HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21112
5455
5063
1438
1600
7336
6013
12851
1687

Online 31470 užívateľov

Návody > Far Cry 4


Zobrazení:113956
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

Návod | Vedľajšie aktivity

Návod zatiaľ nie je kompletný, bude postupne dopĺňaný.
(Posledná aktualizácia: 15.7.2015)


0. Prológ

Úvod je prostý a ničím nezdržuje. Ste Ajay Ghale a prinášate popol svojej matky Ishwari do jej rodnej zeme zvanej Kyrat. Cestou autobusom vás unesie Pagan Min, zlý diktátor a je to. Povečeriate s Minom a keď pôjde mučiť druhého väzňa, nechajú vás samého. Chyba, nevedia, že ste trénovaný zabijak. Vysvetlené to nie je, ale len čo dostanete onedlho do ruky zbraň, tak sa nebojácne plížite džungľou a nad zabíjaním nepriateľov sa ani len nepozastavíte. Hra vám dá skôr typy herné k ovládaniu, ale Ajay všetko zvláda sám. Obsluhu zbraní, boj o prežitie, sťahovanie zvierat z kože, oberanie mŕtvol, je proste pripravený.

Keď získate ovládanie, tak si vezmite zo stola peniaze, ktoré tam Min nechal. Na malom stolíčku si môžete prečítať správu pre armádu a vzadu nad schodmi vyrabovať truhlicu. Zbehnite dolu schodmi. O poschodie nižšie je ďalšia správa na oltári pri schodoch a tretia na hlavnom oltári v hale. Pri oltári je truhlica a druhá je v rohu haly. Vo výčnelku s oknami je štvrtá správa.
Zbehnite úplne dolu a prejdite dverami. Prejdite miestnosťou, kde mučia Darpana, muža, ktorého zajali spolu s vami. Ak zostanete, tak ho budú spovedať, až kým neodpadne a potom vypočúvateľ odíde. Takže skôr, či neskôr odíďte dverami aj vy. Tam vás objaví Sabal, člen Zlatej cesty. Povie vám, že ste Mohanov syn a máte ísť s nimi. Keďže nepôsobí tak šialene ako Min, súhlasíte.
Vyjdite z dvier a len utekajte k džípu. Nasadnite na miesto spolujazdca a vyrazíte. Z priehradky si vezmite pištoľ a môžete strieľa po nepriateľoch, no po chvíli cesty, tak či tak havarujete.

Preberáte sa pri havarovanom džípe. Blíži sa k vám pár nepriateľov a vy máte len nôž. Teraz je to na vás a môžete si oskúšať boj a plíženie. Sabal chce, aby ste sa dostali k veži, ale okrem najbližších nepriateľov ich tu na vás striehne viac. Ak ste hrali predošlý diel, tak ste v pohode, tento diel je kópia s rovnakými princípmi.
Môžete sa preplížiť okolo nepriateľov, ak chcete a vyhnúť sa im, ale likvidácia je lepšia. Získate aspoň nejakú výbavu a skúsenosti. Keď sa plížite a nepriateľ vás zbadá, zobrazí sa ukazovateľ, ktorý sa začne napĺňať. Ak sa naplní, tak vás nepriateľ odhalil a ide po vás. Stačí sa vám odplížiť z jeho zorného poľa, alebo niekam do kríkov.
Ultimátna vec je kameň. Hodíte ho niekam a nepriateľ pôjde skontrolovať, čo vydalo ten hluk. Nepriatelia nejdú vždy všade, ale môžete ich takto ľahko odlákať niekam, kde na nich iní nevidia a vy sa k nim len priplížte a zabite ich. To si môžete vyskúšať rovno. K prvému pri vraku sa môžete priplížiť aj tak a na ostatných si môžete natrénovať hod kameňom. Keď sa priplížite, nemusíte byť tesne pri nepriateľovi, stačí byť dostatočne blízko a rovno ho môžete „F“ zabiť nožom.

Rovno môžete za tri tiché zabitia odomknúť schopnosť „Špongia na náboje“, ktorú si síce musíte kúpiť za skúsenostné body, keď ich budete mať, ale už bude prístupná. Nezabudnite obrať mŕtvoly, získate nejaké peniaze, muníciu, doplnkovú výbavu a veci, čo môžete predať. Tiež si vezmite zbraň.
Povyše pri jazere je nepriateľ, ktorého odlákajte kameňom a zabite. Za jazerom sú dvaja, tak skočte do vody a plávajte popod hladinu, aby vás nevideli. Vylezte za nimi a kameňom si ich jedného po druhom prilákajte a zabite.
Pokračujte ďalej a po ceste uvidíte na mape malý krížik. Je to telo jeleňa, pri ktorom sú dva supy. Môžete ich zastreliť, ak chcete, ale prilákate tým troch nepriateľov neďaleko tela. Ulakomil som sa na supie pero a pribehli so streľbou na mňa. No stačí sa stiahnuť, alebo ich dostať predtým. Môžete si ich aj vystriehnuť a dostať ich zásahom do hlavy. Rovno si tak odomknete (sprístupníte na nákup za body skúseností) schopnosť „Cieľ na muške“.
Oberte telo jeleňa (Sambar) a získate jeho kožu a aj návnadu na zvieratá. Ak ste zastrelili supa, vezmite si aj perie. Pokračujte ďalej. Povyše bol mŕtvy Nahur, z ktorého si tiež môžete vziať kožu a návnadu. Vo vode naľavo, z ktorej trčí hlava sochy, je klietka v ktorej je truhlica so zásobami a v klietke pri nej aj pištoľ. Na skale nad vodou bol druhý mŕtvy Nahur. Neviem, či je tam vždy, alebo to bolo len náhodné. No po prvom tábore narazíte na ďalších Nahurov, tak môžete zo jedného zabiť a rovno si vylepšiť za dve ich kože peňaženku.

Pokračujte k malému táboru nepriateľov. Tu sa už oplatí použiť foťák. Tiež vás to nikto nenaučí, ale Ajay asi hral predošlý diel, takže stačí zamerať kamerou nepriateľov a označíte si ich. Cez váš kybernetický implantát v oku, ktorý vám ako dieťaťu voperovali Mohanovi prívrženci, vidíte označených nepriateľov v okolí.
Jedného na pravej strane si môžete prilákať kameňom a zabiť. V klietke s mŕtvym prasaťom je tu aj nepriestrelná vesta, vrhacie nože a krabica s korisťou. Vráťte sa dolu k vode a choďte k táboru z ľavej strany. Tam sa preplížte za dom naľavo. Pri klietkach je tam krabica s korisťou.
Za dom zachádzajú dvaja nepriatelia, tak ich postupne zabite a odpracte telá. V klietke za domom je leopard, ktorého môžete vypustiť, ale ak budete blízko, napadne aj vás. Radšej som potichu zlikvidoval ostatných a potom rozstrieľal leoparda pre kožu.
Keď sa zbavíte dvoch pri dome, zbavte sa jedného poniže nad riekou a posledného v dome povyše. V dome je aj správa (jediný dom, do ktorého sa dá vojsť). Pri dome poniže je truhlica s korisťou. Okolo domov máte aj pár zásob pre doplnenie munície, ak si viac vystrieľate na snežného leoparda. Za táborom je jazierko, v ktorom je na dne truhlica s korisťou. Tábor môžete samozrejme aj obísť, teda preplížiť sa ním a nezdržiavať sa, ak nechcete výbavu a skúsenosti.

Pokračujte cestou na koniec a tam preskočte trhlinu. Buď pred vami a vylezte vyššie, alebo napravo a prejdite po doskách. Na konci vám zhodia lano, tak ním vylezte hore. Vybehnite po schodoch a vojdite do budovy, kde je Sabal. Vnútri si doplňte muníciu a nepriestrelnú vestu.
Po krátkom rozhovore dobehnú nepriatelia. Kryte sa za múriky a strieľajte po nich. Po chvíli boja streľba strhne lavínu, ktorá vás zasype. No ste skúsený zálesák a nič sa vám nestane. Sambal vás potom odvedie do Banapuru, dediny, ktorá je centrom rebelov.


1. Banapuru

Toto je vaše centrum. Môžete sa tu poobzerať, alebo sa hneď vydať plniť ďalšie úlohy. Máte tu svoj úkryt. V ňom je Denník Mohana Ghalea (1/20), dokument o Komunálnych úkrytoch, posteľ na spanie a skrinka na nákup zbraní, munície, úpravu zbraní a predaj vecí. Predajte všetky zbytočnosti, nech vám neblokujú inventár.
Vonku poniže domu sedí civilista a na zemi pri ňom je pištoľ Mark IV. Zatiaľ môžete nosiť len jednu zbraň a pre prvú úlohu to bude luk. No pri prvej úlohe zabijete pár vlkov a z ich koží si môžete vylepšiť opasok na zbrane a potom si stačí vziať pištoľ a nemusíte ju kupovať.
Za domom, na dome povyše perúcej ženy je dokument (Môj modlitebný dom). Rovnaký dokument je poniže vášho úkrytu na krabici. Môžete pozbierať aj pár rastlín v okolí, ak chcete. Druhý symbol úkrytu je obchod. No funguje rovnako ako obchodná skriňa vo vašom úkryte.

V druhej úlohe si sprístupníte prvú oblasť mapy. Na mape vidíte zvieratá, ktoré sa vyskytujú v danej oblasti a aj záujmové body. Ak ste oberali všetky telá, vyberali krabice pri úlohách s vlkmi a vežou, tak máte aj peniaze na nákup máp, aspoň tu, na južnej strane. Mapy máte na všetko, tak môžete zbierať veci a ďalšiu korisť. Taktiež môžete zabíjať zvieratá, aspoň pre pár prvých úrovní vašich vylepšení (opasok na zbrane /vlky sú v prvej misii; tapíry žijú v oblasti a poniže domu starej Ishy žije aj mediar/, tulec /prasatá žijú v oblasti/, opasok na muníciu /diviaky aj nahurovia žijú v oblasti/, peňaženka /nahurov máte už v prológu a makakovia žijú v oblasti/, opasok na návnady /dhulovia žijú v oblasti/; batoh na veci /sambry žijú v oblasti, aj prasatá a v jazere východne od dediny tigrie ryby/).


2. Vlčí brloh

Choďte za Amitou. Amita učí Badhru strieľať z luku. Priblížte sa a Amita vás pošle na neďalekú farmu, kde žije Kanan, ktorá má problém s vlkmi. Chce aj 2 kože z vlkov a máte si vziať luk. Vezmite si Lovecký luk aj so šípmi zo stola. Keď zabijete zviera nožom, alebo lukom, získate z neho dve kožušiny, miesto jednej, ktorú získate, ak zabijete zviera streľbou.
Môžete naskočiť na štvorkolku, alebo ísť pešo. Zájdite na farmu, kde je Kanan. Oslovte ju a spojí sa s vami Amita, aby ste sa postarali o vlky. Za Kanan rozbite dosky, za ktorými vidíte výbavu. Sú tam náboje, lekárnička a vzadu v kryte list (Priateľ, Mahabir), druhá lekárnička a šípy. Zatiaľ máte šípov dosť, ale ak o ne prídete, môžete si ich tu doplniť. Ďalší list je na jej dome.

Potom sa vydajte k symbolu a cestou môžete naraziť na jedného vlka pri mŕtvom prasati. Môžete ho zabiť a stiahnuť z kože. K zvieratám sa môžete priplížiť a ukrývať sa blízko nich v kríkoch, ako pred ľuďmi. Tak sa priplížte a zasiahnite ho dvakrát šípom.
V búdke poniže máte krabicu s výbavou. Choďte na skalu, z ktorej uvidíte pod sebou vlky. Označte si ich foťákom. Cestou dolu k vlkom je napravo na kopci pri stĺpiku krabica s výbavou. Dole je mŕtvy vlk a človek, môžete telo obrať a z vlka vziať pár šípov. Vo vode na dne je krabica s výbavou. Na opačnej strane jazera je modlitebný mlynček. Nebudem ich viac vypisovať, stačí si zakúpiť mapy s polohami krabíc, toto len aby ste mali niečo do začiatku.
Dole zabite dvoch vlkov. Môžete si tak rovno vyrobiť opasok na zbrane a nosiť tak dve zbrane naraz. Tiež by tu malo byť mŕtve prasa, ktoré žerie vlk, alebo živé prasa. Stiahnite ho z kože a môžete si rovno zväčšiť tulec na šípy.
Pri vstupe do brlohu je telo človeka, mŕtvy vlk a krabica na vyrabovanie. Vojdite do brlohu, kde zabite jedného vlka. Na konci brlohu je mŕtvy muž, ktorého oberte o veci, získate hlavne jeden ohnivý šíp. Pri vstupe do brlohu je výbušný sud. Vyjdite von a buďte dosť ďaleko od vstupu a odpáľte horiacim šípom výbušný sud. Následný výbuch zničí brloh.

Vráťte sa za Kanan. Zvykne sa tu potom objaviť ďalší vlk, tak ho môžete zabiť, alebo obísť. Máte pri brlohu štvorkolku, tak si môžete ušetriť čas. Pri Kanan je už Amita, tak si len pohovoríte a ukončíte úlohu. Povie vám, že kože si môžete nechať.


2. Propagandistický stroj

V dedine Banapuru choďte za Sabalom. Pagan vysiela svoju propagandu cez všetky vysielače umiestnené v starých zvoniciach. Vás pošle, aby ste jednu odstavili od vysielania. To vám aj sprístupní časť mapy, takže je to klasický Assassin, teda klasický Watch Dogs, teda klasický FC3.
Pod dedinou choďte na okraj brala a tam sa môžete spustiť po lane dolu. Ušetrí vám to čas za zostup a dostanete sa rovno na cestu vedúcu k vášmu cieľu. Vyjdite po ceste do rokliny, v ktorej si vezmite hák. Ten rovno použite na skalu nad vami a vylezte hore. Tu sa ho naučíte používať. Hore prejdite trochu vpred a na okraji brala sa zahákujte hore nad vami. Rozhúpajte sa a zoskočte z lana na druhej strane „C“. Je tam telo s pištoľou, ak ste si nevzali základnú v tábore a rozšírili ste už opasok na zbrane.
Tu sa zahákujte zase hore nad vami, rozhojdajte sa a rovno sa prehákujte na ďalší záchytný bod. Vylezte hore a dostanete sa k zvonici. Schovajte sa do kríkov pri vás. Pri zvonici sú dvaja strážci. Keď pôjde prvý popred vstup, tak streľte šípom do včelieho úľa a včely zabijú vojaka. Ublížia aj vám, ak ste blízko. Ak druhý vojak nebol nablízku, tak si ho vystriehnite a zabite. Na stene je aj plagát, ktorý môžete strhnúť (Propaganda 1/150).

Za vežou je krabica s výbavou. Vojdite dnu a vyjdite na poschodie. Vyjdite von na striešku a napravo vyskočte hore. Vojdite dovnútra. Na stene je tu dokument (Zdravotné a bezpečnostné varovanie). Pri ňom prejdite po doske na druhú stranu, vyjdite schodmi a rozkopnite dosky. Choďte najprv za roh, je tam krabica s výbavou. Vráťte sa k rozkopnutým doskám a vyskočte vyššie.
Preskočte na ochodze dieru (pod ňou je spomínaná krabica) a za rohom vyskočte vyššie. Vojdite do vnútra, je tu krabica. Potom po rebríku na ochodze vylezte vyššie. Hore sú posledné dve krabice a aj rádiový vysielač, ktorý rozbite. Signál vysielal nielen propagandu, ale aj zašifrovaný kód a keď ste ho odstavili, vaše kybernetické oko odhalí aj oblasť mapy so záujmovými miestami v jej okolí.
Po sprístupnení mapy je úloha splnená o ozve sa Sambal s tým, že máte nájsť chlapíka menom Longin. Môžete za ním, alebo naspäť do dediny, predať veci a môžete sa aj povenovať oblasti, ktorú ste odhalili.


3. Adresát nezastihnutý

Choďte za Longinusom, ako vám kázal Sambal. Je to švacnutý kňaz, ktorý vám bude dávať zbrane. Dostanete zbraň škorpión, ktorú si týmto odomknete. Po rozhovore sa ozve Sambal, napadli dedinu. Máte 6 minút, aby ste sa do nej dostali. Naskočte na vozidlo, zájdite na cestu a stačí si označiť na mape dedinu a dať automatickú jazdu „shift“. Cestou pôjdete okolo pár nepriateľov, ale automatická jazda sa postará o jazdu a vy nemusíte ani strieľať, stačí sa nechať odviezť. Pri dedine vystúpte a vbehnite do nej.
Keď ste v dedine, časomiera sa zastaví, takže už ste v pohode. V dedine máte zlikvidovať všetkých nepriateľov. Keďže vám už nejde o čas, môžete postupovať obozretne, dokonca aj plížením a nenápadne ich likvidovať. Keď ich preriedite, z vrtuľníka im príde pár posíl, tak pobite aj ich.
Na niektorých budovách môžete vykopnúť dvere a vnútri nájdete pár drobností (peniaze, muníciu). Od nepriateľských vojakov si môžete vziať aj brokovnicu M133, aby ste si ju zdarma sprístupnili.
Keď preriedite aj posily, máte pomôcť Bhadre. Stále nejde o čas, tak môžete pobiť všetkých nepriateľov. Potom choďte hore k horiacej budove. Zľava vylezte na plošinu za budovou a zozadu vlezte dovnútra oknom. Zoskočte o poschodie nižšie a v dyme nájdite Bhadru. Automaticky ju vezmete a vykopnete dvere (pretože vás to nenapadlo cestou dnu). Tým úloha končí. Rebeli sú naspäť v dedine a máte opäť prístupný svoj úkryt.


4. Vyjednávanie s rukojemníkmi

Amita po záchrane Bhadri povedala, že ako odplatu za vašu záchranu obsadili vojaci stanovisko a majú aj rukojemníkov. Než pôjdete na stanovisko, Sambal chce, aby ste najprv oslobodili rukojemníkov, tak zájdite na dané miesto. Začnite zhora a nezabudnite si označovať nepriateľov. Celkovo sú tu štyria rukojemníci a ak vás nepriatelia odhalia, začnú ich likvidovať. Pre splnenie úlohy musia prežiť aspoň dvaja.
Zhora choďte k hornému domu. Spoza šopy nalákajte vojaka pri rukojemníkoch za dom a zabite ho šípom. Odtiahnite telo, jeden prechádza zdola až sem hore. Choďte za dom a kameňom nalákajte aj druhého vojaka, schovajte sa v kríkoch a zabite ho. Počkajte si, kým príde ten, čo obchádza celý tábor a keď pôjde popred dom, tak ho zabite.
Zhora môžete šípom zabiť jedného dolu, ktorý chodieva k soche. Dole sú len dvaja. Tento jeden pri soche a jeden pri dvojici rukojemníkov. Toho si nalákajte opäť kameňom a zabite ho. Hotovo. Potom už len rozviažte všetkých štyroch rukojemníkov a každý vám dá výkupné.


5. Vpád

Keď sú rukojemníci v poriadku, tak choďte k stanovisku. Oslobodiť ho môžete tak ako v predošlom dieli ľubovoľne. Teda môžete potichu a nenápadne všetkých likvidovať, alebo vbehnúť a všetkých postrieľať. Môžete si tu pomôcť aj slonom. Ak ho vypustíte, ten napadne stráže a väčšinu ich pozabíja. Streľte do slona šípom, keďže tlmiče ešte nemáte a to ho vyprovokuje k útoku na vojakov. Keď zomrie posledný strážca, stanovisko je oslobodené a máte v ňom prístupné nové misie a rýchly bod cestovania.
Za predošlé misie sa vám sprístupnili zbrane A2000; AK47; M133; SVD; STG-90; Reflexný luk; PKM; RPG-7; MP34; Škorpión; M-712.


5,5. Postup

Teraz máte sprístupnený celý južný ostrov. Môžete pokračovať v hlavných úlohách, ale ak chcete, môžete ho celý preskúmať. Môžete aktivovať všetkých 10 Zvoníc, aby ste si odhalili mapu a aj oslobodiť všetky Stanoviská, aby ste získali body rýchleho cestovania.
Ak sa do toho pustíte, tak si zainvestujte aj do nákupu máp. Veci teda môžete zbierať aj voľne, ale na dosť ich narazíte aj popri Zvoniciach a Stanoviskách. Na každom stanovisku je pár vedľajších úloh, tak sa môžete zbaviť aj tých. Získate pár skúseností a zavedie vás to na miesta, kde môžete pozbierať ďalšie predmety.
Ak budete postupovať takto, pomerne rýchlo získate dosť skúseností a aj peňazí. Zainvestujte takto trochu času (ak máte vôbec záujem o prieskum a vedľajšie úlohy) a uľahčí vám to celé hranie, pretože ak budete postupovať systematicky z juhu na sever ostrova, postupne narazíte na silnejších nepriateľov, alebo ťažšie úlohy, ale budete dosť posilnený.
Taktiež sa môžete venovať aj zvieratám. Juhovýchodné oblasti okolo najbližších troch zvoníc som vyčistil rovno celé aj s úlohami a lovom a čoskoro sa dá vylepšiť všetky batohy na druhú najvyššiu úroveň. S peniazmi tiež nie je problém. Dva milióny (ktoré vám umožňuje peňaženka, na 5 miliónov sa dostanete až so zvieraťom na severnom ostrove) nazbierate veľmi rýchlo, ak vyrabúvate krabice a oberáte nepriateľov a následne predávate zbytočnosti. Kupoval som všetky bonusové zbrane aj keď som o niektoré nemal žiadny záujem, aby som uvoľnil miesto v peňaženke (kiež by to tak bolo aj v skutočnosti).
Oslobodzovaním zvoníc získate zdarma niektoré zbrane a niektoré zas získate pri vedľajších úlohách. Keď zbraň pri vedľajšej úlohe vezmete, máte ju už odomknutú natrvalo. Ideálna výbava je Warrior (útočná puška s tlmičom, za 2 úlohy Kráľovský náklad, vhodná na tichý aj priamy prístup); granátomet (keď ide do tuhého jasná voľba, získate pri úlohách Ozbrojená eskorta) a Z93 (ostreľovačka s možnosťou prikúpenia tlmiču, získate pri jednej z vedľajších úloh, alebo od nepriateľských ostreľovačov; prípadne predtým používajte M-700, rovnaká ako Z93, len o niečo slabšia, získate za 7 zvoníc).

Vylepšenie batohov pomôže v tom, že toho viac unesiete. Napríklad 36, alebo potom 50 granátov do granátometu je pohoda a aj pri ťažkých prestrelkách pár zásahmi vyradíte jednoducho väčšinu nepriateľov. A keď máte hromadu peňazí, len si dokúpite muníciu.
Oslobodzovaním stanovísk a zvoníc získate aj niektoré bonusové zbrane. Ak k tomu pridáte aj vedľajšie úlohy, tak máte zas hromadu skúsenosti.
Zo skúseností by som začal prakticky. Likvidácia a okradnutie – ak sa snažíte postupovať nenápadne a zabíjať potichu, tak to, že nepriateľa zabitého zblízka rovno okradnete vám ušetrí čas a aj aspoň nezabudnete neskôr telá obrať. Likvidácia a odtiahnutie – odtiahnuť telo rovno po zabití, aj keď nevidíte presne kam idete uľahčí v niektorých prípadoch tichý postup. Z tohto istého riadku neskôr Huba na náboje a Likvidácia ťažkoodenca. Ťažkoodencov voľne až tak veľa na južnom ostrove ešte nie je, ale vždy pomôže môcť sa s nimi vysporiadať ľahko, ako s nimi ťažko bojovať.
Potom je vhodný riadok Sústredená jazda; Prenášanie hôr; Ladné pristátie a Nonstop. Celý riadok sa oplatí hlavne kvôli poslednému, pretože možnosť šprintovať bez obmedzenia je proste super. Aj na presun aj na útek.
Bojom sa úplne nevyhnete, takže určite aj Slušná Sila a Obrovská sila, ktoré pridávajú tretí a štvrtý bod zdravia. Vnútorná sila pre rýchlejšiu regeneráciu a Improvizovaná operácia, ktorá vám obnoví samoliečbou dva body zdravia miesto jedného – čo môže byť v silných prestrelkách zásadné.
Toto boli základné vylepšenia, po ktorých som išiel a pri postupnom prieskume a plnení vedľajších úloh ich aj čoskoro získate.
Neskôr Lepšia jazda a Ležérny ostrostrelec pre lepšie zásahy.
Potom Likvidácia Vrhacím nožom, Likvidácia pištoľou (pri tichom postupe som nevyužíval) a Likvidácia Vozidla. Likvidácia vrhacím nožom je skvelá vec pri tichom postupe pre vyradenie dvojice nepriateľov. Ak si vás pri zabití prvého druhý všimne, nestihne zareagovať, keďže ich oboch dostanete v priebehu pár sekúnd.
Napokon ešte Obchodná dohoda pre nákup výbušných a ohnivých šípov a prípadne Lovecká Injekcia, aby ste ľahšie hľadali zvieratá. Neskôr už je to jedno, pre pohodlnosť nabíjanie pri behu, alebo hrošia koža, ak čakáte tuhšie boje a podobne.
Toto je len odporúčanie, ako som si volil schopnosti pri postupnom prieskume ostrova s tým, že som zatiaľ čakal s hlavným príbehom a ako sa mi zdali najvhodnejšie pre väčšinou tichý postup pri úlohách (niektoré ho vyžadujú) a dobíjaní Stanovísk.


6. Misia Zlatej cesty

Sabal a Amita sa hádajú o tom, ako postupovať a každý chce niečo iné. Zvoľte si, komu chcete pomôcť.


6.1. Rebelský pokrik

Sabal chce, aby ste pomohli rebelom, ktorým hrozí útok. Vyrazte do tábora bravo. Ten o chvíľu napadnú Lovci. Sú to tichí darebáci, ktorí útočia šípmi. Tie si vedia aj zapáliť a podpáliť vás. Taktiež vedia očarovať zvery a tak na nich neplatia dravci.
Rebeli v tábore Bravo vám radia použiť míny, alebo guľomet. Míny môžete rozhodiť, ak chcete. Poniže cesty na juhu sa pár lovcov objaví pri strome naľavo pod drevom. Ďalší na kopci nad vami a neskôr prídu aj z ostatných strán. Keď uplynie ukazovateľ nad vami, tak začnú útočiť.
Môžete sa chopiť guľometu, ale to mi neprišlo veľmi vhodné. Na tých pár prvých áno, ale ostatní prídu z okolia a to už je nevýhodné. Navyše nesmiete príliš otáľať, pretože ak zabijú dosť rebelov, tak je misia nesplnená.
Podľa výbavy (odporúčal som prejsť si vedľajšie veci a posilniť sa) sú vhodné dve veci. Behať okolo s granátometom a odpaľovať ich, alebo vyliezť na strechu a likvidovať ich ostreľovačkou. Máte tu aj zásoby munície, ak potrebujete.

Keď rebelov ubránite, máte ísť do stanice Alfa. Tá je už celá zničená a obsadená lovcami a vojakmi. Plížte sa a už cestou k táboru môžete zlikvidovať dvoch lovcov. Na kopci nad táborom sú dvaja. Odtiaľ si potom môžete vybrať tých dole. S tlmičom ranami do hláv ich môžete dostať jedného po druhom a ani vás neodhalia. Nevypúšťajte zbytočne medveďa, lovci ho proste ovládnu. Keď zabijete všetkých nepriateľov v tábore, úloha je splnená.


6.2. Lov, inak ťa zabijú

Amita chce, aby ste najprv získali informácie, ktoré potrebujú, až potom pomohli rebelom. Choďte teda najprv do tábora Alfa. Ten je zničený a v tábore je pár lovcov. Sú to tichí darebáci, ktorí útočia šípmi. Tie si vedia aj zapáliť a podpáliť vás. Taktiež vedia očarovať zvery a tak na nich neplatia dravci. Dávajte si na nich pozor a môžete ich tiež likvidovať šípmi, či zbraňou s tlmičom potichu. V tábore máte označené tri miesta. Na všetkých troch je pár mŕtvych rebelov. Len ich prezrite a jeden z nich vždy má informácie. Jedno miesto je jazierko s dravou rybou, ktorú zabite a na dne jazierka je telo s informáciami.
Keď máte všetky tri informácie, choďte do tábora Bravo. Tam to už obsadili vojaci a lovci a všetkých rebelov, ktorým bolo treba pomôcť, zabili. Vašou úlohou je len ich pomstiť a zabiť nepriateľov. Môžete opäť postupovať potichu. Najprv zabite lovca na schodoch. Po chvíli si ho všimne ich očarovaný vlk a príde telo skontrolovať, tak ho zložte. Potom si už len obchádzajte tábor a jedného po druhom ich zabíjajte. Posledným zabitým je úloha splnená.


7. Bhadra
8. Ústa šialenstva


Môžete zájsť za Bhadrou, ktorá je v tábore pri jazere poniže Banapuru. Len si pohovoríte o vašom otcovi. Povie vám tiež o vašom starom, rodnom dome. To je s Bhadrou všetko.
Môžete zájsť na východ k rodnému domu Mohana Ghalea, kde to máte označené ako misiu Yogi a Reggie. Vnútri sú dvaja feťáci Yogi a Reggie, s ktorými si v scénke chvíľu pohovoríte a potom vás zdrogujú a predajú do Arény.
Preberáte sa nahý v Aréne, v ktorej zápasy usporadúva Noore. Tá vám dá šancu a dá vám aspoň nôž. V Aréne musíte prežiť 5 kôl. Ste bez svojej výbavy, takže sa niekam schovajte a začnite likvidovať prvých nepriateľov. Tých môžete oberať o zbrane a výbavu, aby ste ju použili proti ostatným.
Postupne príde pár skupín vojakov a aj niekoľko dravých zvierat. Medzi vojakmi v poslednom kole je aj ťažkoodenec. Môžete si ho obehnúť a zabiť nožom, ak máte tú schopnosť, alebo využiť výbušné sudy, či granáty, ktoré ste ukoristili.

Po boji a vašom víťazstve vám za výhru Noore prepustí a povie, že Paul má jej rodinu, preto zatiaľ robí, čo sa od nej chce. A dodá, že by ste si mohli neskôr navzájom pomôcť. Tým je úloha splnená a máte prístupné úlohy v tábore Shanath a aj v ostatných oblastiach typu obydlie. Tu môžete odteraz navyše bojovať v aréne v troch typoch zápasov.


9. Kultúrna výmena

Sabal vás pošle do kláštora Chal Jama. Len tam proste zájdite a vojdite dovnútra, kde oslovte Rajua. Vezmite si kôš s obetou pre Banashura, boha bohov, ktorý stvoril svet a ľudí. Choďte napravo. Pri dverách je dokument (Komu: Ctihodný Lama Chogyal). Vnútri oproti dverám zapáľte sviečku (50 karma). Naľavo zapáľte kadidlo (50 karma). Vzadu vhoďte prášok do ohniska (150 karma) a napravo otočte modlitebným mlynčekom (zberateľský predmet, 250 karma).
Poniže mlynčeka položte na stôl obetný košík a choďte do vedľajšej miestnosti. Tam je socha démona Yalunga. Aby bol démon zla uspatý, tak mu obetujú kozu. To len aby ste v skratke pochopili možnosť zvyšovať si karmu a podstatu miestneho náboženstva. Keď skončia, vyjdite z kláštora.

Keď vyjdete von, vojaci napadli kláštor. Musíte ho ubrániť, tak ich začnite likvidovať. Máte tu aj guľomet a pomôžete si granátmi, najlepšie, keď ešte prichádzajú vo vozidlách. K vstupnej bráne (tú za vami zavreli), k soche oproti vstupnej bráne za jazierkom a do zbrojnice naľavo za mostom sa občas pokúsia umiestniť výbušninu. Vždy budete mať zobrazené kde a odpočet 60 sekúnd, než sa im to podarí. Musíte sa presunúť na dané miesto, než uplynie čas a zabiť vojaka, čo kladie výbušninu. Je jedno ako ho zabijete, kľudne tam sami po ňom môžete hodiť výbušninu a granáty.
Výbušniny budú umiestňovať viackrát, tak si to len sledujte a likvidujte vojakov. Z oboch ciest budú prichádzať na autách a raz príde aj vrtuľník. Môžete ho zničiť raketometom (z úlohy Lov: Prežitie; Shanthské cvičisko). Keď všetkých pozabíjate, tak sa len vráťte do chrámu, kde vám Raju poďakuje.
Touto úlohou si sprístupníte na kúpu zbrane MS16; 6P9; Signálna pištoľ; D2; M-79; M-712; 1887 a M-700.


10. Omša na vrchole

Zájdite na kopec nad kláštorom, kde je miesto Dhami Ashram a tam v stane je Longinus. Pošle vás po zásielku, ktorú máte získať pred vojakmi. Po scénke je oproti táboru Šerpa. Oslovte ho a odvedie vás do Himalájí.
V horách je zlá viditeľnosť, no nielen pre vás, ale aj pre nepriateľov, čo vám uľahčuje tichý postup. Choďte vpred a napravo bude osamelý vojak, tak sa priplížte a zabite ho. Vezmite mu kyslíkovú masku. Kyslík tu potrebujete, aby ste prežili.
Poniže choďte do tábora. Dvaja vojaci sú v stane, dvaja za stanom a jeden poniže pri skútroch. Môžete ich pozabíjať potichu, alebo hlasno. Ak máte Likvidáciu vrhacím nožom, tak sú dvojice v pohode. V stane s nepriateľmi je krabica a druhá pred druhým, zatvoreným stanom.
Vezmite si skúter a choďte dolu k vyznačenej oblasti. Tam pozor na trojicu vlkov. Zosadnite a použite vyhľadávač. Blikanie svetla vám ukazuje smer a keď ste správne, svetlo svieti neprerušovane. Sledujte takto stopu k telu a oberte ho.

Čo hľadáte, tam nie je, tak musíte preskúmať tri ďalšie miesta. Cestou tiež zbierajte kyslíkové zásoby, keďže sa vám kyslík míňa. Získate ich zo zabitých nepriateľských vojakov, ale pár ich nájdete aj len tak ležať na zemi.
Na južnej strane vás ukazovateľ dovedie do malého tábora. Jeden vojak je pri prístrešku, dvaja poniže. Jeden napravo na kopci a dvaja naľavo. Zlikvidujte ich. Pri výbušnom sude pred prístreškom je krabica. Druhá je pod prístreškom a tretia východne na kopci pri vreciach s pieskom. Prehľadajte vojakov, jeden z tých pri prístrešku má krabičku.
Potom choďte na sever, kde je jaskyňa. V nej je v jej zadnej časti medveď a mŕtve telo, ktoré prehľadajte pre krabičku. Z jaskyne vyjdite južnou stranou a tam vylezte hore na kopec. Hore sú dva leopardy, ktorých zabite. Alebo len odlákajte návnadou, telo, ktoré treba prehľadať, je hore na najvyššej časti tohto nižšieho kopca.
Keď prehľadáte všetky telá, získate krabičku, ktorú hľadáte. Vydajte sa naspäť k táboru od ktorého ste prišli. Ak končíte pri tele s leopardami, tak choďte naľavo, zlezte nižšie a po okrajovej rímse si obídete horu. Cestou k táboru narazíte na nových vojakov. Môžete ich zlikvidovať, alebo obísť. Pre nízku viditeľnosť je ľahké aj to, aj to.
Jeden z vojakov má aj raketomet, ak chcete. Vylezte hore do tábora z ľavej strany a preplížte sa dnu. Medzi stanmi sú dvaja noví vojaci. Za stanmi bude odlietať vrtuľník, ktorý môžete zničiť, ak ste si brali raketomet. Potom sa len vráťte ako ste prišli, pri vstupnej časti vás už čaká šerpa. Oslovte ho a vrátite sa naspäť k Longinusovi.

Doniesli ste mu krvavé diamanty. Zistíte, že bol kedysi bojvodca, bojový lord, alebo vojnový diktátor, ale nie náčelník, ako tu ponúkajú titulky prekladu slovo Warlord. Dostal guľku do hlavy a rozhodol sa páchať dobro. Hoci svojim radikálnym spôsobom. Po tejto úlohe môžete prijímať aj vedľajšie úlohy od Longinusa.


11. Príchod ochrancu

Reggie a Yogi vám povedia o stratenej thangke z domu vášho otca. Tiež vám dajú 20 000 K ako výhru za váš boj v Aréne, keďže vás tam vhodili a vyhrali na vás. Vyrazte k jaskyni na ostrove v rieke, v strede oblasti. Je to oblasť Kalinagova Múdrosť. Pred jaskyňou pobite pár lovcov a vojdite dnu. Vnútri sú dve krabice a modlitebný mlynček.
Pred zavretou bránou sa hákom spustite dole. Napravo vylezte hore na stenu, hákom sa prehákujte pod most a prehupnite sa na plošinu pri soche. Odtiaľ s hákom vylezte hore na most a dostanete sa tak za zamknuté dvere. Prejdite do modlitebnej jaskyne, kde sú peniaze a Denník Mohana Ghalea. Pod sochou si vezmite thangku, ktorá vás prenesie do Šangri-La.

V mystickom svete len skočte do priepasti pod vami a potom vyplávajte na hladinu cez húf rýb. Prejdite cestou až k bielemu tigrovi, ktorému vytiahnite dýku z chrbta. Pokračujte ďalej cestou a narazíte na démona, ktorý zmasakroval bieleho jeleňa. Pokračujte a keď na neho narazíte znova, zabije ho tiger. Tiger je teraz vaším spojencom. Vy môžete likvidovať démonov dýkou a tiež na nich môžete posielať tigra. Je to lepšie, lebo kým neútočí, je pre nich tiger neviditeľný.
Pri svätyni je aj mŕtvy Hľadač, ktorému vezmite náhrdelník. Cesta ďalej sa rozdvojuje a vedie okolo jazera. Na konci sa cesta zas spája. Musíte na obe strany, pretože naľavo aj napravo musíte roztočiť obrie, modlitebné mlynčeky. Cestou narazíte na pár démonov a pri mlynčekoch ich je vždy viac. Tam sa stačí plížiť v kríkoch a posielať tigra na osamotených. Ak ich je viac a zbadajú ho, tak ho napadnú. S pár si poradí aj sám, ak ich je viac, tak zasiahnite.
Za mlynčekom napravo za jazerom je povyše pod kopcom malá svätyňa, kde je druhý hľadač aj s náhrdelníkom. Keď roztočíte oba mlynčeky, môžete hore (skôr nemôžete, hranice oblasti máte dokonca aj v sne). Tam je spaľovač. Hra vám radí, aby ste poslali na neho odzadu tigra a kým ho ten rozptyľuje, tak ho vy zabite od chrbta dýkou. Začnite tigrom likvidovať okolitých a potom spaľovača. Tiger ho môže dostať aj sám.
Ako ste vyšli na túto poslednú terasu, tak napravo je v plameňoch tretí hľadač, ktorému vezmite posledný náhradelník. Napokon choďte priamo k soche. Pod ňou je druhý spaľovač. Pošlite tigra a zabite ho odzadu. Potom len vyjdite hore na sochu a uvoľnite zvon.

Preberáte sa naspäť v rodičovskom dome. Yogi a Reggie vypadnú a dom je teraz váš. Tiež ste priniesli časť thangky, ktorú ste získali. Pre Yogiho s Reggiem môžete teraz plniť ich vedľajšie úlohy. Pri dome máte chlapíka, u ktorého môžete kupovať vylepšenia pre váš dom.


12. Misia Zlatej Cesty

Sabal a Amita sa hádajú o tom, ako postupovať a každý chce niečo iné. Zvoľte si, komu chcete pomôcť.


12.1. Spáľ to

Sabal chce, aby ste zničili ópiové pole, je razantne proti drogám. Vonku pred zbrojnicou si môžete vziať molotovy, pištoľ na svetlice a aj plameňomet. Choďte do Kyratskej čajovej továrne, ktorú zmenili na drogovú plantáž. Továreň je strážená, ale stačí si vyliezť na kopec nad továrňou, označiť si nepriateľov a dostať ich všetkých ostreľovačkou s tlmičom. Majú aj troch psov, ale všetci sú rozmiestnení vhodne, takže začnite z krajov a likvidujte ich po jednom. Na západnej strane je hore na budove aj ostreľovač.
Potom máte zničiť 4 polia a 9 zásob drog. Jedno pole je na severe tesne pod továrňou, druhé na západe a dve sú na juhu, jedno pod továrňou, druhé na plošine pri domčeku. Pri poliach sú zavlažovače. Generátory stačí vypnúť. Môžete ich aj zničiť, aby ich nik ďalší nemohol zapnúť, pretože ako budete postupovať v likvidácii polí a drog, budú prichádzať posily. Vždy len pár vojakov, tak ich potom zlikvidujte. Drogy sú vnútri v budove. Po dva balíky sú pred vchodom, v hlavnej miestnosti, v dvoch bočných a dva na poschodí.
Máte tu aj dve krabice s muníciou, ak by vám došli veci na podpaľovanie. V krajnom prípade, podpaľovať môžete aj opravárenským nástrojom. Keď zlikvidujete všetko čo treba, misia je splnená a môžete utiecť.


12.2. Rekultivácia

Amita chce, aby ste zaistili ópiové pole, chce získať peniaze pre svoj ľud predajom drog. Choďte do Kyratskej čajovej továrne, ktorú zmenili na makovú plantáž. Továreň je strážená, ale stačí si vyliezť na kopec nad továrňou, označiť si nepriateľov a dostať ich všetkých ostreľovačkou s tlmičom. Majú aj troch psov, ale všetci sú rozmiestnení vhodne, takže začnite z krajov a likvidujte ich po jednom. Alebo sa plížte okolo hlavnej budovy, zlikvidujte ich zbližšia po okolí a potom tých v hlavnej budove.
Potom máte ochrániť polia. De Pleurovi muži sa ich pokúsia spáliť, aby ste ich nezískali pre seba. Takto ubráňte postupne štyri polia. Vždy pri jednom sa držte, nájdite si vhodnú pozíciu a likvidujte nepriateľov. Tí budú prichádzať vo viacerých skupinách a pokúšať sa podpáliť pole. Ak ho podpália, tak zapnite generátor, ktorý spustí zavlažovanie. Nepriateľov je dosť, takže je to celé trochu chaotické a musíte byť len dosť v pohybe a snažiť sa ich vyradiť čo najskôr.


13. Spiaci svedkovia

Amita vám povie, že chcú zničiť sochy Kyry, aby tým poštvali ľudí proti Zlatej ceste. Choďte k chrámu Spiaci svedkovia. Spred brány môžete doľava a pomocou háku prejsť popod vstup a po doskách pri skalnej stene prejsť až dozadu. Tam vylezte hore. Keď vyleziete, dôjde k prvému výbuchu. Než sa rozptýli dym, vyjdite hore schodmi a schovajte sa v kríkoch naľavo. Napravo sú vojaci.
Za troskami nad vami vylezte hore rebríkom. Z tejto plošiny môžete ostreľovačkou s tlmičom likvidovať postupne vojakov. Trojica pôjde nahor, tak začnite s nimi. Najlepšie tak, aby si nevšimli telá, takže keď budú na stupňoch schodov. Potom si podajte ostatných, to si už niekto telá všimne, ale ak si dáte pozor, neodhalia vás. Zastreľte ostreľovača hore na chráme.
Spustí sa odpočet 5 minút, aby ste deaktivovali výbušniny. Ak ste pobili vojakov a zabili ostreľovača, ešte sa vyrútia štyria, alebo piati zhora. Už ich len zastreľte a vybehnite hore, kde deaktivujte ovládanie bomby.
Potom prídu posily, odhodlané sochy zničiť. Máte dobrý výhľad, tak si ich môžete pre uľahčenie aj označiť foťákom, likvidovať ich ostreľovačkou, granátmi a hodiť im prípadne aj nejakú návnadu pre dravce. Bežia nahor, takže dlho nezostanete nespozorovaný, potom je to už len čisto o boji. Keď ich preriedite, zostreľte ešte vrtuľník.
Ak je vodcom Sabal, tak máte napokon zapáliť ohne na soche. Choďte na schody pod jej pravou rukou a hákom vylezte hore na ruku. Tam zapáľte oheň. Dorazí skupina vojakov. Zbavte sa hlavne ostreľovača, ale môžete aj ostatných. Z pravej ruky vylezte hore na lešenie na soche a z neho zlezte dolu rebríkom k ľavej ruke (k ľavej môžete aj zdola, priamo rebríkom na plošinu vedľa ruky). Zapáľte oheň aj tu a misia je splnená.
Ak je vodkyňou Amita, tak máte odpáliť skaly nad príjazdovou cestou. Len vám stačí vyliezť k soche a prejsť popri nej na skalnú stenu. Tam sa vyhákovať a odstreliť označené skaly. Granátometom môžete aj zdola z cesty, kde čaká pár nepriateľov pri aute.


14. Mesto bolesti

Noore chce, aby ste zajali Paula, ktorý má jej rodinu. Paul je veľmi podozrievavý, takže sa k nemu musíte dostať nenápadne. Choďte k budove, ktorú okupujú vojaci. Naľavo je diera v plote. Cez ňu občas vyjde vojak, tak pozor. Keď zájde za plot, pri diere vylezte rebríkom na strechu. Dierou v streche vojdite na povalu a skočte na vojaka vnútri. Tak ste sa nebadane dostali dnu. Ak by vás odhalili, misia končí. Nákladiak je pristavený k budove, tak len do neho nastúpte a odvezie vás do Mesta bolesti.

V meste tiež nesmiete vyvolať poplach. Označte si najbližších nepriateľov a plížte sa doprava. Popred malú budovu pred ktorou je múrik, za ktorým sa kryte. Než pôjdete po Paulovi, treba oslobodiť troch otrokov, ak je vodcom Sabal. Ak je vodkyňou Amita, stačí odfotografovať zajatcov v mučiarenských miestnostiach. Keďže je tu dosť nepriateľov, vhodné je ísť pekne z kraja. Pred domom je druhý nákladiak a za ním v plote nad múrom je diera. Ňou vylezte hore.
Napravo pri schodoch zabite vojaka, čo tam stráži. Povyše je budova s prvým otrokom. Zabite vnútri vojaka a rozviažte zajatca. Alebo odfotografujte cez okno zajatca v klietke. Spred budovy choďte doprava, zas k plotu. Tam zvykne močiť jeden vojak, tak ho zabite. Povyše sú dvaja. Ostreľovačkou s tlmičom ich môžete zabiť oboch naraz. Inak jedného odlákajte a zabite ich postupne.
Po tomto kraji môžete nahor k druhej budove so zajatkyňou. Vnútri je opäť len jeden vojak, tak ho zabite a rozviažte ju. Ak fotíte, tak zo strechy budovy oproti len odfoťte zajatca cez okno a cez dieru na streche v susednej budove odfoťte tretieho zajatca. Ak zachraňujete, tak tretia zajatkyňa je v budove uprostred mesta. Odtiaľto môžete vyliezť na strechy a po strechách prejdite až k tej budove. Tam zoskočte a vojdite dnu. Opäť len jeden vojak, tak ho zabite a rozviažte zajatkyňu.

Vráťte sa po strechách opäť na pravú stranu (západnú) a smerujte nahor k Paulovmu domu. Na ceste pri schodoch sú vojaci, ale keď idete takto bokom, tak si vás nevšimnú. Prejdite dierou v plote a hore k malej budove, kde zabite vojaka.
Zozadu vyskočte na Paulovu budovu, vylezte rebríkom na strechu a vojdite dnu oknom do miestnosti s krabicou. Zoskočte do miestnosti s dokumentom (Kŕmenie prasiat). Otvorte dvere a v scénke dostanete Paula.
Chyťte ho, vráťte sa s ním do predošlej miestnosti a vyskočte otvorom v stene k prasatám. Máte sa s ním dostať k autu. Nemusíte cez mesto, čo je najkratšia cesta. Choďte na pravú (západnú) stranu, ako ste prišli. Tam pri prvej príležitosti prejdite aj s telom za plot. Takto vás nik nevidí a môžete pokojne prejsť popod plot okolo celého mesta až na nádvorie s autom. To je prázdne, tak vložte Paula do kufra a nasadnite. Už len odvezte Paula k rebelom.


15. Misia Zlatej Cesty

Sabal a Amita sa hádajú o tom, ako postupovať a každý chce niečo iné. Zvoľte si, komu chcete pomôcť.


15.1. Základná chémia

Sabal chce, aby ste zničili Rochanskú tehelňu v ktorej sa spracúva ópium. Vezmite si výbušniny a vyrazte na miesto, kde sa stretnete s rebelom. V domčeku s rebelom máte muníciu a zásoby, aby ste sa pripravili. Vyjdite za rebelom na kopec a pod vami je tehelňa. Je to veľká budova, tak si dajte na čas a označte si všetkých nepriateľov, na ktorých dovidíte.
Celkom šikovne sú tu rozmiestnení dosť ďaleko od seba, tak mnohých z nich, vrátane psa môžete postrieľať ostreľovačkou bezpečne z diaľky. Potom sa priplížte a vyraďte dva poplachy, aby ste zabránili príchodu posíl. Môžete sa stiahnuť a zlikvidovať ostreľovačkou ďalších, alebo preniesť boj bližšie k nim. Okolo továrne krúži stále jedno auto, tak sa ho môžete naraz zbaviť výbušninou, alebo tiež ostreľovačkou a dostať oboch v aute, než si vás všimnú.
Keď si to tu prečistíte, máte zničiť 5 lán upevňujúcich komín. Pri tehelni sú aj dva slony, ktoré môžete použiť. Ale kolíky s lanami sa dajú aj proste zničiť výbušninami. Potom vylezte hore na budovu. Komín môžete odpáliť C4kami, ktoré ste dostali, ale aj mínometom. Jeden je rovno tu na streche, tak ho stačí použiť.
Keď komín padne, vojdite dierou dovnútra. Vnútri je pár vojakov, ktorí sú v poplachu, ale zatiaľ o vás nevedia. Takže môžete v dyme nenápadne postupovať miestnosťami a zlikvidovať ich bez prestrelky. Potom na tri vyznačené miesta vnútri umiestnite výbušniny, vyjdite z tehelne (dverami, už sú otvorené), vzdiaľte sa od nej a odpáľte diaľkovým ovládačom výbušniny.


15.2. Pokročilá chémia

Amita chce, aby ste obsadili Rochanskú tehelňu v ktorej sa spracúva ópium. V domčeku s rebelom máte muníciu a zásoby, aby ste sa pripravili. Vyjdite za druhým rebelom na kopec a pod vami je tehelňa. Je to veľká budova, tak si dajte na čas a označte si všetkých nepriateľov, na ktorých dovidíte.
Celkom šikovne sú tu rozmiestnení dosť ďaleko od seba, tak mnohých z nich, vrátane psa môžete postrieľať ostreľovačkou bezpečne z diaľky. Môžete tiež streliť do slona, aby ste ho poštvali na nepriateľov a dosť ich zlikviduje. Vhodné je, keď je pri ňom auto, ktoré krúži okolo továrne. Keď ich zlikvidujete, budú prichádzať postupne ďalšie autá s vojakmi, ale ak o vás nevedia, budú proste pátrať po narušiteľovi a kontrolovať telá.
Takže keď si to tu prečistíte, môžete odpojiť tri generátory. Sú okolo tehelne a máte ich aj na mape. Stačí prísť ku generátoru a vypnúť ho. Keď ste vypli všetky tri, choďte k vstupu do budovy. Odtia vybehnú dvaja vojaci, tak sa pripravte ich zabiť.
Vojdite dovnútra a tam sa len prebojujte na koniec za chemikom, ktorého máte zabiť. Keďže ste odstavili generátory pre prívod čerstvého vzduchu, je to tu plné chemikálií a budete mať trochu halucinácie. Preto sa netreba zdržiavať a proste sa prestrieľajte za chemikom. Zabite ho a vyjdite z miestnosti. Tam zabíjajte chemika dookola, keďže máte halucinácie, až kým nebude mŕtvy. Potom vyjdite von. Už len vybehnite z budovy. V rámci halucinácií na vás bude útočiť hromada nepriateľov a vám sa budú meniť zbrane v rukách, ale to je len pre efekt, máte neobmedzene munície, tak sa prestrieľajte a dostaňte von.


16. Osloboď Willisa

V tejto misii sa hodí ostreľovačka, ak ju náhodou ešte nemáte. Celkovo je to zbraň, ktorá tak uľahčuje hranie, že aj keď mám rád nanápadný postup a zakrádanie sa, väčšinou som sa uchyľoval k likvidácii na diaľku, bezpečne a neodhalený.
Po predošlej misii sa vám ozve Willis. Je to agent Willis Huntley, ktorý v minulom dieli prišiel do kontaktu s Jasonom Brodym, ako to sám spomenie, keď sa s ním neskôr stretnete. Zájdite za ním na letisko.
Na letisku sa máte najprv zbaviť 6 ostreľovačov. Nesmiete na seba upozorniť, inak misia končí. Z diaľky si ich pekne označte foťákom a potom ich zlikvidujte zbraňou s tlmičom, aby ste nespôsobili rozruch. Na letisku je inak prekvapivo málo ľudí, človek by čakal, že tak podstatné miesto budú chrániť poriadne. Takže ak máte len zbraň nablízko, môžete sa priplížiť k pozíciám sniperov a zabiť ich. No najľahšie je proste ich dostať vlastnou ostreľovačkou s tlmičom.
Potom vojdite na letisko. Môžete doprava za budovy a tam prilákať kameňom a zabiť jedného vojaka a označiť si ostatných aj s veliteľom. Toho stále nechávajte na pokoji, nesmie o vás vedieť. Presuňte sa potom na ľavú stranu letiska, vyjdite hore schodmi na riadiacu vežu a rebríkom na ňu.
Hore máte ostreľovačku, pre prípad, že ste si nepriniesli vlastnú. Sledujte Willisa, ktorý sa stretne s veliteľom. O chvíľu sa to pokazí, čo sme samozrejme čakali. Likvidujte ostreľovačkou nepriateľov a chráňte Willisa. Môžu ho dostať, tak sa sústreďte vždy na tých, čo sú najbližšie k nemu. Príde im na pomoc pár posíl, tak len dobre sledujte Willisa a likvidujte nepriateľov.

Po prestrelke choďte do budovy skladu za ním. V scénke si pohovoríte a potom máte chytiť lietadlo. Bežte na pristávaciu dráhu a naskočte na štvorkolku. Vyrazte za lietadlom a na konci proste preleťte cez okraj. Pustite sa štvorkolky a aktivujte svoj lietajúci oblek. Doleťte k lietadlu a automaticky sa spustí scénka v ktorej ukradnete z lietadla dokumenty. Tiež sa ukáže, že Ajay má výcvik špeciálnych jednotiek, keď ako profík vyradí granátom lietadlo počas svojho voľného pádu. Už len pristaňte s padákom a misia je za vami. Sprístupnili ste si zbrane MP5, F1; U100 a .700 Nitro.


17. Zastreľ posla

Sabal a Amita sa opäť hádajú, no úlohu majú spoločnú. Máte sa postarať o Noore. Hoci pracovala pre Pagana, pretože chcela zachrániť svoju rodinu, majú obaja pravdu, zabila mnoho nevinných, len pre svoju rodinu. Vyrazte teda do Shanathu k aréne.
Pred vstupom do arény sa vyhákujte hore na skalu, nad dreveným stánkom vedľa klietky. Odtiaľ sa vyhákujte vyššie, prehákujte sa ďalej a doskočte na plošinu, kde je vstup dovnútra. Hoci tento vstup na opustenej skale nemá žiadny praktický význam.
Vnútri len prejdite na plošinu nad arénou, kde sú dvaja vojaci. Zabite ich a aktivujte ovládanie. Môžete vypustiť vlka, tigra, medveďa a nosorožca. Nemusíte ani všetkých, treba len, aby 7 vojakov v aréne zomrelo. Keď padnú, pošle Noore stráž, aby zistila, kto vypustil zvieratá.
Prebojujte sa cez vojakov a pokračujte chodbou, z ktorej prišli. Cestou narazíte na ďalšiu skupinu. Sú tam v klietkach aj dva tigre, ktoré na nich môžete vypustiť, ale potom sa s nimi budete musieť vysporiadať.
Napokon len zájdite k Noore. Namierite na ňu a zbraň a môžete ju zastreliť. Ak nevystrelíte, tak jej poviete, že jej rodina je už dávno mŕtva a že ju Pagan klamal. Za svoje prehrešky sa sama zabije. Tým ste oslabili jej pevnosť a môžete ju ísť obsadiť.


18. Zabi, alebo sa nechaj zabiť

Willis vás vysadí v Himalájach, kde máte zabiť Yuminých dôstojníkov. Vojdite do kláštoru Akaash. Tu proste pozabíjajte všetkých nepriateľov. Môžete začať ostreľovačkou s tými naľavo hore, jedným napravo za plotom a na dome nad ním. Pri tomto postupe neodpratávate telá, takže si vás skôr, či neskôr všimnú. Potom len dorazte ostatných. Jeden z vojakov je aj poručík Yumi, ktorý je vaším cieľom. Zabite ho a odfoťte jeho telo. Hore nad domami je pod prístreškom napravo krabica.
Prejdite ďalej a bránou na konci. Naľavo môžete na skalu a z vyvýšeného miesta si môžete označiť pár vojakov pod vami. Môžete opäť použiť ostreľovačku, alebo zliezť dolu a dostať ich potichu. Na streche jedného z domov máte náboje a granáty. Potom len vyjdite hore do kláštora a vstúpte hlavnou bránou.
Tu sú vojaci nad vami a začať cez nich nenápadne je ťažké. Takže môžete proste zahájiť útok a kryť sa za vstupným múrom. Keď vybehnú za vami, tak ich zlikvidujte. Všetci nevybehnú, tak potom zájdite ku schodom, napravo vyjdite hore a choďte doprava poza budovu. Tam je prechod, ktorým sa dostanete k nádvoriu. Tu môžete teraz pokračovať nenápadne, ak chcete. V dome, v miestnosti oproti schodom je krabica. Druhá je pred domom, kúsok od dverí, pri pištoli a veste. Tretia krabica je dolu v zákopoch medzi budovami. Na opačnej strane, na plošine nad granátometom je štvrtá krabica.
Jeden z vojakov na vstupnom nádvorí je poručík. Keď ho zabijete, prezrite jeho telo a získate kľúč. Choďte k hlavnej budove, kde je dokument (Správa pre kráľovskú armádu: Obmedzený prístup). Kľúčom si otvorte bránu a za dverami vojdite do jaskyne.

Jaskyňa je len priama chodba, ktorou vojdite do jaskynnej haly. V nej je skupina nepriateľov. Môžete skúsiť nenápadný postup, ale sú dosť nevhodne rozmiestnení, takže si to vyžaduje veľa času. Ak vás odhalia, môžete sa proste stiahnuť naspäť do chodby, z ktorej ste prišli a keď vojdú za vami jedinou možnou cestou, tak ich zabite. Hlavne plameňometčíkov si označte foťákom, keď pália oproti vám, nie je ich dobre vidno.
Po boji choďte na opačnú stranu. Na pravej strane je krabica, v strede lekárnička a na ľavej strane, hore pri ozdobnom stĺpe je druhá krabica. Pokračujte chodbou k soche, kde je tretia krabica. Odtiaľ už len pokračujte von z jaskyne.
Vojdete do priesmyku, kde po oboch stranách strážia vojaci. Pooznačujte si a začnite s ostreľovačkou na trojicu oproti. Jeden obyčajný vojak je vzadu na plošine a pod ním sú dvaja ostreľovači. Keď ich zabijete od najzadnejšieho, telá si nik nevšimne. Ostreľovačkou si môžete vyhliadnuť aj vojakov pod vami, ktorí tam prechádzajú popri mostíkoch. Tých môžete nalákať aj k sebe, ste na kopci na dobrej pozícii.
Keď ich pobijete, poniže máte pri krabiciach bazuku, ak chcete a napravo v skalnom výklenku muníciu. Vyjdite nenápadne vyššie po schodoch. Na opačnej strane rokliny sú dvaja ostreľovači a jeden z nich má raketomet. Dostaňte ich bezpečne vašou ostreľovačkou.
Spod nich sa môžete spustiť dolu na plošinu s krabicou a hákom sa dostať naspäť hore. Obďaleč vylezte na skalnú plošinu rebríkom a za sochou je druhá krabica. Tu už len pokračujte na koniec, kde je posledný dôstojník a pár jeho stráží. Podajte si ich už ako chcete, je to záver. Najprv sa rozbehnú k vám, no ak sa schováte, pôjdu zas naspäť a ostreľovačka sa ich raz-dva zbaví. Tým je misia splnená a vraciate sa naspäť. Na letisku budete mať Denník Mohana Ghalea.


19. Smrť z výšky

Willis vám za vašu pomoc prezradí, že váš otec sa pokúsil zabiť vašu matku, keď tá chcela s vami odísť z krajiny a opustiť ich ciele. Potom vás Willis vysadí, aby ste zabili ďalšie ciele. Po vysadení skočte zo skaly, použite lietajúci oblek a preleťte nad plošinu oproti a tam pristaňte s padákom. Naľavo sa môžete vyhákovať hore na skalu a odtiaľ si bezpečne označiť väčšinu vojakov pod vami.
Nie je tu najlepšia viditeľnosť pre nepriateľov, tak telá hneď na diaľku nezbadajú. Ale postupne áno. opäť si zvoľte, ostreľovačka z bezpečia skaly, alebo nenápadne pomedzi budovy. Alebo aj akčne, no to je vždy najslabší prístup.
Hore na skale naľavo, je na poschodí ruiny budovy krabica. V ruine budovy poniže je druhá. Na opačnej strane cesty sú na dvoch vyvýšených častiach ruiny jednej budovy dve krabice. Povyše nich sú ešte dve, už mimo vyznačenej oblasti. Jedna napravo na okraji skaly pri vlajkách, druhá vľavo za stenou ruiny.
Choďte smerom k hlavnej stene. Napravo zvykne bývať pes, naľavo je malý tábor, kde sú zo traja vojaci a medveď v klietke. Za hlavným múrom je ešte jedna krabica a okolo nej zvykne bývať dravec. Toto sa dá prejsť nenápadne, ale vzadu nad schodmi pri stene je váš cieľ a má aj skupinu vojakov. Pre úlohu musíte zabiť poručíka nožom.
Môžete vyvolať poplach a vylákať pár vojakov k sebe a pár ich dostať ostreľovačkou. Keď poručík zostane sám, vyjdite za ním. Ak je napravo nad schodmi, môžete vyliezť zľava po skalách, ak je pri skalách, tak pohodlne schodmi. Hore pri ňom sú aj dve krabice. Len si ho obíďte a zabite nožom. Poprava je bezpečnejšia, no ak vás objaví, môžete ho dostať aj sekaním.
Potom len vyfoťte pre Willisa jeho telo. Choďte poniže na juh k skalám, zoskočte a použite lietajúci oblek. Plachtite dolu kaňonom. Nepriateľov a dravce na mostíkoch si nemusíte všímať, len usmerňujete let, aby ste nevrazili do stien. Pozor pri vrtuľníku, aby ste nepreleteli cez rotujúcu vrtuľu. Za vrtuľníkom už len smerujte doprava a nad plošinou s lietadlom použite padák.
Naskočíte k Willisovi, ktorý vám za odmenu povie pravdu. Zabíjali ste agentov CIA, ktorí pôsobili v utajení. Agentúra usúdila, že Pagan nie je pre USA hrozba a tak, aby ušetrila na cestovných nákladoch pri návrate svojich agentov domov, tak ich proste nechala zlikvidovať, aby sa nerozkríklo, že tu vplývali na vládu. Vás vyhodí z lietadla, lebo je to hajzel, ako si aj sám prizná.


20. Nedívaj sa dolu

Zajal vás Pagan Min a necháva vás v Durgehskom väzení u Yumi. Aby vám dali relatívne férovú šancu, keďže ste preukázali, ako viete zužitkovať svoj vojenský výcvik, tak vám pichnú drogu a nechajú otvorenú celu. V bočných celách sú dva dokumenty (Požierači vtákov; Dnes večer). Inak choďte doľava. Buď popri mieste zostupu po doskách, alebo preskočte vyvalené mreže v chodbe.
Vnútri postupujte rovno do zadnej miestnosti, v ktorej je mŕtvola. Vytiahnite z nej zahnutý kus kovu. V bočných chodbách môžete naraziť na démona, no keďže ste neozbrojený a nenapadne vás ovaliť ho kovom, tak sa mu vyhnite. Miestnosti sú pospájané dookola, tak sa mu dá vyhnúť a len sa plížte okolo.
Vráťte sa naspäť k svojej cele a dvere na konci vám otvoria. Sú to féroví súperi. Za nimi choďte doľava a do poslednej miestnosti. Aj tu pozor v bočnej miestnosti na démona. V poslednej miestnosti je zavesená mŕtvola, tak ju zveste a vezmite si lano. Tým ste si zhotovili hák.

Vráťte sa naspäť k svojej cele a vedľa nej zlezte s hákom a lanom dolu. Dole sa zachyťte hákom oproti a prehupnite sa na susednú plošinu. Z nej zlezte dolu a spustite sa po skalách na plošinu pod vami. Tam opäť zlezte nižšie a vojdite na drevený mostík. Rozpadne sa pod vami a padnete nižšie na plošinu s väzňom, ktorému útek s hákom a lanom nevyšiel. Napravo použite hák a prehupnite sa na susednú plošinu. Z nej zlezte nižšie, prehupnite sa ďalej a už sa len zveziete dolu.

Dostanete sa do zajateckého tábora. Prejdite nižšie a choďte naľavo a hore nad budovu s vojakom. Je tam v terči dokument (Zdržanie!) a vrhací nôž. Po chvíli dolu ťažkoodenec aj so psom odídu. Ak pes zostane, môžete ho zabiť, no musíte sa trafiť do hlavy, inak ho musíte zabiť dvoma nožmi. Dole pri budove sú v terči ďalšie vrhacie nože.
Obíďte budovu zľava a poniže na ceste je vojak. Dostaňte ho nožom tak ako psa, zásahom do hlavy, alebo dvoma do tela. Oberte ho o zbraň, no máte len pár nábojov. Musíte zostať stále nenápadný. Choďte na pravú stranu a zlezte nižšie, je tam terč s ďalšími nožmi. Na konci vidíte vyššiu budovu, na ktorej je strážca. Pod ňou sú granáty a hore pri ňom alarm, ktorý vypnite, keď vojaka zabijete.
Na opačnej strane je tiež jeden vojak na streche, druhý alarm a C4ka. No nemusíte tam ísť. Vaším cieľom je veža poniže s ostreľovačom. Vojakom tu medzi budovami sa môžete po boku vyhnúť. Len sa preplížte k veži a pri nej zabite jedného vojaka. Vylezte hore na vežu, zvnútra sa môžete vyhákovať a hore zabite ostreľovača.
Vo veži máte zbrane a muníciu. Granáty, molotovy, guľomet, ostreľovačku, brokovnicu a raketomet. Takže sa vybavte a hneď je to lepšie. Poniže je už len strážená brána. Nad ňou sú napravo dvaja vojaci. Tých môžete dostať potichu. Hoďte kameň a keď jeden odíde, druhého zhora zabite nožom do hlavy a potom aj toho, čo odišiel.
Môžete skúsiť potichu aj na tých pri bráne, hoci už hráča iste tlačí pocit ukončiť túto misiu. Navyše je pri bráne ťažkoodenec a nemáte svoju dýku, takže ho nemáte ako zabiť potichu. Proste si posledných pár vojakov podajte, rozstreľte zámku na dverách a vyjdite von.
Našiel vás Sabal, alebo Amita (podľa toho, kto je vo vedení) a preberáte sa vo svojom dome. Úloha je ukončená a sprístupnili ste si zbrane BZ19; P416 a 1911.


21. Kľúč k severu

Zlatá Cesta sa rozhodla konečne spojiť so severným ostrovom, keďže južný viac menej zabezpečila (teda vy ste to zvládli prakticky sami, ale oni sú odboj). Amita vás pošle po chemický nákladiak.

Ak ste plnili úlohy pre Sabala, ten nechce dopriať tak skvelé víťazstvo Amite a tak vás pošle po nákladiak odstavený pri moste. Nechoďte priamo cez most, z tejto strany si označte nepriateľov, zlezte potom dolu a vylezte pomocou háku za stanicou pri moste. Zabite vojaka nad vami, ktorý sa tam príde postaviť, keď sa priblížite. Jeden príde k boku budovy, vy vylezte na strechu, odlákajte ho kameňom a zlikvidujte. Chlapa spred budovy nalákajte kameňom za budovu a potom toho, čo chodí popred budovu, nalákajte tiež. Mali by vám zostať traja nepriatelia, jeden pri mínomete, jeden s bazukou za ním a jeden pri ceste. Tých sa už len zbavte ostreľovačkou a naskočte do nákladiaku.

Ak ste plnili úlohy pre Amitu, tak sa Sabal neozve a postupujete podľa jej plánu. Zájdite na miesto, kadiaľ má prechádzať nákladiak. Je to opustená budova, kde je auto s výbušnými sudmi. Odparkujte ho na cestu, aby ste trochu zbrzdili postup. Po chvíli príde nákladiak, ktorý sprevádzajú dve ozbrojené autá. Keď prvé dorazí k výbušným sudom, odpáľte ich. Zastreľte vojakov v nákladiaku, aby vám neušli a potom si podajte tých v zadnom džípe. Ak stíhate, môžete ich odpáliť granátom, no pozor aby ste nezničili aj nákladiak. Ak ho poškodíte, čo je pravdepodobné, keď tam bude streľba a výbuchy, tak ho len opravte.

S nákladiakom vyrazte ku Kráľovskému mostu. Cestou narazíte na pár nepriateľov a poniže mosta na zátarasy a ďalších vojakov. Môžete ich ignorovať a preraziť cez nich, alebo zastaviť a zlikvidovať ich. Ak vám nákladiak poškodia, môžete ho opraviť opravárenským nástrojom. Na moste majú ostreľovačov aj mínomet, no môžete proste vyraziť. Roztúrujte to oproti bráne a pred ňou vyskočte. Nákladiak do nej narazí a vybuchne, čo vám sprístupní sever.

No ešte nie je koniec, musíte dobyť tábor za mostom. Odporúčam kryť sa za stĺp mosta, tam vás mínomet nezasiahne. Aj ak ste totiž zabili vojaka pri mínomete, keď vás zaregistrujú, vždy nejaký pobeží k mínometu. Spoza stĺpu môžete vykúkať s ostreľovačkou a likvidovať ich jedného po druhom. Tých, čo zostanú a nejdú po vás, potom zabite priamo, keď vbehnete dnu.
Po obsadení tábora choďte do budovy a použite rádio, aby ste dali obyvateľstvu vedieť, že ste dobyli most. Dobytie mosta je veľká akcia, ktorú rebeli pripravili, ale zjavne sú to amatéri, pretože posily nestíhajú doraziť. Zato dorazia noví kráľovskí vojaci, takže máte miesto ubrániť.
Len použite najsilnejšie zbrane a likvidujte posily. Zbavte sa hlavne plameňometčíka a potom môžete z krytu domu likvidovať ostatných. Keď zlikvidujte všetkých vojakov z posíl, tak len zájdite na most pozdraviť kamošov rebelov, ktorí ako obvykle nechali všetko na vás. V budove máte Denník Mohana Ghalea a za pletivom pri plote krabicu.


22. Pravda a spravodlivosť

Zájdite do dediny Utarksh. Objaví sa tam Pagan Min a zastrelí civilistov. Vyrazte za ním. Nemusíte sa zdržiavať s vojakmi v dedine, len dobehnite poniže domov k vrtuľníku a prenasledujte ním voz s Paganom. Ak máte granátomet, tak ho ľahko zostrelíte. Inak sa zdržíte, ale proste páľte, aby ste mu odstavili voz a keď vystúpi, dorazte ho.
Smola, zabili ste jeho dvojníka. Sprístupnili sa vám zbrane Vector.45 ACP; SPAS-12; MKG; GL-94; GL-A87; .44 Magnum.


23. Odplata

Pagan Min vás v televíznom vystúpení vyzve, aby ste skúsili dostať Yumu, jeho ochrankyňu. Zájdite do bane KEO Svargiya, čo je opustená zlatá baňa. V prvej chodbe máte na krabiciach a vzadu na zemi tri dokumenty. Vojdite do hlavnej jaskyne, kde je tretí dokument na stole, ktorý si prečítajte. Yuma vás prekvapí a nadroguje. Zrejme kedysi žúrovala s Yogim a Reggiem. Kedysi Mina uznávala, ale vraj sa zmenil a zmäkol, keď spoznal vašu matku, tak je teraz proti nemu. Preto na ňu v podstate poštval vás.
Popri ďalšom dokumente vyjdite z jaskyne a len choďte hore po potoku. Po bokoch uvidíte vízie toho, ako povedie zlatú cestu Amita, alebo Sabal (uvidíte toho, kto je momentálne vo vedení) a na konci sa vyhákujte hore. Na nádvorí zabite pár nepriateľov, šípov máte neobmedzene. Potom streľte šíp do ohnivej vázy za bránou a výbuch bránu zničí. Za bránou sa vyhákujte hore. Prehupnite sa hákom a znovu sa vyhákujte vyššie. Hore sa len prehupnite cez pár hákov ďalej a na konci skočte do brány. Prejdite ďalšou s potokom až do jaskyne.
Tu vás čaká boj s Kalinagom. Ak je blízko horiacich váz, môžete do nich streliť a výbuch ho ochromí. No darebák sa väčšinou pohybuje v strede, tak sa ho snažte zasiahnuť šípom. Šípov máte neobmedzene, takže stačí len strieľať a mať trochu šťastia.
Musíte ho zabiť trikrát. Keď ho zasiahnete, či už šípom, alebo výbuchom, dobehnite k nemu a dorazte ho likvidáciou dýkou. Potom sa objaví pár nepriateľov, ktorých sa zbavte a znovu útočte na Kalinagu. Trikrát ho takto zraňte a dorazte dýkou a napokon ho takto zabijete.
Preberiete sa naspäť v jaskyni, drogy vyprchali. Zistíte, že Kalinaga bol v skutočnosti Yuma, ktorú ste takto zabili a spravili za Mina jeho špinavú robotu. Hoci v tomto prípade mali Min aj rebeli rovnaký cieľ. Sprístupnili ste si zbrane A52; SA-50; MG42; D50 a A99.


24. Misia Zlatej Cesty

Bhadra vás čaká v dome, kde si pohovoríte. Sabal ju chce vysvätiť za novú Tarun Matara, obrániť chrám Jalendu a pokračovať v tradíciách. Amita chce oslobodiť ženy od tradícií, ktoré ich zneužívajú a zničiť chrám, ktorý tradície reprezentuje. Nevedia sa opäť zhodnúť a Bhadra navrhne, aby ste jedného z nich podporili. Koho podporíte teraz, ten sa stane definitívnym vodcom Zlatej Cesty.


24.1. Výzva ku kapitulácii

Choďte k chrámu Jalendu, v ktorom máte zneškodniť 2 bomby. Nenápadne si označte vojakov v okolí. Dvoch na poschodí chrámu a pár okolo vás. Choďte doľava k vode popred schody. Pozor na čln, ktorý sa premáva pri brehu. Za rohom múru vidíte na móle dvoch vojakov (na severnom brehu). Vylezte tu hore na plošinu nad múrom a preplížte sa k nim. Vojaci na veži a pod vežou si vás nevšimnú. Vylezte na plošinu nad týmito dvoma vojakmi. Po chvíli sa rozídu. Zabite toho, čo zostane pri vode a telo zhoďte do vody, nech ho neobjavia. Tu pri nich je vstup do podzemia, tak tam vojdite.
Dole pri otvorených mrežiach je vojak. Je sám, tak ho odlákajte kameňom a zabite. Telo zhoďte do vody za dverami. Vo vode je aj podvodný tunel, keby ste sem chceli doplávať. Zvykne sem zachádzať ešte jeden vojak, tak si počkajte za krabicami pri mrežiach dvier, odlákajte ho a zabite.
Ďalej je hlavná miestnosť, v ktorej sú traja vojaci. Jeden zvykne zachádzať do chodby, tak ho odlákajte a zabite. Ťažkoodenca v strede nalákajte len hore k vám a za stĺp, aby ho nevidel vojak vzadu. Vy čakajte za druhým stĺpom a zabite ho. Vojaka vzadu len dorazte ostreľovačkou. V tejto hale je prvá bomba.
Prejdite za halou chodbou a vyjdete z chrámu. Hneď napravo pri vás sú schody, tak nimi vyjdite hore. Na poschodí sú dvaja vojaci, mohli ste si ich označiť už na začiatku. Nenápadne sa ich zbavte, vyskočte oknom na strechu a tam deaktivujte druhú bombu. Keby vás odhalili, spustil by sa časový odpočet pre deaktiváciu bômb a to by bolo náročnejšie.

Tak, či tak sa boju nevyhnete. Keď deaktivujete obe bomby, máte zabiť všetkých vojakov. Na veži máte guľomet a je to aj vhodné miesto na krytie sa a používanie ostreľovačky a granátometu. Zabite pár vojakov okolo veže a potom budú chodiť posily. Len ich prosto likvidujte. Objaví sa aj vrtuľník, tak je vhodné stále zostávať vo veži a odpáliť ho, keď bude dobrá šanca. Nepriatelia budú inak prichádzať na lodiach, takže ak máte plne vylepšený batoh a 50 granátov do granátometu, môžete ich likvidovať ako prichádzajú a ušetriť si tak námahu.
Keď zabijete všetky posily, automaticky sa ozvete Sabalovi a misia je splnená. Sabal sa stáva definitívnym vodcom zlatej cesty, aby oslobodil ľud od krutovlády Mina a dbal tradícií, utláčal ženy a v chudobe sa snažil usporiadať zdevastovanú krajinu.


24.2. Kultúrna vojna

Choďte k chrámu Jalendu, ktorý máte pre Amitu zničiť. Jeho zničenie má byť symbolom konca starých spôsobov a poverčivosti. Na brehu je čln s rebelmi. Môžete k chrámu doplávať sami, alebo vás tam odvezú. Plávajte k mólu pri vstupe do podzemia, no ten je teraz uzamknutý. Na móle zabite vojaka a vyjdite hore. Pred vstupom do veže sa prechádza ťažkoodenec. Môžete ho odlákať a zabiť potichu, alebo sa preplížiť okolo neho.
Keď ste už tu, vyplížte sa hore do veže a zabite ostreľovača. Inak len vojdite dolu schodmi do podzemia pod vežu. V hale je pár vojakov a ťažkoodenec. Ak nechcete na seba upozorniť, vykúkajte spoza rohu na schodoch a použite ostreľovačku. Alebo im tam hoďte pár granátov. Za halou je ešte jedna miestnosť s jedným vojakom. Inak len prebehnite na koniec podzemia k mólu a pákou na stene otvorte mreže, čím umožníte vstup rebelom.
Na móle sa už vylodili rebeli a nechali vám tam výbušniny, tak si ich vezmite. Vráťte sa k vstupu do veže. Môžete z móla po povrchu, ako predtým, alebo prejsť naspäť podzemím. Je to jedno, objavia sa posily a narazíte na ne v podzemí, aj na povrchu.
Nemáte tu toho už ale veľa. Len na stenu medzi vstupom a schodmi umiestnite jednu výbušninu. Potom vybehnite hore schodmi, vyskočte oknom na strechu a tam umiestnite druhú výbušninu. Máte minútu, aby ste sa dostali do člna. Stačí tam prebehnúť, nezdržiavajte sa s vojakmi.
V člne sa len chopte guľometu a likvidujte nepriateľov. Chrám o chvíľu vybuchne a vy sa už len nechajte odviezť k brehu. Cestou vás napadnú asi štyri člny, vojak pri výbušnom sude na brehu a na konci vrtuľník. Zostreľte ich guľometom a keď zastanete pri rebeloch, misia je splnená. Amita sa stáva definitívnou vodkyňou zlatej cesty, aby oslobodila ľud od útlaku Mina a využila cez svoju praktickú stránku všetky legálne, aj nelegálne možnosti, pre podporu Kyratu.


25.A. Kry sa

Choďte za Sabalom do chrámu Jalendu, no rozhovor vám preruší delostrelecký útok na dedinu Utkarsh. Naskočte do vznášadla na brehu a vyrazte tam. Môžete použiť aj čln a potom auto, ale takto nemusíte prestupovať. Nepriateľov na ceste si nemusíte všímať, prípadne po nich môžete páliť niečím silným, ak si myslíte, že treba. Inak len pomedzi nich prefičte do dediny, než vám uplynie čas.
V dedine oslovte preživších cez mreže okna. Aby ste im pomohli, necháte ich v dome, v horiacej dedine pod útokom delostrelectva. Teraz vás čaká boj. Démon Rakšasa vám nedovolí opustiť dedinu a oblasť misie limituje tesne okolo domov, takže nemôžete ani prekvapiť prichádzajúcich vojakov, ani im nachystať nejaké pasce.
Len bojujte, likvidujte všetkým čo máte vojakov a keď dostanete správu, že sa chystá delostrelecký útok, tak sa ukryte pod jeden z vyznačených domov. Stačí tam zaliezť a počkať, kým paľba skončí. Toto celé zopakujte trikrát. Zlatá cesta sa vždy postará o jeden batalión diel, takže po treťom útoku dostanú posledný a je to. V meste je aj pár krabíc s nábojmi, môžete oberať aj padlých vojakov. Len bojujte, skrývajte sa a zas bojujte. Počas boja nie ste obmedzený časom, takže sa môžete kryť a liečiť, koľko potrebujete.


25.B. Údolie smrti

Choďte za Amitou, ktorá vám povie o pripravovanom útoku na Utkarsh. Vy máte vyraziť do dedinky Kalesha, v ktorej máte pozabíjať všetkých vojakov, keďže tu majú delá. Ako prídete po ceste, tak naľavo pred strážnou vežou môžete vyliezť hore na skaly. Z nich máte dobrý výhľad na dedinu a na nepriateľov, ktorých si môžete pooznačovať. Nesmiete sa príliš zdržiavať, pretože hore máte ukazovateľ výdrže Utkarshu, ktorý postupne klesá, ako ho budú bombardovať. Ale aj napriek tomu sa dá pokračovať potichu, spoľahnite sa na ostreľovačku a likvidujte nepriateľov a ak zaznamenajú streľbu, len sa stiahnite na skalách trochu späť.
Takto si ich môžete väčšinu zlikvidovať v pohode. Potom sa sústreďte na tri delá. Pri každom je veliteľ a delostrelec. Tých zabite, aby ste zastavili paľbu z diel. Keď zabijete posledného nepriateľa, tak ste zachránili Utkarsh. Rebeli pošlú svojich ľudí, ktorí majú zničiť delá.
Vy ich musíte chrániť. Bežte najprv k vstupu do dediny a vylezte na strážnu vežu. Tam je namontovaný granátomet. Keď príde auto s rebelmi k prvému delu, za nimi sa vyrúti pár džípov vojakov. Zničte ich. Počkajte si, kým nastavia výbušninu a potom sa objaví ešte jedno auto a pár peších vojakov.
Odpáľte ich a za nimi príde vrtuľník. Ten je vysoko a nedostrelíte naň granátometom z veže. Zoskočte a bežte k druhému delu, ktoré pôjdu rebeli zničiť. Môžete ho zostreliť vlastnými zbraňami, alebo vylezte do džípu, ktorý je tu odparkovaný a chopte sa guľometu. Zničte vrtuľník a potom s guľometom aj ostatných vojakov, ktorí stihli z vrtuľníka vyskočiť a pár ďalších, ktorí prídu potom.
Keď rebeli umiestnia výbušninu na druhé delo, pôjdu k tretiemu. Tam k nim príde tretí vrtuľník. Môžete ho zničiť guľometom odtiaľto, z džípu a potom sa len presuňte vyššie. Je tam druhý guľomet na strechách, ak potrebujete. Ale príde pár peších vojakov, ktorí pôjdu pomedzi budovu, tak ich už len dostaňte čímkoľvek zo striech. A keď vaši umiestnia tretiu výbušninu na tretie delo, zabezpečili ste miesto a rebelov.


26. Vybavovanie účtov, Zožni, čo si zasial

Sabal neznáša Amitu a jej názory na vedenie Zlatej Cesty a hoci tvrdí, že je to vôľa Kyry, proste sa jej chce zbaviť. Vás pošle ju zabiť. Len vyjdite na kopec, kde sa Amita skrýva. Vonku sú asi štyria, piati rebeli, ktorí sú jej verní. Tak ich zabite a vojdite dnu. Amita sa nebráni a keď dohovorí, máte možnosť ju zastreliť. Je to na vás. Buď ju zabite, alebo nie – a v tom prípade proste odíde. Tak, či tak, už ju v hre viac neuvidíte.

Amita nie je zasadená proti Sabalovi osobne, ale bojí sa, že jeho posadnutosť tradíciami by mohla viesť k ďalšej rebélii, keď sa zbavíte Mina, keďže ona teraz vedie zlatú cestu. Preto chce, aby ste ho zabili. Zájdite do domu, kde sa modlil, nemá tam žiadnych ľudí, takže je to len o tom dobehnúť k nemu. Sabal sa nebráni a keď dohovorí, máte možnosť ho zastreliť. Je to na vás. Buď ho zabite, alebo nie – a v tom prípade proste odíde. Tak či tak, už ho v hre viac neuvidíte.


27. Popol popolu

Choďte za rebelmi a povedia vám, že sa chystá útok na kráľovskú pevnosť. Vyrazte teda k pevnosti. Pri nej už sú rebeli, ktorí útočia na pevnosť. Pre vás je to prostý útok, kde postupujte, ako chcete. Netlačí vás čas, ani nemusíte nikoho ochraňovať. Stačí likvidovať nepriateľských vojakov. Za prvými budovami môžete postupovať po ceste, alebo sa vyhákovať na múr a útočiť zhora. Keď pobijete vojakov, hore odpáľte bránu. Môžete ju výbušninami, alebo proste pár granátmi.
Na nádvorí je hromada vojakov a vaším cieľom je obsadiť tri body. Zbrojnicu, komunikačné stredisko a veliteľstvo. V každej miestnosti čaká vždy pár vojakov, mimo tých, ktorí sú vonku. Vám stačí vbehnúť do miestnosti, zabíjať vojakov a čakať vnútri, kým sa nenaplní ukazovateľ oslobodenia. Naľavo je zbrojnica, nad ňou komunikačné stredisko (jeho obsadením zredukujete posily nepriateľov) a napravo veliteľstvo.

Keď obsadíte všetky tri body, tak vyčistite nádvorie od vojakov a choďte hore k soche. Na plošine vedľa sochy je guľomet, tak sa ho chopte. Už musíte len odraziť posledné posily. Dosť ich prichádza v autách, takže guľomet, alebo váš granátomet prídu vhod. Bude tam ale aj dosť peších vojakov, ktorí sa môžu vyhnúť vašej paľbe a obísť si vás, tak sledujte minimapku a buďte na nich pripravený. Ak sa k vám dostanú, pustite guľomet, ak ho používate, aby ste neboli ľahkým cieľom.
Keď zabijete všetkých vojakov z posíl, potom už len odpáľte zlatú sochu Pagan Mina. Tým je úloha dokončená a táto kráľovská pevnosť obsadená.


28. Pagan Min

Rovno po obsadení pevnosti sa máte postarať o Mina. Toto už je len taká jednohubka na záver. Za pevnosťou pokračujte po ceste hore ku kráľovskému palácu. Vezmite si auto, je to síce prázdna, ale dlhá cesta. Na konci len vojdite do paláca. Tam vás privíta Min. Pokračuje presne tam, kde skončil na začiatku. Chcel vás pozvať na obed a potom vás odviezť na miesto, kde uložíte k odpočinku matkin popol.

Prvá možnosť: Keď dohovorí, namierite na neho zbraň. Môžete vystreliť a rovno ho zabiť. Tým ukončíte hru, ale nedozviete sa ďalšie informácie od Pagana, ani neuložíte matkin popol.

Druhá možnosť: Nevystreľte a sadnite si k stolu. Po krátkom monológu vás odvedie za palác a povie vám, že Lakshmana bola vaša nevlastná sestra. Zabil ju váš otec, Mohan Ghale a kvôli tomu zabila vaša matka Ishwari vášho otca Mohana. Min vám odovzdáva Kyrat, čo chcel údajne spraviť už na začiatku pri vašom prvom stretnutí.
Potom vás odvedie do chrámu, kde je popol Lakshmany. Len podíďte vpred a uložte k nej popol vašej matky. V chráme je tiež denník Mohana Ghalea. Vyjdite von.
Von vám Min povie, že Kyrat je váš, on si berie len vrtuľník. Naskočí doň a odlieta. Môžete ho nechať odletieť.

Tretia možnosť: To isté čo druhá možnosť, len keď bude Min odlietať vo vrtuľníku, máte ešte chvíľu a tak ju môžete využiť a zostreliť jeho vrtuľník. Zabijete tak Pagana Mina, hoci koniec ako taký to nijako neovplyvní.


29. Záver

Nech už to ukončíte akokoľvek, preberáte sa naspäť vo svojom rodnom dome. Cez rádio si pohovoríte s vodcom Zlatej cesty a o ukončení vašej výpravy. Rozlúčia sa s vami aj Yogi a Reggie.

Ak ste za vodcu Zlatej cesty zvolili Sambala, tak môžete zájsť do chrámu Jalendu a uvidíte, ako si vedie ako vodca. Ukázal svoje pravé ja, je to náboženský fanatik posadnutý mocou. Nechá popraviť prívržencov Amity, toľko k slobode ľudu. Z Bhadry spravil posvätný objekt a pripravil dievča o detstvo, keďže musí slúžiť len ako Tarun Matara, duchovný symbol pre ľud, ktorí zas musí dodržiavať tradície, pri ktorých je zakázané žiť slobodne. Dokonca si dovolí skrytú vyhrážku aj voči vám. Po scénke ho môžete zabiť, ale keďže je to hra s otvoreným svetom, tak už aj tak nikdy nenarazíte na neho, alebo niekoho podstatného, majú sa ešte čo učiť v Ubisofte.

Ak ste za vodkyňu Zlatej cesty zvolili Amitu, tak môžete zájsť do dedinky Tirtha a uvidíte, ako sa správa ako vodkyňa. Kým Sabal bol fanatik, ona je zas diktátor. Násilne verbuje ľudí do Zlatej cesty proti ich vôli a núti ich pracovať v továrňach a pri výrobe drog. Buď sú s ňou, alebo proti nej, takže kto sa protiví, bude zastrelený. Badhru vraj poslala preč, aby sa za ňu nemohli skrývať veriaci, no nie je jasné, či ju len poslala inam, alebo sa jej zbavila nadobro. Po scénke ju môžete zabiť, ale keďže je to hra s otvoreným svetom, tak už aj tak nikdy nenarazíte na neho, alebo niekoho podstatného, majú sa ešte čo učiť v Ubisofte.

Agent Willis vám vravel, že každý patriot, ktorého pozná, je zkurvysyn. On sám to dokázal, keď vás obetoval Yume. No a oba konce vás o tom presvedčia tiež, či už je vodcom Amita, alebo Sabal. Hoci ste odviedli prakticky všetku robotu, v podstate vás obaja po všetkom ignorujú a násilne vynucujú to, o čom sú presvedčení, že je potrebné. A Kyrat, ten na tom bude rovnako mizerne, ako bol pred vaším príchodom.


Záverom

V minulom diely som chválil, že vykročili správnym smerom, aby posunuli žáner akčných hier, prípadne vytvorili ich podžáner. Ako akčná hra s rozšírenými možnosťami im to vyšlo, bola to zábavná hra a keďže to bol prvý pokus, nedostatky sa im dali odpustiť. Lenže hoci minule vykročili vpred, tak teraz zostali stáť, tam, kde sa dostali minule. Utešovať sa môžeme tým, že nespravili krok vzad.
FC4 je zábavná hra s dobrým spádom, rýchlym tempom a pár možnosťami navyše, rovnako ako FC3. No v tom je kameň úrazu, je presne rovnaká, ako FC3. Ak ste nehrali FC3, tak si ju užijete. Alebo ak sa vám neprejedli stereotypné akčné hry a nečakáte posun v ich tvorbe, tak si ju vychutnáte tiež. Ale ak ste hrali predošlý diel, nemáte ani pocit, že hráte pokračovanie.
Celý systém je presne rovnaký, aktivujete vežu, ktorá vám odkryje mapu, v odkrytej časti obsadzujete stanoviská s nepriateľmi, foťákom si označujete ciele do vášho kyberimplantátu, pozabíjate pár zvierat pre vylepšenia, splníte pár nenápaditých a opakujúcich sa vedľajších úloh pre skúsenosti navyše a prefičíte hlavným príbehom, ktorý je kratší, než predošlý.

Okej, v konečnom dôsledku to nie je zlé, predošlý diel bol dobrý, takže ani jeho presná kópia nemôže byť zlá. Ale opäť to trpí rovnakými nedostatkami. Okrem dvojice pre ktorú plníte úlohy tu opäť nie sú žiadne postavy, okrem bezmenných ľudí do počtu. Necítite sa tam živo, ako v TES, či v Zaklínačovi. Nemáte si ako budovať vzťah k tým ľuďom, takže hra nemá ako dotlačiť hráča k tomu, aby mu na niečom v hre záležalo. Otvorený svet v ktorom nemáte čo robiť.
Iste, je tu hromada vedľajších úloh, ale všetko je to o tom istom. Pár variácií niekoľkých typov, ktoré sa stále opakujú a nemajú vlastný dej. Zabi nepriateľov, lebo prevážajú informácie; lebo prevážajú zásoby; lebo chcú dostať váš nákladiak; lebo je medzi nimi zlý dôstojník; lebo spravili niečo zlé civilistom; lebo odboj chce, aby zomreli. Celkovo je to 6 variácií toho istého. Radšej menej úloh, ale s vlastným dejom, postavami pri ktorých niečo zmeníte, alebo majú istú nadväznosť, než nekonečné opakovanie v štýle Tetris.
Zbierky sú tak ako predtým nudné, nič neprinášajú a prakticky nič z nich nemáte. A je ich extrémne veľa. Keby šlo o sadu častí špeciálneho brnenia, alebo zbierku špecifických predmetov pre alternatívne ukončenie série úloh, hurá, poďme na to. Ale zbierať, len preto, aby človek zbieral, to nie je zábava. Ani len pre hráčov, ktorí radi objavujú všetko čo sa v hre objaviť dá.
Po začatí hry to pôsobí, že sa na vás valí príliš veľa vecí, že hra poskytuje hromadu možností a úloh. No keď sa v tom zorientujete a odskúšate si ich, zistíte, že je to samá nudná „opakovačka“. V HoMaM III som si pred spaním vravel ešte jeden ťah, ešte jeden pokus a prebdel som noc, lebo to človeka pohltilo. Tu keď objavíte vedľajšiu úlohu, povzdychnete si „Už zasa?“. A ak sa nevenujete hlavnému príbehu, ktorý je krátky, tak sa pristihnete, že sa hodiny motáte po zbytočne veľkej mape, kde ste prakticky nič nedosiahli, hoci ste zabili pár zvierat pre vylepšenie batohu a tucty vojakov v desiatkach úloh, len si neviete spomenúť akých.
Prostredie je tu nádherné a zo začiatku vás baví sa ním kochať. No je zbytočne veľké, pretože je všade to isté. Ak narazíte na niečo „iné“, je takmer isté, že vás tam zavedie hlavný príbeh. V obrovskom Skyrime sme všade objavovali nové postavy, rozhovory, predmety, úlohy (s vlastným príbehom), prostredia, stavby, tu je to pár chatrčí a zeleň, zeleň a zeleň.
Takže na výrazné novátorstvo si ešte musíme počkať. Zvlášť, keď sa Ubisoftu dobre predáva každý rok to isté.

Návod | Vedľajšie aktivity

Súvisiace hry Far Cry 6
Far Cry: New Dawn
Far Cry 5: Dead Living Zombies
Far Cry 5: Lost On Mars
Far Cry 5: Hours of Darkness
Far Cry 5
Far Cry Primal
Far Cry 4: Complete Edition
Far Cry 4: Valley of the Yetis
Far Cry 4: Overrun
Far Cry 4: Hurk Deluxe Pack
Far Cry 4: Escape from Durgesh Prison
Far Cry: The Wild Expedition
Far Cry 3: Blood Dragon
Far Cry 3
Far Cry 2
Far Cry



Diskusia Príspevkov: 5 Hodnotenie
187 hlasov

100
60
20

80
40
0
61
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |