nové rastliny:
Naugrimbas: V jaskyni na juhu, dva kusy.
Carandol: V jaskyni na juhu.
Orchamarth: V jaskyni na juhu, dva kusy.
V jaskyni rastie aj Blue Milk a v jej okolí aj Earthbread, Mallos a Gwinuial.

Ithildin 21. Galad na ´Lamhoth, v jaskyni na juhu.
Artefakt 25. Torn Banner (Roztrhnutá vlajka), sever, na zemi pri stene ruiny.

Fort Morn
Ithildin 22. enArdhon, južne pod vežou, na konci mosta, na stene tesne pod pevnosťou.
Ithildin 23. Mi chand eMorchir, juh, na veži pevnosti.
Artefakt 26. Whetstone (Brúska), južne pod vežou, pod mostom.
Artefakt 27. Broken Staff (Zlomená palica), východ, na plošine veže pevnosti.
Artefakt 28. Cook´s Knife (Kuchárov nôž), juhozápad, na zemi v dolnej časti pevnosti.

Ethir Poros
Artefakt 29. Apothecary Jar (Lekárnická fľaša), stredojuh, na zemi, pod plošinou na okraji pevnosti.

Tirith Mesas
Ithildin 24. Natha le calad arphigad, sever, na veži ruiny povyše strážnej veže.
Ithildin 25. ban a gellatha, severovýchod, na stene ruiny.
Artefakt 30. Crushed Spider Egg (Rozdrvené pavúčie vajce), stred, na zemi pod mostom, juhovýchodne od veže.
Artefakt 31. Coded Journal Entry nr. 3 (Šifrovaná stránka denníka č.3), juh, na zemi v jaskyni na juhu oblasti.

Celon Poros
Ithildin 26. Nin gostatha gwaith, severozápad, na stene malej ruiny pri ohnisku.
Artefakt 32. Ornate Cameo (Zdobená brošňa), severozápad na zemi pri ohnisku, na okraji útesu.
Artefakt 33. Medallion Half 1, The Two Trees of Valinor (Prvá polovica medailónu, Dva stromy Valinoru), sever, severozápad, vo vstupnej časti jaskyne na severe.
Artefakt 34. Medallion Half 2, The Two Trees of Valinor (Druhá polovica medailónu, Dva stromy Valinoru), sever, na zemi pri prechode do Cape of Nun.

Watcher´s Landing
Ithildin 27. nor edurath, sever, na veži na okraji mora.

Cape of Nun
Ithildin 28. Ah an noded rammas, severozápad, hore na stene ruiny.

Numen Peninsula
Ithildin 29. An adleithad, juhovýchod na stene pod pevnosťou, na brale nad morom.
Artefakt 35. Orcish Dagger (Orkská dýka), severozápad pevnosti, na zemi pri veži na malom ostrovčeku.
Artefakt 36. Frowning Skull (Mračiaca sa lebka), sever pevnosti, na plošine stĺpu móla, pod úrovňou hornej časti móla.
Artefakt 37. Pipeweed Pouch (Vak na tabak), sever pevnosti, na hornej plošine medzi budovami.
Artefakt 38. Weathered Azurite Figurine, The Two Istari (Zvetralá Azuritová Figurína, Dvaja Istari), v jaskyni na západnej strane, vedľa pevnosti.

Cab-Gwanath Bluff
Artefakt 39. Coded Journal Entry nr. 2 (Šifrovaná stránka denníka č.2), severovýchod, na zemi v ruine.

Maw of Hope
Ithildin 30. tolo dan nan galad, na stene, hore vo vysokej veži v strede tábora.
Ithildin 31. A Elbereth Gilthoniel, na stene plošiny s veľkým stanom, napravo od veľkej veže.
Ithildin 32. Naur an edraith ammen, sever pevnosti, na stene pod mostíkom.
Artefakt 40. Herald´s Scroll (Zvitok Heralda), na plošine napravo od vysokej veže, vo veľkom stane.
Artefakt 41. Star Chart (Hviezdna mapa), severovýchod pevnosti, v okrajovej vežičke, v dolnej časti.

Tol Crossing
Artefakt 42. Lockbox Key (Kľúč od schránky), pod mostom, na severnej strane môžete zliezť dolu a prejsť pod most.



Výzvy

Lovecké výzvy

Výzva 1: Zabi 3 pavúkov
Prvá výzva je ľahká na zahriatie. Pavúky máte aj v okolí prvej veže kde začínate, teda v kríkoch tesne pri nej. Nájdete ich aj inde, budú žiariť, keď máte pohľad Prízračného sveta, tak si ním môžete pomôcť. Neútočia, sú to len obyčajné Ungolské pavúky, tak ich ľahko zabijete, alebo zastrelíte.
Odmena: 100 Mirian

Výzva 2: Zabi 5 lietajúcich tvorov
Pre túto výzvu môžete zabiť Pekelné jastraby, alebo Morgulské netopiere. Jastraby sú bežné vtáctvo lietajúce nad vami v rôznych oblastiach a netopiere nájdete zas v jaskyniach. Stačí začať jastrabmi, nájsť si vysoké miesto a proste ich postrieľať. Trafiť sa môže byť trochu problém, tak si budete musieť odbiehať dopĺňať šípy, ale inak je to prosté.
Odmena: 105 Mirian

Výzva 3: Zabi 3 Caragorov
Na Caragorov narazíte aj voľne, kde môžu útočiť na vás, či nepriateľov a tiež ich môžete objaviť aj zavretých v klietkach pri nepriateľoch. Títo už bojujú a sú celkom silní, takže je to skok oproti prvým výzvam. Môžete uskakovať pred ich útokmi a sekať ich, dostať sa niekam vyššie a strieľať, než vylezú k vám. Najľahšie to máte, keď sa naučíte ovládať Caragorov, aspoň prvá úroveň, keď na nich naskočíte zhora. Keď sedíte na Caragorovi, stačí proste z neho vysávať energiu, až kým ho nezabijete.
Odmena: 115 Mirian

Výzva 4: Zabi 4 krysy
Jednoduché, krysy sú ako pavúky, neútočia na vás, len ich musíte nájsť. Sú drobné, takže si pri hľadaní môžete pomôcť pohľadom Prízračného sveta. Sú napríklad pri strážnej plošine pri Čiernej Bráne, kde ste mali prvú úlohu, ale samozrejme aj na iných miestach.
Odmena: 130 Mirian

Výzva 5: Zabi 8 ghulov
Táto výzva sa vám sprístupní až pri úlohe „Shattered Memories“, kde prvýkrát stretnete ghulov. Keďže prvé misie nie sú až tak ťažké, je vhodné si ich spraviť predtým a potom rovno v rámci misie môžete zabiť ghulov. Ak ste si s tým počkali, tak po spomínanej misii môžete naraziť na ghulov aj voľne, no len počas noci.
Odmena: 150 Mirian

Výzva 6: Zabi 3 netopierov
Morgulské netopiere sú v jaskyniach. Pri vstupe obvykle pár vyletí von, tak len vbehnite do jaskyne a hneď zamierte lukom v režime sústredenia a zastreľte ich. Sú pomalšie, než jastraby, takže by to malo byť ľahšie. Sú napríklad v jaskyni na juhu v Udun Crossing.
Odmena: 180 Mirian

Výzva 7: Zabi 1 Grauga
Zabiť grauga je dosť ťažké, než sa to naučíte. Ak si chcete počkať, tak pri misii „Hunting Partnes“ sa naučíte, ako zabíjať graugov ľahšie. Potom pri misii „The Great White Graug“ zabijete aj grauga, aj desivého caragora pre túto a nasledujúcu výzvu.
Ak sa vám nechce čakať ako mne, tak je tu zdĺhavý spôsob. Proste používajte šípy. Našiel som si grauga v jaskyni na severozápade oblasti Udunu. Vypáľte všetky šípy, mierte na hlavu a keď šípy miniete, odbehnite k nejakým orkom a doplňte si šípy vysávaním energie „E“ z orkov. Vráťte sa a strieľajte. Opakujte to, až kým nepadne.
Odmena: 220 Mirian

Výzva 8: Zabi 1 desivého caragora
Táto výzva sa vám sprístupní až po úlohe „Big Game“. Môžete ju splniť len v oblasti Nurnen, tam sa objavujú desiví caragori. Jeden sa obvykle objavuje v časti Celon Poros a takýto caragor má oproti ostatným nad hlavou červený symbol.
Odmena: 270 Mirian

Výzva 9: Zabi 1 Ghulskú matrónu
Pre túto výzvu musíte nájsť najprv bežných ghulov. Tí sa objavujú len v noci. Sú na rôznych miestach, stačí behať v noci po okolí a nájsť ich. Keď ich nájdete, bojujte a zabite ich, no pár ich nechajte utiecť. Obvykle sa dajú na útek poslední dvaja. Zahrabú sa pod zem a vrátia sa s posilami, pri ktorých by mala byť aj matróna. Ak nie je, opäť ich porazte, nechajte posledných utiecť a s ďalšími posilami by už mala byť aj jedna, či dve matróny.
Odmena: 330 Mirian

Výzva 10: Zabi rohatého grauga
Táto výzva sa vám sprístupní až po úlohe „Hunting Partners“, pri ktorej zabijete rohatého grauga. Ak ste už ale splnili aj deviatu výzvu, tak pri zabití grauga v tejto misii si desiatu výzvu nielen sprístupníte, ale hneď aj splníte. Inak musíte rohatého grauga pohľadať. Na bežných občas narazíte rôzne a videli ste ich už od začiatku hry. Rohatých nájdete len v Nurnene. Na jedného potom narazíte aj v misii „The Great White Graug“.
Odmena: 500 Mirian


Výzvy prežitia

Toto sú v podstate výzvy babky korenárky, pretože ich jedinou náplňou je zozbierať určitý počet konkrétnych rastlín, kvetov a húb. V prehľade pri zbierkach uvádzam pár polôh pre všetky rastliny. Keď si zapnete mapu, vidíte aj ktoré máte získať a pri nich im prislúchajúce symboly. Podľa nich si potom pomôžte na minimpake, keď sa vám zobrazia rastliny pri vás. Prvých 6 výziev môžete splniť v prvej oblasti Udun, ostatné až keď sa dostanete do druhej Nurnen, keďže niektoré z rastlín posledných výziev rastú len tam.

Výzva 1
2x Niphredil
Odmena: 100 Mirian

Výzva 2
3x Pipeweed; 1x Lothrond
Odmena: 105 Mirian

Výzva 3
2x Remmenthond; 2x Azuradan
Odmena: 115 Mirian

Výzva 4
2x Niphredil; 2x Lothrond; 1x Azuradan
Odmena: 130 Mirian

Výzva 5
4x Blue Milk; 2x Mallos
Odmena: 150 Mirian

Výzva 6
3x Elgaran; 3x Earthbread
Odmena: 180 Mirian

Výzva 7
3x Gwinuial; 4x Alfirin
Odmena: 220 Mirian

Výzva 8
2x Naugrimbas; 3x Carandol; 2x Orchamarth
Odmena: 270 Mirian

Výzva 9
7x Athelas
Odmena: 330 Mirian

Výzva 10
3x Blue Milk; 2x Elgaran; 2x Gwinuial
Odmena: 400 Mirian



Úspechy

Bojové

Black Celebration
Otrávte kapitána na jeho vlastnej Hostine. Hostina je jedna z náhodných misií, ktoré sa sprístupňujú v rámci orských bojov o moc. Pri úlohe „The Outcast“ sa naučíte jedom otravovať grog. Potom len začnite takúto minimisiu Hostina, priplížte sa k mise s grogom a otrávte ju. Stiahnite sa, ak vás odhalia, tak sa nenapijú. Kapitán sa mi napil pri prvej príležitosti, tak neviem, či sa to zaráta, aj ak sa kapitán nenapije.

No Power In Numbers
Aktivujte si úlohu Verbovanie, čo je jedna z náhodných misií, ktoré sa sprístupňujú v rámci orkských bojov o moc. Pri úlohe musí kapitán poraziť pár orkov v troch skupinách, ktoré chce ovládnuť. Pomôžte mu to zvládnuť. Buďte ale nenápadný, aby si vás nevšimli a nenapadli vás. Takže niekde z krytu, či z výšky zastreľte šípmi pár orkov, s ktorými kapitán bojuje. Keď misia skončí úspechom pre kapitána, tak vyrazte z úkrytu a zabite aj kapitána aj orkov, ktorých naverboval.

Height of Despair
Zabite nepriateľa útokom z výšky, keď ste aspoň 19 metrov nad ním. Najlepšie to máte, keď ste niekde na strážnej veži. Nalákajte si orkov k veži, ak tam nie sú, vylezte hore a zostaňte skrytý, aby sa upokojili, ak vás videli liezť nahor. Skočte a zabite nepriateľa. Musíte mať zakúpenú schopnosť „Útok z výšky“.

And It Burns, Burns, Burns
Využite schopnosť Detonácie, aby ste podpálili 50 orkov. Sčítava sa to, takže postupne, ako budete postupovať hrou, by ste to mali dosiahnuť. Ak teda využívate prostredie. Proste odpaľujte výbušné sudy, misy s grogom a ohniská a zasiahnite tým čo najviac orkov.

Unleashed
Vysloboď 5 caragorov z klietok. Prosté, len odpáľte šípom mreže na klietkach, v ktorých sú zavretí caragori a keď ich takto vypustíte 5, máte to.

Jaws of Death
Prilákaj návnadou 5 caragorov. Keď strelíte šíp do zaveseného mäsa (vidíte ho zvýraznené, keď máte pohľad Prízračného sveta), tak to pôsobí ako návnada na prilákanie caragorov. Obvykle sú v orkských pevnostiach. Streľte takto do piatich.

Fly You Fools!
Donúť 20 nepriateľov k úteku zhodením hniezd Morgaiských múch. Hniezda vidíte zvýraznené v pohľade Prízračného sveta. Len do nich streľte šípom a keď hniezdo spadne, vyletia z neho muchy, ktoré rozoženú orkov v ich okolí. Obvykle sú hniezda v blízkosti orkov, v pevnostiach, či pri ruinách, ktoré strážia, takže ich len viackrát využite, aby ste orkov rozohnali.

Burning Vengeance
Vykonaj popravu na horiacom Zúrivcovi. Zúrivcovia sú orkovia s dvoma sekerami, ktorí sa začnú objavovať až neskôr, pri postupe príbehom. Nabite si pri ňom kombo, chyťte ho a hoďte do ohniska a kým horí, použite popravu. Uistite sa, že ste pri ohnisku, aby ste ho mohli hodiť do ohňa. Odpálenie ohniska, či iného zdroja výbuchu spôsobujúceho oheň by ho mohlo zabiť. Ak máte možnosť dvoch popráv, tak ho pri nabitom kombe môžete najprv zasiahnuť horiacim šípom a hneď potom popraviť.

The White Rider
Pri jazde na caragorovi zachráňte 30 otrokov za 180 sekúnd. Treba zachrániť ľubovoľných otrokov, tých nachádzate na rôznych miestach a pre ich oslobodenie vám stačí zabiť orkov, ktorí ich strážia. Vždy dostanete aj skúsenosti za ich zachránenie (Liberation). Potrebujete schopnosť na osedlanie caragora a potom si len nájdite vhodnú trasu, na ktorej sa budete rýchlo presúvať a zachraňovať otrokov. Osobne som to spravil v Barrows of Udun. V pevnosti poniže veže som osedlal caragora, je tam aj lákadlo pod mostom pre caragorov. Potom som vyrazil na severozápad oblasti, do jaskyne. Tam je pár skupín otrokov. Po ich oslobodení rýchlo von a do ruín napravo pri strážnej veži, kde je jedna skupina otrokov. Odtiaľ dolu pod vežu a kaňonom pod most, kde je druhá skupina. Za mostom napravo nad kaňonom je jedna skupina a druhá naľavo, na druhej strane nad kaňonom. Tu som už dosiahol úspech, ale ďalej na východ sú ďalšie skupiny otrokov, ak treba. Tieto skupiny som našiel cez deň, v noci sa polohy otrokov menia. Buďte rýchly, pomôžte si pri orkoch aj šípmi v móde sústredenia, aby ste ušetrili čas. Nezosadajte a ak aj hneď nedosiahnete úspech, tak pokračujte, zarátava sa to. Len ak dlhšie nikoho nenájdete, alebo ste sa príliš zdržali niekde v boji, tak to radšej neskôr zopakujte.

Divide And Conquer
Zlikviduj ochrancov dvoch bojvodcov, potom ich vylákaj a zabi. Na konci prvej časti hry sa máte postarať o všetkých bojvodcov, tak to spravte tam. Pri prehľade armády vidíte, kto sú ochrancovia bojvodcu. Tak ich nájdite a zabite. Zbavte takto dvoch bojvodcov všetkých kapitánov, čo ich chránia a potom len vylákajte bojvodcov a zabite ich. Bez toho, aby zabili vás a spravili si ďalších ochrankárov.

Rise And Fall
Keď vás nejaký uruk zabije a stane sa kapitánom, pomôžte mu stať sa bojvodcom a potom ho zabite. Prosté, len čo vás zabije bežný nepriateľ a podarí sa mu stať kapitánom, tak z neho spravte bojvodcu. Môžete to dosiahnuť aj v prvej časti hry. Zabite orkov v hierarchii nad ním, pomôžte mu splniť jeho misie, ktoré sa objavia a keď dostatočne povýši na ochranku nejakého bojvodcu, tak bojvodcu zabite a nový sa stane z tohto uruka. Potom keď je z neho bojvodca, tak ho zabite. Alebo to môžete dosiahnuť v druhej časti, kde uruka ovládnete, prikážete mu stať sa ochrankou, čím ušetríte trochu času, potom mu prikážete zradu jeho bojvodcu, čím ho vylákate, bojvodcu zabijete a keď váš uruk povýši na jeho miesto, tak ho zabijete.

A Graug´s Heel
Využite bojvodcov strach. Toto je dobré spraviť v prvej časti hry, keď sa budete musieť postarať o bojvodcov. Títo prví sú obvykle slabší, než bojvodcovia v druhej časti hry. Nájdite si nejakého čo má strach, najlepšie taký, čo vám najviac vyhovuje. Napríklad strach z ohňa, múch, či caragora, čo sa najľahšie využije. Potom vylákajte bojvodcu a keď sa stretnete, tak využite jeho strach, aby sa dal na útek. Takže buď odpáľte oheň, zhoďte na neho muchy, alebo ho napadnite s caragorom, či využite iný strach.

Power Vacuum
Zabite všetkých 5 bojvodcov, než sa na ich miesto dostane niekto ďalší. V prvej časti hry máte zabiť päť bojvodcov, tak to spravte, musíte pre postup v hre. Nezomrite, aby nik neobsadil ich miesto a keď všetci padnú, máte to. Zabite najprv štyroch ostatných, pretože na miesto piateho, ktorým je Mogg a ktorého zabijete pri úlohe „The Warchief“, sa potom dostane Ratbag a bude pôsobiť ako bojvodca. Preto zabite najprv ostatných štyroch, potom piateho Mogga a než bude Ratbag menovaný, máte úspech. Neskôr to môžete dosiahnuť znova a sami, zabiť všetkých piatich, ale takto to máte v rámci postupu príbehom a nemusíte sa k tomu vracať, ak nechcete.

Stinking Rebels
Ovládnite 5 ochrancov bojvodcu a potom ich v boji obráťte proti nemu.
Toto môžete kedykoľvek, keď sa naučíte ovládať orkov, priamo sa na to ponúka príležitosť hneď v závere hry, keď získate ovládanie a máte sa vysporiadať s bojvodcami. Ovládnite všetkých ochrancov bojvodcu. Ak ich aj nemá päť, tak ovládnite iných kapitánov a potom im dajte príkaz, aby sa stali ochrancami bojvodcu, na ktorého sa zameriavate. Keď ovládate všetkých 5, tak dajte jednému príkaz, aby vylákal bojvodcu pri úlohe „Betrayal“. Začnite misiu a keď sa pustí kapitán, ktorý úlohu začal do bojvodcu, dobehnite tam a dajte všetkým kapitánom príkaz útočiť „I“.

The Spirit of Mordor
Začnite vzburu tým, že prikážete bojvodcovi napadnúť iného bojvodcu. Ku koncu druhej časti hry máte ovládnuť všetkých bojvodcov, takže keď už bude jeden váš, len ho chyťte (buď hneď po ovládnutí, alebo potom cez misiu „Beck and Call“) a prikážte mu aby napadol iného bojvodcu.

Lord And Master
Ovládnite všetkých 5 bojvodcov. Na konci hry je vašou úlohou ovládnuť 5 bojvodcov, takže túto úlohu splníte v rámci príbehu. V úvode návodu sú typy, ako toho dosiahnuť.

A New Master
Keď sa naučíte ovládať orkov, zakúpte si potom ešte schopnosť bojové vysávanie energie. Keď si nabijete pri boji kombo, tak môžete použiť ovládanie počas boja (C). Bojujte s kapitánom, odoberte mu zo života, aby bol oslabený natoľko, že ho môžete ovládnuť (myslím, že na toto musí mať len minimum života) a použite bojové vysávanie pri nabitom kombe, rovnako ako používate popravu. Keď takto ovládnete kapitána, získate úspech. Ale myslím, že som tento úspech dosiahol, keď som aj počas boja proste kapitána chytil a ovládol klasicky, len boli ostatní orkovia mimo dosahu, ale stále v boji, takže som to stihol. Tu si nie som presne istý, lebo som úspech dosiahol počas veľkej rúbanice v pevnosti.

Iron of Death
Keď sa naučíte ovládať orkov, neskôr sa naučíte aj dávať im príkazy. V schopnostiach si kúpte schopnosť Hrozba smrti. Chyťte potom hocijakého kapitána, dajte mu príkaz a cez neho uvaľte Hrozbu smrti na hocijakého iného kapitána v armáde. Označeného kapitána potom aj zabite.


Úlohové

Legend of the Maker
Začnite Misiu Luku a začnite tak rozvíjať legendu o Azkare. Proste splňte jednu zbraňovú misiu luku.

The Maker´s Bow
Splňte všetky zbraňové misie legendy luku Azkar.

Legend of Shadow
Začnite Misiu Dýky a začnite tak rozvíjať legendu o Achrame. Proste splňte jednu zbraňovú misiu dýky.

The Last Shadow
Splňte všetky zbraňové misie legendy dýky Achram.

Legend of Vengeance
Začnite Misiu Meča a začnite tak rozvíjať legendu o Urfaele. Proste splňte jednu zbraňovú misiu meča.

Fire of Justice
Splňte všetky zbraňové misie legendy meča Urfael.

The Free Folk
Splňte jednu misiu vyvrheľov.

Liberator
Splňte všetkých 24 misií vyvrheľov, v ktorých zachraňujete otrokov.

Repaid In Blood
Splňte úlohu „Vendeta“. Musíte byť pripojený, aby sa vám zobrazila táto misia. Keď zomrie iný hráč, ktorý hrá túto hru, tak sa vám objaví misia ho pomstiť, teda máte zabiť kapitána, ktorý zabil tohto hráča. Len aktivujte úlohu a zabite kapitána.


Príbehové

You Will Obey
Podrobte si Uruka. V podstate hneď na začiatku hry ovládnete myseľ uruka, z ktorého vytiahnete informácie.

The Bright Master
Splňte úlohu „An Interested Party“.

To Rule Them All
Splňte úlohu „The One Truth“.

Ratbag the Great and Powerful
Po úlohe „Climbing the Ranks“ splňte pre Ratbaga aj úlohu „The Warchief“, v ktorej zabijete Mogga, konkrétneho Bojvodcu, ktorého Ratbag nahradí.

Gorthaur the Cruel
Splňte úlohu „The Monument“.

The Hammer Falls
Splňte úlohu „The Black Captain“, ktorou ukončíte prvú časť hry.

For My Brother
Splňte úlohu „The Great White Graug“, čo je posledná Torvinova úloha.

The White Wizard
Splňte úlohu „The Power of the Wraith“.

Beyond Hope
Splňte úlohu „The Rescue“.

The Tower Crumbles
Splňte úlohu „Lord of Mordor“, čo je predposledná úloha z hlavného príbehu.

The Hand Is Severed
Splňte úlohu „Mordor In Flames“, čo je posledná príbehová úloha.


Zbierky

Paths of the Dead
Zozbierajte 25% artefaktov.

Shadows of the Ancient Past
Zozbierajte 100% artefaktov a pri všetkých odhaľte ich spomienky.

Crowned With Living Light
Zozbierajte 50% Ithildinu.

Bearer of the Shining Lamp
Zozbierajte 100% Ithildinu.

Memories of Eregion
Aktivujte všetky kováčske veže, ktorým v návode hovorím strážne.

Scout of Morannon
Splňte jednu výzvu prežitia.

Ranger of Ithilien
Splňte všetky výzvy prežitia.

Thrill of the Hunt
Splňte 4 lovecké výzvy.

Master of the Wilds
Splňte všetky lovecké výzvy.


Ostatné

Strike True
Odomknite 2 miesta pre runy na luku. Nazbierajte Mirian a vo vylepšeniach si zakúpte jedno miesto pre runu.

The Cold Light
Odomknite 3 miesta pre runy na meči. Nazbierajte Mirian a vo vylepšeniach si zakúpte dve miesta pre runy.

Paid In Blood
Odomknite 4 miesta pre runy na dýke. Nazbierajte Mirian a vo vylepšeniach si zakúpte tri miesta pre runy.

A Mighty Doom
Získajte runu úrovne 25. Popis rún je v úvode. Úroveň runy je závislá od úrovne kapitána. Kapitán má maximum úrovne 20 a z takého získate runu úrovne 20. Ďalšie body sú dodatočné. 2 body za to, ak je cieľ bojvodca. 1 bod, ak máte o ňom informácie. 1 bod, ak využijete pri boji jeho strach, alebo jeho nenávisť. 1 bod za pomstu, teda ak predtým zabil vás. 1 bod za Hrozbu smrti, no pri nej môžete získať aj epickú runu, ktorá nemá žiadnu úroveň. Ak nemáte vhodného bojvodcu, toto môže chvíľu potrvať, aby ste sa zbavili nevhodného a na jeho miesto vypracovali takého, ktorého vlastnosti môžete využiť pre maximalizáciu bodov runy.

Súvisiace hry The Lord of the Rings: Return to Moria
The Lord of the Rings: Gollum
The Lord of the Rings: Adventure Card Game
Middle-Earth: Shadow of War - Desolation of Mordor Story Expansion
Middle-Earth: Shadow of War - The Blade of Galadriel Story Expansion
Middle-earth: Shadow of War - Outlaw Tribe Nemesis Expansion
Middle-Earth: Shadow of War - Slaughter Tribe Nemesis Expansion
Middle-Earth: Shadow of War
Middle-earth: Shadow of Mordor - Game of the Year Edition
Middle-earth: Shadow of Mordor - The Bright Lord
Middle-earth: Shadow of Mordor - Lord of the Hunt
LEGO: The Hobbit
The Lord of the Rings Online: Helm's Deep
Guardians of Middle-Earth
LEGO The Lord of the Rings
The Lord of the Rings Online: Riders of Rohan
The Lord of the Rings: War in the North
The Lord of the Rings Online: Rise of Isengard
The Lord of the Rings Online: Siege of Mirkwood
The Lord of the Rings: Conquest
The Lord of the Rings Online: Mines of Moria
The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar
Battle for Middle-Earth 2: The Rise of the Witch-King
Lord of the Rings: The Battle For Middle-Earth 2
Lord of the Rings: Shadows of Mordor
Lord of the Rings: The Battle For Middle-Earth
Lord of the Rings: War of the Ring
Lord of the Rings: The Return of the King
Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
The Lord of the Rings
The Lord of the Rings: The White Council



Diskusia Príspevkov: 3 Hodnotenie
101 hlasov

100
60
20

80
40
0
51
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |