HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21116
5455
5063
1438
1600
7336
6013
12859
1687

Online 25682 užívateľov

Návody > Posel Smrti 3


Zobrazení:141448
Autor návodu:eirwen

Návod sa drží nemeckej verzie hry, takže názvy niektorých predmetov sa môžu líšiť.

Ovládanie ostáva podobné tomu z predchádzajúceho dielu, je veľmi intuitívne. Myslím, že netreba žiadne siahodlhé návody, takže v skratke len zmeny:
  • preskakovanie cutscén - klávesa tab
  • skúmanie, rozprávanie, aktivovanie predmetov - všetko sa vykonáva ľavým tlačidlom (zrejme ústupok pre Mac platformu, pre ktorú bola trojka (kedysi) tiež oznámená)
  • interakcie počas hádaniek - obe tlačidlá myši (napr. ľavé pre posúvanie a pravé pre otáčanie)
  • rýchly prístup k objektom z inventára - koliečko myši
  • Mapka funguje rovnako ako v minulosti, a síce na rýchly prechod z lokácie do lokácie. Novinkou je, že na to, aby ste sa mohli rýchlo presúvať, musíte na dané miesto najprv prejsť celú trasu po svojich.


1. kapitola

Policajná stanica

Súbor niekoľkých úvodných sekvencií sa končí prepustením z väzenia na kauciu, ktorú za Vás zaplatil anonym. Na začiatok by sa zišli veci, ktoré mal Darren pri sebe posledné tri týždne. Zájdite teda k celám (dvere po ľavej strane). Vo svojej cele preskúmajte všetky predmety, nakoniec ale aj tak získate len ceruzku z kovovej skrine. Nemôžete nájsť denník, tak sa naň spýtajte väzňa v susednej cele. Ten Darrena vyhecuje natoľko, že dostane jednu zo svojich halucinácií. Nakoniec denník obdržíte. Teda jeho zvyšky.
Poberte sa späť za inšpektorom. Po rozhovore vám dá vizitku na právnika. Miestnosť si poobzerajte, ešte sa sem vrátite.


Náves / námestie

Vizitku môžete hneď použiť v telefónnej búdke po ľavej strane. Spýtajte sa právnika na všetko, dozviete sa, že máte právo vidieť váš policajný spis a tiež vám sľúbi zistiť identitu anonyma, ktorý splatil kauciu.
Po telefonáte odlepte z dverí papierik s inzerátom veštice, zavolajte jej a zistíte niečo o vašej budúcnosti. (V každej kapitole sa z takéhoto telefonátu môžete dozvedieť ako v nej zomriete).

Napravo v obchode si vezmite mapku oblasti, porozprávajte sa s Abayou, veľa sa ale nedozviete, lebo mnohí sa Darrena boja.

Z námestia prejdite doľava, smerom ku krčme Three Kegs. Pod prázdnou tabuľou, kde kedysi bývalo vypísané menu, je špongia, tak si ju vezmite. Obzrite aj ostatné predmety, ale nič zaujímavé tu už nie je a dnu nevojdete, lebo Tom by si zo všetkého najviac momentálne zrejme želal vašu smrť.
Špongiu si hneď môžete v kalnej rieke namočiť (z námestia vpravo za búdkou).


Kaviareň

Kaviareň by už v tento okamih mala byť otvorená, prezrite si interiér, vzadu si všimnite dvere do skladu, určené len pre zamestnancov (haha) a prehovorte s Denise. Zistíte, že inšpektor Spooner má rád šišky / koblihy / doughnuty. Nakoniec si od nej vypýtajte kávu, a keď sa otočí ku kávovaru, nepozorovane vojdite do skladu. V sklade sú poličky s potravinami, a okrem iného sa tam nachádza krabica so šiškami. Čo s nimi spraviť, aby mal inšpektor postarané o dlhšiu zábavu a Darren mohol medzičasom preskúmať na stanici svoj spis? Jednou z možností je namočiť šišky do vedra s mopom a vodou. To ho ale neodláka na dostatočne dlhú dobu.
Preskúmajte mrazničku. Na vrchnák môžete zvrchu mokrou špongiou vyrobiť pekné obrázky, ale to nechcete. Otvorte mrazničku a gumené tesnenie pekne mokrou špongiou pretrite a dnu vložte krabicu so šiškami. Mrznúca voda veko pevne prichytí ku stroju a pán inšpektor bude svoje šišky oslintávať spoza skla.

Keď vyjdete zo skladu, do obchodu príde Spooner po svoju pravidelnú dodávku šišiek. No spolu s Denise za chvíľku zistia, že si na nich tak skoro nepochutí.


Policajná stanica

Vráťte sa na stanicu, kde teraz sám sedí policajt. Inšpektor ho doteraz okrikoval s tým, že má veľa práce a nemôže sa rozprávať, ale dozviete sa, že je to práve naopak, a že máte nárok vidieť svoj spis. Avšak kopírka nefunguje, a prepisovať ho aj napriek bohatému voľnému času nemieni.

Pozrite sa na kopírku a opravte ju - v prvom rade odstráňte prehoreté kábliky a potom zapojte okruh podľa obrázku nižšie. Ako v druhom poslovi, aj tu máte možnosť chvíľu sa potrápiť a nakoniec sa zachrániť "pákou" v ľavom dolnom rohu.

Opravená kopírka.

Zdeľte policajtovi, že kopírka je v poriadku a on vám na oplátku pošle váš spis - do Ameriky, kam máte momentálne zákaz vycestovať. Zistite od neho, kedy odosiela poštu.


Námestie

Teraz musíte ohackovať schránku tak, aby ste z nej poľahky dostali list so svojim spisom.
Spred jarmočného stánku zoberte dosku, ktorá slúžila ako stôl a zároveň jedálny lístok a umiestnite ju do schránky, aby list neprepadol do vreca medzi ostatnú poštu.
Vzdialite sa a spoza rohu uvidíte policajta vhadzujúceho spis do schránky. Vyberte si ho, prečítajte, zalepte a hoďte späť.

Murray klamal vo svojej výpovedi, tak ho navštívte, nech vám to osvetlí. Vo Willow Creeku prejdite cez most smerom k domu, kde býva vaša doktorka a dedinu opustite pravou stranou.


Hotel Gordon's palace

Dnu Vás už očakáva Murray, v oveľa lepšej nálade než v akej sa s vami lúčil pred tromi týždňami, keď Darren vyliezal vo svojej izbe z kanálu.
Za zmenu svojej výpovede od vás požaduje zvláštny úkon: odfotiť sa pred hradom Black Mirror (ak sa neskôr na túto úlohu spýtate, dozviete sa, že by si chcel dať vyhotoviť nejaké propagačné materiály). Navyše vám poskytne batoh, fotoaparát a kľúč k hotelovej izbe. Po preskúmaní v batohu (klik pravým na predmet v inventári) nájdete krvavý plastový nôž, zapaľovač a plastový kľúč (keď pôjdete do svojej hotelovej izby a preskúmate ju, Darren niektoré veci odloží).

Cez les sa dostanete hlavnou cestou k hradu Black Mirror. Les si preskúmajte, nie je rozľahlý a na väčšinu bočných cestičiek sa zatiaľ aj tak nedostanete. Obzrieť si môžete maják Sharp Edge, nič tu ale nenájdete.


Black Mirror

Zazvoňte na bráne, otvoriť vám príde Victóriina opatrovateľka, ktorá vás zavedie do jej izby. Victória nereaguje na žiadne témy okrem požiaru. Nie je veľmi priateľská, myslí si, že za požiar môže Darren a tým pádom aj za smrť Eleanor, Batesa a Sally. Darren dostane ďalšiu halucináciu, na čo pribehne opatrovateľka a vyvedie ho.

Pred bránou spravte fotku pre Murraya (fotoaparát nasmerujte na hrad).


Hotel Gordon's palace

Dajte Murrayovi fotku, resp. sľúbte mu ju za to, že bude konečne pravdivo vypovedať.
Vľavo choďte do svojej izby. Na zemi leží dopis od neznámeho človeka. Musíte zistiť, kde sa nachádza Samuelov hrob, takže sa Murraya spýtajte, kde leží miestny cintorín.


Warmhill

Vonku je pusto, vľavo môžete preskúmať rodinnú hrobku, separátny Williamov hrob, neoznačené hroby a schátralé súčasti cintorína.
Kostol zvnútra vyzerá rovnako opustený ako okolie, v spovednici si všimnite trčiacu nohu a oslovte telo. Hrobník Mark odpočíva po práci.
Otec Frederik bude vedieť viac potrebných informácií a bude viac nápomocný pri hľadaní po Samuelovi, ale vráti sa až na ďalší deň, pretože odcestoval na nejaký seminár. (Každopádne, samovrahom sa nedostáva štandardného obradu a ich telá sa pochovávajú do neoznačených hrobov).


Les

Než opustíte faru, vonku sa medzičasom zotmie a vám neostáva nič iné, než sa vydať späť naprieč legendami opradený temný Biely les (Darren sa rozhodol, že mapku nechce použiť).
Na malom mostíku ponad potok si vás odchytia dva pekelné psy. Utečte im hore po turistickom chodníku a schovajte sa do chatky.


Chatka

Tmavú miestnosť rozžiari olejová lampa stojaca na stolíku za posteľou (použite na ňu zapaľovač).
Niečo zrazu zaklope a vy spoza okna uvidíte postavu v bielych šatách.
Pri dverách je masívna truhla, zapečatená visiacim zámkom. Pár krát poklikajte na olejovú lampu - najprv si Darren všimne zvláštne tiene a napokon nájde kľúčik, ktorý ich vytváral. Ním otvoríte truhlicu.
Dnu je zopár užitočných vecí - oblek člena rádu, z vrecka vytiahnete útržok dopisu, ktorý nariaďuje členom rádu zbaviť sa dôkazov, otvárač na víno, meter a reťazovú pílu.
Prezrite posteľ, niečo pod ňou je, ale Darren to nevytiahne. Pomôžte si teda hrabľami opretými v zadnom ľavom rohu. Vyberte krabicu s veľkým R. na vrchnáku, pravým klikom vyložte obsah - korkovú zátku, svietiace nálepky a po vytiahnutí handrovej bábiky si ľahko dosadíte, že sa nachádzate v Ralphovom príbytku.
V zadnej časti domu má podlaha iný zvuk ako inde. Cez drevo sa dostanete len motorovou pílou, takže z poličky si ešte vezmite nádobu s benzínom, naplňte pílu, uzavrite korkom. Pred odpílením východu ešte zmerajte metrom, či je pod podlahou dostatok priestoru.
Darren sa cez dieru pretiahne von, tam ho premôže ďalšia halucinácia a omdlie.



2. kapitola

Willow creek

Druhá kapitola sa začína v psychologickej ordinácii spomienkami na detstvo a na miesto v lese, kde Darrenova sestra padla do hlbokej jamy. Od doktorky dostanete predpis na lieky, ktoré si máte vyzdvihnúť v obchode u Abaye. Ten je ale zamknutý.
Keď zájdete na policajnú stanicu, inšpektora tam nenájdete. V kaviarni rovnako nenájdete Denise, no stretnete sa s Bobbym, ktorého vyhodili z múzea, pretože "stratil" kľúče.
Vonku v sude (pri schránke) nájdete balík s liekmi, a vyberiete z neho niečo pre vás. Je tu aj balík pre Murraya a tak mu ho ochotne odnesiete.


Hotel Gordon's palace

V hale nikto nie je, a tak (ak ste tak neurobili vo Willow Creek) môžete znovu zatelefonovať veštici, ktorej letáčik stále máte, a znovu sa dozviete, že vás čaká smrť, no tiež ako sa jej dá predísť.

Balík nechajte Murrayovi v kancelárii vľavo; tam si na stole prečítate, že to on za vás zložil kauciu. Sotva ale z altruizmu.


Les

Ak ste si les poriadne prehliadli, viete, kam budú zrejme vaše kroky smerovať - k bráne so značkou zákaz vjazdu. Darren bude mať ďalší flashback, čo vás na dôležité miesto rovnako upozorní. Dajte si tabletku a skúste preliezť plot. Darren odmietne, pretože pozdĺž plotu a brány je natiahnutý ostatný drôt.


Warmhill

Vzadu sú pri farárovom domčeku opreté veľké nožnice. Vezmite si ich a vráťte sa ku bráne.


Les

Prestrihnite ostnatý drôt a preskočte bránu.


Márnica

Dostanete sa k domu, ktorý Darren pozná zo svojho detstva a my z našej mladosti - k opustenému sídlu doktora Hermanna.
Prezrite kríky vľavo - nájdete ďalšie svietiace smajlíky, ktoré by snáď mohli patriť Ralphovi.
Dôkladne prezrite okolie, no po jame z Darrenových spomienok niet ani stopy.


Warmhill

Otca Frederika sa spýtajte na Samuelov hrob. Porozpráva Vám okrem iného aj legendu o Marcusovi a Mordredovi (táto téma ostane aktívna dokonca príbehu, takže sa môžete kedykoľvek vrátiť a osviežiť si ju) a dozviete sa, kto zomrel / bol pochovaný v rovnakom roku ako Samuel.

Ak ste si už cintorín skôr prezreli, viete, že v ľavej časti je skupinka neoznačených hrobov. Choďte k nim a preskúmajte každý jeden náhrobok zvlášť.
Buď si tipnete komu ktorý hrob patrí alebo sa spýtate na latinské výroky otca Frederika. Všetky sú samozrejme úryvky z náboženských textov a otec Frederik vám poskytne ich preklad i podrobnejší výklad. Okrem toho vám napovie i samotný zjav náhrobkov.
Takže zľava doprava: James, dole Dr. Hermann, hore Henry Stanton, dole náhrobok s caduceom Robert Gordon a napokon posledný, jednoduchý náhrobok Samuel.
(Pre kompletnosť - v 1981 zomreli ešte dvaja ľudia - William Gordon, tak ako v jednotke, vzadu, mimo rodinnej hrobky a Vic Valley ležiaci v hrobe pred kostolom).
Ďalšiu indíciu ktorú ste mali pri Samuelovom hrobe obdržať, obsahuje jeho náhrobok - ecce agnus dei qui tollit peccatum mundi. Spýtajte sa otca Frederika na tento výrok, po rozhovore si všimnite v kostole stĺp vpravo s úryvkami z biblie. Pod tým správnym objavíte tajný otvor a lístoček - máte si všímať ľudí, ktorí potrebujú pomoc.


Les

Hocikam sa presuniete, ocitnete sa uprostred lesa (malo by to fungovať aj keď pôjdete pešo, aj keď použijete mapku), kde má chlapík - Phil, ako sa dozviete - problém so svojim autom.
Ponúknete mu svoju pomoc a priateľský rozhovor naštrbí až zmienka o Ralphovi, za ktorú dostane Darren kapotou po hlave.


Tma

Nachádzate sa v klaustrofobickom boxe; žiadna zo stien nechce povoliť. Viackrát preskúmajte box a do stropu zabodnutú vývrtku použite ako madlo, za pomoci ktorého sa dostanete von.


Márnica - suterén

Miestnosť by ste mali poznať, pri dverách je vypínač, tak si zažnite. Darren ležal v mraziacom boxe, preskúmajte aj ďalšie, v jednom je rozkladajúce sa telo a v druhom snáď ešte niekto žije! Zatiaľ ho ale von nemáte ako dostať.
Prezrite poriadne stenu za premietacím plátnom (klik na plátno a zroluje sa), nájdete nejaké farebné filtre. V bedničke na druhej strane zase pilník. Zo stolíku vpravo vezmite farebné filtre s vonnou soľou a balíček cigariet, zo zásuvky knihu chémie a skalpel. Malý sejf na stole je zapečatený číselným zámkom.
Prezrite kostru, nejaké tie kosti si vezmite. Keď si lepšie obzriete lebku (v inventári pravý klik), objavíte film.

Film a filtre použite na premietačku ležiacu na stole uprostred miestnosti. Ak ste nestiahli plátno, urobte tak.
Ľavým ovládacím tlačidlom si na premietačke určujete rýchlosť. Zvoľte nižšiu a spustite film. Zastavte ho, keď obraz stmavne. Nasaďte žltý a červený filter (druhá a posledná gulička pod obrázkom) a dostanete kombináciu 2180.
Otvorte si krabičku na stole vľavo. Dnu je list od Murraya pre Phila.
Ak ste nepreskúmali aj skrinku vpravo vpredu, otvorte ju - získate info o Jamesovi a Ralphovi.
Už máte všetko, čo ste potrebovali, takže môžete pomaly hľadať cestu von.
V regáli za kostrou je staré rádio, skalpelom z neho odrežte pár drôtov a opravte s nimi ligyfón.
Projektor namierte na dvere a zavolajte Phila. Ten ho oslepí, využite to a uzemnite Phila kosťou z inventára.
Prezrite ho, zoberte mu zväzok kľúčov a brokovnicu.
Kľúčmi otvorte chladiaci box, kde v bezvedomí leží Ralph.
V inventári použite prázdnu fľaštičku od vonnej soli s knižkou chémie a prečítajte si ako prebrať Ralpha.
Potrebujete prášok z jeleních parohov.


Márnica - prízemie

Na poschodí sa náhodou nachádza pohodené jelenie parožie, pilníkom si z neho napíľte trochu prášku. Vo vitríne napravo je sklenená banka, vezmite ju.


Márnica - suterén

Na stolíku vpravo je horák. Položte naň banku, nasypte do nej prášok z parožia, pustite horák a zapaľovačom zapáľte.
Substanciu, ktorá vznikla horením použite na Ralpha. Prebudí sa, na ukľudnenie mu dajte Bubbyho, no Ralph aj tak utečie.
Síce ho nedobehnete, ale aspoň sa už dole nemusíte vracať.


Márnica - prízemie

Zamknite za Philom dvere. Máte dosť času sa poobzerať. Začnite napríklad okolím stolíka, na zemi si všimnite kábel, ktorý prepája počítač so skriňou, vezmite prázdnu fľašu, a kľúčmi si odomknite zásuvku. Vezmite pištoľ, náboje a náhrdelník.
Zapnite počítač. Na monitore je nápoveda k heslu, heslo je MORGUE (ako hovorí nápis pri schodoch smerom do pivnice a kedysi aj nápis nad vchodom).
Pomocou počítača potom ľahko odomknete tajnú priehradku pod skriňou. Tam nájdete videokazetu a súpis peňažných prevodov.
Kazetu použite na prehrávač pri televízore.


Márnica - vonku

Máte všetko čo potrebujete, takže je čas konečne nadobro opustiť márnicu. Vyjdite von, rozbite ligyfón. Za rohom si Philovmi kľúčmi otvorte kontajner, vezmite "M" a zbavte sa zbraní.


Hotel Gordon's palace

Po nepríjemnom rozhovore s Murrayom sa ocitnete sami v jeho kancelárii. Čas doriešiť si svoje problémy.
Vášmu pohľadu zaiste neunikne veľká skriňa naproti, ktorá je zároveň trezorom.
V zásuvke pracovného stola nájdete brožúrku k trezoru - potrebujete zistiť dátum narodenia Murrayho - to je ľahké, informácia je hneď nad vami, na diplome.
Ďalšiu vec, ktorú potrebujete je sériové číslo trezora, a to je napísané na skrini z druhej strany. Tá sa ale nedá len tak ľahko odsunúť. Metrom zmerajte odstup skrine od steny. Vonku na chodbe si na plániku budovy čísla overte a doplňte. Na podlahe sa práve nachádza nejaké náradie, vezmite kliešte.
Vo vašej izbe si zmerajte ešte stenu, potom skalpelom oddeľte tapetu a "M"-kom z márnice vyberte tehlu. Cez dieru odčítate sériové číslo.
Zavolajte na horúcu linku, obdržíte číslo k trezoru, z ktorého si následne vytiahnete "inkriminujúce" materiály, ktorými sa Murray predtým oháňal. Fotka Angeliny na Sharpe Edge by mala byť dostatočným dôkazom o vašej nevine pre Victóriu, takže sa presuňte k zámku.


Black Mirror

Aj keby ste šli inde, v lese opäť stretnete bielu pani. Nasledujte ju za bránu.
Hlavným vchodom sa dnu nedostanete, tak sprava hrad obíďte. Pred vchodom je kopa odpadu, a v nej petardy, ktorými by ste mohli odlákať robotníkov dnu, tie sú ale nefunkčné.
V kuchyni si zo skrine vezmite sviečku, kliešťami otvorte náboj, dostanete pušný prach. Ním naplňte papierovú rolku, zapaľovačom zapáľte sviečku a voskom rolku uzavrite. Dnu ešte strčte cigaretu, ktorá bude slúžiť namiesto zápalnej šnúry. Ta-dá, vlastnoručne vyrobená petarda (doma neskúšať!).
Pri prednom vchode vložte petardu do pravej lampy a rýchlo bežte cez kuchyňu do haly.
Keď sa robotníci pôjdu pozrieť, čo sa vonku deje, vybehnite na poschodie do Victóriinej izby. Sestrička sa tiež pôjde dolu pozrieť na hurhaj.
Victória vám pred smrťou povypráva o kliatbe aj o tom, ako by sa snáď dala zlomiť. Začať treba menhirmi.



3. kapitola

Black Mirror

Po pohrebe si vás odchytí inšpektor. Dostanete vizitku od notára a kľúč k zámku.
Pred vchodom sa porozprávajte s robotníkmi, potom si prezrite fasádu a ešte raz oslovte Steva. Odmieta pracovať, kým si nebude istý, že mu bude mať kto zaplatiť.
V čajovom salóniku na stole nájdete výpisy z konta a dopis za Vatikánu.
Na poschodí sa pozrite do Victóriinej izby. Nad posteľou je obraz ženy v bielom, na ktorom sa zjaví čierny fľak. Prezrite aj ďalšie izby, do zadnej sa vojsť nedá a bývala Robertova izba je momentálne skladiskom pred požiarom zachránených vecí.
Kľúčmi od Spoonera si v kuchyni otvorte dvere do pivnice. Dole je tma, takže si obzrite aspoň malý priestor nad schodiskom. Vedro so soľou budete potrebovať neskôr, teraz vás budú zaujímať "úchytky na trúbky" a tesniaca pena.
Prejdite do zadnej časti záhrady, ku skleníku. Dnu je na podlahe umiestnený koberec, čo je dosť nezvyčajné, takže ho odhrňte. Pod uvoľnenou kachličkou je otvor a dnu kufor. Aby ste ho mohli vybrať, bude sa hodiť hák, ktorý zhotovíte z M-ka, vľavo o okno opretej palice a úchytiek na trúbky.
V kufri je Henryho zápisník, z ktorého vyčítate niečo o skrýši v čajovom salóniku a zároveň k nej poskytne indíciu, ktorou je Dergham Gordon.
Vezmite si ešte hadicu a presuňte sa späť dnu do hradu.

V knižnici si prezrite napravo od dverí visiaci rodostrom, získate potrebné info o Derghamovi. Ten je spolu so svojou ženou opretý na poschodí medzi obrazmi.
Na ten jeho sa dá pozrieť zblízka. Z bližšieho rámu sa dá kúsok odobrať. V obraze ostane sedem dierok.

Ak ste tak ešte neurobili, tak pred hlavných vchodom do hradu nájdete gregov obedár. Vezmite z neho špáradlá.

Špáradlá zasuňte do dierok v ráme a priložte kúsok rámu z inventára. Teraz máte kľúč.

V čajovom salóniku si prezrite sochu Lucky Arrowa. Na pravej strane podstavca sú dierky, do ktorého špáradlový kľúč presne zapadne a ako bonus vám otvorí "trezor" (zatlačením na L-ko v najbližšom rohu).
Dnu sú peniaze a dopis od pápeža Innocenta III adresovaný Marcusovi Gordonovi. Dočítate sa ďalšie informácie o Gornovcoch a o menhiroch okolo hradu.

Vonku prehovorte s Gregom, dajte mu peniaze a nariaďte mu, aby pokračoval s opravami na hrade.

Hneď na to v knižnici zazvoní telefón - meškáte na stretnutie s doktorkou.


Willow Creek - ordinácia

V novom flashbacku z detstva sa vám zjaví konštelácia hviezd, ktorá ale nepredstavuje žiadne známe súhvezdie.

Keď opustíte ordináciu, dole vás bude čakať policajt oznamujúc, že na hrade došlo k nešťastiu.


Black Mirror

Z portálu nad vchodom spadla na Grega kamenná lebka a zabila ho. Porozprávajte sa o tom so Stevom, ten hrad radšej včas opustí.
Vezmite kanister bez benzínu a napravo pri lampe ležiaci čistiaci prostriedok a kefu.

Dnu prehovorte so Spoonerom, ktorého ale Darrena postupne stále viac ovládajúci Mordred pošle kade ľahšie.
Začujete zvonček. Choďte k bráne. Nikoho nenájdete, len dva dopisy a noviny.


Ashburry

Prečítajte si noviny, správy sa po Willow Creeku šíria rýchlo. Jeden dopis je od Murraya, takže ho navštívte. Opäť sa k slovu dostáva Mordred.


Black Mirror

Teraz sa môžete postarať o menhiry. Papierik, kde máte prekreslenú konšteláciu zo sna vám veľa napovie.
Prvý menhir je uprostred hradu - veľký glóbus je postavený na základnom kameni hradu - priložte naňho mapku a Darren si bod zakreslí.
Ďalšie, už predtým dobre viditeľné menhiry, sú v okolí hradu a pred bránou. Rovnako na ne použite mapku, aby si ich Darren mohol zaznačiť.
Posledný nájdete v skleníku - je z neho vyrobená socha. Najprv ju musíte ale očistiť čistiacim prostriedkom. Zakreslite si miesto.

Použite na mapku ceruzku (odteraz vždy keď budete chcieť niečo do mapy zakresliť alebo si už zakreslené pozrieť, budete musieť s mapou použiť ceruzku).
Máte tam šesť bodov v okolí hradu. Spojte ich do obdĺžnika (mnohouholníka) podľa výjavu z Darrenovej vízie.
V okolí hradu by sa malo nachádzať päť portálov. Tie určíte pretiahnutím línií vždy od základného kameňa (glóbusu v hrade) cez najbližší bod.

Prvá línia smeruje do Warmhill - tam sa vyberiete najskôr.
Druhá línia smeruje do lesa.
Tretia vás zavedie k Ashburry.
Štvrtá vedie k akadémii.

A piata priamo do močiara za hradom.

Akadémiu si môžete rovno odškrtnúť, pretože sa pred nedávnom zrútila. Pre poriadok si ju ešte môžete z blízka prezrieť (cez Sharp Edge), ale Darren len zopakuje, že sa ta nevydá, pretože je miesto zasypané.


Warmhill

Porozprávajte sa s otcom Frederikom o portáloch - už tu bol Samuel a miesto sa zosypalo. Darren si ho odšktrne.
V zadej časti si z dvier vpravo vezmite sklenenú časť.


Willow Creek

Ak ste tu medzičasom neboli, tak oproti múzeu je opretý konstáblov bicykel; požičajte si lepiacu súpravu.


Ashburry

Ďalšou zastávkou je zadná časť bývalého ústavu. Pred vchodom si ešte naplňte prázdnu fľašu, inak si budete musieť zdroj vody hľadať neskôr.
Vpravo pri rieke už z diaľky zbadáte z vody trčiace menhiry. Oslovte Bobbyho, ktorý hľadá perly a ponúknite mu náhrdelník.
Bobby odíde a zanechá za sebou gumené nohavice. Je v nich diera, tak ju zalepte pomocou súpravy na bicykle. Pravým klikom v inventári na nohavice si ich Darren navlečie.
Prebroďte sa k menhirom, hodilo by sa niečo, čím by sa dal pozorovať svet pod vodou. Vyrobte si z pokazeného vedra a kusu skla priezor a preskúmajte dno. Aj tento portál je zasypaný.


Močiar

(Dostanete sa sem cez les). Portál síce nenájdete, ale určite sa zíde na zemi ležiaci detektor kovov.


Les

Prístupná je nová cesta, od križovatky vľavo (vedie k miestu v lese, ktoré ste si zakreslili v mapke).
Ak sa ale aj napriek Darrenovým upozorneniam vydáte ďalej, zomriete, pretože sú po ceste poukladané pasce na medvede.


Márnica

Z auta hadicou vysajte benzín, kľúčmi auto otvorte, vezmite svietiacich smajlíkov, otvorte kapotu a odstráňte batériu. Batériu použite na detektor. Ešte chýba nejaký vysielač signálov, vojdite do budovy a z haldy šrotu vezmite starý tranzistor. Dokončite opravu detektoru kovov.
Skontrolujte ešte Phila, no už je neskoro - je mŕtvy.


Miesto s pascami

Pri strome napravo leží konár, ak ho ešte nemáte, zoberte ho.
Použite detektor na cestičku. Darren si označí pasce smajlíkmi, takže detektor už potrebovať nebudete.


Obetné miesto

Dostanete sa na miesto, kde v jednotke našli mŕtveho Vicka - tu sa nachádza posledný portál.

Strčte konár do diery zo spodnej strany "oltáru", vyplašíte myš, čím si potvrdíte, že ste na správnom mieste a k portálu sa musíte nejakým spôsobom dostať.

Odskočte si k hradu po zbíjačku, naplňte ju benzínom a čiňte sa. Darren sa bude snažiť rozbiť kamennú platňu celé hodiny, no podarí sa mu vyvŕtať len niekoľko dier.
Ochladilo sa, takže druhý pokus - rozbitie kameňa za pomoci rozpínajúcej sa mrznúcej vody.
Ak nemáte vodu, naberte si do prázdnej fľaše napr. pri Murrayovom hoteli vo fontánke.
Nalejte vodu do dier a diery zapečaťte tesniacou penou (Black Mirror, vchod do pivnice).
Celý proces bude pár hodín trvať, takže sa s kľudom vráťte na hrad.


Black Mirror

Pred bránou čaká Bobby. Máte na výber: buď mu ponúknete bývanie na hrade alebo mu zaplatíte hotel - oboje odmietne, tak mu aspoň sľúbite, že sa porozprávate s Tomom.



4. kapitola

Willow Creek, márnica

Ďalšia hypnóza, ďalšie flashbacky.
Zavolá policajt, že sa máte stretnúť v kaviarni so Spoonerom. Choďte tam. Spooner sa usiluje dostať z Willow Creeku a Darren mu v tom môže pomôcť, ak sa mu podarí uzavrieť nedoriešené veci. Takže Vás ochotne bude nasledovať do Hermannovho domu. Dole by ste mu ukázali Philove telo, keby ho medzičasom niekto neodtiahol. Tak mu ukážte aspoň polorozloženú mŕtvolu uloženú v nefunkčnom chladiacom boxe. Keď sa budete vracať hore, zjaví sa Tom a vzápätí sa dá aj na útek. Inšpektor sa rozbehne za ním, takže môžete ísť k obetnému miestu skontrolovať, či sa vám podarilo zničiť kamennú platňu.


Obetné miesto

Samozrejme, podarilo. Prezrite otvor a zostúpte do útrob. Na druhej strane priepasti si všimnite portál.
Priepasť prekonáte za pomoci rebríka, ktorý nájdete opretý pred zámkom. Vráťte sa, prejdite na druhú stranu. Pred portálom je okrem stojanu na čiernu guľu aj tabuľka s hieroglyfmi. Obzrite si ju a odfoťte, aby ste mali záznam po ruke.


Willow Creek

Choďte za doktorkou Winterbottom a spýtajte sa jej na hieroglyfy. Dá vám knižku, použite ju s fotkou. V knihe je Edvardovo meno, tak ho navštívte v kaviarni. Spýtajte sa ho na hieroglyfy aj na mohylový hrob. Povie vám, že Valley pracovala na vykopávkach, kde podobné hieroglyfy našli.

(Otvorené je už aj múzeum, môžete tam zájsť a poobzerať si to, ale nič nenájdete, zadná časť je zamurovaná a z expozície chýbajú dobre známe exponáty).

Na policajnej stanici sa spýtajte Spoonera na dom, v ktorom bývala Valley. Za sprievodu konstábla sa tam môžete vydať.
Pri schodoch leží zápisník, vezmite ho, rovnako aj uhlík z krbu. Uhlíkom zafarbite stranu zápisníka a dozviete sa, o čom písala Valley naposledy.
Otvorte si knižnicu a vezmite univerzitné spisy, prečítajte a podčiarknite slová "Sektor 13", "močiar / Sumpf" (miesto na vašej mapke) a "malé zvieracie kosti / Kleintierknochen" (sú v močiari v lese, ak ste tam už zavítali). Viac už odtiaľto nepotrebujete.


Močiar

Vpravo ležia zvieracie kosti, ak ste si to tu skôr dobre prezreli, tak ste hádanku vo Valleynom byte poľahky vyriešili. Teraz sa dá ale ísť aj ďalej vpravo (naľavo si ešte môžete prezrieť mostík, no nikam sa po ňom nedostanete).


Mohyla

Dostanete sa k mohylovému hrobu, vstúpte dnu, nič nenájdete. Hodila by sa Mordredova pomoc, ale víziám pravdepodobne bránia lieky, ktoré Darren užíva.


Willow Creek

Choďte za doktorkou a spýtajte sa, čo by mohlo znižovať účinok liekov. Dá vám zopár tipov. Vy chcete samozrejme účinok liekov úplne potlačiť, takže skombinujete všetko.
V obchode u Abayi dostanete magnéziové tabletky proti páleniu záhy.
V kaviarni zase balíček silnej kávy.


Black Mirror

V skleníku v kvetináči rastie valeriána / kozlík lekársky, tak si odtrhnite. Ešte chýba nejaká nádoba, kde to všetko vyvaríte, vezmite si teda hrniec z kuchyne.
Z haly zoberte fóliu, inak sa sem budete musieť ešte raz vrátiť.


Mohyla

Pred mohylou nazbierajte zopár suchých vetvičiek. Zvonku zatesnite vchod fóliou, potom vstúpte dnu.

Z kameňov vytvarujte ohnisko, pridajte vetvičky a zapáľte zapaľovačom. Rastlinu zo skleníka vložte priamo do ohňa, zvyšok (tabletky a kávu) do hrnca. Rastlina vytvorí mohutný dym, povarenú zmesku Darren vypije a za chvíľu začne spolupracovať Mordred a dostaví sa vízia.
Obzrite poriadne miesto z vízie na ľavej strane vo vnútri hrobky a nájdete čiernu guľu.


Obetné miesto - portál

S čiernou guľou aktivujte portál (použiť na stojan pre ňu určený) a vojdite dnu.
Vynoríte sa pod akadémiou, kam ste zrovna ísť nechceli, a navyše sa portál za vami zapečatí.
Treba nájsť východ. Na zemi leží Louis, prezrite jeho telo a prečítajte si list od Angeliny.
Vpredu dva razy preskúmajte kopu zosunutých kameňov. Keď z pravej strany nazriete do otvoru, nič síce neuvidíte, ale na dotyk sa zdá že tam niečo je. Použite na otvor fotoaparát - dnu je zasypaná ďalšia čierna guľa. S pomocou nejakého predmetu sa ju bude dať prestrčiť na druhú stranu - požičajte si na to Louisovu ruku.
Vložte guľu do stojanu pred portálom, vojdite a konečne sa ocitnete v rituálnej miestnosti, kde zmizli Angelina s matkou.
Na druhý krát sa vám podarí vziať knihu z oltára a potom...



5. kapitola

Táto kapitolka bude veľmi krátka, minimálne, čo sa aktívneho zasahovania do deja týka.
Ocitáte sa v predtým zamknutej (Samuelovej) izbe. Darren má už znovu kontrolu nad svojím telom. Na stole je knižka, ktorú ste vzali z oltáru, ale sú v nej len prázdne nepopísané strany.
Darren sa už na to celé chce vykašľať, no zjaví sa Valentina, ktorá mu vyrozpráva všetko o kliatbe a daruje "Knihu strážcov".
Pôjdete spolu do kostola, kde sa otec Frederick za pomoci exorcizmu pokúsi vypudiť Mordreda z Darrenovho tela.
K vyháňaniu potrebujete niečo, čo Mordredovi patrilo.


Black Mirror

Zájdite na hrad, pred bránou už čaká Edvard, na ktorého ste v kolobehu posadnutostí úplne zabudli. Prehovorte s ním a zamierte do Samuelovej izby. Vezmite knihu z oltára, tá je Mordredova a prečítajte si niečo o Mordredovej žene v Knihe strážcov.


Willow Creek

Bočnými dverami sa vráťte do kostola a porozprávajte sa s otcom Frederikom o Mordredovej žene a jeho knihe. Potom sa môže začať s exorcizmom...



6. kapitola

Knižnica

Teraz budete hrať chvíľu za Valentinu. Má svoj vlastný inventár s vlastnými predmetmi. Neskôr si budete môcť predmety s Darrenom navzájom vymieňať.
Zatelefonujte arcibiskupovi. Po rozhovore choďte k stĺpikom v ľavom rohu. Zapáľte zápalku. Prúdenie vzduchu naznačí, že sa tam nachádza dutina. Znovu poriadne prezrite stĺpiky a objavíte zvláštny otvor. Na odomknutie budete potrebovať špeciálny kľúč.


Victóriina izba

Na stole leží šperkovnica, ktorú ste si už zaiste všimli, teraz si ju môžete konečne vziať.
Obzrite pri posteli stojace prístroje a vezmite striekačku k adrenalínom.
Nič tu už nenájdete, opustite teda izbu. Na chodbe stretnete Darrena, porozprávajte sa. Valentina mu dá šperkovnicu, Darren ju svojsky otvorí a objaví tak špeciálny kľúč.


Knižnica

Vráťte sa k stĺpikom a vyskúšajte kľúč. Zapasuje, ale nič sa nestane. V inventári kľúč preskúmajte pravým klikom - chýba jeden drahokam.
Prevezmite hru za Darrena (hore vľavo klik na jeho ikonku) a prejdite s ním do knižnice. Zmeňte späť na Valentinu a oslovte Darrena ohľadne drahokamu. Dajte mu kľúč.
Zmeňte zase na Darrena a choďte na policajnú stanicu.


Willow Creek - policajná stanica

Spooner vás privíta s otvorenou náručou, pretože s vašou pomocou sa mu podarilo vyriešiť prípad. Spýtajte sa ho na náramok.


Black Mirror - Samuelova izba

Zo skrine vyberte kliešte a sviečku. Pozrite sa z okna a vezmite lano (ak ho nemáte už z piatej kapitoly). Kliešťami vyjmite z náramku rubín a skombinujte ho s kľúčom.


Knižnica

Kľúč teraz zapasuje a otvorí dvere k tajnému schodisku.


Kanalizácia

Darren aj Valenita samozrejme zídu dolu. Prezrite reťaz a spýtajte sa Valentiny na iný východ.


Kuchyňa

Vojdite dverami smerom k pivnici. Nad schodmi si z vedra naberte trochu posypovej soli a zoberte aj predlžovačku. Hneď ju môžete zapichnúť do zásuvky pod vypínačom.
Zapaľovačom zapáľte sviečku a zíďte do pivnice.


Pivnica / kanalizácia

Hneď pri začiatku by ste mali na zemi zbadať reflektor; vráťte sa hore a predlžovačku použite na schody. Dolu si vezmite koniec a pripojte ho na reflektor.

Úplne vpravo je čerpadlo, prezrite jeho jednotlivé časti.
Ponad sudy vpravo je natiahnutý drôt, vezmite ho a pripojte k čerpadlu.
Drôt, ktorý bol pôvodne pripojený k čerpadlu z ľavej strany vezmite a prehoďte cez mrežu pod studňou.
Do kaluže prisypte soľ.
Silnoprúdový kábel, ktorý visí pri vchode nad reflektorom položte tak, aby ležal v kaluži.
V zadnej časti pivnice veľkou pákou spustite prúd (dva krát klik).
Reťaz zo studne pripevnite na čerpadlo.
Spustite čerpadlo tlačidlom vpravo.


Zjaví sa Valentina. Dajte jej lano a prepnite sa na ňu. Lano pripevnite na studňu, potom choďte do podzemia a prezrite klietku.
Zmeňte sa na Darrena, vyskúšajte klietku a prezrite lano.
Porozprávajte sa s Valentinou o klietke a lane.
Darrena môžete zase poslať do klietky a s Valentinou choďte do pivnice. Spustite čerpadlo, Valentina povie, že čaká na Darrenov signál, tak sa naňho prepnite a zaťahajte za lano. Po správnosti by bolo fajn obzrieť si pred ponorom ešte stĺpiky, pretože symboly z nich budete pod vodou presne v poradí zľava doprava zadávať.
dom-amfora, trojzuber-kvetina, vták-hlava, ryba-ruka (vždy len jedno z dvojice samozrejme).


Miestnosť so sarkofágmi

Otvoríte ďalší priechod a pristanete v katakombách. Prezrite a otvorte všetky sarkofágy. Získate hrot šípu, štít a rybičku. Na zemi nájdete ešte malú loďku.
Obzrite si dvere napravo a prelistujte "Knihu strážcov". Dozviete sa v nej niečo o Tieňoch a tiež, že ich ničia zelené plamene. Vľavo pri dverách je diera, z ktorej vyberte mapku s rímskymi číslicami.


Labyrint

Nasledujúca časť nie je až taká zložitá, ako sa môže zdať na prvý pohľad.
Na úspešné prejdenie labyrintu potrebujete vedieť dve veci:
  1. Už ste sa dočítali, že tiene nemajú radi plamene, majú radi temnotu. Takže ak bude miestnosť ožiarená, tieň do nej buď nepôjde alebo sa z nej bude snažiť uniknúť do inej, tmavej.
  2. Rímske číslice na mapke predstavujú počet dverí, ktoré musia byť na miestnosti otvorené, aby ju ožiarilo svetlo.
Labyrint.

Valentina si všimne tieň vo vedľajšej miestnosti a zatvorí teda dvere vpravo.
  • Otvorte dvere do nižšej miestnosti (2) a vstúpte dnu.
  • Choďte úplne dolu, otvorte dvere vpravo a vojdite (5). Darrena sem nasledujte aj s Valentinou. Zmeňte späť na Darrena a otvorte sarkofág. Nájdete v ňom korunu.
  • Vráťte sa späť, otvorte miestnosť č. 4 a vojdite.
  • Zmeňte na Valentinu a choďte do jednotky. Zavrite ľavé dvere a otvorte pravé.
  • Choďte s Valentinou do dvojky a zavrite za sebou vrchné dvere. Otvorte dvere do štvorky, kde je Darren.
  • Zmeňte na Darrena a otvorte vrchné dvere do miestnosti (3), v ktorej je tieň. Ten uletí pred svetlom do jednotky.
  • Vkročte do trojky a vezmite čašu.
  • Vráťte sa do štvorky a zavrite za sebou vrchné dvere.
  • Premeňte sa na Valentinu a otvorte Darrenovi dvere do miestnosti č.4.
  • Znovu sa zmeňte na Darrena a zamierte do miestnosti so sarkofágom (5).
  • Otvorte dvere vpravo a vstúpte do miestnosti (8).
  • Otvorte vrchné dvere a choďte cez sedmičku až hore do šestky. Dvere nezatvárajte. Otvorte dvere vľavo a potom vpravo.
  • Vráťte sa do sedmičky a zavrite za sebou vrchné dvere. Otvorte dvere vpravo.
  • Prejdite dole (8), otvorte dvere vpravo a vojdite do miestnosti č. 10.
  • Otvorte vrchné dvere, tieň z miestnosti odletí.
  • Vstúpte do veľkej miestnosti (9) a Darrena tam nasledujte aj s Valentinou.
  • Ako Darren otvorte sarkofág. Dnu je palica.

  • Choďte do dvojky a rovnako tam nasmerujte aj Valentinu.
  • S Darrenom choďte do štvorky, otvorte tam vrchné dvere, vráťte sa do dvojky a dvere do štvorky uzavrite.
  • Zatvorte aj dvere do päťky, kde je umiestnený sarkofág.

  • Otvorte si jednotku a tiene uletia. Spolu obaja opustite labyrint.

Miestnosť so sarkofágmi

Zmeňte na Valentinu a prezrite si reliéf vľavo od sochy. Poriadne si prezrite postavičky uprostred - kňaz, lovec, kráľ a bojovník. Tiež prezrite spodnú časť rytín.
Zmeňte späť na Darrena pozrite sa na misku pod sochou a vložte do nej hrot šípu, palicu, rybku a kalich.
Mechanizmus spustí dolu skrinky na reťaziach - v každej sa nachádza zlatý kľúč. Všetky poberte, odomknite veľké dvere vľavo a prejdite ďalej.


Miestnosť s oltárom

Cez most prejdite do katedrály. Zmeňte na Valentinu a dôkladne prezrite oltár. Stojí tam: Pri východe slnka poslal kráľ svojich bojovníkov do bitky proti temnote.
Zmeňte na Darrena a tiež si obzrite oltár. Pekne postupne postláčajte nasledujúce symboly:
  • slnko
  • symboly z vedľajšej miestnosti: koruna -> chlieb -> dom -> loď -> štít -> kalich
  • symboly vojny: sekera -> hlava -> meč -> šíp -> štít -> luk
  • mesiac - ako symbol temnoty

Laboratórium

Po správnom zadaní symbolov oltár zmizne a vy tak môžete prejsť do Mordredovho laboratória.
Adrian si rozpomenie a vybaví si celý zážitok z detstva. Prezrite meče, Mordred má rád zbrane. Spýtajte sa Valentiny na jej dýku, za jej pomoci otvoríte dvere.


Čierne zrkadlo

Ocitnete sa pred čiernym zrkadlom, okrem iného sa znovu aktivuje Mordredova kniha, tak si prečítajte. Zmeňte na Valentinu a prezrite si oltár. Prezrite aj zrkadlo, Darren Vám prečíta niečo z knihy strážcov.


Miestnosť s oltárom

Otvorte hrob napravo, a s Darrenom ho prehľadajte. Leží tu Maria, so zapichnutým koncom Mordredovho meča.
Otvorte aj hrob vľavo, ktorý patrí Mordredovi a Valentinou ho prezrite. Ak ste tak zatiaľ neurobili, tak s Valentinou prezrite čierne zrkadlo a Darren jej prečíta úryvok z Knihy strážcov.


Laboratórium

Vráťte sa späť do laboratória a prezrite meče (ako Valentina). Darren potrebuje Mordredov meč, aby nad ním mohol zvíťaziť. Ešte si obzrite alchymistické pomôcky. Valentina dostane nápad, všetko vysvetlí Darrenovi, a ak ste všetko vybavili, odíde.


Čajový salónik

Valentina si odbehla do hradu, pretože v salóniku za tapetou čierna škvrna prezrádza ukrytý meč. Za pomoci dýky ho vydolujte, opustite miestnosť a hra automaticky prepne na Darrena.


Miestnosť s oltárom / hrobmi

Mordredove kosti budete potrebovať. Nebudeme si to komplikovať, preto si ich najprv odfoťte, aby ste sa mali čoho pridŕžať. Poberte kosti a prejdite k zrkadlu.


Čierne zrkadlo

Položte kosti na oltár, kliknite naň a poskladajte Mordredov skelet.
Zjaví sa Valentina, tak ju oslovte.
Ako Valentina vezmite zo stolíku vo vedľajšej miestnosti jed a dajte ho Darrenovi.

Ako to celé dopadne, to uvidíte sami. Odporúčam nechať bežať záverečné titulky, pretože na konci vás niečo ešte čaká plus v Darrenovom denníku si môžete prejsť podrobné vysvetlivky okolo kliatby.

Súvisiace hry Black Mirror
Posel Smrti 2
Posel Smrti



Diskusia Príspevkov: 72 Hodnotenie
300 hlasov

100
60
20

80
40
0
51
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |