HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21116
5455
5063
1438
1600
7336
6013
12859
1687

Online 32069 užívateľov

Návody > Dragon Age: Origins - Awakening


Zobrazení:62148
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

Awakening je pokračovaním príbehu z Dragon Age: Origins. Na záver pôvodnej hry ste porazili Arcidémona, ktorý ovládal Temnorodov a odvrátili ste Pohromu, ktorá sa blížila na krajinu Fereldenu. No všetko zlo ešte nie je zažehnané. Temnorodi síce stratili vodcu schopného doviezť ich k ultimátnemu víťazstvu, no stále ich na povrchu zostalo dosť, aby narobili značné škody. Šedí strážcovia boli kedysi z Fereldenu vykázaní, no potom, čo ste tak výrazne prispeli vy, ako jeden z posledných miestnych Šedých strážcov k porážke Arcidémona, dostal rád opäť svoje miesto v ríši. Arl Rendon Howe bol vládcom oblasti Amaranthine. Podporoval počas posledných udalostí Teryna Loghaina, no hlavne sledoval vlastné ciele, pomohol zničiť vládnuci rod Higheveru, získať miesto Arla Denerimu, ohrozoval kráľovnú Anoru a usiloval aj o váš život. Napokon ste ho zabili a v závere hry vám a rádu Šedých Strážcov vo Fereldene pripadlo jeho panstvo ako nové centrum strážcov. Pár mesiacov po udalostiach v boji s Pohromou a rozhodovaní o budúcnosti Fereldenu na kráľovskom dvore v Denerime sa vraciate do pevnosti Strážna Hliadka (Vigil´s Keep) v Amaranthine.

Keď vezmeme do úvahy, že Bioware robili aj Mass Effect, kde predviedli, ako skvele sa dá nadviazať a prepracovať dej pri importe postavy, tak tu možno vyhlásiť, že ich úsilie vyšlo nazmar, ak sa vôbec o niečo usilovali. Aj tu máte totiž možnosť importovať si svoju postavu z pôvodnej hry. Vôbec sa nevrátite do oblastí pôvodnej hry, kde by iste hráča zaujímalo vidieť, ako sa udalosti vyvinuli po jeho predošlých dobrodružstvách. Okrem krátkej návštevy vladárov v závislosti od záveru hry sa nestretnete ani so svojimi priateľmi (okrem Oghrena, ktorý sa k vám opäť pridá, no bez ohľadu na vaše predošlé vzťahy a darčeky, čo ste mu napchali, začína ako neutrálny spoločník bez obľúbenosti k vám, tss!), či láskami. Nezostane s vami ani len váš verný pes. Takže celkovo nemáte možnosť vidieť dopad vašich rozhodnutí. Aj po technickej stránke sú tam chyby. Neprenesú sa vám predmety z troch predošlých prídavkov a ak ste mali na sebe práve tie, tak importovaná postava začína nahá a bez zbrane (prenesú sa jedine veci kráľa Marica z Návrat do Ostagaru). Samozrejme môžete si nahrať poslednú uloženú pozíciu z pôvodnej hry (áno, tento prídavok vyžaduje pôvodnú hru, hoci stojí úplne samostatne, ts) a vziať si predmety, zbrane a brnenia od svojich spoločníkov, či zo svojej truhlice (ani tam už nebudete mať prístup), opäť si hru uložiť a potom importovať túto pozíciu. Tiež je tu menší problém s kódexom. Najprv vám hra rozhodí stránky kódexu, pridá prehnane veľa čísel, alebo vymaže tie, ktoré ste už získali. To by sa malo vyriešiť uložením pozície, vypnutím hry a opätovným spustením. Ale tak ako predmety, ani stránky kódexu získané z prídavkov sa vám nezobrazujú, takže to opäť narúša celkové číslovanie.
Pri importovanej postave pokračujete na úrovni, akú ste mali pri importe (alebo na úrovni 18, ak ste mali vašu postavu na nižšej úrovni. Importovať môžete postavu kedykoľvek, nie len z poslednej uloženej pozície z konca hry) a máte aj rovnaké veci v inventári (okrem vyššie spomínaných problémov s prídavkami). Ak si tvoríte novú postavu, tiež začína na úrovni 18 a môžete teda porozdeľovať body a vybrať si aj dve špecializácie podľa vášho gusta.
Hra samozrejme pridáva mnoho nových predmetov, zbraní a brnení, pár typov nepriateľov a aj nové špecializácie pre všetky typy postáv.

Návod je písaný na priamy postup hlavným príbehom spolu s prieskumom oblastí a plnením vedľajších úloh za pochodu. Samostatne sa k vedľajším úlohám vraciam po každej oblasti, kde sú vypísané úlohy pre danú oblasť, no je tam už len ich stručný popis, pokiaľ si úloha vyžaduje vracanie sa, alebo je rozkúskovaná pre viaceré oblasti, tak je tu teda samozrejme zosumarizovaná, no podrobnejší popis s cestou a prieskumom oblasti je v hlavnej časti.



A.1. Vigil´s Keep


1. Vigil´s Keep - Okolie a nádvorie

Vy a vaša sprievodkyňa Mhairi sa blížite k pevnosti, keď uvidíte, že niečo nie je v poriadku. Uteká k vám muž a prenasledujú ho genlockovia. Zabite ich a dozviete sa od neho, že napadli celú pevnosť a jemu sa podarilo utiecť. Po boji prehodíte pár slov ešte s Mhairi, môžete sa o nej niečo dozvedieť (kódex 200: Mhairi). Zároveň získate úlohu „Útok na Strážnu Hliadku“. Než vojdete na nádvorie pevnosti, môžete preskúmať polia pri ceste. Napravo je truhlica a krvavý lotos a dvaja genlockovia. Naľavo je na poli tiež ruhlica s lotosom a asi šesť genlockov.
Vojdite bránou na nádvorie. Tam sú ďalší nepriatelia, medzi ktorými sú Hurlock, Shriek aj Ogr. Naľavo je vydesený obchodník a napravo vojak pevnosti. Oboch napadnú nepriatelia a oboch môžete zachrániť. Naľavo od schodov, za domami pred ktorými bol obchodník, je ďalší vojak bojujúci s dvoma nepriateľmi. Aj toho môžete zachrániť. Za ním za hradbou vidíte boj ďalšieho vojaka s nepriateľmi. Tam sa včas nedostanete. Vybehnite hore schodmi k bráne, ktorú nepriateľský emisár odpáli. Zabite troch nepriateľov pri bráne a bežte naľavo k vojakom. Je tam jeden, ktorý vám povie, že tam majú ranených, ale nemajú prostriedky na ich liečbu a potrebujú zásoby. Tie sú na opačnej strane. Tým získate vedľajšiu úlohu „Lekárska núdza“. Takže bežte na západnú stranu, napravo od brány. Tam sú dve skupinky nepriateľov bojujúce s dvoma vojakmi. Ak ste rýchly, môžete zachrániť oboch vojakov. Pod tým druhým je označená truhlica, v ktorej sú lekárske zásoby. Tie si vezmite a zaneste ich vojakovi pri ranených a tým je táto prostá úloha splnená. V jednej z truhlíc pri ranených je aj unikátna prilba Stormchaser Helm. V zamknutej truhlici pri schodoch je opasok Lucrosian´s Silken Cord. Prejdite schodmi hlbšie do pevnosti.


2. Vigil´s Keep - Vnútorné nádvorie

Tu sa Mhairi počuduje, ako mohli temnorodi dokázať niečo také. Povedzte jej, že budete potrebovať jej pomoc (+3), nech sa už vzchopí (-5), podceňte ju a povedzte, nech radšej zostane vonku (-15), povzbuďte ju, že temnorodi nebudú mať proti vám šancu (+10). Po prvých krokoch sa pred vami zhmotnia traja Shriekovia.
V miestnosti napravo nad schodmi je mág Anders, apostát na úteku, po ktorom šli templári, keď sa pre neho celkom vhodne objavili temnorodi. Napriek pochybnostiam Mhairi ho môžete požiadať, aby sa k vám pripojil do party (kódex 178: Anders). V miestnosti za ním je preživší, ktorého napadnú dvaja nepriatelia. Zabite ich a zachráňte ho, čím získate vedľajšiu úlohu „Preživší Strážnej Hliadky“, ktorej podstatou je zachrániť ďalších, čo prežili. Je tu aj prechod na hradby. Môžete vybehnúť na hradbu, kde je skupina asi šiestich nepriateľov s emisárom. V truhlici pri balistovi je kuša Battlemaster. Prejdite druhými dverami hradbou a dostanete sa opäť dovnútra, do miestnosti nad vstupnou halou. Je tu barikáda, takže zvonku by ste sa sem nedostali. Zničte ju a máte cestu voľnú. Ešte tu hore potiahnite pákou a otvoríte ňou bránu poniže. Zbehnite dole, pobite nepriateľov a prejdite bránou.

V maličkej miestnosti naľavo je preživšia, tak ju pustite von. Za dverami na konci chodby je hala s ďalšími nepriateľmi, ktorých pobite. Za dverami naľavo je len pár truhlíc s výbavou. Za prostrednými je váš starý priateľ Oghren. Pomôžte mu poraziť nepriateľov a pridá sa k vám do party. Práve za vami sem totiž prišiel, aby sa k vám pridal a stal sa Šedým strážcom, napriek tomu, že ste ho dali dokopy s Felsi a mali spolu dieťa. Ak ste ho aj nechali predtým bez vecí, tak má na sebe brnenie trpasličej Légie smrti a dobrú sekeru. Máte tu kopu kníh, v ktorej nájdete pár receptov. V miestnosti napravo z haly (kam sa dá dostať aj z miestnosti s Oghrenom) je jeden preživší, ktorého napadnú. Pobite nepriateľov a zachráňte ho. V miestnosti je tu v truhlici aj prsteň Sleeper (odolnosť +25% voči elektrine, +15% duchovná). Za touto miestnosťou je ešte jedna malá miestnosť tiež s preživšou a dvoma nepriateľmi. Zachráňte aj túto osobu a ak ste zachránili všetky doteraz, tak ste splnili úlohu „Preživší Strážnej Hliadky“. V chodbe medzi miestnosťou s preživším a s Oghrenom je kopa kníh s ďalším receptom. Z miestnosti, kde ste našli Oghrena, prejdite vyššie.
V chodbe je ranený Šedý strážca Rowland. Nemôžete mu pomôcť, tak len prehoďte pár viet, než umrie a pokračujte. Posledná oblasť je chodba s dvoma postrannými miestnosťami, všetko plné nepriateľov. Len sa prebojujte na koniec a vyjdite schodmi na hradby.

Na hradbách je hovoriaci temnorod, o ktorom hovoril Rowland. Zabite jeho poskokov a aj jeho (The Withered). Je to ťažký súper, ale mali by ste byť už na neho pripravený. Jeho zabitím ste zachránili Varela, správcu pevnosti. Po boji dorazí vládca Fereldenu (Alistair, ak ste z neho spravili vládcu) pogratulovať vám k vašej pevnosti. Ešte je počas rozhovoru na vás, čo s vašimi spoločníkmi. Mhairi je vám pridelená a chce byť Strážkyňou, takže tá je na rituál jasná. Oghren teraz dorazil a tiež sa k vám chce pridať a Anders nemá veľmi na výber, lebo ho spozná kráľovská stráž ako apostáta a chcú ho obesiť. Môžete odmietnuť, ale môžete aj súhlasiť s tým, aby obaja podstúpili rituál.
Ak ich prijmete, zvládnu to a sú z nich Šedí strážcovia. Je jedno, čo spravíte, chúďa Mhairi rituál neprežije. Po rituáli sa objavíte v trónnej sále pevnosti, ktorá bude vašou centrálou a v podstate vám poslúži tak, ako tábor v pôvodnej hre.


3. Trónna sála

Pevnosť je opäť vo vašich rukách a pod vašou kontrolou, keďže ste jej veliteľ / veliteľka. Kódex 176: The Vigil, kódex 15: The Disciples, kódex 210: Seneschal Varel. V trónnej sále je pani Woolsey, správca Varel a kapitán Garevel. Môžete od každého z nich prijať jednu úlohu, ktoré sú súčasťou hlavnej úlohy. Kapitán Garevel vám povie o lovcoch, ktorí objavili jaskyňu plnú temnorodov „Posledný z Légie“ a tiež si s ním môžete pohovoriť o vašej situácii, stave armády a podobne. Pani Woolsey vyslalo velenie Strážcov z pevnosti Weisshaupt, hoci ona sama tam nikdy nebola. Má vám pomáhať ako pokladníčka a hneď vás informuje o zlej situácii, spôsobenej prepadmi obchodných ciest „Cesta Spravodlivého“. Poslednú úlohu má správca Varel, povie vám, že jeden zo Strážcov, ktorí vám prišli na pomoc, Kristoff, pátral, prečo sú Temnorodi stále aktívni a tak nebol v pevnosti, keď došlo k útoku. Zrejme naposledy pátral v meste Amaranthine „Tiene Čiernomočiaru“.

Ak ste dovolili podstúpiť rituál prijatia, tak sú tu aj vaši prví spojenci a Šedí Strážcovia, Oghren a Anders. Okrem nich je tu veľvyslankyňa Cera, elfská vyslankyňa z Veže Mágov, ako spojka tak významného prvku, akým je obnovená frakcia strážcov v ríši (a mimo toho ovláda očarovanie, takže vám môže vkladať do predmetov, zbraní a brnení magické runy. Tiež má runy aj na predaj.) a tiež je tu aj Yuriah, obchodník na klasické nákupy a predaj. Tiež tu máte vlastnú truhlicu, kam si môžete ukladať výbavu, alebo naukladať to, čo máte pri sebe, ak ste si importovali postavu a predtým ste sa nabalili vlastnou výbavou z pôvodnej hry.
Z podstavcov získate oblek Trickster Tunic a meč Dumat´s Spine, z kníh kódex 175: Vassals and Their Liege a kódex 174: The First Warden. Ďalej nájdete dar knihu Bojovníkovo Srdce (The Warrior´s Heart), dar knihu Verše Snov (Verses of Dreams) a dve silné veľmajsterské runové techniky (Grandmaster Frost Rune, Grandmaster Hale Rune).
Za Oghrenom je sud, ktorý, keď aktivujete, tak môžete s Oghrenom začať štyri rozhovory. Z prvého a tretieho rozhovoru nič nezískate (maximálne stratu obľúbenosti, ak nedávate pozor), ale druhý a štvrtý rozhovor (keď vám ďakuje za pomoc /+3/ a keď vás opitý osloví „hej ty“ /+6/) vám prinesú pri správnej voľbe slov trochu obľúbenosti u vášho trpaslíka.

Von pred sálou vás čaká vojačka, ktorá má na starosti vaše osobné veci a korešpondenciu. Rovno vám povie o väzňovi, na ktorého zajatie boli potrební až štyria Strážci, čím získavate spoločnícku úlohu „Väzeň“. V rámci korešpondencie môžete od nej prijať aj dve ďalšie, vedľajšie úlohy „Vykúpená dcéra“ (uniesli dcéru šľachtica) a „Vzdialené pole“ (farmárska rodina v ohrození Temnorodom).


4. Vigil´s Keep - Nádvorie

Na nádvorí je socha Andraste, ktorú si môžete obzrieť a ak je s vami Anders, tak s ním začnete rozhovor. Môžete si to u neho pokaziť, ale ak budete plne súhlasiť s jeho názorom na sochu, povedzte, že je to len socha, že by dianie u mágov Andraste zmiatlo a že súhlasíte s tým, že jej slová zneužívajú na ovládanie mágov (+8).
Pri soche stojí seržantka Maverliesová a povie, že v podzemí môžu byť uväznení ešte nejakí Temnorodi a mohli by sa časom dostať na povrch. Získate tým vedľajšiu úlohu „Prichádza to zdola“ a keď budete pripravení, povedzte jej, nech vás tam zavedie. No zatiaľ ešte môžete preskúmať zvyšok nádvoria.
Naľavo je kováč Majster Wade a jeho obchodník Herren, s ktorým môžete obchodovať a ktorý má pre vás aj vedľajšiu úlohu „Základné požiadavky“, ktorá spočíva v prinesení pár kusov rudy pre Wadea. Týchto dvoch ste stretli aj v pôvodnej hre v Denerime.
Oproti ich dielni postáva neďaleko studne trpaslík Voldrik Glavonak. Je to kamenár, ktorý vám prišiel pomôcť s opravami, no potreboval by na to viac peňazí, aby najal viac a kvalitnejších pomocníkov. Úloha „Cena dobrej práce“. Úlohu môžete splniť kedykoľvek, stačí, keď mu z vlastného vrecka vyplatíte 80 zlatých. Tiež získate kódex 172: Surfacer Dwarves.
V ľavej časti sú medzi domami tri truhlice, ktoré môžete vyrabovať. Medzi domami pri dvoch stromoch je aj mačka. Tú si tiež vezmite, je to dar.


5. Vigil´s Keep - Temnica (Väzeň)

Teraz choďte do dverí budovy pri soche Andraste. V truhlici hneď pri dverách nájdete Mydlový prívesok (dar) a v truhlici pri stole so strážcom je ľahké brnenie Medvedie objatie(+3 Obratnosť, +1 brnenie, +5 fyzická odolnosť), ľahké rukavice Zdobené Kožené Rukavice (+1 brnenie, +2 obratnosť) a Antivanský luk. Môžete si pohovoriť so strážcom, ktorý o väzňovi povie len to, čo vaša asistentka pri bráne a dodá, že rozhodnúť, čo s ním, musíte vy.
Nathaniel už čaká v cele, tak za ním zájdite a pohovorte si. Zistíte, že je to Nathaniel Howe, kódex 202: Nathaniel. Prišiel sem pôvodne preto, aby vás zabil, ale rozhodol sa, že chce len pár osobných vecí svojho otca. No chytili ho a teraz máte o ňom rozhodnúť. Netvrdí, že jeho otec bol svätec, ale viní vás z jeho smrti a z toho, že z jeho rodu sa stali vydedenci. Po vašom rozhovore sa vráti strážca a privedie aj správcu Varela, aby dozrel na vykonanie vášho rozhodnutia. Môžete nechať Nathaniela obesiť. Môžete ho pustiť, alebo navrhnúť uplatnenie Verbovacieho práva a spraviť z neho Šedého Strážcu.
Ak ho pustíte, nik nič nenamieta a on odíde. Po pár cestách medzi vašou pevnosťou a inými lokáciami budete mať na opustenom sídle náhodné stretnutie práve s Nathanielom, ktorý vás žiada, aby ste mu umožnili stať sa Šedým strážcom. Nechápe, prečo ste mu dali milosť, no teraz, keď žije, nemá jeho život zmysel. Môžete ho odmietnuť a poslať preč. Ak ho prijmete potom, čo ste ho prvýkrát poslali preč, to vaši veľmi neprijmú, Oghren (-6), Anders (-3). Oghren je ale asi v tomto nerozhodný, pretože ak ho teraz pošlete preč, tak z toho tiež nie je nadšený (-3).
Ak ho necháte popraviť, tak je jasný koniec s touto postavou.
Ak sa ho rovno v temnici rozhodnete prijať k Strážcom, tak to nemá žiadny vplyv na vašich spoločníkov. Ak sa pridá k Strážcom, tak Rituál Prijímania prežije, stane sa z neho Strážca a váš ďalší spoločník.


6. Vigil´s Keep

Ak ste zverbovali Nathaniela, môžete si s ním v Trónnej sále pohovoriť po kliknutí na obraz za ním. Je to obraz jeho matky. Na nádvorí, na ľavej strane je starý správca ich rodiny. Keď je s vami Nathaniel, tak vám povie, že hoci jeho rodina zahynula, jeho sestra Delilah žije niekde v Amaranthine. Povedzte mu, že sa po nej obzriete (Nathaniel +6) a získate aj úlohu „Howeho rodina“.

Tiež vám vaša asistentka pri bráne povie, že s vami chce hovoriť Varel a čakajú na vás vaši vazali - úloha „Prísaha vernosti“. Vojdite do trónnej sály a oslovte Varela. Ten povolá šľachtu miestneho okolia, ktorá vám prisahá vernosť, ako svojmu novému vládcovi. Ak počas úvodných slov použijete presviedčanie na získanie dôvery, tak po ceremoniáli oslovte Ser Tamru, ak nepoužijete presviedčanie, tak oslovte Andersa. Dozviete sa od nej, či od neho, že proti vám kujú niektorí zo šľachty pikle „Konšpiračné vrenie“.
Pohovorte si tiež s Lordom Eddelbrekom, ktorý vám povie, že kraj sužujú útoky a získate úlohu „Obrana krajiny“. Chce, aby ste poslali vojakov chrániť farmárov. Pohovorte si aj s Bannkou Esmerelle, tá zas chce, aby ste chránili mesto Amaranthine. Tým zistíte podstatné veci, čo sa dali. Napokon oslovte opäť Varela a povedzte mu, že môže ukončiť zhromaždenie a šľachta sa rozíde domov a zároveň tým ukončíte úlohu „Prísaha vernosti“.
Pri rozhovore mu spomeňte aj požiadavku na ochranu krajiny. Povie vám, že nemáte dosť vojakov, aby ste mohli poskytnúť dostatočnú ochranu mestu, aj dedinám. Na výber máte štyri možnosti. Môžete poslať vojsko chrániť mesto Amaranthine, môžete ho poslať chrániť farmy, môžete ho poslať chrániť obchodné cesty, aby ste mali viac zásob od obchodníkov, alebo môžete nariadiť, aby sa vaše vojsko pokúsilo pomôcť všetkým. Rozhodnutím ukončíte aj túto úlohu.
Čo sa týka konšpirácie proti vám, tiež si pohovorte s Varelom a vypočujte si jeho návrhy. Máte možnosť poslať špehovať vojakov, ale to neodporúča, lebo nie sú trénovaní na taký prístup (ani to nie je možnosť, len to spomenie). Môžete sa obrátiť na postavu podsvetia, ktorá má rôzne kontakty a mohla by dodať informácie. Je ňou Temný vlk (čo je celkom sranda, lebo ak ste plnili v pôvodnej hre zlodejské úlohy v Denerime, vy ste sa stali Temným vlkom). Môžete pozvať členov rodín šľachty, aby u vás zostal ako hosť dlhšie, čiže v podstate si taktne vezmete rukojemníkov a tým pádom proti vám konšpirátori nič nepodniknú. No to sa Varelovi protiví, je to veľmi Orlesianské. Alebo to môžete nechať tak a uvidíte, aký prvý krok spravia konšpirátori. Je to na vás. Rozhodnite sa teraz, pokračovať v úlohe budete neskôr.

Pred odchodom oslovte ešte znova pani Woolseyovú. Povedzte jej, že by bolo fajn znova plne vybaviť vaše vojsko a ona odporučí zohnať viac obchodníkov, ktorí by prišli obchodovať do vašej pevnosti - „Obchod musí fičať“.


7. Vigil´s Keep - Pivnica, Hbloké cesty (Prichádzajú zdola)

Vráťte sa na nádvorie a oslovte seržantku Maverliesovú a nechajte sa ňou odviesť do pivnice, aby ste prešetrili možný výskyt Temnorodov v podzemí. Prejdite do prvej miestnosti, kde je pár mŕtvych temnorodov, socha bojovníka - kódex 173: The Great Strife a pred dverami leží ranený mabarský pes. Prezrite ho, ak máte vy, či niekto z vašich schopnosť Prežitia, tak ho môžete aj upokojiť, čo ocení Nathaniel (+2). Inak len prezrite jeho obojok a nájdete k nemu pripevnený list od Adrie, „Adriina situácia“. Nathaniel ju poznal a chcel by ju zachrániť.
Za dverami pokračujte do miestnosti s nepriateľmi, ktorých pobite. Napravo je vínny sklad. Je tam list (kódex 269: Response from Rendon Howe) a v krabici je dar, Brandy Západných Kopcov. Naľavo je miestnosť pre záznamy väzňov. Tam vás prepadne pár Shriekov. Sú tu dve knihy, kódex 173: The Great Strife a kódex 108: The Howes of Amaranthine. V skrinke tu nájdete recept na silné lýrium (Potent Lyrium Potion Recipe). Napokon si tu už len prezrite sochu, ktorá vám dá typ o kúpaní sa v ohni. Potom aktivujte fakľu vedľa sochy a otvoríte malú tajnú miestnosť, v ktorej je truhlica s mnohými podpornými predmetmi a prsteňom Tingler.
Pokračujte z prostrednej miestnosti ďalej do žalára, kde pobite ghulov. V hromade kníh nájdete List Delilah Howeovej (dar). Je tu aj pár živých väzňov, no stále zavretých. Môžete ich pustiť na slobodu, čo ocenia Nathaniel (+5) a Anders (+5). Môžete ich pustiť na slobodu a požadovať za to ich šaty, čo pobaví Oghrena (+5). Alebo ich môžete nechať zavretých.
Medzi celami sú zamknuté dvere. Vypáčte ich a prejdite do miestnosti so sarkofágmi. Vstúpte doprostred miestnosti a pobite kostlivcov, ktorí sa objavia. Vo vreci v strede miestnosti je Howeho luk (dar pre Nathaniela, stane sa z neho po darovaní skutočný luk). Môžete si pozrieť sochy pre doplnenie kódexu 173: The Great Strife. Prezrite všetky sarkofágy. Nájdete v nich rozličné drobnosti, ale aj ľahkú prilbu Trickster´s Cap (+2 sila vôle, +15 mentálna a fyzická odolnosť) a kľúč Kiveal. Je to jeden zo štyroch kľúčov, ktoré potrebujete na štyri kľúčové otvory v tejto miestnosti. Ostatné nájdete neskôr.
Vráťte sa do žalára a choďte poslednými dverami. Tam nájdete skupinu ghulov, s ktorými je aj Adria, ktorej ste žiaľ nedokázali pomôcť, pretože než ste sa sem dostali, stal sa z nej tiež ghul. Takže ich všetkých zabite a ukončíte tým aj jej úlohu. Vezmite si od nej Prsteň Majstrovstva, zo zeme list - kódex 268: Letter to Rendon Howe, z mŕtveho rytiera zlatú náušnicu (dar) a z kopy kamenia si vezmite Rudu Veridium (pre Wadea s Herrenom). Na konci si prezrite zával, ktorý vám bráni v ceste. Dorazí tam seržantka Maverliesová a dovedie aj trpaslíka Voldrika. Povie, že to odpracú, ale chvíľu to potrvá. Takže nateraz je to všetko a vráťte sa opäť von.

Až keď prejdete jednu z troch základných úloh hlavného príbehu, tak sa vráťte za seržantkou a povie vám, že cesta je už voľná. Ak chcete, tak vás vezme rovno tam, do podzemia. Sú to Hlboké cesty, aké sú aj pod Orzammarom. Na rázcestí sa dajte doprava a prídete k malej svätyni s oltárom. Je tu mŕtvola temnoroda, ktorá má u seba Zlatý symbol Korthu. Na zemi je kniha - kódex 173: The Great Strife a urna, v ktorej je Kľúč Korth. Z oltára si môžete vziať obeť, čo je 15 zlatých, no v tom prípade vás napadnú dvaja oceľoví golemovia. Môžete tam aj niečo venovať, buď diamant, alebo zlatý symbol z tela temnoroda a dostanete za odmenu obojručnú sekeru Frenzy (ôsma úroveň, zvyšuje regeneráciu zdravia, +5 poškodenie, +10 odolnosť voči kúzlam, +10 útok). Môžete na oltár obetovať tiež skazený symbol (ktorý nájdete neskôr v tejto lokácii, v miestnosti s démonom, v urne) a tým znesvätíte oltár, zničíte oboch golemov a nezískate nič.
Dajte sa teraz na druhú stranu a tam vojdete do chodby s pár nepriateľmi. V prvej bočnej miestnosti napravo je Lýriový piesok (pre Dworkina Glavonaka) a v bočnej miestnosti naľavo vypáčte padacie dvere a získate kľúč Haakon. Za druhým dverami naľavo je chodba, v ktorej na konci nájdete v hromade kameňov Elfský runový kameň (dar) a tri trsy drahokamov (diamanty a kryštály). Cestou späť na hlavnú chodbu vás prepadne skupina nepriateľov. Prejdite na koniec, naľavo zdvihnite mreže a prejdite k veľkej bráne.
Za bránou si na stene prezrite plaketu - kódex 255: Ancient Vows. Prejdite do kruhu sôch, kde vás napadnú kostlivci. Jeden z nich má u seba topánky pre mága Trickster Boots (-10 únava, +20 odolnosť voči elektrine). Socha bojovníka vám tu doplní kódex 255: Ancient Vows. Prejdite do ďalšej miestnosti, kde vás napadne The Dark Theurge, veľký démon. Zabite ho. Po boji môžete vyrabovať urny (prívesok Talizman Obnovy, palica Volanie Inferna, drahokamy a skazený symbol). Napokon si prezrite zariadenie v strede miestnosti a získate úlohu „Pomsta prízraku“.
Spustením prístroja ste vypustili zlo, ktoré iste narobí šarapatu, ak ho nezastavíte, tak sa vydajte do chodby, ktorá sa otvorila vašou aktiváciou prístroja. Postupujte do miestnosti s trpasličími sochami. V hromade zvitkov nájdete pár vzorov na runy a v zamknutej truhlici je kľúč Lady. Prejdite von z miestnosti a tam vás čaká skupina Temnorodov a Orgrský veliteľ. Zabite ich. No prízrak, ktorý ste vypustili, posadol telo Ogra a jeho duch vás napadne, tak ho porazte ešte raz. Z ogra získate opasok Osie bodnutie. Z tela temnoroda, ktoré tu ležalo, ešte pred bojom si vezmite Kľúč Krypty.
Po boji sa tu objaví seržantka a Voldrik, ktorý uzatvorí dvere, starý trpasličí mechanizmus a tým odrežete temnorodov. Tým je splnená úloha seržantky. Povedzte jej, nech vás vezme naspäť hore. No ešte môžete využiť štyri kľúče, ktoré ste našli. Vojdite sami do pivnice a choďte do miestnosti so sarkofágmi za väznicou. Vložte do štyroch zámkov kľúče, ktoré ste získali a otvoria sa dvere. Za nimi sú traja Avvar Lordi, ktorých porazte. Tým splníte úlohu prízraku. Po boji ešte prezrite sarkofágy Lordov pre predmety (jednoručná sekera Daisycutter úrovne 9, brnenie Venture úrovne 9 a topánky pre zlodeja Wolf Treads úrovne 9) a recepty (Superb Stamina Draught Recipe, Master Lyrium Potion Recipe). Sochy vám doplnia poslednú časť kódexu 173: The Great Strife. Môžete odísť.


8. Turnoble Estate (Vzdialené Pole)

Opustite pevnosť a vydajte sa na panstvo Turnoble, aby ste v rámci vedľajšej úlohy pomohli farmárom. No dorazíte neskoro a všetkých už pobili Temnorodi. Tak spravte aspoň to jediné, čo sa dá a pomstite ich. Proste zabite všetkých nepriateľov na poliach a pri domoch. Medzi domami leží mŕtva Valena Turnoble, má u seba luk Chasindská ruka a nejaké peniaze. Obďaleč je mŕtvy templár, u ktorého nájdete ťažké topánky Stormchaser Boots. Zabitím všetkých nepriateľov je úloha splnená.


9. Pustá zátoka (Vykúpená dcéra)

Vydajte sa do Forlorn Cove v rámci druhej vedľajšej úlohy od vašej asistentky. Eileen Bensleyovú uniesli. Prejdite mostom a pohovorte si s banditmi. Môžete na nich hneď zaútočiť, no to znamená, že zabijú chúďa Eileen. Ak im hneď dáte 30 zlatých, tak ju tiež zabijú a napadnú aj vás. Preto najprv žiadajte, aby poslali Eileen k vám s prísľubom, že im potom zaplatíte a napadnite ich, alebo im zaplaťte. Môžete im tiež povedať, že ste veliteľ Šedých Strážcov, vyhrážať sa im a pár mužov sa dá na útek, ostatní sa pustia do vás a Eileen nik nestihne zabiť. Ak rovno zaútočíte, alebo ak ju bezpečne vyplatíte, tak to vaši berú - Nathaniel (+2), Oghren (+2), Anders (+1), Justice (+1), Sigrun (+2), Velanna (+1). Ak spôsobíte smrť dievčaťa šialeným útokom, tak to na vašich vôbec nevplýva, len ak hlúpo hneď zaplatíte a zabijú ju, tak to vašich otrávi, Nahtaniel, Anders, Justice (-3), Velanna (-1). Z ich vodcu Hada Mosleyho získate dýku Zub Horského otca (deviata úroveň, +1 poškodenie, +2 poškodenie ohňom).
Vráťte sa do pevnosti a u vašej asistentky nájdete odpoveď od Eileeninho otca ako ďalšiu úlohu (čo je dosť divné a hlúpe). Prijmite ju a dostanete od neho len poďakovanie za pokus o záchranu jeho dcéry a odškodné 5 zlatých (ak to neprežila), alebo poďakovanie za záchranu jeho dcéry a odmenu 10 zlatých.



A.2. Vedľajšie úlohy pevnosti

Tu je výpis úloh spadajúcich k Pevnosti, no mnohé z nich sa dajú splniť (alebo aj získať) až neskôr, pri postupe hlavným príbehom a pre ukončenie niektorých z nich potrebujete predmety z iných oblastí.


1. Útok na Strážnu Hliadku (The Assault on Vigil´s Keep)

Prvá úloha, ktorú v hre získate. Proste musíte odraziť útok na vašu pevnosť a zbaviť ju nepriateľov.


2. Lekárska núdza (A Medical Necessit)

Úloha, ktorá sa objaví ešte počas dobývania pevnosti. Keď sa dostanete pred hlavnú budovu, tak choďte naľavo k vojakom. Je tam jeden, ktorý vám povie, že tam majú ranených, ale nemajú prostriedky na ich liečbu a potrebujú zásoby. Tie sú na opačnej strane, napravo od brány. Tam medzi domami je označená truhlica, v ktorej sú lekárske zásoby. Tie si vezmite a zaneste ich vojakovi pri ranených.


3. Preživší Strážnej Hliadky (The Survivors of Vigil´s Keep)

Úloha, ktorá sa objaví ešte počas dobývania pevnosti. Keď sa dostanete do pevnosti a vyjdete napravo k Andersovi, tak v miestnosti za ním je preživší, ktorého napadnú dvaja nepriatelia. Zabite ich a zachráňte ho, čím získate túto úlohu. Keď otvoríte mreže poniže Andersa, tak za nimi je v malej miestnosti naľavo ďalšia preživšia, tak ju pustite von. Za dverami na konci chodby je veľká hala. Rovno z nej stretnete Oghrena a napravo z nej sa dostanete do miestnosti s ďalším preživším. Za touto miestnosťou je ešte jedna bočná, v ktorej je posledný preživší. Proste vám stačí byť rýchly a nedovoliť preživším, na ktorých narazíte, aby ich zabili. Keď všetkých štyroch zachránite, tak je úloha splnená.


4. Prísaha vernosti (Oaths of Fealty)

Keď sa rozhliadnete vo vašej pevnosti a postaráte sa o Väzňa, tak vám vaša asistentka pri bráne povie, že s vami chce hovoriť Varel a čakajú na vás vaši vazali. Vojdite do trónnej sály a oslovte Varela. Ten povolá šľachtu miestneho okolia, ktorá vám prisahá vernosť, ako svojmu novému vládcovi. Potom si môžete pohovoriť so šľachtou a prijať úlohy „Konšpiračné vrenie“ a „Obrana krajiny“. Či už ich prijmete, či nie, keď máte toho dosť, tak len oslovte Varela a povedzte mu, že môže spoločnosť rozpustiť, šľachta odíde a úloha je splnená.


4.1. Obrana krajiny (Defending the Land)

Stretnite sa so šľachtou počas úlohy „Prísaha vernosti“. Pohovorte si po ceremónii s Lordom Eddelbrekom, ktorý vám povie, že kraj sužujú útoky a on chce, aby ste poslali vojakov chrániť farmárov. Pohovorte si aj s Bannkou Esmerelle, tá zas chce, aby ste chránili mesto Amaranthine. Potom oslovte Varela a spomeňte mu aj požiadavku na ochranu krajiny. Povie vám, že nemáte dosť vojakov, aby ste mohli poskytnúť dostatočnú ochranu mestu, aj dedinám. Na výber máte štyri možnosti. Môžete poslať vojsko chrániť mesto Amaranthine, môžete ho poslať chrániť farmy, môžete ho poslať chrániť obchodné cesty, aby ste mali viac zásob od obchodníkov, alebo môžete nariadiť, aby sa vaše vojsko pokúsilo pomôcť všetkých. Rozhodnutím ukončíte aj túto úlohu.


4.2. Konšpiračné vrenie (A Brewing Conspiracy)
4.2.1. A ty, Esmerelle? (And You, Esmerelle?)


Stretnite sa so šľachtou počas úlohy „Prísaha vernosti“. Ak počas úvodných slov použijete presviedčanie na získanie dôvery, tak po ceremoniáli oslovte Ser Tamru, ak nepoužijete presviedčanie, tak oslovte Andersa. Dozviete sa od nej, či od neho, že proti vám kujú niektorí zo šľachty pikle. Pohovorte s Varelom a vypočujte si jeho návrhy. Máte možnosť poslať špehovať vojakov, ale to neodporúča, lebo nie sú trénovaní na taký prístup (ani to nie je možnosť, len to spomenie). Môžete sa obrátiť na postavu podsvetia, ktorá má rôzne kontakty a mohla by dodať informácie. Je ňou Temný vlk (čo je celkom sranda, lebo ak ste plnili v pôvodnej hre zlodejské úlohy v Denerime, vy ste sa stali Temným vlkom). Môžete pozvať členov rodín šľachty, aby u vás zostal ako hosť dlhšie, čiže v podstate si taktne vezmete rukojemníkov a tým pádom proti vám konšpirátori nič nepodniknú. No to sa Varelovi protiví, je to veľmi Orlesianské. Alebo to môžete nechať tak a uvidíte, aký prvý krok spravia konšpirátori. Je to na vás. Rozhodnite sa teraz, pokračovať v úlohe budete neskôr.
Ak ste sa rozhodli kontaktovať Temného vlka, tak zájdite do mesta Amaranthine. Pred bránou do mesta vás osloví vojačka s tým, že jej dal niekto pre vás list a chce sa s vami stretnúť, nejaký Ser Wolf of Rivian. Zájdite k zadnej bráne mesta a tam je podozrivý strážca s prilbou, ktorá mu zakrýva tvár. Predstaví sa ako Temný vlk (môžete mu odhaliť, že predtým ste túto identitu mali vy) a požaduje za svoje služby 50 zlatých. Ak mu zaplatíte, povie, že to chvíľu potrvá. Niekam odbehnite a vráťte sa naspäť a povie vám, že hoci nevie mená spiklencov, má miesto, kde sa stretávajú. Je to Stará Starkova Farma. Zájdite teda do novej oblasti a tam zabite pár žoldnierov, najatých vrahov, Lady Lizu Packtonovú a Lorda Guya. Tým je úloha skončená.
Ak ste si zvolili čakať, tak po splnení druhej z troch základných úloh hlavného príbehu vás čaká na nádvorí povstanie ľudu. Keď sa oň postaráte, povie vám Varel, že vás čakajú nejakí šľachtici v trónnej sále. Tam vás čaká úloha „A ty, Esmerelle?“ Proste vás v trónnej sále napadne Bannka Esmerelle, Ser Timothy, Lady Morag a pár najatých vrahov. Pobite ich a tým splníte obe tieto úlohy.


5. Prichádza to zdola (It Comes from Beneath)

Na nádvorí pri soche stojí seržantka Maverliesová a povie, že v podzemí môžu byť uväznení ešte nejakí Temnorodi a mohli by sa časom dostať na povrch. Treba to preskúmať, tak jej povedzte, nech vás vezme do pivníc. Podrobný popis oblasti je vyššie. V podstate sa len musíte prebojovať na koniec pivníc za žalár, kde nájdete zasypaný prechod ďalej. Maverliesová s trpaslíkom Voldrikom povedia, že sa o to postarajú. Keď splníte prvú z troch základných úloh hlavného príbehu, tak sa vráťte a seržantka vám povie, že cestu už odpratali. Vojdite do Hlbokých ciest pod pevnosťou a prebojujte sa až na koniec. Cestou pobite hromadu temnorodov a na konci Ogrského veliteľa. Keď ich pobijete, tak sa objaví seržantka a Voldrik, ktorý uzavrie mechanické dvere, ktorými na pár rokov odrežete tunely temnorodov od týchto a tak máte pokoj. Úloha splnená.


5.1. Svätyňa Kortha (The Shrine of Korth)

Pri plnení úlohy „Prichádza to zdola“ narazíte v Hlbokých cestách, hneď po začiatku úlohy napravo na malú svätyňu. Je tu mŕtvola temnoroda, ktorá má u seba Zlatý symbol Korthu. Z oltára si môžete vziať obeť, čo je 15 zlatých, no v tom prípade vás napadnú dvaja oceľoví golemovia. Môžete tam aj niečo venovať, buď diamant, alebo zlatý symbol z tela temnoroda a dostanete za odmenu obojručnú sekeru Frenzy (ôsma úroveň, zvyšuje regeneráciu zdravia, +5 poškodenie, +10 odolnosť voči kúzlam, +10 útok). Môžete na oltár obetovať tiež skazený symbol (ktorý nájdete neskôr v tejto lokácii, v miestnosti s démonom, v urne) a tým znesvätíte oltár, zničíte oboch golemov a nezískate nič. Čokoľvek zo štyroch možností spravíte, tak úlohu ukončíte.


5.2. Pomsta prízraku (The Wraith Vengeance)

Vojdite do Hlbokých ciest v rámci úlohy „Prichádzajú zdola“. Prvý kľúč, Kľuč Korth má u seba mŕtvola temnoroda na začiatku Hlbokých Ciest, napravo pri oltári Kortha. Naľavo vojdete do hlavnej chodby. V nej v prvej miestnosti naľavo vypáčte padacie dvere a tam je Kľúč Haakon. Pokračujte až do haly, kde je démon The Dark Theurge. Zabite ho a prezrite si zariadenie uprostred miestnosti. Spustením prístroja ste vypustili zlo, ktoré iste narobí šarapatu, ak ho nezastavíte, tak sa vydajte do chodby, ktorá sa otvorila vašou aktiváciou prístroja. Postupujte do miestnosti s trpasličími sochami, kde v zamknutej truhlici nájdete kľúč Lady. Prejdite von z miestnosti a tam vás čaká skupina Temnorodov a Orgrský veliteľ. Zabite ich. No prízrak, ktorý ste vypustili, posadol telo Ogra a jeho duch vás napadne, tak ho porazte ešte raz. Z ogra získate opasok Osie bodnutie. Z tela temnoroda, ktoré tu ležalo ešte pred bojom, si vezmite Kľúč Krypty.
Teraz, keď máte všetky štyri kľúče, tak sa vráťte do pivnice pevnosti, teda o úroveň vyššie. Choďte do miestnosti so sarkofágmi za väznicou. Vložte do štyroch zámkov kľúče, ktoré ste získali a otvoria sa dvere. Za nimi sú traja Avvar Lordi, ktorých porazte. Tým splníte úlohu prízraku. Po boji ešte prezrite sarkofágy Lordov pre predmety (jednoručná sekera Daisycutter úrovne 9, brnenie Venture úrovne 9 a topánky pre zlodeja Wolf Treads úrovne 9) a recepty (Superb Stamina Draught Recipe, Master Lyrium Potion Recipe). Môžete odísť.


5.3 Adriina situácia (Adria´s Plight)

Keď budete postupovať pivnicou v rámci úlohy „Prichádza to zdola“, tak v prvej časti nájdete raneného mabarijskeho psa. Prezrite ho a nájdete mu na obojku list od Adrie, ktorá bola zahnaná hlbšie a prosí o pomoc. Len postupujte oblasťou a keď sa dostanete do žalára, tak prejdite z neho poslednými dverami von. Tam nájdete skupinu ghulov, s ktorými je aj Adria, ktorej ste žiaľ nedokázali pomôcť, pretože než ste sa sem dostali, stal sa z nej tiež ghul. Takže ich všetkých zabite a ukončíte tým aj jej úlohu.


6. Vzdialené pole (Far Afield)

Túto úlohu prijmete od svojej asistentky pri vstupe do pevnosti. Farmárska rodina prosí o pomoc pred útokmi Temnorodov. Opustite pevnosť a vydajte sa na panstvo Turnoble, aby ste v rámci vedľajšej úlohy pomohli farmárom. No dorazíte neskoro a všetkých už pobili Temnorodi. Tak spravte aspoň to jediné, čo sa dá, a pomstite ich. Proste zabite všetkých nepriateľov na poliach a pri domoch. Medzi domami leží mŕtva Valena Turnoble, má u seba luk Chasindská ruka a nejaké peniaze. Obďaleč je mŕtvy templár, u ktorého nájdete ťažké topánky Stormchaser Boots. Zabitím všetkých nepriateľov je úloha splnená.


7. Vykúpená dcéra (A Daughter Ransomed)
7.1. Bansleyho vďačnosť (Bansley´s Gratitude)


Túto úlohu prijmete od svojej asistentky pri vstupe do pevnosti. Samostatný a podrobný popis je v vyššie v časti „9. Pustá zátoka (Vykúpená dcéra)“.


8. Cena dobrej práce (Cost of Doing Business)

Pri bráne pevnosti, oproti obchodu Wadea a Herrena postáva trpaslík Voldrik Glavonak. Je to kamenár, ktorý vám prišiel pomôcť s opravami, no potreboval by na to viac peňazí, aby najal viac a kvalitnejších pomocníkov. Úlohu môžete splniť kedykoľvek, stačí, keď mu z vlastného vrecka vyplatíte 80 zlatých. Splnenie úlohy prispeje k obrane pevnosti.


8.1. Čo sa postaví, vydrží (What is Built Endures)

Keď splníte prvú Voldrikovu úlohu a zároveň jednu z troch základných úloh hlavného príbehu, má pre vás Voldrik ďalšiu úlohu. Potrebuje nájsť zásobu žuly, aby lepšie opevnil hradby. Žulové ložisko (Granite Deposit) nájdete vo Wending Woods v hornej časti za mostom. Tam choďte na rázcestie pred vstupom do starej bane, kam vás vedie hlavný príbeh. Napravo je telo učenca a pod ním je žulové ložisko. Prezrite ho a vráťte sa to oznámiť Voldrikovi. Splnenie úlohy prispeje k obrane pevnosti.


9. Základné požiadavky (Elemental Requirements)

Pri vstupe do pevnosti je kováč Majster Wade a jeho obchodník Herren, s ktorým môžete obchodovať a ktorý vám aj povie, že Wade by potreboval pár kusov kvalitnej rudy, aby mohol lepšie zásobiť vašu armádu. Celkovo sú tri druhy rúd, ktoré chce.
Ruda Verídium. Túto nájdete v pivničných priestoroch pod vašou pevnosťou, ktoré budete preskúmavať v rámci úlohy „Prichádzajú zdola“. Je v kope na zemi takmer na konci prvej oblasti, pred závalom, ktorý vás v spomínanej úlohe zdrží.
Ruda Silverit. Túto nájdete v bani Silveritu v Pohyblivom lese, kde plníte úlohu „Cesta Spravodlivého“. V jaskyni, kde nájdete posledné dva experimentálne subjekty (ktoré majú na sebe vašu výbavu, ktorú vám ukradli) je pri vstupe do tejto jaskyne silveritová kopa.
Ruda Železa. Túto rudu nájdete v pevnosti Kal´Hirol, v Knotwood Hills. V tretej časti pevnosti, v Obchodníckej štvrti. Tam prejdite cez dve haly do haly, ktorá je rozdelená lávovým potokom na dve časti. V prvej časti je železná kopa.
Oznámte Herrenovi nájdenie každej lokácie osobitne, takže ho trikrát informujte o vašich objavoch a úloha bude splnená. Lepšia výbava prispeje k obrane pevnosti.


10. Obchod musí fičať (Trade must Flow)

Pani Woolseyová v trónnej sále vám povie, že ak chcete znova plne vybaviť vaše vojsko, treba zohnať viac obchodníkov pre pevnosť.
Prvou je Lilith. Na tú narazíte v rámci „náhodných stretnutí“. Ak sa vám dlho neobjaví, tak najväčšia šanca stretnúť ju je cestovať medzi pevnosťou a farmou Turnoble. Keď na ňu narazíte, tak ju práve prepadla skupina banditov. Pobite banditov a Lilith vám dá z vďačnosti 15 zlatých a vyberie sa do pevnosti.
Druhý obchodník je Armaas. Ten je v bani Silveritu v Pohyblivom lese (kde budete plniť úlohu „Cesta Spravodlivého“). Je v poslednej miestnosti na konci bane, za ňou je už len finálny boj s hlavným nepriateľom tejto oblasti. Presvedčte Armaasa, aby obchodoval vo vašej pevnosti a ak uspejete, tak sa tam presunie.
Potom sa len zastavte za pani Woolseyovou, ktorá pochváli vašu prácu. Za odmenu dostanete 60 zlatých.


11. Odpálenie (Bombs Away!)

Pri obchode Wadea a Herrena má svoj stánok aj trpaslík Dworkin Glavonak. Je to cvok do výbušnín a chcel by zas pripraviť nové, keďže všetky posledné použili na temnorodov. No na ich výrobu potrebuje lýriový piesok (nie prach, čo je bežnejšia surovina). V hre nájdete štyri kusy piesku.
1 - v Hlbokých Cestách pod vašou pevnosťou, kam sa dostanete v rámci úlohy „Prichádzajú zdola“. Keď už teda v spodnej časti v Hlbokých cestách vstúpite do hlavnej chodby, tak piesok nájdete v prvej miestnosti napravo.
2 - v Bani Silveritu, v Pohyblivom lese, kam pôjdete v rámci úlohy „Cesta spravodlivého“. Keď sa v bani prebijete k poslednému experimentálnemu subjektu, ktorý má vaše ukradnuté veci, tak postupujte na východ. V hornej časti je Hurlocký Krotiteľ drakov a v dolnej časti je nálezisko piesku.
3 a 4 - posledné dva kusy nájdete v pevnosti Kal´Hirol. Jedna je vo vstupnej časti pevnosti, v bočnej miestnosti pri dvoch duchoch trpaslíkov, obďaleč od nich vás napadlo pár pavúkov. Druhé nálezisko je v Obchodníckej štvrti pevnosti. Tam vojdite do druhej haly, kde bojujú medzi sebou temnorodi. V severozápadnej časti tejto haly je malá slepá chodba, v ktorej na konci je lýriové nálezisko.
Keď máte všetky štyri výbušniny, tak ich odovzdajte Dworkinovi, ktorý je nadšený, že sa môže pustiť do práce. Jeho brat Voldrik vás varuje, nech sa krotí. V závislosti od vašej odpovede (nech sa krotí; nech spraví, čo je treba; nech sa prekoná) bude veľká aj účinnosť výbušniny. Výbušnina (Dworkinvoa šialená výbušnina) je vašou odmenou za splnenie tejto úlohy.


12. Majstrovská práca (A Master´s Work)

Po prejdení prvej z troch základných úloh hlavného príbehu vám majster Wade povie, že by ocenil prácu na niečom výnimočnom, že ho nebaví len vyrábať samé bežné zbrane. A tak ak narazíte na nejaký výnimočný materiál, máte mu ho doniesť. Celkovo sú tri takéto výnimočné materiály, popísané poniže v súvisiacich, samostatných úlohách.
Na spracovanie každého z nich potrebujete rozličné predmety (popísané pri samostatných úlohách) a ku dvom z nich aj jednu Veľmajstrovskú runu. Tu v prídavku sú runy dosť problematické a ak na ne náhodou nenarazíte, či si ich neprenesiete s importovanou postavou, musíte si ich vyrobiť, takže treba zainvestovať talentové body do tvorby rún a potom pracovať. Na výrobu potrebujete poznať techniku Journeyman runy (ktorú vyrobíte z prázdnej runy a runy Novica - všetky runy novica aj prázdne runy si môžete kúpiť u veľvyslankyne Cerny), z ktorej vyrobíte Expert runu, z nej Master runu, z nej konečne Grandmaster Runu (dá sa ísť aj vyššie, no to nepotrebujete). Techniky výroby rún a prísady potrebné pre ich výrobu predávajú v trónnej sále veľvyslankyňa Cera a obchodník Yuriah.
Keď splníte všetky tri súvisiace podúlohy a vyrobíte predmety z dračej kosti, schránky golema a starého lesného dreva, tak bude zároveň splnená aj táto úloha.


12.1. Práca až na kosť (Worked to the Bone)

Keď v Čiernomočiari splníte úlohu „Stratené dračie kosti“ a porazíte ducha dračice, tak pri nej nájdete v dračej hromade aj prastarú dračiu kosť. Ukážte ju majstrovi Wadeovi a ten vám povie, že by z nej niečo dokázal, no potrebuje ďalšie suroviny. Kódex 334: Materials for Working with Dragonbone.
Na výrobu potrebujete Diamant a Greater Warmth Balm (tých nájdete počas hrania dosť, dajú sa aj kúpiť), dračie vajce (nájdete v bani Silveritu, u krotiteľa drakov) a Grandmaster Flame Rune.
Môžete si vybrať, či to chcete ako jednoručný, či obojručný meč. Dostanete Vigilance (deviata úroveň, +1 ku všetkým vlastnostiam, +0,5 prieraznosť brnenia, +2 útok). Mimo základných vlastností môžete pridať ďalšie podľa toho, čo odpoviete na otázky majstra Wadea. Môžete si zvoliť, či má byť hlavne silný (+1,5 prieraznosť brnenia, +5 poškodenie ohňom), alebo flexibilný (+6 útok, +5 poškodenie ľadom). A môžete si tiež zvoliť, či má byť ostrý (+3% šanca na kritický zásah, +15% šanca na kritické poškodenie), ľahko ovládateľný (+0,5 regenerácia staminy, +50 stamina), či má byť dobrý v obrane (+6 obrana, +10% šanca vyhnúť sa útoku), alebo necháte toto rozhodnutie na Wadea (+3 ku všetkým vlastnostiam).


12.2. Srdce Lesa (Heart of the Forest)

Vo Wending Woods, kde plníte úlohu „Cesta Spravodlivého“ choďte do hornej časti za most. Tam choďte do severovýchodnej časti. Povyše magického kruhu s hádankou, poniže botaničky Inez je Starý Sylvan (The Old One). Zabite ho a vezmite si z neho srdcové drevo (Heartwood). Ukážte ho majstrovi Wadeovi a ten vám povie, že by z nej niečo dokázal, no potrebuje ďalšie suroviny. Kódex 336: Materials for Working with Heartwood.
No výrobu potrebujete Olej (nájdete v krčme v meste Amaranthine), Strunu (Catgut, nájdete na tele mŕtveho mabarského psa v dedine v Černomočiari), Bezchybný rubín (Flawless Ruby, nájdete na mŕtvole Strateného v Pevnosti Kal´Hirol, na tele Majstra Golemov v pevnosti Kal´Hirol, alebo ho môžete kúpiť od majstra Henleyho v meste Amaranthine) a Grandmaster Lightning Rune (ktorú si treba vyrobiť).
Keď máte všetko, dajte to Wadeovi a vyberte si, čo chcete, aby z toho spravil. Štít (deviata úroveň, +15 obrana, +10 prirodzená odolnosť, šanca vyhnúť sa strelám, +20 fyzická odolnosť, absorpcia poškodenia), alebo Luk (úroveň 9, +5 Obratnosť, +5 Dôvtip, Rýchle mierenie, +5% šanca na kritický zásah, +6 útok).


12.3. Moc Golema (Golem´s Might)

V pevnosti Kal´Hirol, v najspodnejšej časti narazíte na Inferno golema. Zničte ho a získate z neho Schránku pekelného golema. Ukážte ju majstrovi Wadeovi a ten vám povie, že by z nej niečo dokázal, no potrebuje ďalšie suroviny. Kódex 335: Materials for Working with Golem Shells.
Na výrobu potrebujete Čisté železo (Pure Iron, predáva Glassric the Weaponsmith v meste Amaranthine), nápoj majstrovského lýria (Master Lyrium Potinon, môžete nájsť, alebo si vyrobiť sami. Recept nájdete v jednej z hrobiek Avvar Lordov pri úlohe „Pomsta prízraku“. Všetky suroviny potrebné na výrobu predáva v Amaranthine majster Henley), Cievka Vlny (Wool Padding, nájdete ju v meste Amaranthine v truhlici pri budove pri prechode z ulice obchodníkov k severnej bráne) a Krvavý Lotos (nájdete ich pred vašou pevnosťou na začiatku hry a neskôr rastú nadivoko v Knotwood Hills, Pohyblivý Les, Čiernomočiar).
Keď máte všetko, dajte to Wadeovi a dostanete Brnenie Golemovej Schránky (úroveň 9, +8 Sila, +8 Výdrž, +2 Brnenie, +25% odolnosť voči ohňu, +20% fyzická odolnosť).


13. Deň na Dvore (A Day in Court)

Keď prejdete jednu z troch základných úloh hlavného príbehu, vráťte sa do vašej pevnosti a vaša asistentka vám povie, že vás chce vidieť Varel. Choďte za ním do trónnej sály a oslovte ho. Povie, že si musíte plniť svoje povinnosti vládcu tejto krajiny a rozhodovať súdne spory.
Prvý na rane je pastier Alec, ktorý ukradol obilie. Tvrdí, že to spravil, lebo jeho rodina hladuje po útokoch temnorodov. Môžete ho nechať obesiť, zbičovať, alebo naverbovať do armády.
Druhý prípad je spor šľachty. Lady Liza Packton žiada pôdu, ktorú jej sľúbil Arl Rendon Howe za jej podporu pri jeho upevňovaní moci v pôvodnej hre. Pôdu vlastní teraz Ser Derren, ktorý zas odporoval Howemu a Loghainovi a je váš podporovateľ. Ak necháte pôdu Derrenovi, ten vás neskôr podporí a Liza sa zúčastní spiknutia proti vám. Ak dáte pôdu Lize, tak to bude presne naopak, podporí vás a k spiknutiu sa pridá Derren. Môžete si nechať tú zem pre seba, čím získate 100 zlatých, ale obaja pôjdu proti vám. Ak dáte zem Lize, ale sľúbite (presvedčíte ho) Derrenovi, že mu to vynahradíte, tak to prijmú a nič sa nestane.
Tretí je Ser Temmerly the Ox. Je obvinený z vraždy Sery Tamry, ktorá vás varovala pred spiknutím. O jeho vine je kapitán Garevel presvedčený, ale nie je priamy dôkaz a Ox je šľachtic, takže je to problematické. Môžete ho nechať popraviť, čo poštve v spiknutí proti vám iných šľachticov, keď uvidia, že ste popravili šľachtica. Môžete ho nechať zatvoriť a tak sa ho zbavíte a zároveň nepoštvete ďalších. Môžete ho aj prepustiť a samozrejme sa vráti k spiklencom a proti vám.
Keď vynesiete všetky rozsudky, alebo keď sa zbavíte zodpovednosti a hodíte to na Varela, tak súdy končia a splnená je aj táto úloha.


14. Záchranná operácia (Salvage Operation)

Keď prejdete pár hlavných úloh a vedľajšie úlohy od vašej asistentky, tak sa u nej objaví nová úloha. Stroskotala loď a nemajú dosť ľudí na záchranu tovaru. Len zájdite do novej oblasti Anselmov Útes, kde pri troskách lode nájdete plieniteľov. Pobite ich a poberte si od nich zachránený obchodný tovar. Ďalší si poberte z krabíc. Celkovo je tam 14 kusov tovaru. Pobitím nepriateľov je úloha splnená. Odmenou vám je zachránený tovar, ktorý môžete predať celkovo za 28 zlatých, 2 zlatky za kus.


15. Vzbura ľudu (The Peasant Revolution)

Keď sa vrátite do svojej pevnosti po splnení druhej z troch základných úloh hlavného príbehu, tak tam nájdete búriaci sa dav, ktorý hladuje a chce zmenu. Môžete ich presvedčiť, aby sa rozišli (ak ste pri úlohe „Obrana krajiny“ zvolili chrániť polia, alebo ak im teraz poskytnete zásoby z vašich sýpok), môžete ich zastrašiť s tým, že čo by sa stalo, keby napadli niekoho ako vy a rozídu sa. Poslednou možnosťou je proste ich pobiť.


16. Špecializácie

Toto nie je samostatná úloha, len popis toho, ako sprístupniť nové špecializácie. V tomto prídavku sú pre každý typ postavy dve nové špecializácie.
Bojovník:
Ochranca - manuál predáva Herren vo vašej pevnosti.
Duchovný bojovník - manuál predáva Octham the Grocer v meste Amaranthine.
Zlodej:
Legionársky prieskumník - manuál predáva Glassric the Weaponsmith v meste Amaranthine.
Tieň - manuál predáva Yuriah v trónnej sále vo vašej pevnosti.
Mág:
Bojový mág - manuál predáva veľvyslankyňa Cera v trónnej sále vo vašej pevnosti.
Opatrovník - manuál predáva majster Henley v meste Amaranthine.



B.1. Amaranthine


1. Predmestie

Po vstupe získavate kódex 102: The Port City of Amaranthine. V krabici v dome napravo je zničený denník (dar). Pri druhom dome postáva Podozrivá osoba. Povie vám, že by pre vás mala nejakú prácičku a odbehne. Ak chcete, tak choďte za ním a prijmite vedľajšiu úlohu „Pašerákov beh“. Naľavo je políčko, na ktorom je krabica Homerove hračky, v ktorej je Zvoncový obojok (dar). Pri dome za políčkom sú ďalšie dve truhlice, jedna zamknutá.
Za domom, pri ktorom stála podozrivá osoba, postávajú Colbert a Micah. Pohovorte si s nimi kvôli úlohe Posledný z Légie. Dajú vám polohu trhliny, v ktorej okolí objavili Temnorodov.
Oproti Colbertovi je strom, ktorý si môžete prezrieť s Andersom. Ten sa teší slobode, tak sa spýtajte, či to bolo v Kruhu Mágov tak zlé a dodajte, že musí byť lepší spôsob, ako nakladať s mágmi (+3). Dodá, že chce len ženu, jedlo a možnosť vrhať blesky po bláznoch. Ak ste žena, tak povedzte, že kočka je už tu (+10), inak povedzte, že má dosť nízke ciele (+6). Inými možnosťami si ho samozrejme môžete odpudiť.

Prejdite bránou do centra. Tam sa vás pokúsia zastaviť a prešacovať kvôli pašeráctvu, no zasiahne dôstojník Aidan, ktorý vo vás spozná veliteľa Šedých strážcov. Od Aidana môžete prijať úlohu „Zákon a poriadok“.


2. Stredovýchodná časť mesta

Naľavo sú obchodníci, Glassric, Octham a Henley, u ktorých môžete nakúpiť zbrane a rozličné veci. Na predaj majú Zlatú vázu (dar), Snežnú guľu (dar) a manuály Legionársky prieskumník, Dalishský Strážca a Duševný Bojovník.
Tu pri obchodníkoch narazíte aj na Delilah, Nathanielovu sestru (ak je Nat s vami a prijali ste jeho úlohu v pevnosti). Proste ju stretnete a oni si odbehnú pokecať. Keď sa vráti, tak je prekvapený z jej postoja voči ich otcovi. Povedzte mu, že dostal, čo si zaslúžil, alebo že prečo by jej neveril a potom dodajte, že to nebola jeho vina a tým ho vcelku upokojíte (+6).
Na konci obchodníckej štvrti je Kendrick, pri ktorom je tabuľa gildy obchodníkov s voľnými úlohami. „Obchodnícky tovar“, „Maferathove monumenty“, „Stratený meč Sera Alvarda“ a „Držte z dosahu detí“.
Úlohu „Držte z dosahu detí“ môžete splniť hneď. V meste sa objavil antivanský jed. Obchodníci tvrdia, že s tým nemajú nič spoločné, ale chcú, aby zmizol z ulíc. Jedna fľaška je na vozíčku pri vstupe do strážnice, oproti severnej bráne. Ďalšie dve majú na stoloch obchodníci Majster Henley a Glassric. Posledná štvrtá je na vozíčku pri južnej bráne, v ktorej stojí Aidan. Naľavo od nej sa zhovárajú dvaja obyvatelia mesta. Keď máte všetky štyri, odovzdajte ich Kendrickovi za 7 zlatých.
Pri tabuli s úlohami obchodníkov stojí aj Mervis, s ktorým si pohovorte pre posun v úlohe Cesta Spravodlivého. Povie vám, kde dochádzalo k najviac útokom.


2. Severovýchodná časť mesta

Vyjdite vyššie k severnej bráne z mesta. Tam sú dve truhlice, jedna zamknutá. V tej odomknutej je Cievka Vlny, ktorú si vezmite.

Prejdite si ďalej ku krčme. Pred krčmou je tabuľa s vyvesenými plagátmi, prezrite si ju a ozve sa Oghren s tým, že niečo chytil. Povedzte mu, že to podľa vás čoskoro prejde. Viní z toho nápoj pri obrade prijímania, tak len dodajte, že ho nik nenútil vypiť celú čašu (+4).

Vybehnite na terasu povyše krčmy. Je tam socha, ktorú si môžete obzrieť s Nathanielom. Mrzí ho, že tam dali novú sochu, namiesto sochy jeho predka, ktorý pomohol kráľovi. Povedzte mu, že skúsite mesto presvedčiť, aby ju nahradili (+3) a keď sa potom hnevá na otca, povedzte mu, že teraz je na ňom, aby opäť prinavrátil slávu ich menu (+6).
Pred vstupom do chrámu je tu tabuľa, kde môžete prijať úlohy chrámu. „Zo živého dreva“, „Lov na slabých“, „Mimo kontroly“ a „Dar liečebnej sady“. Poslednú z týchto úloh môžete splniť hneď, stačí odovzdať cirkevníčke pri tabuli 5 liečivých balíčkov (Injury Kit). Pri tabuli je aj črepník s kvetinou (dar). Ak ste Wynne nezabili v pôvodnej hre, tak tu na terase stojí aj ona. Pohovorte si spolu. Nejaví žiadny záujem sa k vám pridať, ani vás len pozvať na večeru, napriek všetkému, čo ste spolu prežili. Ale má na vás prosbu, aby ste sa pri vašich cestách obzreli po jej kolegyni Ines, ktorá sa nevrátila z Chodiaceho lesa, „Botanička Ines“.
Vojdite do budovy chrámu. Naľavo od dverí je truhlica na straty a nálezy a v nej je Pletená šatka (dar). Je tu ešte pár truhlíc na vyrabovanie. V zadnej časti naľavo je knižnica - kódex 59: Pilgrims and Amaranthine a v zadnej časti napravo je v kope kníh Prázdny denník (dar). Medzi lavicami sa modlí Alma. Oslovte ju a spomenie, že sa jej stratil manžel, „Kým nás smrť nerozdelí“.


3. Krčma

Vojdite do krčmy Koruna a Lev. V miestnosti napravo je krabica, v ktorej je Sladová fľaša (Mackay´s Epic Single Malt, dar) a na stole olej, ktorý si tiež vezmite. Pri vstupných dverách je tabuľa, na ktorej môžete prijať úlohu „Siroty Pohromy?“. Úplne prosté, do urny pri tabuli stačí vložiť 50 strieborných, čím prispejete na siroty, ktoré stratili rodičov pri Pohrome Temnorodov a zároveň tým splníte túto úlohu.
Oslovte krčmára a spýtajte sa na Kristoffa. Dá vám kľúč od jeho izby. Na poschodí postáva Sorcha, pomocníčka z krčmy. Môžete prehodiť pár slov o Kristoffovi aj s ňou, krčmár spomenul, že sa zhovárali. No nič podstatné sa nedozviete. Pred jeho izbou je na zemi kniha - kódex 101: The Crown and Lion. V susednej miestnosti sú knihy, v ktorých sú dva recepty na jedy. Vojdite do jeho izby. Na stolíku je jeho denník - kódex 243: Kristoff´s Journal. V odomknutej truhlici nájdete Kristoffovo memento (dar) a v zamknutej truhlici je prívesok Duchovný pás (+3 Obratnosť, +3 dôvtip, +15 prirodzená odolnosť a +5 duchovná) a list od Aury, jeho ženy - kódex 258: A Letter from Aura. Napokon si pozrite na stene mapu Fereldenu, z ktorej zistíte, kam sa vydal a posuniete sa v úlohe Tiene Čiernomočiaru.


4. Starý sklad (Andersova sloboda)

Pri severnej bráne, povyše krčmy postáva elfka Namaya. Oslovte ju, keď je s vami Anders. Pohovoria si. Ona pre neho zisťovala, kde je nádoba s jeho krvou, ktorú odoberajú mágom, aby ich mohli v prípade úteku templári nájsť. Našla ju tu v starom sklade v meste. On ju chce dostať, napriek tomu, že je teraz Šedým strážcom. Podporte ho v tom, že ho nemali ovládať (+5). Sklad je v ulici s obchodníkmi, rovno poniže Glassrica.
Vojdite do skladu. V prvej miestnosti presnorte truhlice, nájdete tu výbavu pre mága (Lorekeeper´s Mittens, Lorekeeper´s Boots, Blood Promise, Lorekeeper´s Cowl), nejaké magické palice a fľašu Aqua Magus (dar). V druhej miestnosti čaká pár templárov, ktorých vedie templárka Rylock. Nastražila pascu a teraz žiada, aby ste jej vydali Andersa. Tvrdí, že v prípade apostátov presahuje jej právomoc aj korunu, aj Šedých strážcov, keď sa oháňate tým, že to povolil vladár a že je Anders Strážca. Takže môžete Andersa vydať (je to bez boja, no strácate túto postavu natrvalo, čo zrejme nechcete, keď ste ho doteraz mali), alebo bojovať a zabiť ich (takže povedzte, že Anders bol doteraz dobrým spojencom, +16). Po boji vám Anders poďakuje, tak povedzte, že ste priatelia a priatelia si pomáhajú (+16).
Po boji môžete preskúmať aj zadnú miestnosť. Je tam kniha Lýrium: Hlas Stvoriteľa (dar).



B.2. Vedľajšie úlohy mesta Amaranthine


1. Stráže vs. Pašeráci

V meste môžete prijať dve úlohy, „Zákon a Poriadok“ od veliteľa stráží Aidana a úlohu „Pašerákov beh“ od Podozrivej osoby, ktorú stretnete na predmestí pri prvom vstupe do oblasti. Vyberte si, komu chcete pomáhať, pretože hoci môžete prijať obe úlohy, splnenie jednej zruší tú druhú a jej príslušníci sa s vami prestanú zhovárať. Takže ak pomôžete strážam zabiť pašerákov, pašerácka úloha sa zruší a pašeráci sú vám nepriateľskí a samozrejme naopak, ak spracujete pre pašerákov krčmára, stráže vami budú opovrhovať, lebo zistia, že pomáhate pašerákom. Dajte si pozor, aby ste nesplnili časť z oboch úloh, pretože môžete zabiť pár pašerákov, aj vydesiť krčmára, no tým si zrušíte obe úlohy a poštvete obe skupiny.


1.A. Zákon a Poriadok (Law and Order)

Veliteľ Aidan vás požiada o pomoc. Veľmi sa v meste rozmohli pašeráci. Keby sa ich zbavili a zhabali ich majetok, mohli by ho dať tým, čo ho potrebujú. Pre začiatok vám odporučí vyhľadať na trhu pašeráka, ktorý by niečo mohol vedieť. Na trhu je pri obchodníkoch nová postava, Podozrivá postava (veľmi originálne). Oslovte muža, no ten vo vás spozná spojencov stráží a tak sa dá na útek. Vašou úlohou je ho proste prenasledovať a likvidovať poskokov, ktorých na vás pošle. Prvá skupina vás napadne priamo tu na trhu. Druhá skupina vás napadne pri severnej bráne, tretia pri krčme , štvrtá pri južnej bráne a piata pod južnou bránou na predmestí. Tam vám po boji unikne do opusteného domu, ktorého zámka je nad vaše sily. Tak sa vráťte za Aidanom a oznámte mu to. Poradí vám nájsť kľúč (aké šikovné). Nathaniel (+1), Justice (+1), Sigrun (+1).
Vráťte sa k opustenej budove a stráži ju Pochybná osoba. Skúste ju osloviť a on aj ďalší pašeráci vás napadnú. Pobite ich a od osoby si vezmite kľúč (ešteže vám to Aidan poradil). Vojdite do podzemia pod budovou. Dole nájdite vodcu pašerákov a skúste ho osloviť. Čaká vás boj s ním a skupinou pašerákov. Pobite ich všetkých. U vodcu pašerákov nájdete dýku siedmej úrovne Tŕň Ruže (3 otvory pre runy, +2 Obratnosť, +1 regenerácia zdravia, +3 poškodenie). Keď sú pašeráci mŕtvi, vráťte sa to oznámiť Aidanovi, ktorý vám poďakuje a dostanete odmenu 10 zlatých. Úloha splnená. Nathaniel (+2), Justice (+2), Sigrun (+2).


1.B. Pašerákov beh (Smuggler´s Run)

Choďte za domy naľavo od južnej brány, kam zájde Podozrivá osoba, ktorá vás oslovila pri vstupe do mesta. Povie vám, že vaše postavenie by mohlo donútiť iných spolupracovať. Jednou takou osobou je krčmár. V krčme je tajný prechod pašerákov, no on ho odmieta otvoriť, pretože chce viac peňazí. Zájdite za krčmárom a donúťte ho otvoriť prechod. Môžete sa mu vyhrážať, môžete ho presvedčiť, alebo mu môžete zaplatiť zlatku.
Keď ho presvedčíte, vráťte sa za podozrivým týpkom a oznámte mu splnenie úlohy. Dostanete odmenu 10 zlatých, ale úloha ešte nekončí. Navrhne vám ešte stretnutie so svojím vodcom a pri tom by ste mohli zabiť zlodejov, ktorí si trúfajú okrádať pašerákov. Takže vojdite za ním do zničeného domu a padacími dverami, ktoré odomkol, do podzemného úkrytu.
Po vstupe pozabíjajte zlodejov. Keď všetci padnú, príde vodca pašerákov, tak si pohovorte a dostanete odmenu 15 zlatých. Ešte niečo potrebuje. Stráž ich už dosť vyšetruje a chcel by, aby vyšetrovací dôstojník zmizol. Je v strážnici, no aby ste sa tam dostali, potrebujete kľúč od jedného pochôdzkára v meste. Vráťte sa do mesta. Môžete aj druhou stranou, vyjdete tak tajným východom v krčme. Keď vyjdete z krčmy, tak choďte rovno do dverí oproti. Dostanete sa tak na hradby. Tam vás rovno napadnú stráže (netuším prečo, ak zájdete na hradby mimo tejto úlohy, tak sú v pohode), tak ich pobite. Je tu označený seržant, tak prezrite jeho telo. Ak kľúč u seba nemá, tak prezrite aj ostatné hradby v meste a jeden zo seržantov bude mať kľúč u seba. S kľúčom vojdite do strážnice. Je to budova pri severnej bráne, nad obchodníckou ulicou.
Tam nájdete poručíka, ale aj dosť veľa stráží. Všetkých ich pozabíjajte. Po boji si vezmite z jeho tela kľúč a choďte do zadnej časti terasy. Tam je v klietke zavretý elf Jacen. Toto nie je súčasťou úlohy, ale keď ste tu (a jedine v rámci tejto úlohy sa sem dostanete), môžete ho oslobodiť a on sľúbi, že bude za vás bojovať vo vašej pevnosti. Napokon sa vráťte za vodcom pašerákov a oznámte mu výsledok. Úloha je splnená a po predošlých odmenách dostanete ešte ďalších 20 zlatých. Tým sa s vami odmietajú rozprávať stráže a Aidan a majú voči vám samozrejme nepriateľské poznámky.


1.1. Pašerácka jaskyňa

Toto dávam len na okraj do pozornosti. V rámci oboch úloh, aj pre stráže, aj pre pašerákov, sa dostanete do pašeráckej jaskyne. Na juhozápadnej strane je hračkárska krabica, v ktorej je hračkársky vozík (dar). V centrálnej jaskyni je nad schodmi hromada kníh, v ktorej je návod na pasce a v rohu jaskyne, pri ďalšom východe je krabica, v ktorej je zámočnícke náradie (dar). V pašeráckych krabiciach sú rukavice Trickster´s Gloves.


2. Držte z dosahu detí (Keep out of Reach of Children)

Túto úlohu môžete prijať v meste Amaranthine, medzi úlohami na tabuli gildy obchodníkov. V meste sa objavil antivanský jed. Obchodníci tvrdia, že s tým nemajú nič spoločné, ale chcú, aby zmizol z ulíc. Jedna fľaška je na vozíčku pri vstupe do strážnice, oproti severnej bráne. Ďalšie dve majú na stoloch obchodníci Majster Henley a Glassric. Posledná štvrtá je na vozíčku pri južnej bráne, v ktorej stojí Aidan. Naľavo od nej sa zhovárajú dvaja obyvatelia mesta. Keď máte všetky štyri, odovzdajte ich Kendrickovi za 7 zlatých.


3. Dar liečebnej sady (A Donation of Injury Kits)

Túto úlohu môžete prijať v meste Amaranthine, medzi úlohami na tabuli chrámu pred chrámom, povyše krčmy. Stačí odovzdať cirkevníčke pri tabuli 5 liečivých balíčkov (Injury Kit), ktoré môžete nájsť u nepriateľov, alebo kúpiť u obchodníkov.


4. Dar liečív (A Donation of Poultices)

Túto úlohu môžete prijať v meste Amaranthine, medzi úlohami na tabuli chrámu pred chrámom, povyše krčmy. Stačí odovzdať cirkevníčke pri tabuli 5 silných liečivých obkladov (Potent Health Poultice), ktoré môžete nájsť u nepriateľov, alebo kúpiť u obchodníkov. Tu v meste ich má aj majster Henley.


5. Siroty

V meste Amaranthine choďte do krčmy. Pri vstupných dverách je tabuľa, na ktorej môžete prijať tieto úlohy. Nemáte od začiatku k dispozícii úplne všetky. Vždy sa vám sprístupňuje pár z nich priebežne, ako prechádzate tri základné úlohy z hlavného príbehu.


5.1. Siroty Pohromy? (The Blight Orphans?)

Úplne prosté, do urny pri tabuli stačí vložiť 50 strieborných, čím prispejete na siroty, ktoré stratili rodičov pri Pohrome Temnorodov a zároveň tým splníte túto úlohu.


5.2. Kázne Justinie II (The Sermons of Justinia II)

Siroty Pohromy chcú knihu kázní. Nájdete ju v chráme povyše krčmy. Je na kazateľníckom pódiu. Len si ju vezmite a odovzdajte ju do krabice pri tabuli s úlohami sirôt. Anders a Velanna (+1), Justice a Nathaniel (-1).


5.3. Siroty Pohromy (Znovu) (The Blight Orphans (Again))

Siroty chcú ďalšie peniaze, tentokrát 2 zlatky na vankúše a prikrývky, ako aj brandy na zahriatie. Antivanské Brandy môžete kúpiť tu u krčmára a spolu so zlatkami im ich dať do krabice pri tabuli.


5.4. Moonshine pre deti (Moonshine for the Children)

Siroty sa dopočuli, že Hubet má dobrý Moonshine a oni by ho využili. Po prijatí tejto úlohy sa vám sprístupní budova Hubertov brloh na ulici obchodníkov. Je priamo pri Octhamovi. Vojdite a vnútri zabite troch típkov, ktorí vás napadli. V jednej krabici je alkohol Dračí moč (dar) a v druhej je Moonshine (domácky pálený alkohol). Ten dajte do krabice pre siroty v krčme.


5.5. Zametačov hon (Scavenger Hunt)

Siroty stratili pri hraní sa na ulici pár vecí a boli by radi, keby ich niekto našiel. V strome povyše krčmy sú zabodnuté vidly. Na lane pod krčmou visí kladivo. Na stole v ulici obchodníkov je koláč. V tej istej ulici je na zemi pri Glassricovi topánka. V rohu mesta, pod chrámom, pri južnej bráne je za pár krabicami na zemi bábika. Keď máte tieto veci, len ich odovzdajte do krabice v krčme.


5.6. Tie sladké siroty (Those Sweet Orphans)

Predtým ste deťom získali knihu „Kázne Justinie II“ z chrámu. Teraz sa chcú poďakovať matke Leanne. Natrhali pár bylín a chcú, aby ste jej ich rozsypali po posteli. Vezmite si teda košík s rastlinami zo stola tu v krčme, pri tabuli s úlohami. Len zájdite do chrámu a v pravej bočnej miestnosti je Leannina posteľ. Dajte jej tam tie byliny. Sigrun, Justice a Nathaniel (-1), Anders a Oghren (+1).


5.7. Dar pre Mellise (A Present for Melisse)

Siroty chcú vystrašiť Melisse strašiakom s nožom. Nôž nájdete v krčme v kuchyni. Strašiaka nájdete na predmestí na farme pri jednom z domov. Potom sa vráťte do mesta, za južnou bránou s Aidanom napravo je pred domom mäkké miesto, tam zabodnite strašiaka a je to. Oghren (+1), Sigrun a Justice (-1).


5.8. Ospravedlnenie (Making Amends)

Siroty videli ako strašiak rozplakal Mellise a chcú sa jej ospravedlniť, no aby nevedela, že to boli oni, tak prosia toho, kto prijme túto úlohu. Takže zájdite do chrámu nad krčmou. V miestnosti napravo, v izbe matky Leanne, nájdete na stole kvety. Vezmite si ich a položte ich pred dom Mellise (ten istý dom, kde ste umiestňovali strašiaka). Splnené. Sigrun, Justice, Nathaniel (+1).


6. Kým nás smrť nerozdelí (Till Death Do Us Apart)

V meste zájdite do Chrámu, ktorý je povyše krčmy. Medzi lavicami sa modlí Alma. Oslovte ju a spomenie, že sa jej stratil manžel. Naposledy ho videli v krčme. Zájdite do krčmy a na polici napravo od baru je kus listu od jej manžela, kde spomína prechádzku na hradby. Choďte na hradby cez dvere pri veliteľovi Aidanovi, pri južnej bráne. Na konci hradby je ďalší kus listu, kde píše, ako ho mrzí, že sa mu nepodarilo kúpiť starý dom. Je to dom úplne dole pri vstupe do oblasti, na predmestí. Vojdite do domu pri stane a tam je obesený Karrem. Vezmite si jeho telo a nájdete list, kde píše, že sa zabil sám, lebo si myslel, že nie je hodný svojej ženy. Už to len choďte oznámiť úbohej Alme.


7. Lov na slabých (Preying on the Weak)

Túto úlohu môžete prijať v meste Amaranthine, medzi úlohami na tabuli chrámu pred chrámom, povyše krčmy. Mesto terorizuje banda darebákov a vymáhajú peniaze od ľudí na predmestí. Po prijatí úlohy sa na predmestí objaví pár skupín darebákov. Pri vstupe do oblasti, pri domoch povyše a pri farme naľavo. Pobite ich a úloha je splnená. Odmenou vám budú veci, ktoré získate od porazených zo štyroch skupín darebákov.


8. Mimo kontroly (Out of Control)

Túto úlohu môžete prijať v meste Amaranthine, medzi úlohami na tabuli chrámu pred chrámom, povyše krčmy. Hľadajú niekoho, kto sa vie vysporiadať s apostátmi a malefikármi. Zájdite do Chrámu a pohovorte si so Ser Rylien. Tá vám povie, že v meste je pár osôb podozrivých z temných magických praktík. No ona je ešte len nová templárka a nemá posily, tak hľadá niekoho skúsenejšieho. Ak je s vami Anders, tak ho nepoteší loviť iných mágov (-1). Vydajte sa teda do mesta pátrať po osobách podľa jej popisu. Prvý je mumlajúci elf, ktorý je pri južnej bráne a vydá sa smerom ku krčme. Druhá je potulujúca sa elfka, ktorá je na ulici obchodníkov a prechádza pomedzi obchodníkov. Posledný je bľabotajúci muž, ktorý kráča od severnej brány na hradby pri strážnici. Všetkých troch odsledujte a keď ich oslovíte, tak vás napadnú. Zabite ich. Keď zabijete všetkých troch, tak zistíte (zrejme v zákulisí), kde sa schováva ich vodca. Apostátsky mág sa schováva v rohu obchodníckej ulice, za starým skladom. Zájdite tam a zabite ho. Získate od neho kapucňu prvého očarovateľa. Po jeho zabití sa vráťte za ženou pri tabuli chrámu po odmenu 20 zlatých.



C. Prebudenie

V rámci hlavnej úlohy „Awakening“ musíte splniť tri ďalšie úlohy. „Posledný z Légie“, „Tiene Čiernomočiaru“ a „Cesta Spravodlivého“. Všetky tri získate vo vašej pevnosti a potom v meste Amaranthine vám povedia ďalší ľudia, kam treba ísť v rámci týchto úloh, čím sa vám na mape sprístupnia nové oblasti. Tieto úlohy môžete plniť v ľubovoľnom poradí, prípadne sa medzi nimi aj ľubovoľne presúvať a plniť priebežne ich hlavné príbehy aj vedľajšie úlohy.



C.1. Posledný z Légie (Last of the Legion)


C.1.A. Knotwood Hills


1. Knotwood Hills

Po príchode zabite beštiu a vydajte sa najprv hore na sever. Tam sú dvaja kati, ktorý vás hneď napadnú, tak ich zabite. Pri nich je aj obesenec s nápisom „Toto sa stane všetkým cudzoložníkom“.
Vráťte sa na rázcestie a prejdite mostom. Pod schodmi je truhlica, v ktorej je Hirol´s Lava Burst (dar) a zničený list - kódex 329: Darran Lyle´s Missive a vedľajšia úloha „Dávno pochovaná minulosť“, z ktorej zistíte, že Darran Lyle, lovec pokladov, našiel niečo v trhline a zrejme by o tom mohli vedieť v meste Amaranthine.
Potom zbehnite dole veľkými schodmi a pod nimi pobite skupinu raptorov, ktorá vás napadne. Južne pod schodmi nájdete vo vreci prívesok Micahove šťastné srnčie kopýtko a tým získate vedľajšiu úlohu „Šťastný talizman“. Je to prívesok Micaha a Colberta, ktorí vám povedali o tomto mieste a zrejme by ho chceli späť.
Potom pokračujte na sever, kde narazíte na trpaslíčku Sigrun, ktorú zajali Temnorodi, no utiekla im a bojuje s nimi. Pomôžte jej ich zabiť. Potom ju môžete presvedčiť, aby sa pridala k vám a máte ďalšiu spoločníčku - kódex 205: Sigrun.
Potom vojdite do pevnosti.


2. Kal´Hirol - okolie

Po pár krokoch si môžete vychutnať pohľad na oblasť, pričom vám Sigrun povie pár slov o tomto mieste. Poniže je zomierajúci Jukka, člen Légie Smrti, ktorý vás varuje pred deťmi - ohavnosťami aj na pomery temnorodov. Prebojujte sa na koniec cesty k mostu cez temnorodov. Tam prejdite mostom. Napravo je pri pár raptoroch prastará trpasličia krabica v ktorej sú prastaré topánky. Vybehnite hore kopcom k bráne, kde pobite ďalšiu skupinu Temnorodov. Napravo od brány je krabica v ktorej je brúsny kameň (dar). Prejdite bránou na nádvorie pevnosti. Tam vás Sigrun varuje, aby ste sa vyhli hlavnej bráne, pretože tam pohorela aj Légia smrti, keď temnorodi obrátili obranu pevnosti proti nim a navrhne pohľadať tajný prechod. Je tu pár tiel temnorodov, vázy a napadnú vás tu aj temnorodské decká. Po boji vojdite do pevnosti. Je na vás ako. Môžete použiť aj hlavný vchod, aj tajný, obe vás dovedú do vstupnej haly. Akurát hlavný vchod vás dovedie do spodnej časti haly, kde je plno nášlapných pascí a okolo vás temnorodi a golemovia, ktorých oživuje Majster Golemov v hornej časti. Ak pôjdete tajomným tunelom, tak sa dostanete rovno do hornej časti, kde môžete zabiť hneď majstra golemov, čím vyradíte golemov a potom bezpečne môžete likvidovať nepriateľov bez vystavovaniu sa pasciam. Tajný prechod je na nádvorí naľavo. Tam sú na stene dve kamenné tváre a tá nižšia má spínač, ktorým si otvoríte prechod.


3. Kal´Hirol - Vstupná časť

Vybojujte boj vo vstupnej hale a nezabudnite vziať majstrovi golemov ovládaciu palicu na golemov. Potom choďte ďalej. V chodbe narazíte na golema. Aktivujte ho a keďže máte palicu, dá sa do boja s vašimi nepriateľmi. Pobite tu nepriateľov. V ľavej časti je vo výklenku hromada zvitkov s technikami rún (Masterpiece Paralyze Rune, Paragon Paralyze Rune). Pokračujte ďalej popri duchoch trpaslíkov. Pri dvoch duchoch, ktorí sa bavia o tom, že by ušli, je v bočnej miestnosti pár zvitkov s technikami rún (Masterpiece Cold Iron Rune, Paragon Cold Iron Rune) a v hromade kostí na oltári je prastaré zničené brnenie.
Ďalej na chodbe vás napadne pár pavúkov. V bočnej miestnosti pri pavúkoch je list - kódex 272: A Scout´s Report. V ďalšej miestnosti bojujú duchovia a vás tam napadne pár ďalších nepriateľov. Na zemi je zvitok (Gravity Trap) a poniže neho je nahnitý denník (kódex 229: Dailan´s Journal).
Postupujte ďalej popri duchoch a v bočnej miestnosti pri dvoch duchoch trpaslíkov je lýriom nasiaknutá mŕtvola, z ktorej si vezmite Lýriový piesok (pre Dworkina Glavonaka). O kus ďalej od týchto dvoch duchov vás napadnú opäť pavúky. V bočnej miestnosti pri nich je na stene rezba, ktorú si pozrite (kódex 168: The Fortress of Kal´Hirol) a v truhlici tam nájdete dve runové techniky (Masterpiece Immunity Rune, Paragon Immunity Rune) a Lýriový prsteň (dar).
Za pavúkmi sa dostanete naspäť do hlavnej haly, do jej hornej časti, ktorá bola kvôli blokáde z dolnej časti neprístupná. Tu môžete prejsť ďalej, no predtým môžete skočiť do poslednej miestnosti nad vami. Tam je pár nepriateľov a emisár, ktorý má u seba zničené kladivo a magickú Palicu vitality (úroveň 9, +5 odolnosť, +1 regenerácia zdravia, +10 sila kúziel). Potom sa vráťte do hlavnej haly a prejdite do ďalšej časti.


4. Kal´Hirol - Obchodnícka štvrť

Po vstupe uvidíte súboj medzi samotnými Temnorodmi. Vojdite do haly. V miestnosti naľavo je na stene rezba - kódex 169: The Paragon Hirol a je tam aj sarkofág, v ktorom je Opasok Kal´Hirolu (+6 obrana, +10% ochrana fyzická, pred ohňom a chladom) a vedľa je zvitok s technikou rún (Elemental Rune). Vráťte sa do predošlej miestnosti a choďte jedinými otvorenými dverami na východ. V druhej hale bojujú medzi sebou temnorodi, no nemajú problém spoločne sa obrátiť proti vám. V severozápadnej časti tejto haly je malá slepá chodba, v ktorej sú v hromade kostí Zdobené strieborné chrániče (dar) a obďaleč je lýriové nálezisko (lýriový piesok - pre Dworkina Glavonaka). Na juhu je miestnosť, kde uvidíte ako duch Ogra zabije ducha trpaslíka Dailana. Z jeho kostí si môžete vziať zlomený meč a štít Partha. Pri jeho tele je aj pamätná tabuľa, ktorú si vezmite - Spomienky kameňa. Tiež je tu zvitok s receptom (Greter Stamina Draught). Napokon choďte do severovýchodnej časti haly a tam je prechod vedúci ďalej.

V ďalšej hale pobite nepriateľov. Pod schodmi je železné nálezisko, z ktorého si vezmite železnú rudu (pre Wadea a Herrena). Na druhej strane je aj zvitok s technikami rún (Masterpiece Flame Rune, Paragon Flame Rune) a je tam opretá poškodená sekera. Pri golemovi je zariadenie na opravu vecí. V pevnosti ste mohli nájsť staré topánky, poškodené brnenie, zničený meč, kladivo a teraz tu sekeru. Všetky tieto veci môžete opraviť a získate z nich unikátne veci: Sekeru Heirsplitter, meč Kallak, kladivo Valos Atredum (ôsma úroveň, všetky majú tri diery pre runy) a tiež Topánky Obrany Hirolu a Brnenie Obrany Hirolu.

Pokračujte ďalej. V ďalšej miestnosti pobite pár nepriateľov. Ak je s vami Oghren, môžete si prezrieť starú nákovu a on si zaspomína na Branku. V klietke je tu zavretý Steafan. Steafan tvrdí, že tam bol kradnúť a niečo našiel a prisahá, že ho temnorodi ničím nenakazili. Môžete ho zabiť, (Sigrun, Nathaniel, Justice -5), alebo prepustiť (a vziať si od neho Majstrovskú ohnivú runu), alebo ho tam nechať hniť. Pokračujte. V ďalšej miestnosti už deti temnorodov vstupujú do puberty a napádajú vás. Tu sa cesta rozdvojuje.

Najprv choďte na juh, tam cesta končí v malej hrobke. Po obvode hrobky je päť dlažobných kociek, dve vľavo, dve vpravo a jedna hore. Všetky majú rozličné znaky a nad nimi sú na stenách ďalšie znaky. Keď aktivujete dve dlažobné kocky, tak sa znaky na nich vymenia. Takže proste ich aktivujte tak, aby boli všade rovnaké znaky na zemi aj na stene. Keď ich aktivujete správne, otvorí sa sarkofág uprostred a získate pár zlatých, amulet Požehnanie prírody (regenerácia života, many, staminy) a Rukavice Obrany Hirolu. Vráťte sa na rázcestie a pokračujete druhou trasou.

V ďalšej miestnosti plnej nepriateľov je opäť rázcestie. Cesta na západ vedie ďalej, na juhu je len pokladnica, ktorú vyrabujte. Nájdete tam recepty na runy (Masterpiece Stout Rune, Paragon Stout Rune), Prilbu Obrany Hirolu (čím už máte kompletnú sadu s rukavicami z hrobky a opravenými topánkami a brnením z predošlej haly) a Vyrezávaný Zelenokameň (dar).
Potom sa už len prebojujte na koniec oblasti cez množstvo nepriateľov. V poslednej miestnosti máte páku, ktorou môžete otvoriť dvere vedúce na začiatok oblasti. Máte tu prechod do dolnej časti pevnosti a máte tu aj východ do Knotwood Hills, keby ste si potrebovali odskočiť.

Kal´Hirol - dolná časť
Len prejdite dlhou chodbou a narazíte na veľkého Inferno golema a na temnoroda zvaného Stratený. Bojujte a zabite oboch. Kódex 17: Inferno Golem. Z golema si vezmite schránku pekelného golema a zo Strateného si vezmite Palicu strateného (palica pre mága deviatej úrovne, +10 mágia, +15 duchovná odolnosť, +15 moc kúziel, +75 stamina, +50% duchovné poškodenie) a opasok bojového mága (+5 sila vôle, +5 sila kúziel). Potom pokračujte ďalej chodbou do haly, na dne ktorej sú temnorodské matky. Zo zeme na vás budú vyliezať chápadlá, ktoré sa vás budú snažiť dostať. Môžete s nimi bojovať, ale nemusíte, stačí sa rýchlo dostať k dvom reťaziam a zničiť ich. Tým sa uvoľní veľký balvan, poklop (čosi) nad matkami, padne to na ne a zničí ich to. Sigrun je teraz ochotná sa k vám pridať natrvalo ako strážkyňa, ak jej to navrhnete (hoci ste z nej mohli spraviť strážkyňu už predtým).



C.1.B. Vedľajšie úlohy


1. Šťastný talizman (Lucky Charms)

Prejdite mostom na druhú stranu po vstupe do oblasti. Tam dole cez dvojo schodov. Južne pod druhými je vo vreci Micahove šťastné srnčie kopýtko. Micah a Colbert boli tí dvaja, ktorí vám povedali, ako sa sem dostať. Sú v meste Amaranthine, tak sa za nimi vráťte a odovzdajte im Micahov talizman. Odovzdajte im ho, slušne poďakujú a odídu. Odmena žiadna.


2. Dávno pochovaná minulosť (The Long-Burried Past)

Prejdite mostom na druhú stranu po vstupe do oblasti. Prejdite prvými schodmi a nájdete truhlicu, v ktorej je zničený list, z ktorého zistíte, že Darran Lyle, lovec pokladov našiel niečo v trhline a zrejme by o tom mohli vedieť v meste Amaranthine. Zájdite teda do mesta a choďte do chrámu, ktorý je povyše krčmy. V ňom pri oltári, pri dverách vedúcich napravo do izby matky predstavenej, je skriňa so záznamami. Prezrite si ju a získate informáciu, že Darran mal kedysi na predmestí dom. Je to druhý dom od vstupu do oblasti, ten pri ktorom stáli Micah a Colbert. Za týmto domom je pri kadi hromada zeminy. Prezrite si ju a nájdete v nej prsteň Jemnosti (+3 Obratnosť, +3 Dôvtip). Úloha splnená.


3. Spomienky kameňa (Memories of the Stone)

V pevnosti Kal´Hirol, v časti Obchodnícka štvrť, je v južnej miestnosti, pod halou, v ktorej narazíte na temnorodov bojujúcich medzi sebou, pamätná tabuľa. Zistíte z nej, že keď nepriatelia nepadli pevnosť, tak všetci trpaslíci utiekli a brániť ju zostali len bezkastí, ktorých zjednotil a inšpiroval Dailan. Síce padli, ale jemu sa podarilo do tejto tabule zaznamenať ich mená ako hodnotných bojovníkov, nie ako bezkastý odpad. Odneste túto tabuľu do vašej pevnosti, tam sú dvaja trpasličí bratia Voldrik a Dworkin Glavonakovci. Odovzdajte im túto tabuľu. Odmenou vám bude dobrý pocit z uctenia si pamiatky padlých.



C.2. Cesta spravodlivého (The Righteous Path)


C.2.A. Wending Wood


1. Dolná časť

Po vstupe uvidíte miesto prepadu a mužov na úteku a získate úlohu „Obchodné problémy“. Hoci je to vedľajšia úloha, je nevyhnutná pre postup v hlavnom príbehu. Pri horiacej barikáde nájdete kus hodvábu (1/9) pre úlohu „Obchodnícky tovar“. Z druhej strany horiacich vozov je truhlica s ďalším kusom hodvábu (2/9). Prejdite trochu ďalej a tam vás napadnú banditi, tak ich pobite. V truhlici je tu kus hodvábu (3/9) a na krabici je list - kódex 266: Orders to the Militia. Obďaleč na západe bojuje spálený Sylvan s banditmi a pridajú sa aj ďalší Sylvani. Pre vás sú všetci nepriatelia, takže ich pobite. Kódex 10: Charred Sylvan. U dvoch z banditov nájdete kus hodvábu (4 a 5/9) a pri stanoch je hromada látok, v ktorých je tiež kus hodvábu (6/9). Na kopci nad táborom je socha (1/8) - Kódex 247: The Canticle Mefarath pre úlohu „Maferathove monumenty“, v rámci ktorej treba nájsť osem sôch. Keď pôjdete na východnú stranu, tak tam sú ďalšie dve sochy, po oboch stranách cesty, krátko pred mostom vedúcim za trhlinu (2 a 3/8). Pozor na pasce a pár ďalších banditov pri nich. Pri moste je naľavo prevrhnutý voz s krabicou a s hodvábom a napravo sú ďalšie dve vozy s truhlicami, každá z nich s kusom hodvábu (7,8 a 9/9). Tesne pri moste je na kopčeku nad ním štvrtá socha (4/8).


2. Horná časť - stred a západ

Prejdite mostom a tam stretnete banditu na úteku a objaví sa elfka, ktorá vás varuje, aby ste sa ju nepokúšali dostať, že bojuje proti ľuďom, ktorí napadli jej druh a uniesli jej sestru Seranni. Potom zmizne. Pokračujte hore cestou k bráne. Cestu narazíte na dve skupiny banditov. Pri bráne ste na križovatke.
Naľavo je povyše vás opustený Daslishský tábor. Je opustený a zničený s pár hrobmi. Môžete si ho prezrieť a vyrabovať tam dve truhlice. V krabici nad hrobmi Elfská modlitba za mŕtvych (dar). Nájdete tu nahádzaných pár bežných, fereldenských zbraní. Nič viac tam zatiaľ nie je.
Dajte sa teraz z križovatky rovno, teda na západ. Na západ teda vedú dve cesty. Jedna rovno oproti bráne vedie na malú skalnú terasu so stĺpmi, kde je len truhlica a rastlina Madcup. Druhá vedie dole do doliny. Dole vás čakajú dvaja Sylvani. Choďte trochu viac na juh a pod starou vežou je Prastarý Sylvan. Zabite ho a vezmite si z neho prastaré sylvanské drevo (1/5). Choďte ďalej na juh, tesne pod plošinou s týmto prastarým Sylvanom. Pod starou vežou je mŕtvola temnoroda (prsteň Ash) a prepadne vás tam pár pavúkov.
Povyše diery s pavúkmi je ranený vojak Olaf. Pohovorte si s ním. Povie vám, že skupina vojakov prišla odtiaľto vyhnať elfov, ale dostali ich temnorodi. Pobili vojakov, vzali im zbrane a narafičili do elfského tábora, ktorý tiež vyvraždili a tak si elfka myslí, že dalishov zmasakrovali ľudia. Nakoniec mu poviete, že zomiera na nákazu. Je mu to jasné a poprosí vás, aby ste ukončili jeho trápenie. Môžete ho zabiť, alebo odmietnuť a on utečie. Tak, či tak, po vašom rozhovore sa objaví skupina temnorodov. Pobite ich a prezrite telá. U emisára nájdete elfský prívesok (dar). Vráťte sa späť na križovatku a cestou sa na plošine nad vami objaví elfka. Je presvedčená, že ste jej nepriatelia a vyvolá dvoch sylvanov a asi desať vlkov, ktorí vás napadnú. Pobite ich a choďte hore do elfského tábora. Tam nájdete Velannu. Môžete jej povedať, že ste ju dostali a zabiť ju. Ale radšej jej povedzte pravdu, že to všetko spôsobili temnorodi a že to oni uniesli jej sestru. Uverí vám, aj ak nemáte prívesok (+4), ale ak ho máte (ten čo mal emisár pri ranenom vojakovi), tak to podporí vaše tvrdenia viac, pretože je to prívesok jej sestry (+13). Chce ju ísť zachrániť, tak jej ponúknite pomoc (alebo ona vám, podľa toho, ako vediete rozhovor) a prijmite ju do partie. Nik nič nenamieta, akurát Oghren (-3, tak ho k jej prijímaniu neberte), zrejme mu pripomína Morriganu. Kódex 211: Velanna. Po prijatí Velanny do party (alebo po jej zabití, proste temnorodi boli takí galantní, že počkali, kým si vyriešite veci s ňou, než otvorili) sa otvoria dvere do bane poniže a z nich vylezie Ogr a pár temnorodov. V bani budete pokračovať hlavným príbehom.


3. Horná časť, severozápad

Teraz už len treba prezrieť zvyšok oblasti. V západnej časti, povyše miesta, kde bol ranený vojak je Prastarý Sylvan a poniže skupina vlkov spolu s alfa vlkom. Vlci dole obžierali telo temnoroda. Povyše nich je pri jame s mŕtvolami a spálenou mŕtvolou tretí Prastarý Sylvan. Pod jamou s telami je piata socha Maferatha. Na severe, z ľavej strany vstupu do bane, sú dole dve rastliny a šiesta socha Maferatha.


4. Horná časť, severovýchod

Vráťte sa na rázcestie pred vstupom do bane. Napravo je pri plote mŕtvola učenca. Má u seba poničený denník a zvláštny kameň - kódex 331: A Scholar´s Journal. Pod plotom je elfský koreň a žulové ložisko (pre úlohu od Voldrika z vašej pevnosti). Povyše ložiska je siedma socha Maferatha a pri nej je aj malý tábor temnorodov, ktorých pobite. Pokračujte Ďalej na východ. Narazíte na dve sochy, za ktorými je štvrtý a piaty prastarý Sylvan. Pohovorte si so sochami a získate a zároveň aj môžete splniť úlohu „Bratia z kameňa“. Pohovorte si so sochou Vojny a potom so sochou Mieru. Buď pre Vojnu zničte ducha Magistra (narušením neďalekých ostatkov), alebo pre Mier upokojte Vojnu.
Postup aktivovania plošín. Potom choďte ďalej k magickému kruhu. Na jediné miesto v jeho hornej časti môžete položiť kameň, ktorý ste našli u mŕtvoly učenca. Po jeho vložení sa aktivujú najbližšie plošiny, ktoré sú spojené s tou, na ktorú ste položili kameň. Vašou úlohou je jedným ťahom aktivovať všetky plošiny, takže vždy aktivovať jednu a potom ďalšiu, ktorá je s ňou spojená a robiť to tak, aby ste sa nedostali do slepej uličky, že nemáte neaktívnu plošinu po poslednom aktivovaní. Celkovo je tam dvadsať plošín, takže začnite od prvého o jedno doprava, vojdite do vnútorného kruhu, obíďte si ho celý dookola, vyjdite z neho von do predošlého kruhu, o jedno hore a von do vonkajšieho kruhu, ten si celý obíďte dookola, vráťte sa do prostredného kruhu a už ho len dorazte. Pomôžte si obrázkom. Samozrejme môžete zvoliť aj iný postup. Keď aktivujete všetky, môžete znovu aktivovať kameň, ktorý ste vkladali ako prvý a uprostred kruhu sa objaví mystická truhlica. Obsahuje prívesok Osvietenie (+10 mentálna obrana, +3 ku všetkým vlastnostiam).
Nad magickým kruhom je posledná Maferathova socha. Pod ním je sylvan a aj Starý (The Old One), čo je tiež Sylvan, ale jeden z tých nadradených. Zabite ho a vezmite si jeho srdce „Srdce lesa“. Na kopci nad nimi je mŕtvola, u ktorej je Bronzový Sextant (dar) a neďaleko pri ohnisku je Inez. Odmieta odísť za Wynne, kým nenájde rastlinu, ktorú hľadá. Ponúknite jej pomoc. Choďte na sever, tesne pod vstup do bane, poniže hlavného rázcestia. Tam nájdete pod stromom obyčajne vyzerajúcu rastlinu, z ktorej si môžete vziať semená. Odneste ju Inez, ktorá vám dá za odmenu dva recepty a odíde.


5. Baňa Silveritu

Keď ste skončili s prieskumom lesa, tak vojdite do bane, ktorú vám zdvorilí temnorodi otvorili potom, čo ste vyriešili úlohu s Velannou. Zostupujte dole a cestou si vezmite zo zeme list - kódex 260: A Miner´s Letter. Dole vás čaká prekvapenie, padnete do pasce.
Nezabudnite si tu pobrať všetko, čo chcete a doplniť úlohy, ktoré potrebujete, pretože sa do tejto oblasti nebudete môcť po odchode vrátiť.
Preberáte sa vo väzení. Objaví sa Seranni, Velannina sestra, ktorá zjavne pracuje pre Architekta. Pustí vás von a poradí vám, že stále môžete získať svoje veci. Sestru dosť ignoruje. Presvedčte ju, nech vám povie, čo sa deje a dá vám kľúč od truhlice v emisárovej izbe, čo by vám mohlo veci trochu osvetliť. Potom utečie. Velanna (+2). Vyjdite von a zabite troch strážcov a z jedného z nich si vezmite kľúč od dvier. Môžete otvoriť dve cely, v jednej je mŕtvola trpaslíka a v druhej kameň, pod ktorým je ukrytá nejaká výbava. Choďte hore na sever do laboratória. V hromade kníh na zemi nájdete dva recepty na runy (Masterpiece Frost Rune, Paragon Frost Rune) a knihu Phylacteries: História písaná krvou (dar). Na jednom stole je stránka z denníka (kódex 257: The Architect´s Journal) a na druhom stole sú poznámky k experimentu (kódex 263: The Architect´s Notes). Potom si pozrite dve ovládacie páky na pódiu. Potiahnite raz pravú a trikrát ľavú, aby horeli ohne len na horných dvoch stĺpoch zo štyroch pod vami. Potom použite opäť pravú a plyn z miestnosti zmizne. Vráťte sa k celám a môžete teraz vojsť do tej miestnosti. V miestnosti je len jedna truhlica, v ktorej je nejaké zlato, luk Dragonspite (ôsma úroveň) a Blackblade Tunic (ľahké brnenie deviatej úrovne, tri otvory na runy, +12 ochrana, +20 odolnosť voči ohňu a chladu). Vráťte sa k celám a pokračujte na juh.
Za dverami môžete použiť balistu na zničenie sochy, ktorej trosky zabijú väčšinu nepriateľov v hale pod vami. Ostatných dorazte sami, keď k nim zbehnete dverami naľavo. V hale prejdite dverami a porazte ďalšiu skupinu nepriateľov. V chodbe si prezrite napravo tehlovú stenu v oblúku, ktorý vyzerá ako dvere a je to tak, je tam tajná miestnosť, v ktorej nájdete v hromade kníh dva recepty na runy (Masterpiece Hale Rune, Paragon Hale Rune) a v truhlici Blacblade Helm (ľahká prilba deviatej úrovne, +4 sila vôle, +0,5 regenerácia staminy, +5 kritický zásah).
Pokračujte chodbou a narazíte na prvý experiment. Je to nepriateľ, ktorý ma na sebe komplet výbavu jedného z členov vašej party, ktorí padli do zajatia. Takže ho zabite spolu s dragonlingmi, ktorých si povolal a vezmite si výbavu pre jedného člena party. Hneď v ďalšej miestnosti je napravo hromada kameňov, v ktorej je žiarivý malachit (dar). V malej jaskyni oproti tejto kope kamenia je Keenan, úbohý strážca z vašej pevnosti, ktorého dostali a teraz tu zomiera. Temnorod s kladivom, ktorý mu dolámal nohy, mu ukradol aj svadobný prsteň. Prosí vás, aby ste ho našli, zabili a prsteň odniesli jeho žene Nide, aby vedela, že na ňu myslel a ako zomrel - „Posledné želanie“.
Postupujte ďalej a v ďalšej jaskyni je druhý experimentálny subjekt s výbavou druhého člena vašej party. Pobite tu nepriateľov a vezmite si veci. V rohu je tu tiež zabitý vojak, ktorý má u seba ďalekohľad (dar). Prejdite do ďalšej jaskyne, kde sú posledné dva experimentálne subjekty, takže už máte výbavu pre všetkých členov skupiny. Pri vstupe do tejto jaskyne je aj silveritové nálezisko (pre majstra Wadea a Herrena).
Z tejto jaskyne máte dve cesty. Najprv choďte na východ. Tam v dolnej časti je lýriové nálezisko (lýriový piesok - pre Dworkina Glavonaka) a v hornej je Hurlocký Krotiteľ drakov. Zabite ho a vezmite si od neho kladivo Nohodrvič (ôsma úroveň) a Keenanov prsteň. Zo zabitého Drakea si vezmite Drakenskú šupinu, spoza ohrady si vezmite Dračie vajce. Vráťte sa do predošlej jaskyne a pokračujte na juh.
V prvej miestnosti narazíte na Nekromancera a jeho poskokov, výtvory a dráčikov. Pokračujte ďalej a v chodbe choďte do miestnosti naľavo. V truhlici je tam prsteň nasledovníka (+15 sila vôle), v hromade kníh je plán na pascu (Elemental Trap) a na stole je list - kódex 256: A Letter from the Architect. V poslednej miestnosti je truhlica, ktorá obsahuje všetky vaše ostatné veci, ktoré vám zhabali, keď vás zajali a ktoré ste nemali na sebe. Pri truhlici je aj quanarský obchodník Armaas. Môžete s ním obchodovať a tiež ho môžete presvedčiť, aby sa presunul obchodovať do vašej pevnosti (v rámci úlohy „Obchod musí fičať“).
Potom len prejdite poslednými dverami do haly, kde na vás Architekt poštve dvoch dračích otrokov. Sú to potvory, pretože lietajú a vtedy s nimi nemôžete bojovať. Sústreďte sa prioritne vždy len na jedného. Snažte sa ho udržať dole (omráčiť, zmraziť). Je to zdĺhavé. Zabite oboch. Po ich zabití odchádza Architekt aj so Seranni a Uthou. Velanna ju chce nájsť a ponúkne sa, že sa pridá k Šedým strážcom (aj ak ste už rituál prijatia uskutočnili). Sigrun (+3). Nezabudnite prezrieť telá drakov a vziať si štít Landsmeet (deviata úroveň), ľahké rukavice The Slippery Ferret´s Gloves (deviata úroveň) a ľahké rukavice Shock Treatment (ôsma úroveň).



C.2.B. Vedľajšie úlohy


1. Obchodnícky tovar (The Merchant´s Goods)

Túto úlohu môžete prijať v meste Amaranthine, medzi úlohami na tabuli gildy obchodníkov. Máte nájsť tovar, ktorý sa stratil obchodníkom. Je to deväť kusov hodvábu. Pri vstupe do oblasti je horiaca barikáda. Jeden kus je pred ňou a druhý v truhlici za ňou. Naľavo je skupina banditov v truhlici majú tretí kus. Na kopci povyše pobite banditov a Sylvanov. Dvaja z banditov majú pri sebe štvrtý a piaty kus. V tábore pod nimi je pri stane hromada látky, kde je šiesty kus. Celá oblasť je rozdelená na hornú a spodnú a sú oddelené trhlinou s mostom. Naľavo od mosta je krabica so siedmym kusom a napravo od mosta sú dva prevrhnuté vozy s krabicami, kde sú kusy osem a deväť. Keď máte všetky, tak ich odovzdajte v Amaranthine Kendrickovi a dostanete 25 zlatých.


2. Obchodné problémy (Trading Troubles)

Po vstupe do Pohyblivého lesa ste našli zničenú karavánu, ktorú rabovali banditi, ale rozsah škôd bol väčší, než by mohli spôsobiť oni. O problémoch v tejto oblasti viete už od Mervisa, ktorý vás inštruoval sem v rámci hlavného príbehu. Prejdite spodnou časťou k trhline, ktorá delí oblasť a prejdite ju mostom. Za mostom narazíte na elfku, ktorá tvrdí, že jej sestru uniesli obchodníci a že jej ľud zmasakrovali ľudia, takže je zrejmé, že na karavány útočila ona. Na tejto strane narazíte na križovatku, tak choďte nahor, doľava a nájdete zničený dalishský tábor.
Potom choďte dole, do údolia pod týmto táborom. Tam je ranený vojak Olaf, ktorý vám pred smrťou povie, že za všetko sú zodpovední temnorodi. Po rozhovore s ním vás ich pár napadne, tak ich pobite. Jeden z nich má u seba elfský prívesok. Vráťte sa do tábora elfov. Cestou sa objaví nad vami elfka a poštve na vás pár Sylvanov a vlkov, keďže ste ju nepočúvli a neušli. Pobite ich a zájdite do zničeného dalishského tábora. Tam nájdete elfku Velannu. Povedzte jej, že to neboli ľudia, ale temnorodi (môžete, ale aj nemusíte to podporiť príveskom). Uverí vám a vy ju môžete vziať k sebe do party, aby mohla s vašou pomocou nájsť, alebo pomstiť sestru. Je zaujímavé, že mnohí iní v hre museli zomrieť aj za menšie zločiny a Velanne sa odpustí len preto, že sa pomýlila. Aj tu sa ukazuje, že spravodlivosť neplatí pre všetkých rovnako, ale ide o to, koho kto pozná (v tomto prípade pozná vás, veliteľa Šedých strážcov).
Keď sa vrátite do mesta Amaranthine, tak zájdite za Mervisom a povedzte mu, že je po problémoch a karavány budú mať pokoj. Za odmenu vám ponúka 20 zlatých. Môžete to prijať, môžete ho presvedčiť až na 30, alebo môžete odmietnuť s tým, že nech peniaze použije pre príbuzných obetí.
Sigrun (+2), Nathaniel (+2), Velanna (-4 ak spomeniete elfov zodpovedných za útok a zatiahnete ju do toho, +2 ak vynecháte podrobnosti).


3. Maferathove monumenty (Maferath´s Monuments)

Túto úlohu môžete prijať v meste Amaranthine, medzi úlohami na tabuli gildy obchodníkov. Niekto ponúka odmenu za kópie veršov zo sôch Maferatha. Musíte nájsť teda tieto sochy. V spodnej časti Pohyblivého lesa sú štyri a štyri sú vo vrchnej časti. V spodnej časti sú jedna na kopci nad táborom banditov; druhá tesne pri moste, na kopci nad ním; tretia a štvrtá sú napravo od mostu, na východnej strane dolnej oblasti, na kopci. V hornej časti za mostom sú zvyšné štyri sochy. V severozápadnej časti sú dve, jedna je pri jame s mŕtvolami a druhá napravo od nej, pod vstupom do starej bane. V severovýchodnej časti sú posledné dve. Na kopci povyše žulového ložiska, pri tábore temnorodov je siedma socha. Posledná ôsma je na kopci nad magickým kruhom, pod ňou je Starý Sylvan.
Potom sa vráťte do mesta Amaranthine a v ulici obchodníkov oznámte splnenie úlohy Kendrickovi. Dostanete odmenu 13 zlatých. Anders (+1).


4. Botanička Inez (Ines the Botanist)

Túto úlohu vám zadá Wynne, ktorú (ak to prežila) stretnete pred chrámom v meste Amaranthine. Bola by rada, aby sa na stretnutie mágov pripojila jej známa Ines, ktorá sa nevrátila z Pohyblivého lesa. V lese choďte do jeho hornej časti za most a tam na severovýchodnú časť. Na kraji pri priepasti, na kopci nad Starým Sylvanom je Inez. Nemá veľmi Wynne v láske a ani sa nechystá odísť na stretnutie mágov, kým nenájde rastlinu, kvôli ktorej sa sem vypravila. Ponúknite jej pomoc s hľadaním. Choďte na sever, tesne pod vstup do bane, poniže hlavného rázcestia. Tam nájdete pod stromom obyčajne vyzerajúcu rastlinu, z ktorej si môžete vziať semená. Odneste ju Inez a tá vám za odmenu dá dva recepty (Superb Health Poultice, Superb Lyrium Potion) a odíde na stretnutie mágov.


5. Zo živého dreva (From the Living Wood)

Túto úlohu môžete prijať v meste Amaranthine, medzi úlohami na tabuli chrámu pred chrámom, povyše krčmy. Templári chcú vzorku dreva z prastarých Sylvanov. Päť Prastarých Sylvanov nájdete v hornej časti Pohyblivého lesa. Jeden je pod zničeným táborom elfov. Druhý je na západe, povyše miesta s raneným vojakom. Povyše druhého je na severozápade pri jame s mŕtvolami tretí. Poslední dvaja sú na východnej strane. Štvrtý aj piaty sú pri dvoch kamenných sochách, pred magickým kruhom.
Napokon sa vráťte do mesta Amaranthine a odovzdajte päť kusov dreva žene pri chrámovej tabuli. Dostanete odmenu 15 zlatých. Valenna a Anders (-1).


6. Bratia z kameňa (Brothers of Stone)

V hornej časti oblasti, za mostom choďte do severovýchodnej časti. Tam nájdete dve kamenné sochy. Sochu mieru a sochu vojny. Prvá vás volá Socha vojny, tak si pohovorte. Povie vám, že bol kedysi prastarým barbarom kmeňa Avvar, ktorých už dávno niet. Prišli Tevinterskí mágovia a pod vedením Magistra sa s nimi pustili do boja. Pobili jeho mužov, zabili aj Magistra, no ten predtým zoslal kúzlo, ktoré jeho a jeho brata uväznilo v kameni. Povie vám, aby ste narušili ostatky Magistra a zabili jeho ducha, čo ich oslobodí. Po rozhovore na vás volá aj socha Mieru. Oslovte ju.
Socha Mieru vám povie, že hnev nie je odpoveď. Že jeho brat sa mýli, pretože bol zožieraný hnevom a myšlienkou na pomstu a pomsta len ukojí jeho pocit, ale neoslobodí ich. Odpoveďou je mier a pokoj a máte o tom presvedčiť aj jeho brata.
Ak sa rozhodnete pomôcť vojne, tak choďte ku kostiam Magistra, ktoré sú poniže sôch (doteraz neboli aktívnym predmetom). Kliknite na ne a objaví sa Magistrov duch. Zničte ho a vráťte sa za sochou Vojny, ktorá vám poďakuje, hoci obaja bratia zostanú sochami a nič sa nezmení. Za odmenu vám dá zbraň dávneho hrdinu Dane, Zimná čepeľ (jednoručný meč siedmej úrovne, 3 diery pre runy, +4 útok, +3 poškodenie chladom). Oghren (+2), Justice (+2).
Ak sa rozhodnete pomôcť mieru, tak oslovte znovu sochu Vojny a presvedčte ho pomocou presviedčania, že to hnev ho tu väzní. Keď súhlasí s tým, že sa o to pokúsi, tak oslovte opäť sochu Mieru, ktorá vám poďakuje a sochy zostanú sochami. Za odmenu vás Mier naučil tri recepty, Potent Stamina Draught, Master Stamina Draught a Greater Spirit Balm. Nathaniel (+2), Signrun (+2).


7. Posledné želanie (Last Wishes)

Keď vstúpite do bane Silveritu, tak vás zajmú. Po úteku narazíte na experiment, ktorý má výbavu jedného z vašich spoločníkov. V ďalšej miestnosti je napravo malá jaskyňa, v ktorej je Keenan, úbohý strážca z vašej pevnosti, ktorého dostali a teraz tu zomiera. Temnorod s kladivom, ktorý mu dolámal nohy, mu ukradol aj svadobný prsteň. Prosí vás, aby ste ho našli, zabili a prsteň odniesli jeho žene Nide, aby vedela, že na ňu myslel a ako zomrel. Ak odpoviete, že mu prisaháte, že to splníte, pohŕda tým Velanna (-2) a ak dodáte, že k vám nepatrí, tak (-6). Tak odpovedzte, že by ste radšej priviedli domov jeho a vyhnete sa tomu.
Postupujte až úplne na východ a tam jedinou možnou cestou nahor k ohradám s dráčkami. Je tam Hurlocký Krotiteľ drakov. Zabite ho a vezmite si od neho kladivo Nohodrvič (ôsma úroveň) a Keenanov prsteň.
Keď sa dostanete z bane, tak choďte do mesta Amaranthine. Nida, jeho žena je v krčme, v izbe na poschodí s novým priateľom. Ďakuje vám za oznámenie, no je to jasné. On veril v ideály a ona bola praktická žena, ktorá chcela manžela po svojom boku, takže na neho proste nečakala.



C.3. Tiene Čiernomočiaru (Shadows of the Blackmarsh)


C.3.A. Čiernomočiar


Čiernomočiar

Postupujte cestou vpred a pripravte sa na dve skupiny vlkov. Dorazíte na rázcestie. Napravo je zničený dom, v ktorom je kostra. Vezmite si z nej prázdnu fľašu od jedu a zničený list a získate kódex 332: Bonnie´s Angry Letter a úlohu „Stopa lásky“. Je to telo Corina, ktorý sa zabil, keď ho opustila Bonnie, ktorá nechcela sledovať hádanky, ktoré pre ňu pripravil. Vy ich v rámci úlohy posledujete.
Z rázcestia vybehnite najprv na sever. Je tam slepá cesta, na konci ktorej je dračia lebka a dračia kosť. Vezmite si kosť a získate úlohu „Stratené dračie kosti“, v rámci ktorej treba nájsť ďalšie štyri kosti a všetky ich uložiť do dračej lebky.
Vráťte sa na rázcestie a choďte poslednou možnou cestou na východ. Pri bráne je mŕtvola temnoroda. Prezrite si ju, je to prvý znak, že tu zrejme bol Kristoff. Potom vás napadne pár pohromových vlkolakov, pobite ich. Kódex 7: Blighted Werewolf.
Naľavo je pri vreciach vedľa kurníka druhá stopa lásky. Obďaleč je mŕtvy mabarský pes. Z jeho tela si vezmite strunu (Catgut). Povyše je pod hromadou krabíc prastarý list - kódex 328: Karsten Wilde´s Last Testament a získate úlohu „Bremeno viny“. Obchodník sa zabil z viny z toho, že oklamal miestne dievčatá a zanechal stopu k svojmu pokladu. Tu sa pripravte na ďalšiu skupinu vlkolakov. V zničenom dome povyše je v skrinke pár kníh obsahujúcich záznamy dediny - kódex 235: Records of the Blackmarsh. V tom istom dome je aj hračkársky koník (dar).

Vyjdite z dediny na sever. Naľavo je ďalšia trhlina v závoji, akú ste videli pri dračej lebke. Kódex 37: Tears in the Veil a máte úlohu „Trhliny v závoji“, trhliny v závoji, ktorý oddeľuje fyzický svet od duchovného sveta Úniku. Povyše je malý tábor. Preskúmajte prístelok, čo je ďalší dôkaz, že tu bol Kristoff. Pod skalami pri ohnisku nájdete aj Kristoffov prívesok (dar). Pri zábradlí je horiace osvetlenie, kde je ukrytá tretia stopa lásky. Tu vás napadnú aj dvaja vlkolaci. Jeden má u seba prsteň Božské znamenie (+10 odolnosť voči chladu, ohňu, elektrine a zvýšenie regenerácie). Z tábora sa dajte na severozápad. V kamennom kruhu je vytrhnutá strana - kódex 251: The Baroness´s Secret. Tiež sú tu vlkolaci. Na kopci nad kamenným kruhom je dračia kosť (2/5). Vráťte sa do Kristoffovho tábora. Kúsok na východe sú ďalší vlkolaci a vlky a je tam aj dračia kosť (3/5). Potom choďte na posledné miesto na mape, na severovýchod. Naľavo je malý priestor, kde je starý sud, Karstenov tajný úkryt, kde je pár drahokamov a peniaze, čím splníte úlohu „Bremeno viny“. Je tu aj zamknutá truhlica (palcát Lebkodrv) a pár vlkolakov. Povyše vás napadne pár lariev, detská verzia nejakej temnorodskej mutácie. Kódex 11: The Children. Nad nimi je zamknutá truhlica, dračia kosť (4/5) a telo Kristoffa. Prezrite telo Kristoffa a v scénke sa objaví skupina temnorodov, ktorých vedie Prvý. Tvrdí, že je prvým potomkom novej matky, ktorá ho poslala sem. Spustí kúzlo, ktorá vás prenesie do Úniku.


Čiernomočiarska verzia v Úniku

Objavíte sa v ríši snov, démonov a duchov. Niečo zrejme nevyšlo ako malo a objaví sa tu s vami aj Prvý. Ak mu to aj navrhnete, odmietne s vami spolupracovať na ceste preč a utečie. No nechá vám tam na pamiatku pár spojencov, tak ich pobite. Po boji, ak je s vami Oghren, si môžete pozrieť vznášajúci sa čln. Začne sa rozčuľovať, prečo sa mu pri vás stále dejú veci so snami. Môžete mu povedať, nech sa drží pokope (+0), alebo že nájdete niečo, čo môžete zabiť a to ho vzpruží (+2). Ostatné odpovede ho len naštvú.
Postupujte cestou vpred. Toto územie je duchovná verzia Čiernomočiaru. V močiari ste našli miesta, kde bol narušený závoj a nemohli ste sa dostať cez túto blokádu. Tu sú miesta, kde nájdete Nástroje nalomovania Závoja (Veil Tear Apparatus). Pre vedľajšiu úlohu so závojom ich môžete všetky aktivovať. Každý stráži pár démoniek a po ich zabití môžete aktivovať zariadenie, ktoré v reálnom svete odstráni blokádu a zároveň tam z tejto snovej ríše teleportuje truhlicu s pokladom, ktorú si potom môžete otvoriť. Takže zájdite na prvú križovatku. Napravo na kopci je prvé takéto zariadenie s troma démonkami túžby. Na kopci je tiež aj Esencia Odolnosti (+1 bod). Naľavo z križovatky je slepá cesta, kde je len lýriová žila a pár démonov. Pokračujte rovno.
Dorazíte ku skupine runových kameňov. Je pri nich aj lýriová žila a uprostred je podstavec. Treba ich aktivovať v správnom poradí.
    3  lýriová žila
  2     4 
 1       5
   6
Takto približne sú zobrazené. Vedľa runového kameňa č. 3 je lýriová žila, dal som ju do náčrtu pre orientáciu. Aktivujte teda kamene v poradí 2, 5, 6, 3, 4, 1. Keď aktivujete všetky správne, tak sa rozhoria po zemi cestičky ohňa a začnú zo zeme vyliezať ohniví démoni. Pobite ich a po ich zabití môžete aktivovať piedestál uprostred.
Po boji vybehnite najprv na kopec nad kruhom kameňov, je tam druhé zariadenie nalomenia Závoja, ktoré vyraďte. Potom choďte na kopec pod kruhom kameňov, tam je esencia sile vôle (+1 bod). Odtiaľto cesta nevedie, tak sa vráťte ku kruhu a choďte na kopec poniže. Tam je esencia sily (+1 bod). Obďaleč vidíte sídlo. Napravo je esencia mágie (+1 bod) a tiež tretie zariadenie nalomenia Závoja, ktoré vyraďte - je to posledné a tým splníte úlohu. Naľavo je cesta k sídlu, na ktorej vás čaká skupina démonov a esencia Obratnosti (+1 bod). Pokračujte k sídlu, ktoré je však uzatvorené. Choďte odspodu popri móle. Tam vás napadne pár prízrakov. Na jednom z mól je esencia dôvtipu (+1 bod). Prejdite až na koniec, kde pri múre nájdete Osamelú dušu. Váš rozhovor prerušia kostlivci. Dievčina sa vydesí a povie vám, aby ste sa s ňou ukryli v krypte - „Dievčina v núdzi“. Pobite kostlivcov a vstúpte za ňou do krypty.


Krypta v Úniku

V prvých dvoch miestnostiach pobite nemŕtvych. Z druhej miestnosti choďte naľavo, na východ. Tam stretnete dievčinu a zistíte, že je to démonka, ktorá vás sem nalákala. Môžete ju zastrašiť a uzná, že ste na ňu príliš a odíde, alebo s ňou proste bojujte a keď ju zabijete, tak vám poďakuje duša pravého dievčaťa, ktoré posadla. Tak, či tak, tým splníte jej úlohu. V tejto miestnosti je esencia mágie (+1 bod) a v truhle napravo, ktorú otvorte, je esencia odolnosti (+1 bod). Vráťte sa do predošlej miestnosti a pokračujte von. Pôjdete popri esencii dôvtipu (+1 bod). V poslednej miestnosti sa na vás vrhnú ďalší nemŕtvi a potom už len vyjdite von.


Čiernomočiarske sídlo v Úniku

Pri vstupe do dediny vás zastaví stráž a posťažuje si, ako dlho ich tu už väzní. Vojdite a naľavo máte esenciu sily (+1 bod), pri ktorej je aj kniha - kódex 166: The Blackmarsh. Na opačnej strane dediny, za kurínom, je pri múre esencia obratnosti (+1 bod) a napravo od nej vidíte pri opačnom múre esenciu sily vôle (+1 bod). Tým máte všetkých 12 bonusových bodov. Teraz zájdite pred bránu sídla. Tam je duch Justice a dedinčania. Ak ste sa ešte nedovtípili, tak vám povedia po lopate, že barónka, ktorá im vládla, využívala ich deti na krvavé rituály a tak ju napadli a vypálili jej sídlo. Tá v poslednom záchvate zlosti vypustila kúzlo, ktoré uväznilo duše dedinčanov tu v snovej ríši. Justice chce, aby ste mu pomohli v boji proti nej a aby ste oslobodili tieto trápené duše.

Barónka
Môžete odmietnuť pomoc Justicovi, čo nepoteší Sigrun (-3) a Nathaniela (-3), ale uspokojí Velannu, ktorá nemá záujem zdržiavať sa, fakt je podobná Morrigane (+2) a Andersa (+2). Zabúchajte na bránu a požiadajte o rozhovor s barónkou. Môžete sa s ňou dohodnúť, že ju zbavíte tej rebélie a ona vás za to dostane preč z Úniku. Ak ju presvedčíte, tak prihodí aj niečo naviac. Vrazia dedinčania s Justiceom a ich novým spojencom, ktorým je Prvý. Dajte sa do boja. Dohodu s barónkou neocení Sigrun (-3) a Nathaniel (-3, ak mu poviete, že to treba, aby ste sa dostali preč, tak +1), ale ako riešenie problému dostať sa preč ocení Velanna (+3), Anders (+2) a Oghren je zrejme len rád, že sa zas bojuje (+2). Pobite dedinčanov a Prvého. Potom vám Barónka (ak ste ju presvedčili) ponúkne odmenu. Môžete si vybrať, nech vás naučí špecializáciu Krvavý mág (ak ste sa ju nenaučili v pôvodnej hre, čo sa dalo minúť), môžete žiadať, aby ste boli zdravší (zvýši vám odolnosť), aby ste boli dôvtipnejší (zvýši vám dôvtip), alebo aby ste boli obratnejší mág (zvýši vám mágiu). Potom vás, tak ako sľúbila, vráti naspäť do materiálneho sveta. Tam zistíte, že jej kúzlo vtiahlo nejako aj ducha Justicea a uložilo ho do tela Kristoffa. Je naštvaný pre vaše spojenie s barónkou, ale teraz sú tu naliehavejšie veci. Cíti, že sa nevrátil len on, ale aj Barónka a tá si bude chcieť podmaniť tento svet, tak vám navrhne spojenectvo. Keď sa k nej neskôr dostanete a ak spomeniete vaše spojenectvo, tak vás vysmeje s tým, že už vás nepotrebuje. Takže ďalej pokračujte tak, ako keby ste sa spojili s Justiceom od začiatku.

Justice
Ponúknite Justiceovi pomoc a spoločne vtrhnete na nádvorie Barónkinho sídla. Tam zistíte, že aj ona má svojho spojenca a tým je Prvý. Pomoc správnej veci ocení Sigrun (+4) a Nathaniel (+2), zdržovanie sa nepáči Valenne (-6, ak ju presvedčíte, tak +1), Anders má z mocnej bosorky obavy (-3, ak ho presvedčíte, tak +1) a Oghren je zrejme len rád, že sa bojuje (+2). Bojujte a porazte jej démonov aj Prvého. Po ich porážke vidí, že už ohrozujete aj ju, tak aby sa vás zbavila, tak vás proste pošle naspäť do hmotného sveta. Tam sa objaví aj Justice, dostal sa do tela nebohého Kristoffa a uviazol tam. Povie vám, že do tohto sveta sa dostala aj Barónka a treba ju zastaviť. Očaruje vám zbrane, aby mohli ublížiť tvorom z Úniku v tomto svete. Kódex 197: Justice. Než sa pohnete ďalej, nezabudnite prezrieť mŕtvolu Prvého, ktorá je pri vás. Má u seba okrem iných vecí Brnenie Sentinela (masívne brnenie) a obojručný meč Matkin Vyvolený.


Návrat do Čiernomočiaru

Od tela Prvého sa vydajte naspäť do dediny. Po pár krokoch narazíte na Únikový portál, pri ktorom je Revenant a z ktorého začnú vychádzať démoni. Zničte portál a pobite ich. Napravo je miesto, kde bola tajná skrýša Karstena a za ňou bolo narušenie Závoja. Teraz je preč (vychádzame z toho, že ste splnili vedľajšiu úlohu), tak tam nájdete truhlicu, v ktorej sú Topánky Sentinela. Potom choďte ku kamennému kruhu. Je tam tiež Revenant a portál. Po ich zničení si z piedestálu vezmite Gladiátorov opasok (+4 útok, +2 sila, obratnosť a sila vôle). Nad kamenným kruhom bol tiež blok Závoja, teraz je tam truhlica, v ktorej sú rukavice Sentinela. Posledné miesto, kde bola blokáda Závoja je oproti vstupu do dediny, tam je teraz tiež truhlica, v ktorej je prilba Sentinela. Povyše Kristoffovho starého tábora je jeden portál a tesne pred dedinou druhý. Po ich zničení vojdite do dediny.

Tam už čaká Barónka, ktorá sa zmení na obludu. Čaká vás tuhší boj. Ničte ju, keď jej klesne život, vyrazí bránu a zájde na dvor sídla. Tam ju už môžete doraziť a zabiť. Keď padne, Justicov cieľ skončil a prosí vás o radu. Naspäť sa vrátiť nemôže, nevie ako, lebo len démoni chodia do smrteľného sveta, nie duchovia. Navrhnite mu, aby sa pridal k vám a pokračoval v boji s temnorodmi a tak pomstil smrť muža, ktorého telo obýva (+8). Nezabudnite prezrieť Barónkine telo a vziať si kľúč od zadnej brány dediny, topánky Firestompers a prsteň Spellbound.

Choďte teraz do zadnej časti, kde ste predtým nemali prístup a otvoríte ju kľúčom od Barónky. Zabite tam vlkolaka a prezrite to. V hromade sute naľavo nájdete Zdobenú striebornú misku (dar). V zamknutej truhlici je prsteň Ring of Severity, rôzne nápoje a pár receptov na pasce, aj runy (Momentum Rune, Grandmaser Slow Rune, Paragon Slow Rune). V ďalšej krabici na móle je výbava na remeselnú tvorbu. Pod krabicami pri stene nájdete stratený meč Sera Alvarda (pre rovnomennú úlohu). Pri posledných krabiciach nájdete piatu dračiu kosť (5/5).

Pred odchodom môžete doplniť posledné vedľajšie úlohy. Pri dračej lebke je v truhlici v zničenom dome štvrtá stopa lásky. Piata je na brehu, na mieste, kde bolo Kristoffove telo. Šiesta stopa je pri jednom z kameňov v kamennom kruhu. Napokon choďte k jazierku, pri ktorom bola tajná skrýša Karstena a časť brnenie Sentinela. Je tam fľaša, v ktorej je Corinov prsteň (+2 k všetkým atribútom) a list, v ktorom žiada Bonnie o ruku. Takže ďalšia tragédia, Bonnie ho opustila zbytočne a on sa zabil, lebo mu neverila.
Posledná vec sú dračie kosti. Vložte do dračej lebky všetkých päť kostí a zmizne aj posledná blokáda narušenia Závoja. Vybehnite hore na priestranstvo a tam čaká duch dračice, kráľovnej Čiernomočiaru. Boj s drakmi už poznáte z pôvodnej hry, takže viete, že pôjde o ťažký súboj. Keď jej odoberiete časť života, zmení sa na bleskovú guľu uprostred nádvoria a okolo sa objavia bludičky, ktoré sa k nej pomaly približujú. Tie jej doplnia život, ak sa jej dotknú, tak sa ich snažte zničiť skôr, než sa k nej dostanú. Z jej tela získate prsteň Zemské puto (+15% prirodzená odolnosť, +15% prirodzené poškodenie), Hrubotesaný prívesok pre bojovníka (+10% kritické poškodenie, -25% únava), kapucňa pre mága Toque of the Oblivious (+10 mágia, +5 brnenie, +10% mentálna, fyzická a magická odolnosť) a róbu pre mága Spellminder (+8 mágia, +1 regenerácia many, +8 brnenie). V hromade sute nájdete prastarú dračiu kosť - „Práca až na kosť“.

Keď sa vrátite s Justiceom do vašej pevnosti, čaká tam Kristoffova žena Aura a keď zistí, čo sa stalo, zhrozená utečie. Justice by ju chcel nejak upokojiť, ťaží ho, že jej ublížil, hoci neúmyselne. Spýtajte sa ho, kde by ste ju mohli nájsť a spomenie Amaranthine z Kristoffových spomienok. Povedzte, že uvidíte, čo sa dá robiť (+6) - „Spravodlivosť pre Kristoffa“. Neskôr sa môžete zastaviť v meste Amaranthine. V chráme, naľavo od pódia je Aura. Pohovorte si s ňou. Zmieri sa s tým, čo sa deje, len chce, aby Justice pomstil smrť jej muža a odíde. Justice sa vás spýta, či konal správne. Povedzte, že si myslíte, že áno (+10) a úlohu ukončíte.



C.3.B. Vedľajšie úlohy Čiernomočiaru


Bremeno viny (The Burden of the Guilt)

V Čiernomočiari choďte do dediny. Naľavo od brány je kurník a povyše neho je pri budove naskladaná hromada krabíc, pod ktorou je ukrytý prastarý list, je to posledná vôľa Karstena Wildeho, obchodníka, ktorý podviedol dievčatá z mesta, ktoré mu dôverovali a on ich odovzdal bosorke. Zabil sa, no zanechal tu svoj poklad. Vyjdite z dediny na sever. Naľavo na severe je kamenný kruh, vy choďte napravo na sever. Pri malom jazierku je v Závoji trhlina blokujúca cestu. Tesne pred ňou je starý sud, kde je ukrytý Karstenov poklad. Je tam diamant, rubín, zafír a nejaké peniaze.


Stopa lásky (The Trail of Love)

Po vstupe do Čiernomočiaru choďte na prvé rázcestie a tam je napravo zničený dom, v ktorom je kostra. Vezmite si z nej prázdnu fľašu od jedu a zničený list. Je to telo Corina, ktorý sa zabil, keď ho opustila Bonnie, ktorá nechcela sledovať hádanky, ktoré pre ňu pripravil. Vy ich skúste sledovať. Choďte do dediny. V nej je naľavo pri vreciach vedľa kurníka druhá stopa lásky. Vyjdite z dediny a choďte k malému táboru so stanom. Pri ňom je osvetlenie pod stromom, kde je tretia stopa lásky. Pri dračej lebke, ktorá je na severovýchode, v časti poniže dediny, je v truhlici v zničenom dome štvrtá stopa lásky. Piata je na brehu na mieste, kde bolo Kristoffove telo. Šiesta stopa je pri jednom z kameňov v kamennom kruhu. Napokon choďte k jazierku pri ktorom bola tajná skrýša Karstena a časť brnenie Sentinela. Je tam fľaša, v ktorej je Corinov prsteň (+2 k všetkým atribútom) a list, v ktorom žiada Bonnie o ruku. Takže ďalšia tragédia, Bonnie ho opustila zbytočne a on sa zabil, lebo mu neverila.


Trhliny v Závoji (Tears in the Veil)

Z dediny vyjdite von na sever a naľavo je trhlina v závoji, ktorá vás blokuje v prechode. Je to Trhlina v Závoji, ktorý oddeľuje fyzický svet od duchovného sveta Úniku. Ďalšie dve takéto trhliny sú na severe, jedna naľavo, povyše kamenného kruhu a druhá napravo, pri jazierku, kde bol tajný Karstenov úkryt. Keď sa neskôr dostanete do Úniku po nájdení Kristoffovho tela, tak zistíte, že je to alternatívna verzia Čiernomočiaru. Tu sú tri miesta, kde nájdete zariadenia, ktoré nalomujú Závoj (Veil tear Apparatus). Každý z nich strážia tri démonky túžby. Musíte ich zabiť a potom aktivovať zariadenie. Tým sa trhlina uzavrie a zároveň sa v reálnom svete objaví truhlica s odmenou.
Ako sa tam objavíte, tak choďte vpred a na prvej križovatke choďte na kopec napravo, kde je prvé zariadenie. Potom choďte rovno ku kamennému kruhu, ktorý tiež môžete aktivovať (popis v hlavnom popise Čiernomočiaru) a získať tak v reálnom svete odmenu. Nad kruhom napravo, na kopci je druhé zariadenie. Naľavo na kopci, kadiaľ pôjdete k dedine, je tretie. Aktiváciou všetkých troch ste uzavreli všetky tri trhliny a úloha je splnená.
Keď sa vrátite do sveta smrteľníkov, tak choďte na miesta všetkých troch trhlín a teraz sú už prístupné. Nájdete tam topánky, prilbu a rukavice sady Sentinel. Samotné brnenie nájdete na mŕtvole Prvého, ktorého zabijete v rámci hlavného príbehu. A ak ste aktivovali kamenný kruh v Úniku, tak aj v ňom nájdete v reálnom svete odmenu v podobe opasku.


Dievčina v núdzi (A Maiden in Distress)

V alternatívnej verzii Čiernomočiaru v Úniku nájdete pri dedine dievčinu označenú ako Stratená duša. Povie vám, že v dedine oplakáva svojich blízkych, no objavia sa nemŕtvi, vydesia ju a utečie. Poradí vám však, aby ste sa s ňou ukryli v krypte. Vojdite do krypty, prebojujte sa do druhej miestnosti a v nej choďte naľavo, na východ. Tam stretnete dievčinu a zistíte, že je to démonka, ktorá vás sem nalákala. Môžete ju zastrašiť a uzná, že ste na ňu príliš a odíde, alebo s ňou proste bojujte a keď ju zabijete, tak vám poďakuje duša pravého dievčaťa, ktoré posadla. Tak, či tak, tým splníte jej úlohu.


Stratený meč Sera Alvarda (Ser Alvard´s Misssing Sword)

Túto úlohu môžete prijať v meste Amaranthine, medzi úlohami na tabuli gildy obchodníkov. Máte nájsť stratený meč. Keď prejdete hlavný príbeh oblasti a získate prístup za staré sídlo vládcu dediny, tak tam pri móle prezrite naskladané krabice. Medzi nimi nájdete aj tento meč.


Stratené dračie kosti (The Lost Dragon Bones)

Z prvého rázcestia poniže dediny choďte najprv na sever. Je tam slepá cesta, na konci ktorej je dračia lebka a dračia kosť. Máte získať päť kostí a umiestniť ich do lebky. Z dediny sa dajte na sever ku kamennému kruhu. Na kopci nad ním je druhá kosť. Medzi kamenným kruhom a dedinou je opustený Kristoffov tábor. Kúsok na východe od tábora je tretia dračia kosť. Na severovýchode, kde je aj Kristoffovo telo, je štvrtá dračia kosť. K piatej sa dostanete až po prejdení hlavného príbehu v tejto oblasti, keď získate prístup za staré sídlo vládcu dediny. Tam je na brehu pri móle piata kosť. Vložte do dračej lebky všetkých päť kostí a zmizne aj posledná blokáda narušenia Závoja. Vybehnite hore na priestranstvo a tam čaká duch dračice, kráľovnej Čiernomočiaru. Boj s drakmi už poznáte z pôvodnej hry, takže viete, že pôjde o ťažký súboj. Keď jej odoberiete časť života, zmení sa na bleskovú guľu uprostred nádvoria a okolo sa objavia bludičky, ktoré sa k nej pomaly približujú. Tie jej doplnia život, ak sa jej dotknú, tak sa ich snažte zničiť skôr, než sa k nej dostanú. Z jej tela získate prsteň Zemské puto (+15% prirodzená odolnosť, +15% prirodzené poškodenie), Hrubotesaný prívesok pre bojovníka (+10% kritické poškodenie, -25% únava), kapucňa pre mága Toque of the Oblivious (+10 mágia, +5 brnenie, +10% mentálna, fyzická a magická odolnosť) a róbu pre mága Spellminder (+8 mágia, +1 regenerácia many, +8 brnenie). V hromade sute nájdete prastarú dračiu kosť.



D. Úlohy spoločníkov


1. Howeho rodina (The Howe Family)

V podstate prvou úlohou spoločníkov je úloha „Väzeň“, ktorá je popísaná pri vašej pevnosti. V rámci nej máte možnosť získať za spoločníka Nathaniela Howeho. Keď ho už máte, vezmite ho do party a vyjdite na nádvorie. Na nádvorí, na ľavej strane je starý správca ich rodiny. Keď je s vami Nathaniel, tak vám povie, že hoci jeho rodina zahynula, jeho sestra Delilah žije niekde v Amaranthine. Povedzte mu, že sa po nej obzriete (Nathaniel +6).
Keď budete v meste Amaranthine, tak zájdite do obchodníckej uličky. Tu pri obchodníkoch narazíte aj na Delilah, Nathanielovu sestru. Proste ju stretnete a oni si odbehnú pokecať. Keď sa vráti, tak je prekvapený z jej postoja voči ich otcovi. Povedzte mu, že dostal, čo si zaslúžil, alebo že prečo by jej neveril a potom dodajte, že to nebola jeho vina a tým ho vcelku upokojíte (+6). Dopadlo to lepšie ako s Alistairovou sestrou, celkom prostá úloha.


2. Sloboda pre Andersa (Freedom for Anders)

Keď ste prijali k sebe v úvode hry Andersa a spravili z neho Šedého strážcu, tak zájdite do mesta Amaranthine. Pri severnej bráne, povyše krčmy postáva elfka Namaya. Oslovte ju, keď je s vami Anders. Pohovoria si. Ona pre neho zisťovala, kde je nádoba s jeho krvou, ktorú odoberajú mágom, aby ich mohli v prípade úteku templári nájsť. Našla ju tu v starom sklade v meste. On ju chce dostať, napriek tomu, že je teraz Šedým strážcom. Podporte ho v tom, že ho nemali ovládať (+5). Sklad je v ulici s obchodníkmi, rovno poniže Glassrica.
Vojdite do skladu a v druhej miestnosti čaká pár templárov, ktorých vedie templárka Rylock. Nastražila pascu a teraz žiada, aby ste jej vydali Andersa. Tvrdí, že v prípade apostátov presahuje jej právomoc aj korunu, aj Šedých strážcov, keď sa oháňate tým, že to povolil vladár a že je Anders Strážca. Takže môžete Andersa vydať (je to bez boja, no strácate túto postavu natrvalo, čo zrejme nechcete, keď ste ho doteraz mali), alebo bojovať a zabiť ich (takže povedzte, že Anders bol doteraz dobrým spojencom, +16). Po boji vám Anders poďakuje, tak povedzte, že ste priatelia a priatelia si pomáhajú (+16).


3. Sigrunina tvrdá minulosť (Sigrun´s Rougish Past)

Keď máte v parte Sigrun, tak choďte do mesta Amaranthine a za južnou bránou choďte doprava smerom ku krčme. Tam do nej vrazí iná trpaslíčka a spozná ju. Obviní ju, že jej zničila obchod u nich doma. Umiestnila jej tam ukradnutú sošku a tak ju o všetko pripravila. Sigrun tvrdí, že Mischu chceli zabiť a takto jej zachránila život a že keby povedala pravdu, tak by zas zabili ju. Povedzte, že Sigrun už zaplatila za svoj prehrešok (+2).
Vráťte sa do vašej pevnosti a tam sa o tom Sigrun rozhovorí. Vraj si nemyslela, že sa to niekedy vráti, pretože Mischu vyhnali a ona sa pridala k Légii Smrti. Povedzte jej, že na ňu bola príliš tvrdá. Ona tvrdí, že je zlá, ako sa hovorí o bezkastých. Povedzte, že už nie je takou osobou, akou bola. Napadne ju, že by si mohla s Mischou pohovoriť, tak povedzte, že sa za ňou zastavíte, len čo to bude možné (+9).
Potom choďte do krčmy v Amaranthine, kde je Mischa. Tam jej dá Sigrun ako odškodné prsteň, ktorý by mohla predať a opäť si tu zriadiť lepší život. Je to prsteň rodiny Vollney, dal jej ho jej priateľ, takže viete, že má pre Sigrun citovú hodnotu. Môžete jej ten prsteň nechať, alebo povedzte, že nech si Sigrun nechá ten prsteň a že vy zaň dáte Mische zlato. Mischa navrhne 20 zlatých. Môžete ju presvedčiť, nech zľaví na 15, môžete jej dať 20, alebo dokonca 30. Pomôžte Sigrun nechať si prsteň (+6).


4. Oghren, muž rodiny (Oghren the Family Man)

Keď ste splnili jednu, či dve úlohy zo základných úloh hlavného príbehu, lebo ak máte dostatočnú obľúbenosť u Oghrena, tak po vstupe do trónnej sály vašej pevnosti narazíte na Felsi, ktorá hľadá Oghrena (je to jeho stará láska, s ktorou ste ho mohli dať dokopy v pôvodnej hre). Je naštvaná, že sa Oghren pridal k Šedým strážcom, pretože majú spolu dieťa a on si len tak utečie bojovať preč od rodiny. Povedzte, že neviete o kom hovorí, potom povedzte, že ich nepočúvate, potom potvrďte, že Oghren je naozaj v zabíjaní dobrý a keď Felsi odíde, tak sa ho spýtajte, či za ňou nepôjde (+4) a získavate túto úlohu.
Potom znovu oslovte Oghrena, bude opitý a pýta sa, či dostane nejaké peniaze. Povedzte, že dostane mzdu, ak zaplatí šľachta, potvrďte mu, že mzda sú peniaze a keď povie, že chce poníka, spýtajte sa, či to myslí vážne (+6).
Aby ste mohli pokračovať v tejto úlohe, musíte mať priazeň Oghrena aspoň na úrovni 77. Stačí dávať pozor na rozhovory a tie, čo sa týkajú jeho, viesť tak, aby ste získavali jeho priazeň. Tiež mu dajte všetky jeho špeciálne darčeky. Potom ho oslovte a rozhovorí sa o Felsi a o tom, ako ju opustil. Už ho len usmernite, buď aby sa od nich plne dištancoval, alebo aby bol aspoň súčasťou života svojho dieťaťa. Týmto rozhovorom je úloha splnená.


5. Justice za Kristoffa / Spravodlivosť pre Kristoffa (Justice for Kristoff)

V rámci hlavného príbehu ste získali spoločníka Justicea. Je to duch, ktorý bol násilne prenesený do tela mŕtveho strážcu Kristoffa po ktorom ste pátrali a ktorého zabili temnorodi. Keď sa vrátite s Justiceom do vašej pevnosti, čaká tam Kristoffova žena Aura a keď zistí, čo sa stalo, zhrozená utečie. Justice by ju chcel nejak upokojiť, ťaží ho, že jej ublížil, hoci neúmyselne. Spýtajte sa ho, kde by ste ju mohli nájsť a spomenie Amaranthine z Kristoffových spomienok. Povedzte, že uvidíte, čo sa dá robiť (+6). Neskôr sa môžete zastaviť v meste Amaranthine. V chráme, naľavo od pódia je Aura. Pohovorte si s ňou. Zmieri sa s tým, čo sa deje, len chce, aby Justice pomstil smrť jej muža a odíde. Justice sa vás spýta, či konal správne. Povedzte, že si myslíte, že áno (+10) a úlohu ukončíte.


6. Velannino vyhnanstvo (Velanna´s Exile)

V rámci hlavného príbehu sa k vám pridala aj elfka Velanna, ak ste ju teda nezabili. Pomohli ste jej hľadať jej sestru v bani Silveritu a mohli ste z nej spraviť Šedú strážkyňu. Keď sa s ňou neskôr po týchto udalostiach budete presúvať mapou, budete mať „náhodné“ stretnutie s členmi jej klanu. Osloví ju Marren, ktorý jej pripomenie, že ona už k ich klanu nepatrí. Z ich rozhovoru zistíte, že ona odišla od klanu s pár priateľmi a tí boli zabití temnorodmi, nie celý klan. Povie tiež Marrenovi, že temnorodi uniesli jej sestru Seranni. Povie, že ich vodkyňa Ilshae mala pravdu a keď sa o nej zmieni aj Velanna, povie, že Ilshae zomrela. Ak budete počas rozhovoru dávať najavo, že podporujete Velannu a dodáte tiež, že milovala svoju sestru (+9). Potom, keď sa vrátite do pevnosti, tak vás sama osloví a spýta sa, či chcete vedieť, prečo bola vyhnaná z jej klanu. Povedzte, že áno. Povie, že ľudia ich chceli vyhnať z ich lesa, dokonca hrozili, že ho celý vypália. Ostatní sa báli a chceli odísť. Ona chcela s ľuďmi bojovať. Pár elfov ju nasledovalo a zaplatili za to životmi. Seranni s ňou šla len preto, aby ju presvedčila, nech to nerobí. Povedzte, že jej sestru skúsite zachrániť (+8). Odhalením okolností jej vyhnania je úloha splnená.


7. Dary

Špecifické dary pre konkrétne postavy.

Anders
Zlatá náušnica (Golden Earring) - vo vašej pevnosti, má ju u seba mŕtvy rytier, ktorého nájdete na konci Pivnice.
Cica (Kitten) - mačka je vo vašej pevnosti naľavo na nádvorí, pod stromom.
Zvoncový obojok (Bell Collar) - v meste Amaranthine, na predmestí, na farme naľavo v krabici „Homerove hračky“.
Pletená šatka (Knitted Scarf) - v meste Amaranthine, v chráme, naľavo od dverí v truhlici na straty a nálezy.
Phylacteries: História písaná krvou (Phylaceteries: A History Written in Blood) - v laboratóriu architekta, povyše vašej cely v bani Silveritu.
Zdobené strieborné chrániče (Engraved Silver Bracers) - pevnosť Kal´Hirol, obchodnícka štvrť, v slepej chodbe v severozápadnom rohu druhej miestnosti, kde bojujú spolu skupiny temnorodov.

Oghren
Brandy západných kopcov (West Hill Brandy) - vo vínnom sklade v pivnici pod vašou pevnosťou.
Dračí moč (Dragon Piss) - v krabici v Hubertovom brlohu v meste Amaranthine pri úlohe „Moonshine pre deti“.
Mackay´s Epic Single Malt - v krabici v kuchyni v krčme v meste Amaranthine.
Aqua Magus - v opustenom sklade v meste Amaranthine, pri Andersovej úlohe.
Hračkársky koník (Toy Horse) - v zničenom dome v dedine v Čiernomočiari.
Hirol´s Lava Burst - v truhlici pod schodmi za mostom v Knotwood Hills.

Nathaniel
List Delilah Howeovej (Delilah Howe´s Letter) - v hromade kníh v žalári v pivnici pod vašou pevnosťou.
Howeho Luk (Howe´s Bow) - vo vreci v miestnosti so sarkofágmi nad žalárom v pivnici pod vašou pevnosťou. Po darovaní sa z neho stane luk, ktorý môže Nathaniel používať.
Zlatá váza (Golden Vase) - má ju na predaj Octham the Grocier v meste Amaranthine.
Bronzový sextant (Bronze Sextant) - má ho pri sebe mŕtvola, ktorá je v Pohyblivom lese na kopci pri Inez. Pod kopcom je Starý Sylvan (The Old One).
Zámočnícke náradie (Locksmith´s Tools) - v krabici v pašeráckej jaskyni pod mestom Amaranthine.
Brúsny kameň (Whetstone) - v pevnosti Kal´Hirol (okolie), napravo od vstupnej brány vedúcej na nádvorie pevnosti.

Sigrun
Mydlový prívesok (Soap on the Rope) - v truhlici v temnici (kde je zavretý Nathan), vo vašej pevnosti.
Bojovníkovo srdce (The Warrior´s Heart) - knihu nájdete v trónnej sále vo vašej pevnosti.
Kvetina v črepníku (Potted Plant) - pri tabuli pred chrámom v meste Amaranthine, povyše krčmy.
Snežná guľa (Snowglobe) - v meste Amaranthine ju predáva Glassric the Weaponsmith.
Hračkársky vozík (Toy Chariot) - v pašeráckej jaskyni pod mestom Amaranthine, v truhlici na hračky.
Ďalekohľad (Spyglass) - nájdete ho pri tele mŕtveho rytiera v bani Silveritu. V jaskyni pri druhom experimentálnom subjekte s vašou výbavou.

Velanna
Elfský runový kameň (Elven Runestone) - v bočnej miestnosti pri hlavnej chodbe v Hlbokých cestách pod pivnicou vo vašej pevnosti.
Prázdny denník (Blank Journal) - v kope kníh v pravej zadnej časti v chráme v meste Amaranthine.
Zničený denník (Discarded Journal) - v prázdnom dome na predmestí mesta Amaranthine.
Elfský prívesok (Elven Trinket) - u emisára temnorodov, ktorí vás napadne v Pohyblivom lese po rozhovore s raneným Olafom.
Zdobená strieborná miska (Ornate Silver Bowl) - v hromade sute za sídlom barónky pri móle v dedine Čiernomočiaru.
Žiarivý Malachit (Shiny Malachite) - v hromade kameňov v jaskyni medzi Keenanom a prvým experimentálnym subjektom v bani Silveritu.
Vyrezávaný zelenokameň (Carved Greenstone) - v pokladnici v pevnosti Kal´Hirol, ku koncu oblasti Obchodnícka štvrť.

Justice
Verše snov (Verses of Dreams) - kniha je v trónnej sále vo vašej pevnosti.
Kristoffovo Memento (Kristoff´s Mementos) - v truhlici v Kristoffovej izbe v krčme v meste Amaranthine.
Lýrium: Hlas Stvoriteľa (Lyrium: The Voice of the Maker) - v opustenom sklade v meste Amaranthine, pri Anersovej úlohe.
Elfská modlitba za mŕtvych (Elven Prayer for the Dead) - v hornej časti Pohyblivého lesa, v krabici nad hrobmi pri zničenom elfskom tábore.
Kristoffov prívesok (Kristoff´s Locket) - pri ohnisku v tábore Kristoffa povyše opustenej dediny v Čiernomočiari.
Lýriový prsteň (Lyrium Ring) - v truhlici v bočnej miestnosti pri pavúkoch, povyše dvoch duchov trpaslíkov vo vstupnej časti pevnosti Kal´Hirol.



E. Precitnutie


Keď ste splnili tri základné úlohy hlavného príbehu, oslobodili ste pevnosť Kal´Hirol, porazili drakov v bani Silveritu a prebojovali sa Únikom v Čiernomočiari, tak vás čaká rozhodnutie. Samozrejme si môžete odskočiť poplniť nedokončené vedľajšie úlohy, nakúpiť a predať veci a podobne. No napokon sa vráťte do trónnej sály vašej pevnosti a oslovte Varela. Zoskupili sa tu ľudia, ktorí požadujú pomoc, blíži sa armáda Temnorodu. Keď začnete prejednávať, čo podniknete, dobehne mladá elfka s tým, že temnorodi napadli Amaranthine. Takže tam vyrážate. Vyberte si troch, ktorí vás budú sprevádzať a odchádzate.
Nie vždy mali všetci zmenu vplyvu, ale väčšinou, ak boli vybratí, tak: Justice (+5), Nathaniel (+6), Velanna (+2) a ak Anders nebol vybratý tak (+1).
Prišli ste k mestu, ktoré napadli temnorodi, tak sa na predmestí dajte hneď do boja. Pobite nepriateľov na predmestí a dáte sa potom do rozhovoru s Aidanom, veliteľom stráží, ktorý neverí, že by ešte bolo možné mesto zachrániť. Vtedy sa objaví temnorod, vyslanec Architekta a informuje vás o tom, že armáda Matky napadla vašu pevnosť. Musíte sa rozhodnúť, či ponecháte pevnosť tak, nech sa bráni sama a pokúsite sa zachrániť mesto, alebo obetujete mesto a poponáhľate sa pomôcť pevnosti.



E.1. Útok na Amaranthine (The Assault on Amaranthine)


Rozhodli ste sa zachrániť mesto. Velanna, Oghren, Nathaniel (-5, ak ich presvedčíte, tak Oghren a Natahniel 0, Velanna +2), Anders (+1), Justice (+3). Vyslanec Architekta vám môže pomôcť, ak mu to nakážete. Vojdite do mesta. Napravo je horiaca barikáda, takže ho musíte obísť dookola zľava, cez ulicu obchodníkov. Cestou musíte zachrániť sedem skupín stráží, ktoré v meste uviazli. Tri skupiny sú v obchodníckej ulici, na schodoch je len skupina nepriateľov, štvrtá skupina ohrozovaná Ogrom je pri severnej bráne a pred a pod krčmou sú posledné tri skupiny. Po boji oslovte veliteľa mestských stráží. Povie vám, že utečenci sa uchýlili do Chrámu, kde sa presunulo aj velenie vojska. Vy sa tam presúvate tiež.
Vyjdite z izby a dobehne strážca, ktorý vás informuje, že temnorodi prichádzajú z krčmy. než sa tam vydáte, v chráme je aj Glassric the Weaponsmith, ak chcete niečo kúpiť / predať. Potom vyjdite von a choďte do krčmy. Pred krčmou vás napadne skupina nepriateľov a ďalšia samozrejme čaká v krčme spolu s generálom temnorodov (opasok Pretrvávajúca viera). Pobite ich a prejdite pašeráckymi tunelmi z poslednej miestnosti na poschodí do podzemia.
V podzemí pobite ďalšiu skupinu nepriateľov a druhého generála (rukavice Elementalistovo zovretie a mágova palica Flemethina metla). Prejdite tunelom na druhú stranu, porazte zvyšných pár nepriateľov a vyjdite von. Ste na predmestí a tu je posledný, tretí generál (mágova palica Zimný kandeláber), ktorého podporuje aj Obrnený Ogr (kódex 4: Armored Ogre). Zabite ich a tým je úloha splnená. Ešte sa vás vojak spýta, čo spraviť s poslom Architekta. Môžete ho dať zabiť, prepustiť (Sigrun a Nathaniel -3), alebo to nechať na vojakovi. Dozvedeli ste sa polohu brlohu Matky, takže tam teraz musíte vyraziť.



E.2. Obliehanie Pevnosti Strážcov (The Siege of Vigil´s Keep)


Rozhodli ste sa vrátiť do pevnosti a ochrániť ju, pretože je príliš dôležitá, keď mesto takmer padlo - a aby ste sa uistili, že nepadne do nepriateľských rúk, tak ste ho nakázali podpáliť a zničiť, so všetkými vnútri, dobrými aj zlými. Andres (-5, ak ho presvedčíte, +1), Justice (-5, ak ho presvedčíte, +2), Sigrun (-5, ak ju presvedčíte, tak 0), Nathaniel (+3), Velanna (+6 / +3 ak je s vami v parte). Začínate najprv rozhovorom v trónnej sále. Ak ste splnili úlohu pre Voldrika, tak vám povie, že žiadny Ogr sa neprebúra múrmi. Ak ste splnili úlohu pre Dworkina, povie, že katapult je pripravený. A ak ste získali všetky tri rudy pre Herrena, povie vám, že Wade zásobil vašich mužov novou výbavou.
Najprv bežte k hlavnej bráne a tam likvidujte nepriateľov, ktorí sa bránou hrnú dovnútra. Keď ich pobijete dosť, vojak vám oznámi, že ďalší sa objavili na východe. Vráťte sa na horné nádvorie a pobite nepriateľov na východnej strane. Pobite ich a vojak vám oznámi, že sa treba vrátiť k hlavnej bráne.
Choďte tam. Dostanú chudáka Varela. Pobite ogrov a temnorodov, ktorí sem prenikli. Po boji oslovte medičku a môžete si u nej doplniť nákupom liečivá, ak potrebujete. Potom vás napadne ďalšia várka temnorodov cez bránu. Pobite ich a stiahnite sa potom na horné nádvorie, kde pobite ďalších, ktorí sa snažia dostať do pevnosti. Keď ich väčšinu pobijete, objaví sa obrnený Ogr, ktorého musíte zabiť. Popri ňom sa budú objavovať aj bežní temnorodi, no vy sa snažte dostať čo najskôr ogra. Po jeho porážke dorazí temnorod zvaný Herald, takže teraz sa sústreďte na neho. Pri boji s ním už ďalší nepriatelia nechodia, takže sa vám trochu uľaví. Zabite ho a obliehanie je ukončené. Nezabudnite po boji prezrieť telá ogra (prilba Dragon´s Peak, rukavice Ostantné päste) a Heralda (prsteň Požehnanie Božstva).



F. Hlbiny skazenosti


1. Pustiny dračích kostí

Vaša posledná úloha. Po záchrane vašej pevnosti, alebo mesta Amaranthine sa vydajte do brlohu matky rodu, do Pustiny dračích kostí. Postupujte lineárne vpred a likvidujte skupiny nepriateľov. Za druhou skupinou je napravo hromada kostí, v ktorej nájdete aj topánky Fadewalker. Pokračujte ďalej. Cesta je stále lineárna, hoci má pár slepých odbočiek. Cestou vás čakajú klasickí gnelockovia, hurlockovia, temnorodské detičky a aj obrnený ogr. Na kopci nad ogrom je list - kódex 167: Drake´s Fall. Odtiaľ už len pokračujte na posledné miesto, kde je posledná skupina nepriateľov a aj veľký drak. V hromade kostí pri drakovi je prilba Quicksilver. Prejdite dverami do ďalšej oblasti.


2. Drakenský pád

Keď je s vami Velanna, naľavo je Seranni, jej sestra. Povie, že verí v Architekta, ktorý chce pomôcť temnorodom, ktorí si hľadajú svoje miesto na zemi, tak ako Dalishovia. Krava. Proste opustí vás, aj svoju sestru. Počas rozhovoru sa ju snažte presvedčiť, nech odíde s vami, čo ocení Velanna (+6).
Po vstupe do oblasti ste získali tiež úlohu „Kryštály Impéria“. Prvý kryštál ste získali automaticky po vstupe do tejto oblasti. Druhý kryštál je v zamknutej truhlici napravo od vstupu. Zbehnite cez nepriateľov dolu točitými schodmi a dole na prízemí veže zabite obrneného ogra. U neho je tretí kryštál a štvrtý kryštál je v mäsovej tobolke dole pri ňom. V tejto prvej veži sú na podlahe štyri kruhy. Umiestnite do nich štyri kryštály a získate pomoc tejto veže proti matke.
Na terase napravo je v mäsovom kuse piaty kryštál. Vyjdite na most, kde je v mäsovom trse šiesty kryštál. Pokračujte cez nepriateľov mostom. Pobite ich a Alfa Stúpenec na moste má u seba siedmy kryštál. Vojdite do veže, na prízemí je v mäsovom kuse ôsmy kryštál. Opäť ich tu umiestnite na kruhy na podlahe a máte ďalšiu pomoc k záveru.

Tu vo veži stretnete Architekta. Povie vám, že chce prelomiť večný cyklus jeho ľudu, kedy temnorodi vábení starými bohmi ich hľadajú a keď jedného nájdu, vypukne Pohroma ich útoku na svet a vždy ich ľudia zatlačia späť. On to chce ukončiť a tak potrebuje krv Šedého strážcu. Chce vytvoriť niečo, ako je rituál Prijímania u strážcov, kedy pijú krv temnorodov, aby tak ako sa menia strážci, sa zmenili aj temnorodi. Ponúkne vám spojenectvo proti Matke, ktorá chce jeho úsiliu zabrániť. Povie aj, že Utha, trpaslica čo ho sprevádza, bola Šedou strážkyňou a dobrovoľne sa k nim pridala a poskytla svoju krv.
Rozhodnite sa, či mu veríte a spojíte sa s ním proti matke, alebo či ho zabijete tiež.
Ak sa s ním spojíte: Velanna (+2), Sigrun (-10 ak ju presvedčíte, ak ju nepresvedčíte, tak vás napadne a musíte ju zabiť), Anders (-5), Justice (-3 ak ho presvedčíte, ak ho nepresvedčíte, tak vás napadne a musíte ho zabiť). V závere budete mať mimo pomoci veží aj pomoc od Architekta.
Ak sa rozhodnete s ním bojovať, tak: Velanna (-3), Oghren (-3), Nathaniel (-3). Napadne vás Utha, jeho asistentka, zradkyňa strážcov a on sám vám čelí na dne veže. Vrhá proti vám mágiu a bojuje aj rukami. Zabite ich. Z Uthy získate opasok Dodge´s Dodger a z Architekta Róbu Architekta a Opasok Architekta.

V kuse mäsa na terase druhej veže je deviaty kryštál. Vyjdite na most, kde je v mäsovom kuse róba Vestments of Urthemiel. Prebojujte sa cez ďalšiu skupinu nepriateľov s obrneným ogrom a na konci mosta je mäsový kus s desiatym kryštálom. Zbehnite na dno tretej veže. Tam porazte ďalšiu skupinu nepriateľov. V mäsovom kuse je tam jedenásty kryštál a v zamknutej truhlici dvanásty kryštál. Umiestnite posledné štyri do kruhov v tejto veži a získate aj jej pomoc (a celkovo teda máte z veží paralýzu, oheň a liečenie). Získaním a rozmiestnením všetkých 12 kryštálov je úloha splnená. Z tejto veže už len prejdite do hniezda Matky.


3. Hniezdo

Tu už čaká len samotná Matka. Po rozhovore, kde sa objaví aj astrálna forma Architekta (ak ste ho nezabili) a kde sa odhalí, že on bol zodpovedný za poslednú Pohromu, začne boj. Môžete využiť špeciálne sily paralýzy na chápadlá Matky, liečenia na padlých druhov, oheň na pomoc v boji z veže, aj od Architekta (ak je váš spojenec). Občas vylezú menší nepriatelia, aby vám to znepríjemnili, tak sa stiahnite, poničte ich a chápadlá a potom dorazte Matku. Tým je to celé ukončené. Už len sledujte popisy toho, čo sa stalo ďalej s krajinou, pevnosťou, mestom, vašimi spoločníkmi a vami. Všetko to závisí od vašich rozhodnutí pri hre, pri osobných úlohách spoločníkov a pri vás aj podľa toho, čo ste spravili predtým, ak ste si dali importovanú postavu (vrátili ste sa na dvor za Anorou, či Alistairom, opäť ste sa stretli s Lelianou, či ste šli hľadať Zevrana, alebo Morrigan, zostali ste so Strážcami, alebo ste sa proste stratili).

Súvisiace hry Dragon Age: Dreadwolf
Dragon Age: Inquisition - Game of the Year Edition
Dragon Age: Inquisition - Trespasser
Dragon Age: Inquisition - The Descent
Dragon Age: Inquisition - Jaws of Hakkon
Dragon Age: Inquisition
Dragon Age II: Mark of the Assassin
Dragon Age II: Legacy
Dragon Age II: The Exiled Prince
Dragon Age II
Dragon Age: Origins - Ultimate Edition
Dragon Age: Origins - Witch Hunt
Dragon Age: Origins - Golems of Amgarrak
Dragon Age: Origins - Leliana's Song
Dragon Age: Origins - The Darkspawn Chronicles
Dragon Age: Origins - Return to Ostagar
Dragon Age: Origins - Warden's Keep
Dragon Age: Origins - The Stone Prisoner
Dragon Age: Origins



Diskusia Príspevkov: 8 Hodnotenie
405 hlasov

100
60
20

80
40
0
49
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |